Anonym12344

XXX.XXX.49.142
Zdravím
Mám menší dotaz. Mám doma mladého křížence quartera (5let). Přes léto co je na trávě je vždy krásně kulatý, hezky obalený i nasvaleny a nic navíc nepotřebuje. Už na konci září při přelínávání ale vždy začne hubnout. Jezdíme na vyjížďky tak 2x týdne na 2 hodky (žádná honička spíš krok, sem tam klus a cval).
Minulou zimu jsem dávala nějaké musli údajně na přibrání a slunečnicová semínka. Pomohlo to, ale ne tak jak bych chtěla a na víc po tom byl jak střela. Už mám objednaný lněný olej na období přelínávání.
Něco jsem načetla ale teď nevím úplně co nejvhodněji aby byl přez zimu v teple a na jaře z něj nebyla hubeňoučká raketa. Rýžové otruby, vojteska, repne otruby, cukrovarske řízky?
Co dáváte na zimu na prilepsenou vy?
Děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Deku.:-)
Máte ho vyšetřeného na metabolické poruchy / nebo jste si jista, jak ta vyšetření byla u jeho rodičů?/ Aby přídavek neubližoval.
Zdravotní stav, náchylnosti?
Zuby?
Anonym12344

XXX.XXX.49.142
Seno má v podstatě 24/7
Matematika nepustí, keď má kôň vyšší kalorický príijem, než výdaj, bude priberať. Keď je nižší, tak bude chudnúť. Výmena srsti je pre organizmus záťaž, musíte teda dvíhať tento príjem už na konci leta. Ale zdravý kôň, ktorý nemá židne iné problémy, si s tým za normálnych okolností poradí.
Dostáva nejaký vit-min doplnok? Alebo aspoň ľan? Zuby má v poriadku, odčervený, iné zdravotné problémy, bolesti?
Anonym12344

XXX.XXX.49.142
napsal(a):
Deku.:-)
Máte ho vyšetřeného na metabolické poruchy / nebo jste si jista, jak ta vyšetření byla u jeho rodičů?/ Aby přídavek neubližoval.
Zdravotní stav, náchylnosti?
Zuby?
Deku mu dávat zase úplně nechci... Je 24/7 venku plus přístřešek a má vždy krásnou zimní srst...Tohle se chystám hned dneska konzultovat s veterinářkou, ale ani jeden z rodičů s tímto problém neměl. Nemyslím si že by to mělo příčinu v nějaké takovéhle poruše, ale možné je vše. Je to v podstatě bezproblémové zvíře. Krásná zdravá kopyta, zdravé zuby,srst, krásné bobiky atd... Nikdy s ním nebyl nejmenší problém v ničem. Myslím si spíš, že prostě potřebuje trochu na tu zimu pomoct, zvlášť když ještě dospívá.

Jestli začne hubnout na konci září, bude to skutečně otázka zimy - takže deku, jak píše žofré.
Zkontrolovat možnost zdravotních problémů, pokud jsou problémy se zády, a záda jsou náchylná na prochladnutí - bolí, potom je potřeba nejen dekovat, ale zároveň řešit zdravotní problém (PSSM, KS, cushing...). Prochladnutí může totiž nastat i při letním deštíku s větérkem a s věkem se to bude zhoršovat.
Pokud chcete koně připravovat na línání, tak vězte, že línání se začíná v průběhu července, jakmile se začnou zkracovat světelné dny. Já nasazuji podporu línání na přelomu července a srpna nejpozději. Na konci září již doháníte s jazykem na vestě v podstatě přelínalého koně, a do základu mu toho mnoho nedáte. Nicméně váš kůň nejspíš nemá problém přímo s línáním jako takovým, jako skutečně spíš s nižšími teplotami a počasím a případným nachládáním. Nebo kombinace obého.
Pokud chcete dávat do krmení něco lněného na línání, dávejte lněné semeno. Extrudované nebo vařené/pařené v horším případě, čerstvě drcené ideál. Lněný olej je dobrý, aby se srst leskla, olej jako takový je báječný energetický doplněk KD, ale na línání je samotný olej jen částečná pomoc. Živinová bomba je právě čerstvé lněné semeno.
Nedostatek živin můžete preventovat výše doporučeným vit-min doplňkem.

Jaký je původ koně z té strany QH? Není normální, aby zdravý quarter s neomezeným senem přes zimu hubnul.
Píšete e má seno "podstatě 24/7" - má ho opravdu po cely den? Dostane se k němu skrz postavení v hiearchii?
POkud začíná viditelně hubnout jiz v září/říjen, tak souhlasím s ostatními, ze to chce řešit trošku víc do hloubky nez "něco přidat na přilepšenou".
Fajn je zanalyzovat
1)onen managment krmení (jestli se vůbec dostane, jestli je objem sena
dostatečny, čím krmím do kyblíčku = jak to má/nemá potenciál pomoci v
přibrání = reálně, ne dle líbivych keců vyrobce/prodejce krmiva.
2) zdravotní stav - zuby, vředy, potize v pohybove soustavě (blokády, genetické
nemoci typu PSSM aj) a další bolestivé stavy = bolavej kůň bude logicky ve stresu
Někde zakopany pes je vzdy, pokud by bylo všechno OK (zdraví i přijem krmiva), tak nebude koník hubnout vskutku brzo.
Procházela jsem si tím samym, u zdánlivě zdravého koně byl prostě zdravotní důvod a deka mi s tím neméně pomohla. Uz jen proto, ze nemusí kůň vyrábět navíc energii z krmení na topení.
A i počasí umí nachystat super situace, v jeden den je 20st bezvětří a v druhy den přivalák o 8-10st, no do jisté míry zamává i s tím naprosto zdravym koněm.

Anonym12344
napsal(a):
Deku mu dávat zase úplně nechci... Je 24/7 venku plus přístřešek a má vždy krásnou zimní srst...Tohle se chystám hned dneska konzultovat s veterinářkou, ale ani jeden z rodičů s tímto problém neměl. Nemyslím si že by to mělo příčinu v nějaké takovéhle poruše, ale možné je vše. Je to v podstatě bezproblémové zvíře. Krásná zdravá kopyta, zdravé zuby,srst, krásné bobiky atd... Nikdy s ním nebyl nejmenší problém v ničem. Myslím si spíš, že prostě potřebuje trochu na tu zimu pomoct, zvlášť když ještě dospívá.
Deku bych dala, protože:
1. zůstane mu tím víc kalorií z jejich příjmu, takže viz arbora, , matematika, pokud má tloustnout, musí mít vyšší příjem než výdej
2.nevěřím tomu, že ji občas nepotřebuje, pokud v zimě hubne, dcera pozorovala před 14 dny /začátek září/ naši fouli a mladou shagya v dobré výživové kondici, jak se klepaly-hnusně lilo a foukalo, tam to tedy vyřešilo zaparkování do přístřechu a k senu, ale vždy jsme víc dekovali v hnusném podzimu/vlhko, vítr/ než v zimě, -20 slunce bezvětší v pohodě. A to jsme měli foule, ale starší i když byla jak medvěd prostě tu deku občas ocenila. A viděla jsem klepat se i mladou, spíš nadkrmenou,ta by to určitě energeticky zvládla, ale nechtěla jsem ji enchat v nekomfortu, i když je to třesení vlastně jen zapnutí vyšší termoregulace.
Proč vy nechcete dekovat?
Zimní srst nasazovaly foule od srpna, a od Silvestra začaly pouštět, cca, každá o několik dní jinak..Období přelínávání jste prošvihla, už běží.
Poruchu rodičů vyloučí spolehlivě jen negativní testy, spousta "zkušených koňáků" PSSM nebo jiný problém nepozná, v mírnější verzi, nikdy o něm neslyšela a neví, kam koukat. Obě rodičovská plemena mají výskyt metabolických poruch. Pokud mi mladý "zdravý" kůň neprospívá, dala bych tohle křížení otestovat, už kvůli té volbě příkrmu, musíte vědět, jestli si můžete dovolit sacharidy, nebo pojedete na tuky, nebo potřebujete protein, ze zadání "nějaké musli" soudím, že zatím řešíte jen "něco s kaloriemi", ne složení..Na tyhle poruchy je váš človek třeba efe.
Zuby zdravé- kdy ho viděl naposledy někdo s rozvěrákem? Kolem 5-6 roku nám některé foule částečně přezubovaly, stoličky.
Protiřečíte si, kůň popsaný v zadání není bezproblémový.

Souhlasím se vším napsaným přede mnou. Deka, seno, klid na krmení...
Jen mě napadly dvě věci:
- Píšete, že v létě je na trávě. Seno má i tak k dispozici 24 hodin denně? Celé léto? Nedostává seno na celý den až v průběhu podzimu?
- Zmiňujete, že "na trávě je vždy krásně kulatý, hezky obalený i nasvalený". Vzhledem k plemenu mě napadlo, jestli není přes léto tlustý (až obézní) a od podzimu postupně štíhlý (nebo méně tlustý). Spousta lidí si myslí, že některá plemena mají vypadat baculatě. Nebo že kulatý zadek u QH jsou jen svaly. Apod. Možná je dobře, že na podzim hubne. Samozřejmě to nemusí být Váš případ. Je to jen myšlenka...
Bez pořádných fotek a pořádného přehledu kolik čeho a v jaké kvalitě žere se to neposoudí...
U nás ve stáji se změnil dodavatel sena (bylo tam prostě už moc třezalky). No a v novém seně je zase vysoký podíl třtiny - to je komentováno, že koně zbytečně cuchají (tedy že toho mají dost)...

Pipilota
napsal(a):
Bez pořádných fotek a pořádného přehledu kolik čeho a v jaké kvalitě žere se to neposoudí...
U nás ve stáji se změnil dodavatel sena (bylo tam prostě už moc třezalky). No a v novém seně je zase vysoký podíl třtiny - to je komentováno, že koně zbytečně cuchají (tedy že toho mají dost)...
Souhlas - bez fotek, jak vypadá v létě a jak teď, se pohybujeme jenom v rovině spekulací.
Anonym12344
napsal(a):
Zdravím
Mám menší dotaz. Mám doma mladého křížence quartera (5let). Přes léto co je na trávě je vždy krásně kulatý, hezky obalený i nasvaleny a nic navíc nepotřebuje. Už na konci září při přelínávání ale vždy začne hubnout. Jezdíme na vyjížďky tak 2x týdne na 2 hodky (žádná honička spíš krok, sem tam klus a cval).
Minulou zimu jsem dávala nějaké musli údajně na přibrání a slunečnicová semínka. Pomohlo to, ale ne tak jak bych chtěla a na víc po tom byl jak střela. Už mám objednaný lněný olej na období přelínávání.
Něco jsem načetla ale teď nevím úplně co nejvhodněji aby byl přez zimu v teple a na jaře z něj nebyla hubeňoučká raketa. Rýžové otruby, vojteska, repne otruby, cukrovarske řízky?
Co dáváte na zimu na prilepsenou vy?
Děkuji za rady.
Už jsem s tím tady, na diskuzích, známá, že doporučuji olej. Máte objednaný lněný. To by mělo být ok.
Já dávám obyčejný řepkový, který občas ukradnu ze špajzu.
Je to koncentrovaná energie, která nezatěžuje zažívání, jako by to bylo při navýšení množství krmiva.
Já krmím 1x denně, a to už by celý kýbl kobyla ani nesežrala.
Takže normální KD a přidáte postupně olej na plnou dávku.
" Nedoporučuje se krmit více než 100 gramů tuku (oleje) na 100 kg tělesné hmotnosti koně denně. Pro 500 kg těžkého koně to je maximálně 500 gramů, což je trochu víc než dva běžné šálky oleje na den."
Čistý olej pro koně: https://www.krmivahulin.cz/p/repkovy-olej-pro-kone#927
Starý článek, ale zajímavý: https://www.equichannel.cz/je-krmeni-koni-tukem-skutecne-zdrave
Na fotce je 20 letý plnokrevník, v režimu 24/7 na novoroční vyjížďce.