Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Totální_laik

12.10.2021 21:29
Totální_laik

XXX.XXX.130.251

Zdravím, zajímalo by mě, jak starý kůň je “roček”. Vždy jsem si myslela, že roční hříbě?

12.10.2021 21:51
lenacia

XXX.XXX.168.148

roček se udává obvykle mezi 1- 1,5 rokem. Ale může se to lišit dle každého majitele až do těch dvou let věku.

Totální_laik

12.10.2021 21:56
Totální_laik

XXX.XXX.130.251

Omlouvám se, odeslala jsem si omylem nedopsaný příspěvek. …může být zvíře ve věku cca 9-18 měsíců. Vysvětlí někdo? Díky moc

13.10.2021 03:02
lenacia

XXX.XXX.168.148

Totální_laik napsal(a):
Omlouvám se, odeslala jsem si omylem nedopsaný příspěvek. …může být zvíře ve věku cca 9-18 měsíců. Vysvětlí někdo? Díky moc

Vždyť je to očividné, co na tom potřebujete vysvětlit?
V 9 měsících má blízko k 12, tedy k jednomu roku, mohou jej tedy lidé označovat za ročka... A jak sem psala výše, většinou se tak uvádí až do roku a půl, po tomto věku už se ale stává na označení roček moc starým. Takže se krátce může používat například "jeden-a-půlletek" a posléze se přejde na označení dvouletek.

13.10.2021 05:54
Slon Indický

XXX.XXX.24.82

Podle klasické terminologie se věk koně mění vždy 1. ledna - tj se pak všichni koně narození v minulém roce označují od ledna jako ročci, bez ohledu na měsíc narození. Následují rok jsou to dvouletci atd. Oficiální připouštěcí sezóna začíná v polovině února a končí v polovině července, tj hříbata se rodí v průběhu ledna až června.a nejsou mezi nimi tak znatelné rozdíly.
Problém je ten, že ne každý dodržuje připouštěcí sezónu a pak jsou hříbata rozená později, tak se na ně označení roček nehodí. A taky ne každý zná onu poučku, že všichni koně stárnou o rok 1. ledna, takže si tu terminologii používá kdo chce jak chce.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.10.2021 07:59
Uživatel s deaktivovaným účtem

Toto lámání ročníku 1. ledna je u plnokrevníků, kde se snaží všichni připouštět tak, aby se koně narodili těsně po začátku roku, aby byli ve svém ročníku co nejvyspělejší. U teplokrevníků se tradičně používalo výročí 1. května, ale nemám to ověřené, povídala mi to známá, co dělala ve Slatiňanech.

Přidejte reakci

Přidat smajlík