America

XXX.XXX.61.65
Zdravím,
mám tady další jobovku:
Kobča mi strašně zvedá hlavu jak žirafa pro listí, na lonži neumí, nebo možná spíše nechce, když ji vyšlu na kruh tak obejde kolečko a dále nejde...
Má otázka teda zní, jak na to aby neměla hlavu někde v oblacích?
Nepotřebuju, aby chodila jak na desítkách v drezuře, jen aby více používala záď ...
Trenér? Nebo se mám na lonžování vykašlat?
Zdravotně v poŕádku, zubiska dělané nedávno, kovář tu byl týden zpět, odčervená je taktéž.
Díky moc.
Práce na lonži je jako každá jiná práce, kůň se ji musí naučit. Není to automatické a není to o tom, že dám koně na lonž a honím ho bičem kolem dokola. To poslední, co byste měla řešit je hlava nahoře. Nejprve naučte koně na té lonži chodit. Třeba s pomocníkem, který kobylu povede. Aby věděla o co jde. Hlava dolů se pak dá sama, až kůň bude pracovat tak, jak má.
Najděte si nějaká videa, články. Paní Dominika Švehlová má celou knihu o lonžování. Zkuste prohledat web Nechsenest.cz, možná i tam bude něco užitečného. ;)
Přeji hodně štěstí, ať se vám s kobylkou daří.
Uživatel s deaktivovaným účtem

America
napsal(a):
Zdravím,
mám tady další jobovku:
Kobča mi strašně zvedá hlavu jak žirafa pro listí, na lonži neumí, nebo možná spíše nechce, když ji vyšlu na kruh tak obejde kolečko a dále nejde...
Má otázka teda zní, jak na to aby neměla hlavu někde v oblacích?
Nepotřebuju, aby chodila jak na desítkách v drezuře, jen aby více používala záď ...
Trenér? Nebo se mám na lonžování vykašlat?
Zdravotně v poŕádku, zubiska dělané nedávno, kovář tu byl týden zpět, odčervená je taktéž.
Díky moc.
Odpověděla jste si sama - trenér nebo se na lonžování vykašlat. Jinak naděláte víc škody než užitku.
Jinak ještě dodám, že pokud bude tedy kůň zdraví a schopný této práce, tak začínat po troškách. Pár koleček a domů. Minuta a domů. Pět minut a domů. A tak dále. Ze začátku nezkyselit. Často měnit ruce. Lonžovat na obnosku.
Jinak je dobré si uvědomit, proč lonžuju. Dnes je móda nelonžovat vůbec protože to nikdo neumí, koně to nebaví, nemá to přidanou hodnotu atd. atd. Jednu dobu jsem tomu skoro uvěřila. Jenže pak jsem zjistila, že je to nejlepší cesta, jak naučit na hlasové pomůcky. Jak chodit na ruce přes kavalety. Na zimu mi pak kobyla stojí v padocku, kde je motivace k nějakému většímu pohybu nízká. A chytla mě záda. Byla jsem ráda, že lonžování zná, jelikož jsou je to u lidí, aspoň se vyprdí....oni to také potřebují, rozehnat trochu krev i lymfaticky oběh a aspoň trochu se rozdejchat.
America

XXX.XXX.61.65
Děkuji moc všem!

America: jak má koník reagovat na udidlo(aby snížil krk) ho také musíte naučit( web konečesky, horizontální rovnováha) práce ze země- já už na tom dělám rok ....udidlo by mělo sedět tam kde má a koník s ním musí umět volně zavřít hubu, aniž by tlačilo na jazyk, nebo šťouralo v patře (tloušťka udítka cca 16mm, princip easy control pro koně s nízkým patrem)

xanti
napsal(a):
Jinak ještě dodám, že pokud bude tedy kůň zdraví a schopný této práce, tak začínat po troškách. Pár koleček a domů. Minuta a domů. Pět minut a domů. A tak dále. Ze začátku nezkyselit. Často měnit ruce. Lonžovat na obnosku.
Jinak je dobré si uvědomit, proč lonžuju. Dnes je móda nelonžovat vůbec protože to nikdo neumí, koně to nebaví, nemá to přidanou hodnotu atd. atd. Jednu dobu jsem tomu skoro uvěřila. Jenže pak jsem zjistila, že je to nejlepší cesta, jak naučit na hlasové pomůcky. Jak chodit na ruce přes kavalety. Na zimu mi pak kobyla stojí v padocku, kde je motivace k nějakému většímu pohybu nízká. A chytla mě záda. Byla jsem ráda, že lonžování zná, jelikož jsou je to u lidí, aspoň se vyprdí....oni to také potřebují, rozehnat trochu krev i lymfaticky oběh a aspoň trochu se rozdejchat.
Asi tak. Znalost lonžování u koně jsem už mockrát ocenila. Ale musí to umět oba, že jo.
napsal(a):
Asi tak. Znalost lonžování u koně jsem už mockrát ocenila. Ale musí to umět oba, že jo.
Umět alespoň v základu. Základní řeš těla a nepřepálit to. Jenže i kůň se potřebuje vyprdět, stejně jako člověk, a ne vždy třeba můžeme jezdit a ne vždy se třeba kůň dostane do výběhu..
Za mě je lonžování součást práce. A jsem toho názoru, že každý kůň by měl znát alespoň základ. Aktuálně budu začínat s mladou klisnou (v dubnu 3 roky) více pracovat na lonži. A postupně připravovat na obsednutí.
Lonžuji na ohlávce, udidle, pevném chambonu nebo i na 2 lonžích (ale rozhodně vše 8 letého balacha). Dle toho co s ním chci dělat. Lonžování nám osobně hodně pomohlo v tom, aby kůň našel rovnováhu ve cvalu. Pač ve cvalu hodně hnal dopředu. Jinak chodíme i rovné linie, přes kavalety, nízké skoky... Dá se toho dělat hodně.
Tak doporučuji si něco o Lonžování přečíst a začít pracovat.

A já už nelonžuji vůbec, naše poslední přírůstky lonž absolutně neznají a asi by se to musely naučit. Mě lonžování nebaví, tak to nedělám (a samozřejmě to neumím). Když bylo potřeba s mladými pracovat ze země, tak chodili na ruce, na ruce se zatahali, absolvovali nějaké akce, kde se otrkávali mezi koňmi, žádná lonž, v podstatě jen rovné linie. Taky se s nimi ale nikdy nechodilo přes kavalety ani neskákalo (teda krom ve volnosti - při hře ve výběhu, tedy nikoli v nějaké uličce, takže to se nepočítá)