Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

LukSa

18.12.2021 17:57
LukSa

XXX.XXX.148.101

Dobrý den,

kamarádka si pořídila koně cca dva roky zpátky. Předtím působil mnoho let jako školní kůň, což se na něm dost podepsalo, i když se u nás ve stáji dost změnil k lepšímu a má větší radost ze života.
Poslední rok na něm jezdím, na podzim a v zimě většinou jenom na vyjížďky než na jízdárnu. Pod sedlem je docela fajn, sice je dost koukavý a na jízdárně ho přinutit k něčemu co nevypadá jako umírání je umění, ale mám ho ráda.

Problém je v ošetřování. Je hodně šklebivý. Trhá hlavou, hrabe předníma a když se dostanu v hřebelcování k zadním nohám tak je zvedá (nekopne ale naznačuje to tím).
Kamarádka to s ním má vyřešené a když u toho je tak je jako andílek. Jenže mně předvádí tohle.
Nejvíc se mi osvědčilo to ignorovat, někdy ho to přejde a jindy to dělá dokud ho nevycistim a nenasedlam.
Kamarádka mi řekla ať na něj prostě zařvu a majznu ho něčím když to začne dělat.
Jenže mně připadá že jakmile ho udeřím tak chování z jeho strany začne gradovat. Jednou jsem ho ani nedocistila a nešla jezdit protože už mi přišlo že by se to mohlo opravdu ošklivě zvrtnout.

Tahle šklebivost není jenom u mě, stejnou věc předvádí u kohokoli od začátku co ho kamarádka pořídila. Fyzio a veterinář pravidelně chodí, žádný fyzický problém ani s výstrojí by být neměl.
Ještě dodám že ne pokaždé co ho jdu čistit jdeme jezdit, někdy ho čistím jen tak, protože je prase, nebo jdeme popást na ruce...

Jak s takovým problémem pracovat? Myslíte že se to může změnit?
Chtěla bych aby se se mnou i při čištění cítil komfortně a neměl potřebu tady to dělat.
Děkuji za rady.

18.12.2021 21:01
lenacia

XXX.XXX.214.153

Na tyhle věci je fyzické upozornění nejlepší. Pokud víte že to nedělá kvůli zdravotnímu stavu.
Koně často zkouší, a koně z jízdáren mají naučené, že začátečníky tímhle zaručeně odradí.
Můžete na to nejdřív jednoduše. Až budete dělat to pei čem to dělá, mluvte na něj, hlaďte ho, a když nic neudělá, tak pochválit a dát pamlsek.
No a pokud bude kopat, prostě ho opravdu okřikněte, nebo plácněte. Ve chvíli kdy se jedná o vaše bezpečí a zdraví prostě musíte nastavit mantinely chování. Nebo budete chtít skončit s nakopnutou holení například?

19.12.2021 07:57
kallisto

XXX.XXX.134.171

Presne tak. S koněm se da diskutovat o lecčem ale ne o me bezpečnosti a jeho dobrem vychovani.

Kun citi tvou nejistotu.

Okriknout, placnout.

Kun se musi i vychovavat a ukazat hranice ze toto si dovolovat nebude je naprosto zasadni.

Az te kopne bude uz pozdě.

LukSa

19.12.2021 11:42
LukSa

XXX.XXX.192.22

,,Okřiknout a placnout" to mi radí všichni.
Problém je v tom že když to udělám, tak ,po mně jde' ještě víc. Jakmile ho plácnu začne být ještě víc naštvaný a dělat bordel...

19.12.2021 12:09
koně

XXX.XXX.174.63

LukSa napsal(a):
,,Okřiknout a placnout" to mi radí všichni.
Problém je v tom že když to udělám, tak ,po mně jde' ještě víc. Jakmile ho plácnu začne být ještě víc naštvaný a dělat bordel...

Nejste přesvědčivá.Musíte být opravdu zdravě naštvaná,z hloubi duše. Oni to velmi dobře rozliší . A postojem a gesty to dát najevo.
Křik není nutný, někdy stačí vyšlápnout dopředu a zasyčet něco ve smyslu nee, nech toho, nesss...r ,a koni je hned jasné,že stačilo a umírní se
Když víte ,že není bolavý,že není otrávený z přemíry a střídání jezdců, ani z denního monotonního chození jen po jízdárně a hlavně,že jiné jezdkyni to nedělá ,směle do něj
Naštvěte se a dejte mu to najevo.Některým stačí i postavit bič na dohled ,ani ho nemusíte použít ,ale hlavní je ten vás dominantní postoj ,gesta a chování.

19.12.2021 13:03
JaL

XXX.XXX.68.162

Ony ty rady "plácnout, zařvat, vyhrožovat bičem" jsou
- od lidí, kteří nepotkali skutečně agresivního koně (zvíře, které má půl tuny, fakt nějaký klacík nebo rána pěstičkou nezastaví. Jen jsou koně tak strašně prošlechtěni na spolupráci, že prostě většinou člověka skutečně nezmasakrují, i když by mohli... Občas snad i měli.)
- od lidí, kterým fakt nejde o pohodu koně, protože zcela ignorují tu část zadání "Chtěla bych aby se se mnou i při čištění cítil komfortně a neměl potřebu tady to dělat."

Bylo zmíněno odměňování pamlskem "když to nedělá", to by fungovalo hezky, kdyby to ten kůň nedělal. Jenže co když ta situace vůbec nenastane? Řešit to trestem a následným pamlskem pomoct může, ale nemusí, navíc primární prostředek tréninku je tady ten trest (tedy zvíře nebude vyhrožovat, protože se bude bát toho trestu).

Co funguje lépe, je práce s kontrolou prostředí a systémem start-stop. Jde o to, že se zvíře naučí jemnější způsob komunikace, že samo řekne slušným způsobem "můžeš mě začít čistit" a "je to nepříjemné, přestaň, prosím". Je nicméně nutné toto respektovat a dát koni nějaký důvod, aby tuhle hru vůbec hrát chtěl.

Je fajn, když vím, že mě koně nekoušou a nekopou protože nechtějí. S pocitem, že sice chtějí, ale jsou "vychovaní" (tedy bojí se) by se mi žilo hůř.

Coudas

19.12.2021 15:49
Coudas

XXX.XXX.87.254

Pokud nepřijdete na problém 'proč to dělá', těžko se dá něco řešit, a i na tobčlověk přijít nemusí. Pozorujete ho, když ho čistí někdo jiný? Je při čištění přivázaný, nebo je navolno, má kolem sebe ostatní, na čištění jej zavádíte k úvazu, mimo stádo? Když byste si vzala kartáč na pastvinu a čistila jej tam, odejde pryč? Bude stát, dokud nepřejdetek zadním nohám, odejde pak? Co znamená "hází hlavou"? Když přecházíte k čištění zadních nohiu, víte co přijde, a znejistíte?Špatně se takto hodnotí a radí, když člivěk nevidí vše kolem. Já bych požádala někoho, komu toto dělá také, ať jde čistit on a pozorovala bych koně, jak se tváří, co dělá. A jako další bych jej zkoušela čistit na pastvině, nebo u sena, v přítimnosti kamarádů. Ale záleží na tom, jak moc je tedy šklebivý a v jakých situacích. A povídala bych si s ním, říkala jak je hodnej, nebo si u čištění zpívala, a když by začal, klidným hlasem bych mu řekla, ať to nedělá, že to není hezký, pohnula bych zadkem, ať ustoupí, zaměstnala nějak hlavu. Ale primárně bych se pídila po příčině. Taky bych jej neplácala, jak píšete, může to zvyšovat odpor. A třeba můj kůň to bere jako hru, jenže já nejsem kůň a ty kousance nemůžu zvyšovat, jak je to když kočkuje s dalšími koňmi, které po chvilce odhodí zadkem. Než na internetu bych požádala o radu někoho fyzicky, kdo se podívá a může třeba něco k tomu říct. Třeba někoho v okolí máte.

19.12.2021 17:57
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Koně nikdo nevidíme, těžko fundovaně poradit. Záleží na typu šklebivého koně.
Jedna naše ostrá pracovní kobyla to dělala ze strachu z nepříjemna, stačilo, aby pochopila, že to nepříjemné, co ji lechtá, bude jen krátce. Řesila jsem to domlouváním a chlácholením v průběhu toho nepřijemného. Jo, taky jsem ji mohla ztlouct a stála by, ale mám ji tlouct proto, že jí dělám nepříjemně? Přijde mi to nefér. Kdyby mě napadla, tak se bránit budu, ale tam jsme nedošly, protože k eskalaci jsem to nenechala nikdy dojít. Ale taky to chce trochu sebedůvěry a spravedlnosti, po lidech, co začali před ní "couvat", šla jako každý níže postavený, který potkal slabšího a chce se nad něj nadřadit.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.12.2021 07:10
Uživatel s deaktivovaným účtem

První, co mě napadlo, je facka. Samozřejmě. Občas mi některý z koní zvedne nohu pod břicho, když se kolem motám (ne na mě, ale třeba na jiného koně...), a to pak na něj hned zahromuju, jak si to představuje, když jsem tam já "já za tebou stojim, esli sis nevšim!".

Ale to jde nastavit u koně, který s vámi ještě nemá nastavené mantinely jinak. K nám když přijde nový kůň, tak se mu vysvětlí hned od první vteřiny, že u nás se to dělá tak a tak, a přes to vlak nejede, resp. možnosti jsou vždycky dvě - buď bude fungovat za našich podmínek nebo taky nemusí fungovat vůbec. Ale to se dá udělat jak říkám s koněm, který se rozkoukává, a nejde proti, není si jistý v kramflecích.

Co mě napadlo u vás, tuhle situaci nastavit trochu jinak - vzít ho z toho prostředí, kde to normálně dělá. Takže bych ho nečistila ve stáji v boxe (pokud čistíte tam), ale vzala bych si ho před stáj. Neuvazovala bych ho, konec delšího vodítka bych držela klidně v ruce a nebo si koně naučila stát na místě. Můžete mu k tomu hodit na zem trochu sena, aby měl proč stát. No a čistit tam. Nic ho netahá za hlavu, nemá proč házet. A jestli hlavou klepe i tak, dejte si na to čas, udělejte mu to čištění příjemnější (podrbat na žuchvách, pod bradou, pod hřívou, hoďte mu k tomu na zem trochu dobrot, aby vám tu hlavu nezvedal...). Pokud se začne ošívat zadníma, tak ho, jak řečeno, ustupte. Dělala jsem to tak s plnokrevníkem, který skutečně agresivní mohl být, pokud by na něj člověk nějak tlačil a hádal se s ním, ale ustoupení dobře znal, takže jak zvednul zadní nohu (on teda i vykopával), tak jsem mu řekla, ať si popojde ode mě. Když už stál u zdi a nemohl ode mě popojít (v boxe, vy budete venku, tak můžete dělat obraty kolem předku do nekonečna), tak jsem si ho podlezla předem pod úvazem, a ustupovala zase na druhou stranu. Nakonec jsem načtyřikrát vyčistila celého koně, když měl něco ve žlabu, neklapal po mně zubama, a když musel nohy používat, nemával ani nohama :-) No neodnaučila jsem ho to, ani jsem se o to nesnažila. Ale já ho taky čistila jen párkrát. Byly to jen bezpečnostní pomůcky, aby mě nerozmáznul o box. Určitě se to dá ale použít i k tomu, abych to koni "znepříjemnila" tak, aby toho příště nechal, protože ho neustálé cvičení nebaví.

Neřeší to samozřejmě "aby mu čištění bylo příjemné". Jsou koně, kterým ani nebude, protože jsou senzitivizovaní z různých důvodů. Čištění na břiše může dráždit klidně vředy, které ten kůň určitě má.

Jukněte na volbu čistících prostředků. Nešlo by vzít jemnější měkčí hřbílko? Masážní? Místo rejžáku měkký kartáč, který nebude ďobat ostrýma osinama koně do kůže? Měkkým kartáčem budete muset třeba koně drhnout déle, abyste ho zbavila bahna. Já svého klidně vydrbu prstama, když na to přijde, abych některá citlivější místa nemusela brát tvrdým čištěním. Takové ty wonder a magic brushe by mohly být také na bahno pro koně příjemnější, než tvrdé hřbílko. Snažte se to koni ulehčit i v tomto směru.

Jak řečeno, na nějaké další rady by to chtělo vidět.

Mimochodem, nohy dává dobře?

20.12.2021 14:00
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

LukSa, ja vám popíšu postup, jak jsem vyřešila manželovu kobylu. Koupili jsme jí dvouletou, žádné špatné zkušenosti, vychovaný kůň, ale zvyklá dát najevo nevůli. Je to furioso, plemeno šlechtěné původně pro vojáky. Nebojí se a nenechá se zastrašit fyzickou sílou. Reaguje stylem jak se do lesa volá...Kdybych jí za náznaky nevůle bila nebo trestala, vzala by to jako výzvu k pošťuchování a měření sil, ne ve zlém, jen jako odpověď. To že při čištění naznačovala kousnutí nebo kopnutí, jsem brala jako oznam, že teď na to nemá náladu nebo je jí to nepříjemné. Já také nemám ráda, když se mně někdo dotýká (lidi, zvířatá nevadí). Na čištění jsem jí brala nažranou, na místo, z kterého viděla, co se kde děje. Neuvázanou, pouze s ohlávkou a vodítkem na krku. Vytipujte si místa, kde má kůň dotek / drbání rád a jakým stylem. K těm se budete vracet. Když se dotýkáte správně, kůň stojí s volným krkem nebo podřimuje s uvolněnými svaly. Když se dotknete špatného místa nebo špatným způsobem, ještě dřív než hrábne nebo kousne, varuje - otočí na vás ucho, vychýlí krk, aby okem viděl víc dozadu, nebo zatne svaly. Hlídáte to pohledem nebo položenou rukou na těle koně, druhá čistí nebo hladí. Jak začne tuhnout nebo koukat dozadu, vraťte čistící ruku zpátky na místo, kde je to pro koně ok. Řekněte smířlivě, no jó se nepo...:) Pochvalte ho za to, že vás jemně varoval a chvíli dělejte jen místo, které je příjemné. A zas pomalu (ale ne ostražitě ani lechtivě) rozšiřujte místo působení. Časem se povede pokrýt celé tělo. Oblíbená místa má každý kůň jinde a navíc se mění i léto-zima. Chce to klid, hodně sebeovládání a zbytečně neotravovat. V létě kobyla už postojí spící i hodinu, než jí vyčistím a zkontroluji každý chlup (je to taková garanční prohlídka, manžel se stará o auto, já o koně). V zimě vím, kolik jí to stojí sebezapření, aby mi neukopla hlavu, když jí čistím šunky, tam kde to má počúrané mezi zapínáním od deky, tak to minimalizuji jen na pár tahů a na jaře umeju.
Kartáč je u nás hodně klíčový, čím jemnější, tím líp. Hřbílko nesmí tahat chlupy, nesmí být tvrdé. Nic nesmí elektrizovat. Na opak na hřívu má ráda takový píchavý kovový a pořádně česat až na kůži.
Spektrum použití kartáčů a způsob dotyků má milion variant. Jsou například lidi (doktoři, kadeřníci...),co se dotýkají tak, že bych je kopla a kosla. Jsou jiní, co se dotýkají příjemně, i když jde o nepříjemný úkon. Trénujte, kůň vám řekne jestli dobře nebo špatně.

Nebo je varianta koně na úvod zahlušit, že se ohánět nesmí. Ale pak hlídejte, když projeví nevůli tuhostí nebo nervózním pokukováním. Nemá jinou šanci, jak dát najevo, že se mu něco nelíbí.

27.12.2021 16:56
dsj

XXX.XXX.255.137

LukSa napsal(a):
Dobrý den,

kamarádka si pořídila koně cca dva roky zpátky. Předtím působil mnoho let jako školní kůň, což se na něm dost podepsalo, i když se u nás ve stáji dost změnil k lepšímu a má větší radost ze života.
Poslední rok na něm jezdím, na podzim a v zimě většinou jenom na vyjížďky než na jízdárnu. Pod sedlem je docela fajn, sice je dost koukavý a na jízdárně ho přinutit k něčemu co nevypadá jako umírání je umění, ale mám ho ráda.

Problém je v ošetřování. Je hodně šklebivý. Trhá hlavou, hrabe předníma a když se dostanu v hřebelcování k zadním nohám tak je zvedá (nekopne ale naznačuje to tím).
Kamarádka to s ním má vyřešené a když u toho je tak je jako andílek. Jenže mně předvádí tohle.
Nejvíc se mi osvědčilo to ignorovat, někdy ho to přejde a jindy to dělá dokud ho nevycistim a nenasedlam.
Kamarádka mi řekla ať na něj prostě zařvu a majznu ho něčím když to začne dělat.
Jenže mně připadá že jakmile ho udeřím tak chování z jeho strany začne gradovat. Jednou jsem ho ani nedocistila a nešla jezdit protože už mi přišlo že by se to mohlo opravdu ošklivě zvrtnout.

Tahle šklebivost není jenom u mě, stejnou věc předvádí u kohokoli od začátku co ho kamarádka pořídila. Fyzio a veterinář pravidelně chodí, žádný fyzický problém ani s výstrojí by být neměl.
Ještě dodám že ne pokaždé co ho jdu čistit jdeme jezdit, někdy ho čistím jen tak, protože je prase, nebo jdeme popást na ruce...

Jak s takovým problémem pracovat? Myslíte že se to může změnit?
Chtěla bych aby se se mnou i při čištění cítil komfortně a neměl potřebu tady to dělat.
Děkuji za rady.

Když jsem jezdila v oddíle, tak jsem ke "zlým" koním chodila hrozně nerada - ne protože bych se jich nějak extra bála, ale nedokázala jsem poslouchat rady "zkušenějších", že mám pořádně zařvat a praštit. I když jsem zařvala a praštila, tak to bylo špatně, nebylo to od srdce a nefungovalo mi to, i když jiným ano. Když jsem si přečetla váš příspěvek tak jsem si na to vzpomněla. Je těžké dělat něco, s čím vnitřně nesouhlasíte, a já s křičením a boucháním do koní nesouhlasila nikdy a nikdy mi to nefungovalo.
Když máte koně, který vás může kousnout nebo kopnout, buďte ráda, že se šklebí a zvedá nohu. Reagujte už na to šklebení. Když otočí hlavu k vám, nečekejte až vás kousne, ale vraťte mu jí zpět do polohy kde se nebudete cítit ohrožená. Vymyslete, jak to udělat jinak, aby vám to vyhovovalo. Nastavte si pravidla, která budou stejně důsledně platit pro něj i pro vás - třeba že během čistění bude stát na jednom stejném místě u a nebude hrabat, pochodovat, zvedat hlavu ani zadní nohy, ani švihat ocasem. Pak stačí aby zvedl hlavu, nohu a vy mu můžete třeba jenom položit dlaň na plec, na krk, na prsa a promluvit na něj, a on bude vědět, že jste si toho všimla. Jděte do klidu, nesnažte se váš problém s koněm řešit křičením a boucháním, které možná funguje jiným, ale vám ne.
Nebuďte hrubá, ale ani neignorujte neposlušnost, když se na vás začne odstrkovat, pochodovat po boxe, nebo na vás zvedne nohu anebo vám hrozí - nejste přeci srab ani hlupák, který přejde bez povšimnutí, že se k vám chová neuctivě nebo nebezpečně. Když pohne nohou, vraťte ho zpět na místo, kde má stát a když naznačí že se do vás natlačí neuhýbejte mu - pohněte s ním vy, když zahrozí zadní nohou, třeba mu položte dlaň na prsa a když nohu nepoloží, lehce mu špičkami prstů na ty prsa zatlačte, on bude muset udělat krok zpět a nohu dát na zem a vy rázem máte důvod ho pochválit, vždyť vás tak krásně poslechl! Když se proti tlaku vašich prstů natlačí, je to skvělá příležitost si s ním vyjasnit, že vy neustoupíte, ale on má udělat krok zpět. Zapojte fantazii. Je milion věcí, které můžete dělat. U koní je důležité být ve všem co děláte upřímná a jistá si svou pravdou, a mít připravené možnosti, co dělat, když kůň nefunguje jak chcete, protože běžně doporučovaný postup – zahrozí nohou–zařvu a praštím - vám pravděpodobně nebude fungovat, stejně jako nefungoval mě, ale je milion jiných způsobů, jak se s koněm domluvit v klidu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík