Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.10.2021 18:17
Nuculka_m

XXX.XXX.65.224

Zdravím, chtěla jsem se zeptat, jestli nemáte někdo koně na stejném pozemku? Jak to zvládáte? Je mi jasné, že koně na takovém pozemku to za chvíli rozdupou a zničí, ale zajímaly by mě Vaše zkušenosti. Uvažuji, že si vezmu své 2 menší koníky k sobě domů, protože ve stáji, kde teď jsme, neustále něco řešíme a jsou pořád nějaké problémy a už mě to nebaví pořád něco řešit...

17.10.2021 20:38
kallisto

XXX.XXX.135.165

Sis odpověděla sama. Vydupou, znici, blato. Fest zpevnit a celoročně prikrm senem. Dva kone = zavislaci. Na tech 3500 budou jeste pristresky a zazemi???

17.10.2021 21:55
Nuculka_m

XXX.XXX.65.224

Ano, ještě tam budou 2 přístřešky, pro koně a na seno. Seno by měli k dispozici celoročně nonstop.

17.10.2021 22:03
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Jak budete řešit hnojiště? Bude tam nějaká zpevněná plocha?

17.10.2021 22:17
Nuculka_m

XXX.XXX.65.224

Hnojiště bych chtěla vyřešit tak, že bych hnůj dávala do kontejneru od zemědělce, který by nám ho pokaždé i vyvážel, když by byl plný. I kdysi to tak fungovalo, měli jsme pár let doma kdysi taky dva koně, ale měli jsme velkou louku, která už bohužel teď není k dispozici ://.

17.10.2021 22:31
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A to zpevnění? Utopíte se tam v blátě. Koně by se měli pohybovat, takhle budou stát na ostrůvku nejmenšího bahna od podzimu do jara, v zimě se z toho stane tankodrom tak na zlomení nohy.
Přijde mi to malé a bez terénních úprav budete nešťastná.

18.10.2021 10:13
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Dovedu si to představit jen jako občasné výběhy. U nás ve stáji jsou všichni koně v boxech. Celoročně chodí na 2 (v zimě,) až 6 hodin (v létě) do výběhu. Na šest koní máme cca 1 ha celoročně travnatých výběhů. Ale je to na hraně, i přes krátkou dobu, kterou venku tráví.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.10.2021 10:52

Daniela Lipová: ale na těch vašich koních se denně jezdí, ne?

18.10.2021 12:53

Změnila bych ustájení. Plochu, kterou uvádíte, byste musela za dost velké peníze upravit tak, aby z toho za chvíli nebyl hnojník, dále ze stejného důvodu pravidelně sbírat bobky a koně by na tak malém prostoru měli chodit denně, ideálně minimálně hodina kvalitní práce. Zmenšený prostor má totiž vliv i na pohybový aparát koně apod. Osobně bych šla do takových rozměrů pozemku pouze v tom případě, kdybych mohla kus pronajmout u souseda. Jako základ je to dobré (jakože alespoň něco), dlouhodobě nevyhovující. Věřte mi, že za peníze, které byste vložila do budování prostoru tak, aby to tam nevypadalo jak blátivá cikánská vesnice, na dost dlouhou dobu seženete klidně i dražší ustájení. Jinak pokud by nebyla možnost pronajmout, tak bych pod půl hektaru nešla...a i tak by to znamenalo kvalitní management plochy.

18.10.2021 14:03

Ale jinak si na tak "malé" ploše umím představit trekovou formu ustájení, kdy budete mít zpevněný koridor kolem dokola a k tomu nějaké průchozí cestičky a oplůtky uvnitř. A budete to přepouštět tak, aby v nejhorším počasí měli koně k dispozici pouze ten trek okolo (hromádky píce pravidelně rozmístěné, vodu na opačné straně než přístřešek), a běžně by mohli mít otevřený vždy nějaký oplůtek, který by zrovna byl v nejlepší kondici. Ideálně průchozí, aby východy byly co nejméně namáhané, případně ty východy posouvat. Ono se to nezdá, ale ta třetina hektaru není malá plocha, my máme zimní výběh také takový, možná čtvrthektarový, pro pět koní+poní, jenže máme výhodu, že tam je většina výběhu zpevněná nálety. A k pohybu je vůbec nemotivujeme a dělá se s nima velký kulový. Ta zpevněná manipulační plocha a pro koně možnost pohybovat se po nezabahněném (v našem případě zvětšiny skutečně travnatém - i v zimě) povrchu, to je nutnost. Samozřejmě prostě to není na pastvu. A pastva (nebo sbírání rozmetaného sena po ploše) je pro koně ze zdravotního hlediska nenahraditelná. Takže na obstarání tak, aby to vyhovovalo přirozeným potřebám, by to byla pakárna (vím, co to je, obejít jen ohrady a zkontrolovat, zda jsou ok, natož tam dvakrát denně projíždět s narvaným kolečkem sena a rozhazovat koním kupičky, aby se celý den "pásli"). My máme naštěstí přes většinu roku pastvu (ještě teď paseme v podstatě naplno a kdybychom nemuseli držet poníky zkrátka (na noc loňské seno), tak bychom mohli být pouze na pastvě). Pokud máte v okolí potenciální krmiče, taky se vám může stát, že tři metry přilehlé k silnici se rozhodnete obětovat, a udělat dvojitou ohradu, aby milí přispěvatelé nezabili koně. To nás taky potkalo, vysadili jsme si podél cesty stromořadí, abychom tam neměli celé léto blokované ohradní tyčky, a prostě ten pás podél cesty sekáme a nebo tam pouštíme koně jen pod dohledem...

18.10.2021 14:19
Arbora

XXX.XXX.149.42

Z komentárov mi to tu vyznieva tak, ako keby na veľkej ploche neboli potrebné terénne úpravy. To spevnenie okolo vyťažovaných plôch je tak isto nutné, bez ohľadu na to, koľko priestoru na pasenie kone majú. Vždy to bude vyžadovať investície do spevenia povrchu okolo vchodu/východu, napájania a prístreškov, či majú kone k dispozícii 5 hektárov, alebo 2000 m2.

18.10.2021 14:32
nyin

XXX.XXX.45.97

Na podobné výměře máme nyní 3 koně. Není to tak hrozné :) Jen je třeba počítat s tím, že se koně ve výběhu moc nehýbou - musí denně ven, i kdyby jen na ruce. Ve výběhu spíš stojí a cesta k vodě, senu nebo jen tak na druhý konec výběhu je vždycky jen pár kroků. Dále není pastva a ani nebude. Celoročně se musí krmit senem, což nám vyhovuje, protože 2 z koní jsou tlusťoši a jeden je muchař. Taky je potřeba denně sbírat hovna. Kdyby se to byť jen jeden den vynechalo, tak se v hovnech utopí :D Malá plocha = rozdupaná plocha, bláto při deštích bude asi taky skoro všude. Ale bláto všude jsme meli i na pastevku, kde byla pastvina kolem 10 hektarů, a suchou nohou bez holin jsme si pro koně chodili jen v létě.

Já jsem se stěhování do menšího trochu bála, ale bylo to nejlepší rozhodnutí, které jsme udělali. Koně jsou spokojení a já taky. Měla jsem je v několika ustájeních, ale vždycky tam bylo nejaké ALE. Nyní si vše děláme se stájovou kolegyní sami, k naší spokojenosti a i menší prostor dokážeme lépe obstarat.

18.10.2021 15:33

Ad nutnost zpevňování všude: máte samozřejmě pravdu, kolem toho přístřešku (stejně jako kolem jakékoli jiné stáje) to prostě zpevněné být musí. Jen to je oproti zpevňování pochozích ploch ve výbězích finančně a nároky na práci/techniku úplně někde jinde. Proto se to zpevnění treků tak zdůrazňuje, protože to je fakt darda. My pochozí plochy mezi pastvinami nijak zpevněné nemáme, a stíhají během roku v klidu obrůstat drnem, stejně jako průchody mezi oplůtky.

18.10.2021 19:25
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Daniela Lipová: ale na těch vašich koních se denně jezdí, ne?

Ano. Nebo chodí na lonzi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík