Salin8

XXX.XXX.228.107
Dobrý deň,
aké podmienky by mal mať koník, ktorý je veľmi dopredný, energický a má sily za 3 kone?
Poprípade, ako ste koníky zbavovali energie pred jazdením?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Salin8
napsal(a):
Dobrý deň,
aké podmienky by mal mať koník, ktorý je veľmi dopredný, energický a má sily za 3 kone?
Výběh s kámoši? Kontrola zdravotního stavu - zuby, záda? Sedí cajky? Co mě tak napadlo.
Pokud není spěch dán zdravotním stavem (tzn. tady primárně hledat). Tak mojí samochodce nejvíc pomáhá zaměstnat hlavu, prostě furt po koníkovi něco chtít. Takže ikdyž jedeme na vyjížďku a kobča maže víc, než je mi příjemné, tak zařazuju vlnovky, dovnitř plece, kroužky.
Jak je starý koník, je přiježděný? Pakliže ne, začněte zde :)
Salin8

XXX.XXX.228.107
Koník je v začiatkoch prijazďovania. Vybavenie sedí, zuby aj chrbát má úplne zdravý. Ani po 2h vybehávania sa nezapotil. Vo výbehu dokáže pól hodinu cválať. Myslíte, že keď ho dám do nerovného výbehu, budem chodiť za ním každý deň a pred jazdením pól h lonžovať, že sa skludní?

O tomto tu bylo už mnoho. Myslím to dobře, nevyčítám. Mnozí tady napíšou víc rád než já, osobně jen podotknu:
1) neuvedla jste jak je kůň krmen a ustájen
2) věřte, že práci pod sedlem nejde o vyčerpání koně
3) lonzovanim před práci koni baterku neuberete, akorát ho nahřejete- a lonzovat nemá smysl dlouho a hlavně- vy potřebujete koně zklidňovat
4) budete se muset asi smířit s tím, že možná prostě budete mít temperamentní koně
5) jak už tomu někdo psal, do vyjizdek vkládat jizdarenske prvky
6) pomuzou špacíry na ruce v kroku po terénu, aby se snížila vzrusivost na podněty
7) osobně se mi osvědčilo chodit s remontu nnejdříve venku jenom v kroku a když to bylo v pohodě, tak jsem pridávala ruch. Paradoxně se mi pak vyplatilo začít klusat a cválat na otevřených plochách, kde je minimální šance podnětů k leknutí....ale ja mám sice temperamentního, ale chlaďase. Na každého koně to asi platit nebude.
Ale jsou to střípky, systematickou práci Vám tu poradí někdo jiný zkušenější
Koně neutavíte, je to vytrvalé zvíře, naopak mu ještě tu kondici navýšíte za cenu zdraví (takto lonžování nikdynemá vypadat) - musíte na něj trošku rozumem.
Zjistit proč spěchá a zaměstnat hlavu. Pokud je to až nesnesitelné, je odvážnější a jemnejší pro koně sesednout, chvíli jít vedle koně než se rvát. Přistupovat ke koni s klidem, pokud jsem např naštvaná z práce, tak je vždy záruka, že kůň bude jak na trní (u vzrušivých).
Pokud začínáte s ježděním, zeptala bych se trenéra, zkušeného člověka na místě, co vidí on.
A stále do skladačky je potřeba znát režim koně, krmení, jestli nestresuje v ustájení, jak je v něm dlouho atd.

A teď Vám řeknu jednu radu nad zlato a ta rada je neskutečné klišé, ale lidi jí neslyší moc rádi, neboť stojí peníze (ale sakra se vyplatí): není hřích obsedat a přiježďovat koně sama bez zkušeností, pokus k tomu jdu s pokorou a nejsem začátečník. Ale je dobře mít za zadkem trenéra, kterého se kdykoli můžu na cokoli zeptat, jehož práci vidím (tj. koně co měl v tréninku) a ještě navíc-když má ten trenér vlastního trenéra (a ideálně vědět jakého). Jelikož nešvar českého koňského světa je, že kdejaký "trenér" má sotva cvičitelák a tím většinou končí.
A k tomuto dodatkem- lepší dobrý trenér jednou měsíčně ( s tím, že pak dostanete na dobu následující domácí úkoly) než špatný každý týden. Jelikož drobnými kroky se za delší dobu dostat k úspěchu je lepší, než to mílovými všechno podělat a pak to horko těžko upravovat, tz. když mám zdrhacího koně a o přiježďování vím kulové, tak je lepší klidně i první rok chodit jen na krokovky a pak opravdu postupně přidávat. Předpokládám totiž, že to není kůň u chovu, kde musí na třech letech udělat výkonostky....a pak nemáte kam spěchat.

Salin8
napsal(a):
Koník je v začiatkoch prijazďovania. Vybavenie sedí, zuby aj chrbát má úplne zdravý. Ani po 2h vybehávania sa nezapotil. Vo výbehu dokáže pól hodinu cválať. Myslíte, že keď ho dám do nerovného výbehu, budem chodiť za ním každý deň a pred jazdením pól h lonžovať, že sa skludní?
Má ve výběhu společnost? Jak často do něj chodí? Jak dlouho v něm každý den je?
Kůň je zvíře, které případné nebezpečí řeší útěkem. Je to velice vytrvalé zvíře. Když dokáží v plném trysku jet 7km a ještě skákat překážky na VP, tak asi vidíme jistý problém v představě 'utahání' koně někde na jízdárně.
Lonžování před ježděním některým koním pomáhá, neboť, jak je zmíněno se zahřejí, uvolní a může se zdát, že jsou klidnější. Není to však tím, že by se utahali.
Taky mám kobylu raketu. Co sem zjistila, že je důležité, tak ses koněm neprat. Mojí kobyle stačilo doslova jen cítit, že sem si jen třeba přehmátla ty otěže, a už jela jak šící stroj. Přetahování se s taovým koněm nemá smysl, protože často krátkou otěž naopak ještě víc vnímají jako povel kupředu.
Takže sem se naučila držet otěže co nejdelší. Kobyla mi nakluše když nechci? Jdeme vlnovku. Udělá to opět? Jdeme kroužek. Opět? Tak dva kroužky. Celé moje práce na jízdárně byly často jen krok, a trocha klusu.
Salin8

XXX.XXX.229.6
Má spoločnosť, ale výbeh má rovný. V minulom ustajnení bol v horskom prostredí. Je 24/7.

Salin8
napsal(a):
Má spoločnosť, ale výbeh má rovný. V minulom ustajnení bol v horskom prostredí. Je 24/7.
Zase chybí, jak je krmen. Každopádně vše, co je řečeno víš. Vemte si z toho, co uznáte za vhodné a spíš si hlavně najdete dobře vzdělaného trenéra...a projdete místní diskuze. Na toto téma je tu dotaz co dva týdny.
Salin8
napsal(a):
Dobrý deň,
Třeba to není síla a energie ,ale děs a hrůza?
Třeba má strach,když na ní hopnete a začnete nacvičovat něco ,někde ,tak to chce mít rychle za sebou ?
Jestli je v krvi ,takovým vůbec neprospívá žádné honění dokola před prací.Naopak si je tím zahřejete a vybzíknete
Obsedání a práce s remontou má probíhat v klidu,v kroku ideálně .
A po chvílích ,nikoli honění hodiny a hodiny před i poté
Zkuste popsat ,když tedy kobylu vyvedete z výběhu ,kde je celý den ve stádě.Jak probíhá vaše společná práce?
Salin8

XXX.XXX.229.6
Nedávam príkrm, pretože ho nepotrebuje, iba v zime minerálku. Pracujeme 3x zo zeme, raz buď prechádzka alebo hranie sa vo výbehu a raz do týždňa jazdenie.
Salin8
napsal(a):
Nedávam príkrm, pretože ho nepotrebuje, iba v zime minerálku. Pracujeme 3x zo zeme, raz buď prechádzka alebo hranie sa vo výbehu a raz do týždňa jazdenie.
Z vás něco smysluplného dostat
Takže pracujete za země,jak?
Jaké cviky,jak dlouho,kde?
Chodíte na ruce na ohlávce ven,kam? Ruchy ,terény?
Hraní ve výběhu je co? Konkrétně .
A jak se u toho všeho chová kůň?
Ježdění ? Kde ,jak dlouho a co konkrétně jí učíte? Jste samy,nebo vám někdo pomáhá?

Pokud již prijezdujete, tak práce 3x týdně a z toho jen jednou v sedle je žalostně málo.
Jinak "hraní si ve výběhu "...co to znamená? Jak to funguje? Nepase se Vám třeba ? Co přesně děláte? Mně to přijde jako společně strávený čas ok, ale jinak...
Salin8

XXX.XXX.229.6
Robíme všetko, čo píšete. Hranie znamená, že kôň chodí pri mne navoľno, zastavuje keď ja, PK, robíme triky vo výbehu, niekedy zoberiem nejakého "bubáka". Pracujeme max. hodinu aj pól za deň. Všetko prebieha v kľude, aj v teréne je kľudný. No pri jazdení na začiatku ide pekne uvoľnene, ale potom si z ničoho nič zmyslí, že chce behať a už sa nedá zastaviť. Vybavenie videl odborník. V minulom ustajnení som jazdila na ohlávke a vôbec mu nebehalo hlavou, že by sa na tak slabú holeň rozcválal.

Salin8
napsal(a):
Robíme všetko, čo píšete. Hranie znamená, že kôň chodí pri mne navoľno, zastavuje keď ja, PK, robíme triky vo výbehu, niekedy zoberiem nejakého "bubáka". Pracujeme max. hodinu aj pól za deň. Všetko prebieha v kľude, aj v teréne je kľudný. No pri jazdení na začiatku ide pekne uvoľnene, ale potom si z ničoho nič zmyslí, že chce behať a už sa nedá zastaviť. Vybavenie videl odborník. V minulom ustajnení som jazdila na ohlávke a vôbec mu nebehalo hlavou, že by sa na tak slabú holeň rozcválal.
Plemeno? Věk? Trenér? V terénu je klidný... Tak kde vlastně běhá?

Pokud chodite jen třikrát týdně, ta do sedla pokaždé, i kdyby třeba jeden na 20 minut.
Jinak dřív jste možná jezdili jen na ohlavce, neboť se kůň učil vyrovnat se s vaší váhou a na nové těžiště a na blbiny taknemel páru.
Salin8
napsal(a):
Takže doma nasednete ,jdete sami ven.Na začátku je uvolněný?
Čím jdete déle pryč,podle vás z ničeho nic sám ,se rozběhne a nedá zastavit.
A donese vás domů? Nebo jak tohle probíhá ?
Za mě by nasvědčovalo,že chodíte ,na začátek výcviku , daleko. Nedokážete odhadnout ,kam a jak dlouho dojít ,aby vám mladý zůstal v pohodě a nedošlo k jeho vyšroubování a stresu
Chodila bych pod sedlo častěji a krátce .A přitom dávala si pozor,abych dokázala předem odhadnout kam až vydrží klidný.I kdybych měla jít na 10minut .
Intervaly bych postupně prodlužovala s ohledem na chování koně. Samozřejmě krok,klid pohoda.
Při vycházkách na ruce,nebo tedy vaší práci ve výběhu je klidný? Z vycházky po zemi vás neodtáhne domů? A z výběhu kde jsou koně,tam si můžete bubákovat,jak chcete ?

Ono to může být i tak, že ho začnou bolet záda, když je nenasvalený, a pak to chce mít "rychle za sebou". Kratší intenzivnější ježdění je lepší pro mladého koně, než dlouhá zátěž.
Moje osobní zkušenost - raketa KWPN,mladík,obsedlý ve 4,5 letech...ze začátku mazec,byl schopný na zadních se mnou dostojkovat podél celého výběhu,vše řešil,prchal....Takže jsem to řešila jízdárnou,přesně,jak píšou ostatní...práce,práce,zaměstnat hlavu,dávat mu dost podnětů k přemýšlení a pomoci mu najít výhody v pauze - tzn, nic po něm nechci a on má chvíli klid.
POstupně jsme našli kompromis,kolikrát v týdnu je práce akorát,chodí do stáda si pohrát s valachy a už zvládneme i klidné vyjíždky....
Sara234

XXX.XXX.239.228
Je to welsh part bred. V prírode na vodítku ide rýchlym krokom, ale nikde ma nevláči. Aj smerom domov sa neženie. Chrbát má nasvalený. Stáva sa to iba na jazdiarni, na začiatku poslúcha, ide uvoľnene, snaží sa ale zrazu dostane tik(už to viem vypozorovať), rozbehne sa, zabudne, že má niekoho na chrbte a lieta ako vo výbehu. Skúšala som ho vybehať pred jazdou a pomohlo to.
Sara234
napsal(a):
Je to welsh part bred. V prírode na vodítku ide rýchlym krokom, ale nikde ma nevláči. Aj smerom domov sa neženie. Chrbát má nasvalený. Stáva sa to iba na jazdiarni, na začiatku poslúcha, ide uvoľnene, snaží sa ale zrazu dostane tik(už to viem vypozorovať), rozbehne sa, zabudne, že má niekoho na chrbte a lieta ako vo výbehu. Skúšala som ho vybehať pred jazdou a pomohlo to.
No ,tak tím tikem vám dává najevo,že stačí
Welšové jsou nervní trdýlka,citlivá a vznětlivá.Ten váš má kromě welše co ,za druhého rodiče?
Na jízdárně choďte jen určitý čas. To je jen do chvíle,kdy je i kůň v pohodě.Stačí třeba 15minut ,bohatě.
Jakmile ho vezme nerv,změňte styl.Tzn. slezte,chvíli voďte ,jděte popást ,jděte chodit mimo jízdárnu atd atd .Abyste činnost zcela nepřerušila,ale dokázala ho dostat zpátky do původní vstřícné pohody.
Je li venku klidnější,nasedněte někde a kousek jeďte , v terénu bývají koně spokojenější.
Vaše metoda vyběhání je cesta do pekel.Uděláte mu fyzičku ,naučíte ho ,že člověk je stres a on se z něj odreagovává lítáním .To nepotřebujete ve finále se vám bude vytáčet víc a víc a vy už to neustojíte

Tohle je typické neudržení pozornosti, přetažení, případně otrava. Kůň si to řeší po svém. Otázka je, jak moc je pro něj jízdárna nudná (a samozřejmě jak moc je individuálně schopný se soustředit), v terénu by to mělo být lepší, ale zase, sedět jen dokud se nedostanete do bodu, kdy vypíná mozek. Nenechat ho vůbec začít. Ty časy, kdy to půjde, se budou postupně "samy" prodlužovat, je to trénink pozornosti, psychické a nervové odolnosti. Pokud budete přešvihávat hranici, kdy kůň vynerví, může se naopak stát, že začnete posilovat negativní projevy, a budete naopak detrénovat, takže psychická odolnost bude klesat a stejně tak se bude zkracovat jezdecká pohoda koně.
Vylítání před ježděním vám bude fungovat první měsíc, pak budete muset přidat, a skončíte na tom, že budete koně honit ty dvě hodiny, a pořád nebude jezditelný. Kůň se bude učit to, co ho budete učit. Chcete, aby lítal? Ok, žádný problém, zapamatuje si, že práce s vámi znamená, že se bude lítat. Dává to smysl?
A nasvalený hřbet... často si lidi pletou nasvalený a tučný, ale ok, tučný je pořád lepší než nic. Na druhou stranu byste měla vědět, že hřbet může být klidně nasvalený blbě. Může být zatuhlý, může bolet, špatně se uvolňuje. Tady na ifauně poslední článek v rubrice Koně je o tom, jak si můžete koně doma sama základně vyšetřit, pokud se do toho nechcete pouštět, povolejte zkušeného trenéra a nebo fyzioterapeuta.
Mimochodem, ten trenér (s dobrými referencemi, jehož koně chodí tak, jak byste si představovala toho svého) by se na práci s mladým koněm rozhodně hodil, silně doporučuji.

Tady rozhodně trenéra. Jelikož nemáte šajnu a ani evidetně nic o výcviku nečtete- jelikož to, co píšou holky víš, píšou v každé druhé knize. Teď to opravdu nemyslím špatně, ale myslím, že je nejvyšší čas zbrzdit, trochu se dovzdělat, a pak zase pokračovat.
A opravdu pomalu davat prioritu na práci ze sedla nad práci že země, a to po malých intervalech, jak už tu bylo napsáno.....z již uvedených důvodů.
Jinak se ještě zsmyslete, jestli Ty zuby, výstroj atp. jsou opravdu v pohodě....resp. kdo Vám tohle řekl, co to bylo za osobu. Jelikož radu na Vaši práci a koněm by Vám řekl téměř každý, kdo alespoň jednou obsedal a zaježďoval...tak si nejsem jistá, jak moc zkušený arsenal kolem sebe máte:D
Držím palce!

Sara234
napsal(a):
Viz holky nade mnou. Trenéra! Máte zkušenosti s remontami?
Nejtěžší je přiznat si, že bez trenéra to nepůjde, že na takového koně člověk sám nestačí :) Existují nevyrovnaní, citlivější, reaktivní zvířata a tyto kladou na jezdce vysoké nároky. Vše musí být maximálně precizní a srozumitelné, a ve správný čas koni vysvětlené. Čím dřív vám někdo pomůže, tím méně zlozvyků budete odbourávat. A pak třeba zjistíte jako já, že problém třeba není nedostatek lonžování, ale to, že koně nikdo důsledně nenaučil třeba klidně stát :) takže nečekat a povolat zkušenějšího a cestu za zlepšením si užít, o tom koně jsou! Myslím, že kvalitní trenér je nezbytnost a prospěla by hodně lidem a koním, těch nevychovaných a blbě ježděných je prostě strašně moc.