Zdravím,
chtěla bych se poradit ohledně, pro mě, zcela nové situace. Mám kobylku ČT, v únoru jí bude 17let, rekreační turistika, chovaná 24/7, přístřešek, nonstop seno.
Po chiropraktickém ošetření, veterinářka doporučila pro zatuhla a namožená záda zadekovat koně, hlavně v mrazech. Nicméně kobylka již je v plné zimní srsti. Veterinářka řekla, že je kobyla v dobré výživové kondici, že mám dát jen pláštěnku, aby kobyla neprochladla. Nicméně, mi logicky přijde, že ta jen položí chlupy a kobyle bude zima.
Takže má pláštěnku podšitou fleese v aktuálních teplotách do -5.
Je to takto v pořádku? Pokud půjdou teploty níž, bude stačit navíc třeba odpocka pod deku nebo mám už koupit deku s nějakou vyšší gramáží?
Děkuji za předem za rady :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám víceméně kobylu jen pod pláštěnkou(dva roky jen v pláštěnce), má pod ní normálně teplo. Letos dekuju až od prosince . Ne že by jí nutně potřebovala, ale....: ve výběhu se teď moc nehýbou a jen stojí- nemusí se třást, není mokrá, špinavá - šetří to čas, z marnivosti jsem jí koupila i 200g deku, tu má tak na týden v roce, když opravdu mrzne, ale s tou pláštěnkou by to taky přežila.
Pokud máte s flísem, dejte, ale já je moc nemusím, po koni nekloužou a na jaře ty chlupy....pak jsou ještě se "stajdraj" materiálem, to je něco jako odpocka a pláštěnka...lze dát na opoceného koně.
Je to kůň od koně, nedá se říct co jak v jakých teplotách a počasí sedne zrovna vašemu koni. Nevyhnete se pravidelnému zkoušení komfortu.
Já svoji konci dekuju z důvodu zatuhlosti (avšak, ta u ní nastává kolem 5st a podzimních plyskanic), zkouším teplotní komfort. Momentálně (u nás -2) má 200g. S tím že má ve stáji arzenál dek (300,200, 50, 0g, síťová deka s nepromok zády). Kobyla po zadekování shodí chlupy a nechá práci na dece :)

A po jaké době váš kůň po zadekování ty chlupy pouští?
Jak píše evcusik, je to hodně individuální, krom toho nezáleží na tom, kolik je stupňů, ale spíš na pocitové teplotě...
Jednoduché pravidlo - pokud sáhnete kobyle pod deku holou rukou, měla by tam mít příjemné teplo. Jakmile je tam vedro, nebo se dokonce potí, je deka moc silná. Jestli má pod dekou chladno, je moc slabá. Časem se naučíte rozeznávat.
Jestli půjdou teploty dolů, ano, pak lze "vrstvit", přidat fleesovou deku nebo stájovou deku pod pláštěnku, nicméně doporučuji zakoupit i nepromokavou deku s vyšší gramáží, aspoň 100-200 g (pod těmi se dá pochopitelně také vrstvit). Pak už máte celkem variabilní výbavu.
Samozřejmě, pokud pro Vás nejsou problém peníze, pak nakupte klidně i 300 g (deky s vyšší gramáží jsme u nás ve venkovním ustájení nikdy nevyužili). Případně se poohlédnětě po dekách z vyšších řad Bucas či Horseware, které nabízejí "pokrytí" ve vyšším teplotním rozpětí.
A pak taková rada na závěr - také záleží na tom, kde má kobyla ztuhlá záda... Jeslti se jedná o krční páteř, pak rozhodně doporučuji variantu s krkem.
Já mám koně 22 let. Letos poprvé se zhoršila artróza takovým způsobem, že byl hodně zatuhlý. Veterinářka doporučila dávat pláštěnku s fleecem když sněží, prší nebo hodně fouká. Moc se mi to nelíbilo, nikdy jsem koně nedekovala. Nicméně jsem zkusila a rozdíl je veliký! Koník přestal kulhat (nesmí mu prochladnout bedra), dekuji jen na tu chvíli/den když prší, na noc jde do boxu a chlupy zatím ok, tak jak měl narostlé. Dekuji takto už přes měsíc, tak snad to bude dobré. ťuk ťuk....taky by mě zajímaly zkušenosti. Děkuji :)

LucyLou
napsal(a):
Já mám koně 22 let. Letos poprvé se zhoršila artróza takovým způsobem, že byl hodně zatuhlý. Veterinářka doporučila dávat pláštěnku s fleecem když sněží, prší nebo hodně fouká. Moc se mi to nelíbilo, nikdy jsem koně nedekovala. Nicméně jsem zkusila a rozdíl je veliký! Koník přestal kulhat (nesmí mu prochladnout bedra), dekuji jen na tu chvíli/den když prší, na noc jde do boxu a chlupy zatím ok, tak jak měl narostlé. Dekuji takto už přes měsíc, tak snad to bude dobré. ťuk ťuk....taky by mě zajímaly zkušenosti. Děkuji :)
Já mám zkušenost, že deku nesundavám ani do boxu-tam jen stojí, možná může i být průvan-stáj není "teplá" zavírá se jen na velké mrazy, a když sundám, tak už na furt....minulý rok kobyla neměla deku od půlky února, nemám možnost deku chodit sundavat a nandavat (někdy jo někdy ne a to je na prd)) a přes den svítilo slunce, i přes 15°C na sluníčku, březen to samé i horší, i když pár dní sněžilo ...tak šla deka dolu s tím, že by mohla i trochu sklepat špeků, no ani to se nestalo.
Já byla nucena začít řešit problematiku dekování s prvním staříkem .
Informací je spousty,bohužel ,dosti se liší
Mám koně přes den venku,na noc stlané boxy, ve zděné stáji.Je tam zima,cca trochu nad nulou ,někdy i pod ,zamrzne voda.Není tam průvan.
Objem mají k dispozici ad libitum a nepřetržitě.Nejsem zastánce přídělů. V boxech senáž a seno ,venku seno.Takže žraním se zahřívají ,permanentně
Stařík se špatnými zuby,pak jedna Bábi s chycenými zády a druhá ,co byly zvyklé většinu života pouze box a kolbiště.Kvůli nic jsem začala od jednoho podzimka na ven dekovat.I když byli nasrstění . Evidentně vypadali spokojeněji.
Nejdřív v plískanicích padající mokro,vichr a celkově pocitově hnusně .Jenže ty plískanice se plynule přehoupnou v jeden slunečný den, a pak závěje ,a pak déšť a ledovka .Prostě nevypočitatelno.
Takže jsem prostě každé ráno zaplachtovala koně do 100g pláštěnky .Nemá fleece,je vyplněná ,zevnitř hladká.
Doma při svlékání jim omakáváme záda .Zatím nikdy nebyla studená ,ani spařená.
Takže se mi asi zadařilo vychytat,co koním vyhovuje v mém režimu .Na noc svlečení,na den pláštěnka
Hodně už bylo řečeno,jen bych ještě podotkla,že paradoxně kůň v boxe je víc ohrožený,že prochladne než kůň ve výběhu se senem....Zkuste stát nebo sedět na jednom místě,občas poposednout,v tom to je stejné u koní jako u lidí....za chvíli vám v zimních měsících bude větší zima než by pocitově měla být. Ve stáji,kde se otevírají,zavírají dveře,bych v zimě neriskovala,zejména u starších koní.
Dekování je bráno často jako nějaké selhání nebo zlo...musíme si uvědomit,že málokdo má doma prakoně,který zvládne zimu naprosto standartně. Ano,máme vyšlechtěné princezny a prince,kteří zvládají zimy hůř,méně nasrstí,nemají dostatečnou tukovou vrstvu....to vše je na kondici znát.
Bavila jsem se o tom i s několika veterináři a naopak mi radili,pokud vidím na koni diskomfort spojený s tuhostí nebo horším pohybem,že rozhodně doporučují dekovat na zimu.
Úspěšně dekuji už 3/4 našich koní a přestala jsem si to vyčítat
Nemají pohybové problémy,fyzioterapeut si je chválí,veterináře voláme pouze při řídkých úrazech. Vsichni sportují.
napsal(a):
A po jaké době váš kůň po zadekování ty chlupy pouští?
Hned od začátku - s každým týdnem je znát změna. Prostě pomaloučku je sklepává :D
Začínám dekovat podle jejího zatuhávání, jak se tváří apod - vycházívá to na listopad, půlku října dle počasí.
jesie
napsal(a):
Hodně už bylo řečeno,jen bych ještě podotkla,že paradoxně kůň v boxe je víc ohrožený,že prochladne než kůň ve výběhu se senem....Zkuste stát nebo sedět na jednom místě,občas poposednout,v tom to je stejné u koní jako u lidí....za chvíli vám v zimních měsících bude větší zima než by pocitově měla být. Ve stáji,kde se otevírají,zavírají dveře,bych v zimě neriskovala,zejména u starších koní.
Dekování je bráno často jako nějaké selhání nebo zlo...musíme si uvědomit,že málokdo má doma prakoně,který zvládne zimu naprosto standartně. Ano,máme vyšlechtěné princezny a prince,kteří zvládají zimy hůř,méně nasrstí,nemají dostatečnou tukovou vrstvu....to vše je na kondici znát.
Bavila jsem se o tom i s několika veterináři a naopak mi radili,pokud vidím na koni diskomfort spojený s tuhostí nebo horším pohybem,že rozhodně doporučují dekovat na zimu.
Nemají pohybové problémy,fyzioterapeut si je chválí,veterináře voláme pouze při řídkých úrazech. Vsichni sportují.
V našem případě srst pořádně hustá, ale dělá paseku ta artroza když záda namoknou a ofouknou. Mají dva přístřešky, ovšem když prší/sněží celý den tak se prochází. Při přeháňkách se chodí vždy schovat. Což je zajímavé.
jesie
napsal(a):
Tieto protidekové aliancie podporovalo tvrdenie, že zadekovaný kôň už nikdy nebude fungovať bez deky. Tipujem, že vietor fúkal od rovnako erudovaného zdroja, ako 5kg sena denne a jedovaté ľanové semiačko (a určite aj ďalšie perly)...
A ľudia tomu bohužiaľ naďalej veria, takže miesto deky sa radšej pozerajú na klepajúceho koňa, lebo mu nechcú rozhádzať termoreguláciu.
Arbora
napsal(a):
Tieto protidekové aliancie podporovalo tvrdenie, že zadekovaný kôň už nikdy nebude fungovať bez deky. Tipujem, že vietor fúkal od rovnako erudovaného zdroja, ako 5kg sena denne a jedovaté ľanové semiačko (a určite aj ďalšie perly)...
A ľudia tomu bohužiaľ naďalej veria, takže miesto deky sa radšej pozerajú na klepajúceho koňa, lebo mu nechcú rozhádzať termoreguláciu.
Druhá věc je že tento zdroj nakrásně podporuje lenochy a setrilky a jejich alibismus.
...proč dávat koní víc sena, ve stepi měl taky omezené zdroje a byl bez deky...ale tak nějak i když si budeme hrát na přirozené prostředí pro koně, nikdy nedosáhneme stavu jako ve volné přírodě a pokud nechci koně trápit, tak v dnešní době technologií není o čem..
Ale teda nějak nechápu ostatní, že jim stačí jen jedna fleece deka ;D asi jsem potkala samé zhýčkané koně ;D (koně si osahával víckrát denně, jestli je komfort)
Další,co mi nějak není jasné,že hodně lidí má dojem že v boxu se kůň příliš nepohybuje,tudíž mu bude určitě zima ?
Já byla na tom,že koně zahřívá trávení ,trávení objemu ,proto má dlouhá střeva. Ne?
Proč by jinak stáli setrvale u balíku ,bez pohybu,zapadaní,pomalu na nich rampouchy? Když by je zahříval pohyb,měli by trtat jak mravenci,po většinu zimy .
Pochopím ,když boxem někdo je schopen nazvat profukující chlívek bez podestýlky a bez sena ,pak tam asi koni nebude prima .
Ale v boxu opravdovém,kde není průvan,jen zima.Plus nastláno a k tomu patřičná dávka objemu,co vydrží přes noc a i trochu zbyde,aby měl člověk jistotu .V takovém by měl normálně vydržet kůň svlečený .Zase ,když je v normální kondici ,nikoli nemocný,vychrtlý ,starý apod
koně
napsal(a):
Další,co mi nějak není jasné,že hodně lidí má dojem že v boxu se kůň příliš nepohybuje,tudíž mu bude určitě zima ?
Já byla na tom,že koně zahřívá trávení ,trávení objemu ,proto má dlouhá střeva. Ne?
Proč by jinak stáli setrvale u balíku ,bez pohybu,zapadaní,pomalu na nich rampouchy? Když by je zahříval pohyb,měli by trtat jak mravenci,po většinu zimy .
Pochopím ,když boxem někdo je schopen nazvat profukující chlívek bez podestýlky a bez sena ,pak tam asi koni nebude prima .
Ale v boxu opravdovém,kde není průvan,jen zima.Plus nastláno a k tomu patřičná dávka objemu,co vydrží přes noc a i trochu zbyde,aby měl člověk jistotu .V takovém by měl normálně vydržet kůň svlečený .Zase ,když je v normální kondici ,nikoli nemocný,vychrtlý ,starý apod
Zaujala mě věta : patřičná dávka objemu co vydrží přes noc…To je kolik? Protože jsem u svých koni strávila i nějakou tu noc,tak spali cca 4 hodiny po kouskach,zbytek se cpali tím,co zrovna měli a i veliká hromada sena na noc jim vydrzela maximálně na par hodin….A to je s otázkou,jestli ta hromada byla vůbec vhodná,jestli to nebylo moc na jejich zažívání…

koně
napsal(a):
V současných stájích (čest vyjimkám) je dostatečně nastláno a seno na celou dobu pobytu v boxe sprosté slovo....ale to je už mimo téma.

jesie
napsal(a):
Zaujala mě věta : patřičná dávka objemu co vydrží přes noc…To je kolik? Protože jsem u svých koni strávila i nějakou tu noc,tak spali cca 4 hodiny po kouskach,zbytek se cpali tím,co zrovna měli a i veliká hromada sena na noc jim vydrzela maximálně na par hodin….A to je s otázkou,jestli ta hromada byla vůbec vhodná,jestli to nebylo moc na jejich zažívání…
i veliká hromada po zvážení můžou být jen 4 kg....slovo veliká hromada nic neznamená, rozhodují měřitelné jednotky.
jesie
napsal(a):
Však to v příspěvku píšu," a trochu zbude "
Jak ráno přijdete,tak by v boxu ještě něco málo mělo být vidět.Zašlapané,nebo prostě nedožrané .
To je kritérium,že má kůň dost
Nějaké velké a malé návidlí,co někdo unese a někdo už ne ,velká a malá hromada,subjektivně podle něčího pocitu, fakt není směroplatné
Já mám prakoně,takže seno síťkuji... ale když jsem vedle ve vesnici u známé viděla,jak smutnou dávku dostávají její prakoně,chtělo se mi brečet...opravdu mini kupička slámy a minikupička sena..to je směšné
Nesouhlasím s tím,že v zimě by prakůň měl dostávat pidi dávku sena,aby nebyl tlustý..za mě hloupost totální..
Jak psala Koně,za mě je ideální dávka taková,aby vždy ráno zbylo..
Mám větší sítě do boxů s malými oky..pro malou miniponici mám jednu menší,kdy dostává tuto síť plnou na noc(do rána vždy zbyde cca čtvrtka síťky) a větší dostává jednu celou velkou plnou + plné jesle + ještě kopku na zem...vždy do rána zbyde v síti mezi půlkou a čtvrtkou.....chvíli trvalo,než jsem přišla na tu ,,akorát,, dávku,ale takhle je to super a já nemám výčitky,že nemají večer co jíst..
To samé přes den ve výběhu v zimě dostávají 2 plné velké sítě + krmelec v přístřešku + krmelec venku...voda nonstop k dispozici v jezírku....a spokojenost veliká..holky mají furt co baštit,vždycky zbyde a když jsou plné,jdou ždibat to nic,co teď ve výběhu roste..
koně
napsal(a):
Však to v příspěvku píšu," a trochu zbude "
Jak ráno přijdete,tak by v boxu ještě něco málo mělo být vidět.Zašlapané,nebo prostě nedožrané .
To je kritérium,že má kůň dost
Nějaké velké a malé návidlí,co někdo unese a někdo už ne ,velká a malá hromada,subjektivně podle něčího pocitu, fakt není směroplatné
Proto se ptám co je pro vás dostatečné množství co zůstane do rána 😉. Já vycházím jen že svých praktických zkusenosti s dekovanim….teorii nechme stranou
jesie
napsal(a):
Proto se ptám co je pro vás dostatečné množství co zůstane do rána 😉. Já vycházím jen že svých praktických zkusenosti s dekovanim….teorii nechme stranou
Tak velký kůň sežere kilo volně loženého sena za cca 40 minut, sítě ten čas prodlužují - záleží na velikosti ok. Čili se dá spočítat, kolik toho musíte dát.

Ano, kůň se v případě, že se nehýbe, zahřívá především trávením. Trávení nicméně zahřívá především vnitřnosti a břicho, případně se prohřívají životně důležité orgány (mozek). Pokud je kůň nehybný v prostředí, na nějž nestačí jeho termoregulační vrstvy (srst, podkožní tuk...), potom začne od vrchu prochládat. A výsledkem jsou prochladlé svaly zadku a zad, případně krku (na krku většinou hříva, ztráty nejsou přeci jen tak velké, taky to není taková plocha). A projevy prochladlých zad.
I při minimálním pohybu, kterým je třeba popocházení a uždibování, musejí být velké svalové skupiny prokrvené, takže tolik neprochladnou. Kůň se zahřívá i pohybem. Ideální je kombinace obého.
Na vině může být nedostatečné osrstění, nedostatečná termoregulace, nevhodné podmínky ve stáji (průvan), no ale samozřejmě také nedostatek krmiva, které teda v boxe poskytuje hlavní zdroj tepla. Mimochodem logicky i špatné trávení bude mít vliv na schopnost koně snášet teploty mimo optimum - kůň, který má nefunkční mikrofloru ve střevech, se pochopitelně zahřeje méně. Taktéž kůň, který neukouše dostatek objemu kvůli zubům nebo jiným neduhům. Když tyto změny majitel nepostřehne a nezařadí koně do kategorie "nemocný", tak se může divit, že kůň prochládá.
Jinak za optimálních podmínek by měl koni objem stačit. Vím o stáji, kde měli koně "na divoko" ve velkých výbězích, bez přístřešků a v podstatě bez závětří (pochopitelně bez příkrmů, seno adlibitně, ale kvalita sena... raději pomlčím). Když zařadili do stáda nového koně (i plnokrevníka), musel to dát. První zimu zpravidla žebřiňák, druhou zimu - světe div se - kulatý, chlupatý (závidím). Jo, sem tam něco starého tu zimu nedalo (zpravidla se to stihlo prodat, než to pošlo). No nejsou to optimální podmínky, ale jsou to na druhou stranu podmínky, které se dost blíží těm podmínkám v přírodě. A kdo chce koně chovat blízko přírodě, musí počítat s tím, že příroda to má tak zařízeno, že kusy, které nejsou schopné se přizpůsobit, jsou eliminovány.

napsal(a):
Ano, kůň se v případě, že se nehýbe, zahřívá především trávením. Trávení nicméně zahřívá především vnitřnosti a břicho, případně se prohřívají životně důležité orgány (mozek). Pokud je kůň nehybný v prostředí, na nějž nestačí jeho termoregulační vrstvy (srst, podkožní tuk...), potom začne od vrchu prochládat. A výsledkem jsou prochladlé svaly zadku a zad, případně krku (na krku většinou hříva, ztráty nejsou přeci jen tak velké, taky to není taková plocha). A projevy prochladlých zad.
I při minimálním pohybu, kterým je třeba popocházení a uždibování, musejí být velké svalové skupiny prokrvené, takže tolik neprochladnou. Kůň se zahřívá i pohybem. Ideální je kombinace obého.
Na vině může být nedostatečné osrstění, nedostatečná termoregulace, nevhodné podmínky ve stáji (průvan), no ale samozřejmě také nedostatek krmiva, které teda v boxe poskytuje hlavní zdroj tepla. Mimochodem logicky i špatné trávení bude mít vliv na schopnost koně snášet teploty mimo optimum - kůň, který má nefunkční mikrofloru ve střevech, se pochopitelně zahřeje méně. Taktéž kůň, který neukouše dostatek objemu kvůli zubům nebo jiným neduhům. Když tyto změny majitel nepostřehne a nezařadí koně do kategorie "nemocný", tak se může divit, že kůň prochládá.
Jinak za optimálních podmínek by měl koni objem stačit. Vím o stáji, kde měli koně "na divoko" ve velkých výbězích, bez přístřešků a v podstatě bez závětří (pochopitelně bez příkrmů, seno adlibitně, ale kvalita sena... raději pomlčím). Když zařadili do stáda nového koně (i plnokrevníka), musel to dát. První zimu zpravidla žebřiňák, druhou zimu - světe div se - kulatý, chlupatý (závidím). Jo, sem tam něco starého tu zimu nedalo (zpravidla se to stihlo prodat, než to pošlo). No nejsou to optimální podmínky, ale jsou to na druhou stranu podmínky, které se dost blíží těm podmínkám v přírodě. A kdo chce koně chovat blízko přírodě, musí počítat s tím, že příroda to má tak zařízeno, že kusy, které nejsou schopné se přizpůsobit, jsou eliminovány.
Jenže Buggyro, dnešní koně již nejsou tak přírodní(maltézáka by jste bydlet do lesa taky neposlala,no, ona by to asi nedala ani naše buli, prej zabiják pes ).vždycky si vzpomenu na stádo Achalů manželů Havlíčkových...oni to dnešní koně nedávají ani v režimu- výběh a na noc box, pokud není dostatečně dotován objemem a to i v létě, když není na výběhu pastva- nedávná sucha.(je to i pro ochranu porostu, aby ho koně nepásli úplně na drn) opravdu pastvinu má málo který.
Hodně záleží, kdy se kůň na pastevko dá, aby měl čas se zařadit do stáda (dostat se k tomu objemu v dostatečné míře, pokud není více krmných míst) a být na zimu připravený, určitě se to nedělá po létě-jezdecké sezoně, takový kůň během pár měsíců zhubne a nabírat možná začne až opravdu po zimě. Jasně že jsou koně, se kterými nic nehne.
PS: chovat koně bez přístřešku se rozchází se zákonem na ochranu zvířat.
jesie
napsal(a):
Nějak mi uniká pointa vašeho dotazu?
Měla jsem za to ,že můj polopatický popis byl dostačující .
Když zbude trochu sena ,nepočítala jsem stébla ,ani nevážila,nicméně v tom boxu prostě ráno,když do něj vlezete,kromě hnoje vidíte ,že tam večer bylo seno
Není vymletý na podlahu a nejsou tam jen bobky a špinavá podestýlka ,ale i podestýlka čistá ,plus na ní nebo v ní ,viditelné seno .
Když budete chodit ráno do boxů a koukat ,pár desítek let ,tak vám to možná už samo naskočí .
Jakou to má souvislost s vaší praxí v dekováním ,nevím .Ano,i teorii dekování, v případě dostatku sena ,můžeme nechat stranou

jesie
napsal(a):
Pro normálního zdravého koně není žádná hromada sena dost velká. Zažívání je na to uzpůsobené.

jesie
napsal(a):
Já taky nechápu. Dostatečné množství sena je prostě když něco zbyde do rána. Jak píše koně.

napsal(a):
Jenže Buggyro, dnešní koně již nejsou tak přírodní(maltézáka by jste bydlet do lesa taky neposlala,no, ona by to asi nedala ani naše buli, prej zabiják pes ).vždycky si vzpomenu na stádo Achalů manželů Havlíčkových...oni to dnešní koně nedávají ani v režimu- výběh a na noc box, pokud není dostatečně dotován objemem a to i v létě, když není na výběhu pastva- nedávná sucha.(je to i pro ochranu porostu, aby ho koně nepásli úplně na drn) opravdu pastvinu má málo který.
Hodně záleží, kdy se kůň na pastevko dá, aby měl čas se zařadit do stáda (dostat se k tomu objemu v dostatečné míře, pokud není více krmných míst) a být na zimu připravený, určitě se to nedělá po létě-jezdecké sezoně, takový kůň během pár měsíců zhubne a nabírat možná začne až opravdu po zimě. Jasně že jsou koně, se kterými nic nehne.
PS: chovat koně bez přístřešku se rozchází se zákonem na ochranu zvířat.
Sama jste si odpověděla. Není to tím, že by koně nebyli tak přírodní, ale tím, že nemají k dispozici neomezený objem. V přírodě ho totiž koně k dispozici mají. A když nemají neomezený objem a je zima, tak mají daleko lepší poměr povrch/objem (shetlandi) a lepší termoregulační schopnosti, navíc jsou nuceni se víc pohybovat (zahřát svalovou prací).
Přírodní kůň taky mimo jiné znamená, že co není dost silné, aby přežilo, to chcípne.
Pro koně, po kterém chci práci navíc, nenechám ho nasrstit (páč ho mám v boxe nebo pod dekou), nedám mu neomezený objem (páč ho k tomu nepustí kamarádi, páč má jiné věci na práci...), poškodím mu trávení (páč ho narvu ovsem a tahám ho po dostizích), není přírodní država něco, co by dal beze ztrát.
Achaltekince lze chovat přírodně v jejich domovině (ostatně se tak děje), pokud to budete chtít dělat u nás, no tak vám logicky přežijou jen nejsilnější, a pokud budete mít dostatečně silnou populační základnu (nebo stále přidávat nové kusy, aby přežilo dostatek jedinců), tak se vám nakonec ti koně taky přizpůsobí :-)
Neobhajuji ani jednu variantu. U nás se drží koně nepřirozeně, protože na přirozený chov nemáme prostředky. Ale jistě by z něj byli koně silnější, odolnější a zdravější. Ti, co by přežili. Pochopitelně nechat koně chcípat na podvýživu a zimu je nezákonné. Proto ty exmoory ti ochranáři monitorují a když je zádrhel se zdravotním stavem, tak zasahují. V domácích državách často ti koně ani takovou péči nemají (docela mě dostalo, jak na Broumovsku chovatel nevěděl, o kolik hříbat přišel (natož kolik jich odtahali vlci) - protože prostě ty kobyly nekontroluje denně, ba nejspíš ani týdně, takže vlastně nevěděl, kolik hříbat se narodilo živých, a to prostě zůstává člověku rozum stát).
Jen bych k dostatečnému množství sena chtěla dodat - to že zbyde nemusí být známkou dostatku. Jsou druhy trav které koně nechtějí žrát. Typická je třtina, či jiné bylinky. Potom taky hraje roli zdraví koně, kdy už víc sena prostě nepokouše.... Tak zase vše posuzovat z více hledisek.
A deku ze zdravotních důvodů rozhodně dejte. Sundat se dá vždycky hned s lepším počasím. ( I kdyby až na jaře)

Někteří koně, když si seno roztahají po boxe a "zašpiní" se jim od hnoje, už ho nežerou, je to taky ta souvislost s nastláním.....pak se takovému koni dává sena míň a míň, protože tu hromadu nesežere....
napsal(a):
Někteří koně, když si seno roztahají po boxe a "zašpiní" se jim od hnoje, už ho nežerou, je to taky ta souvislost s nastláním.....pak se takovému koni dává sena míň a míň, protože tu hromadu nesežere....
Presne toto si vybavujem z dostihovky, ako sa dávalo stále málo, lebo niektoré kone nechávali. Typicky, tí najväčší nerváci. Dnes som si 100 % istá, že všetci tí mali istotne vredy a nežrali seno kvôli tomu.
napsal(a):
"Jo, sem tam něco starého tu zimu nedalo (zpravidla se to stihlo prodat, než to pošlo). No nejsou to optimální podmínky, ale jsou to na druhou stranu podmínky, které se dost blíží těm podmínkám v přírodě. A kdo chce koně chovat blízko přírodě, musí počítat s tím, že příroda to má tak zařízeno, že kusy, které nejsou schopné se přizpůsobit, jsou eliminovány. "
Opravdu nenávidím majitele, který starého koně umoří hladem a zimou a nepéčí. Chápu majitele, který si řeknou - staroch je hubený, neprospívá, řešit to nechci, skončíme to - ale majitelé který nechali koně několik měsíců pomalu chcípat na tomhle pastevku jsou debilové, sadisté a kreténi.
Před rokem jsem uspávala kobylu v 29letech, měla silnou artrozu, bála jsem se že jednoho dne už nebude mít sílu se postavit na nohy, ale do poslední chvíle byla nakrmená a až na bolavé nohy a přiměřeně k věku (nahluchlosti a zpomalenosti) v pohodě. Zvednout telefon a domluvit se s vetem kdy jí utratíme bylo velice těžké - ale nikdy by mě nenapadlo si říci, že to za mě vyřeší přírodní výběr.