Sandrička

XXX.XXX.227.134
Ahojte.
Koník mi niekedy, keď lonžujem vo voľnom priestore, bezhlavo utečie. V kroku je to dobre, v pomalom kluse tiež, ale akonáhle popoženiem do cvalu, vytrhne sa. Skúšala som ho držať, ale ešte väčšmi ustúpil proti tlaku. Vždy si ho odchytím a lonžujem odznova, ale to nepomáha.
Poprosím rady, ak ste sa s tým stretli. Podotýkam, že to robí iba keď beriem lonž, pri lane to nerobí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sandrička
napsal(a):
Ahojte.
Koník mi niekedy, keď lonžujem vo voľnom priestore, bezhlavo utečie. V kroku je to dobre, v pomalom kluse tiež, ale akonáhle popoženiem do cvalu, vytrhne sa. Skúšala som ho držať, ale ešte väčšmi ustúpil proti tlaku. Vždy si ho odchytím a lonžujem odznova, ale to nepomáha.
Poprosím rady, ak ste sa s tým stretli. Podotýkam, že to robí iba keď beriem lonž, pri lane to nerobí.
Možná se na kruhu ve cvalu ještě neunese.
Sandrička

XXX.XXX.227.107
A čo mám robiť, keď sa neunesie? Ako trénovať rovnováhu?
Sandrička
napsal(a):
Jednoduše. Nehonit na lonži furt, ale když příležitost dovolí, nechat několikrát za sebou nacvalat na obě ruce a pak přejít do klusu. Vychytat, co koni jde a na tom stavět. Pak nechat obcvalat na sikovnou ruku kruh a dost. A pak zase přidat, když to půjde.
Může to být i jizdarenska práce v sedle a pak na pár minut zkusit cval na lonži.
A mezi tim koně třeba ve volnosti nutit cvalat na jízdárně na rovné linii. Ale pravidelně. Chce to cvik, ale neprepalit.
Jinak záleží, na co koně potřebujete, např. begana do tahu a na vyjizdky naučíte v pohodě cválat v terénu i bez (zbytečné) lonže.
Sandrička

XXX.XXX.227.107
Ďakujem za radu

Pokud to nedělá na laně, tak lonžujte na laně, kde je rozdíl? Třeba mu lonž nějak vadí, že se do ní víc opírá vítr, že je lehčí/těžší, že s ní vy neumíte zacházet a lano vaše nedostatky zakryje nebo s ním chyby neděláte. Třeba máte na laně větší kruh?
Případně prostě lonžovat v ohraničeném prostoru - min. dvacetimetrovém.
Pokud je to lonžování otázka běhání dokolečka bez dalšího, tak je to nuda pro obě strany, a kromě kondičního tréninku a stranového zatížení různých struktur (některé dobré, některé špatné) to koni nic zajímavého nedává. Ujasněte si proč lonžujete, a pokud nevíte, jak cíle pomocí lonžování dosáhnout, nepostupujete vpřed, nevidíte pokroky, pořiďte si jak řečeno trenéra. Třeba vás překvapí tím, že cíle lze dosáhnout i bez lonže.

Sandrička
napsal(a):
Ideálně poradit se se zkušeným člověkem, který na vás koukne a poradí. Jinak naděláte víc škody než užitku. Nepíšete nic o tom, jak je kůň starý, co už umí, co umíte vy a proč ho vůbec chcete lonžovat. Ono je to totiž dost velké umění. Špatným lonžováním ničeho nedosáhnete a ještě si koně otrávíte. Neboli je lepší nelonžovat vůbec než blbě.
Sandrička

XXX.XXX.229.247
Lonžujem max. 15 minút. Koník je mladý, iba sa učí. Lonžujem ho nie kôli kondícii, ale kôli učeniu slovných povelov, prechodov, zastavenia na slovo, obratnosť, kavalety... Lonžovanie ho baví, pretože lonžujem krátko a často mením smer. Asi budem lonžovať iba na lane. S tou lonžkou má problém hneď keď mu ju ukážem alebo ho s ňou vodím. Vytrháva sa práveže, keď je na väčšom kruhu(viac ako 6m priemer)

Sandrička
napsal(a):
Lonžujem max. 15 minút. Koník je mladý, iba sa učí. Lonžujem ho nie kôli kondícii, ale kôli učeniu slovných povelov, prechodov, zastavenia na slovo, obratnosť, kavalety... Lonžovanie ho baví, pretože lonžujem krátko a často mením smer. Asi budem lonžovať iba na lane. S tou lonžkou má problém hneď keď mu ju ukážem alebo ho s ňou vodím. Vytrháva sa práveže, keď je na väčšom kruhu(viac ako 6m priemer)
Aha, takže vlastně děláte všechno dobře, ale kůň se vám přesto ve cvalu vytrhává. Tomu teda nerozumím. Ani formulaci, že budete lonžovat na laně - jakém? Horolezeckém? Bez ironie, opravdu nevím, co si pod tím představit. Protože obojí přece držím v ruce a za mě je jedno, jestli se mi kůň vytrhne z lonže nebo z lana. Jo a ty vaše zkušenosti?
Na 6m průměru se bude vytrhávat každej - pakliže to nebude rutinovany drezurak nějakého vyššího stupně.
Na jak velkém kruhu vůbec lonzujete? - vhodné před lonzovanim je vůbec začít vedením z různých poloh (před koněm, za koněm, u hlavy, u břicha, u zadku, a různou vzdáleností od kone), tak, aby uměl koník reagovat na pokyny. Pak začít s vedením na kruhu.

Za čtvrt hodiny není možné, aby se kůň opracoval (ani ten drezurák ve vyšším stupni) tak, aby mohl na takto malém kruhu cválat (někteří ani klusat). Co děláte před lonžováním? Pokud lonžujete takto krátce (a s remontou, která na lonži nemá kondici, skutečně déle lonžovat nemůžete), tak na lonži necválejte. Cvičte max. zaskakování do cvalu, čtvrt pořádného kruhu (tři až pět kroků) cval a přechod do klusu a obří pochvala, protože váš kůň je zlatej a stříbrnej, že vám to ještě baští. Zaskočení dvakrát třikrát na každou ruku a konec. Však to neděláte kvůli kondici, ale kvůli povelům. Tak stačí, aby na povel zaskočil (a to ještě nevíme, zda fakt zaskakuje na povel nebo se rozebíhá nebo co vlastně, tak lepší méně než více).
Lonžování na vodítku 3 metry je sprosté, natož pro remontu. Pořiďte si minimálně osmimetrovou lonž a koukejte ten kruh zvětšit (a ještě choďte sama uvnitř kruhu ty dva metry s koněm, ať má aspoň ten dvacetimetrák). Ten kůň vám zákonitě na "lonži" musí chodit po pleci a povšechně špatně (po předku, ztuhlý, atd.), protože se pochopitelně neunese, a to nejen jako mladý začínající kůň, který ještě nemá kondici, jak sama říkáte - na kroužku 6 m by se neuneslo 99 % koní, co znám.
Pokud vám na delší lonži neposlouchá a vy nevíte jak na to, aby poslouchal, tak věru není chyba v koni a silně doporučuji TRENÉRA.
Velký souhlas se vším, co píše Buggyra. Po tom, co jste popsala, mi také příjde, že je problém ve Vaší technice, pal ještě ve Vaší technice a pak v rovnováze koně. Pokud lonžujete z důvodu, by kůň znal hlasové povely, ten cval opravdu stačí naskočit dvakrát třikrát na každou ruku (a ideálně na správnou nohu) a konec....a snažit se i o co největší kruh.
Jinak lanem předpokládám že je myšleno takové to dlouhé na horsemanship, dělají se v délce 3 m, ale třeba i 7 nebo 8 m, já takhle dlouhé mám od Bangu a při práci na kruhu také chodím ve středu, abych dala větší prostor. Je mi to příjemnější než lonž, tolik se to nemotá, líp to splývá. Klasická lonž je pro mne utrpení.

Prostě to koník zkusil, ono to jde se vytrhnout a odcválat do Neumětel.... je mu to na kruhu nepříjemné, musí se snažit, musí pracovat, nějak se ohýbat a prostě si zkusil nesouhlasit, jeho odpor mu nikdo nevymluvil, tak to praktikuje dál, obecně : pokud koně prostě při lonžování několikrát pustíte opustit kruh tímto způsobem, musíte si zjednat někoho, kdo ho udrží...
Coudas

XXX.XXX.87.254
Myslím si, že byste se měla nejdříve trochu pozajímat o práci na kruhu jako takovou. Je tam pár rozdílů mezi "lonžováním", "honěním po kruhu" a kupříkladu "hry na kruh". Pak byste měla vědět, co od toho tedy očekáváte. Pokud jen naučit koně na hlasové pobídky, to nepotřebujete "lonžovat", v podstatě délat kruhy vůbec. Pokud smysluplnou práci na osvalení atd, pak zas potřebujete umět lonžovat, atd. No a ke všemu se dá najít studijní materiál plus člověk, který ukáže co a jak. To, že se to "tak dělá, protože" a ukázala to kamaradka z jízdárny, že to se svým koněm dělá taky tak, neznamená, že to je spravné a k něčemu. Prostě bych se zamyslela proč vlastně pracovat na kruhu vůbec, a jestli je nutné vůbec cválat. (když to neumím).