Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Greenhorse

7.1.2022 09:47
Greenhorse

XXX.XXX.103.241

Ahoj, zajímalo by mě, z jakého důvodu se koně po úraze vodí po tvrdém povrchu? A zařazujete někdo do tréninku práci na silnici?

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.1.2022 11:32

Greenhorse napsal(a):
Ahoj, zajímalo by mě, z jakého důvodu se koně po úraze vodí po tvrdém povrchu? A zařazujete někdo do tréninku práci na silnici?

Nejčastěji po úrazu šlachy. Na tvrdém trpí nejméně. Taky jsme tak krokovali a klusávali po asfaltu.

7.1.2022 12:24

Také po úrazech vazů. Aby byl povrch rovný a srůstající vazy se nenamáhaly (u lidí stejné). Tam jde spíš o ten rovný došlap než o zamezení pružení (o které jde u úrazů šlach).

Já nezařazuji do tréninku práci na silnici cíleně, ale po rovné hladké silnici ráda vyklušu. V nějakém posledním článku na Eqch nebo čertvíkde jsem se dozvěděla, že je velká šance, že tvrdost a pevnost odrůstající rohoviny ovlivňují také nárazy do tvrdého podkladu, a i proto se silnici (se zdravým koněm!!!) rozhodně nevyhýbám.

Cílená práce na tvrdu se dělá především s dostihovými koňmi, u kterých je žádoucí, aby kosti končetin vytvořily hustou kostní tkáň a architekturu, která odolá obrovským zatížením při dostizích. Jinde bych cílenou práci na tvrdém neviděla tak přínosně. Ona není kdovíjak přínosná ani u těch dostiháků, pochopitelně aby se kost remodelovala, musí se nejprve poškodit...

Greenhorse

8.1.2022 08:21
Greenhorse

XXX.XXX.103.241

Děkuji za odpovědi.
Já jsem slyšela o přípravě vytrvalostních koní, ty prý v zimě jezdí jen po silnicích, ale nějak si nedovedu předatavit, co to při nějaké každoroční přípravě udělá s pohybovým aparátem koně.

8.1.2022 08:25

Greenhorse napsal(a):
Děkuji za odpovědi.
Já jsem slyšela o přípravě vytrvalostních koní, ty prý v zimě jezdí jen po silnicích, ale nějak si nedovedu předatavit, co to při nějaké každoroční přípravě udělá s pohybovým aparátem koně.

Lidi taky běhají po asfaltu a chodnících. Potkávám jich dost.

8.1.2022 09:52
Arbora

XXX.XXX.80.73

Greenhorse napsal(a):
Děkuji za odpovědi.

Nikto nebude jazdiť iba po asfaltke za účelom tréningu. Ale áno, vytrvalci radia aj úseky v kroku po asfalte, pretože ten základ sa robí dlhým krokovaním. Pre vytrvalostného koňa je dôležité poznať rôzne povrchy a mať ich nachodené, pretože v súťaži sa môže stať, že úseky asfaltu budú zaradené do trate a nabehá na nich kilometre…
Mám zmámeho v ITA, ktorý pravidelne v sezóne trénuje v serpentínach na nejakom miestnom horskom priesmyku, niekoľko km stúpanie po asfalte, kone väčšinou chodia chlusom, občas cval. Má silné, zdravé kone, s minimom eliminácií v kariére, a to chodia celkom svižne. Pravidelný účastníci majstrovstiev Európy a sveta, takže žiadna dedinská liga. Kone mu športujú do vysokého veku a keď píšem vysoký vek, tak mám na mysli bližšie k 20 rokom.

VeselaKopa

8.1.2022 22:15
VeselaKopa

XXX.XXX.112.196

Cože? S koněm klusat po asfaltu? Vždycky mi bylo řečeno, že na asfaltu jenom krokem.... Mluvím o rekre koni, bez okutí... To asi není nejlepší nápad, že?

8.1.2022 22:47
lenacia

XXX.XXX.168.148

VeselaKopa napsal(a):
Cože? S koněm klusat po asfaltu? Vždycky mi bylo řečeno, že na asfaltu jenom krokem.... Mluvím o rekre koni, bez okutí... To asi není nejlepší nápad, že?

klus po asfaltu není nijak nebezpečný, nesmí se cválat. Samozřejmě dlouhé trasy klusat není úplně zdravé, je to namáhavé na šlachy a může to rychle opotřebovávat kopyta, když nejsou okutá. Já už si takhle po asfaltu zaklusala. Do vjezdu do areálu mi zbývalo asi 30 metrů po silnici a za námi jel zrovna autobus. A já si netroufala zjišťovat jak moc klidná kobyla bude.

9.1.2022 08:18

VeselaKopa napsal(a):

Po asfaltu se klusat může, viz výše. Samozřejmě, že ne hned 10 km. Občas vídám vedle silnice pohybovat se takto vytrvalostní araby.

10.1.2022 07:41

lenacia - právě že namáhavé na šlachy to spíš není, proto se na asfaltu rehabilituje po úrazech šlach. Šlachy dostávají největší čočku na hlubokém povrchu, na klouzavém povrchu, kde musejí ve spolupráci se svaly vyrovnávat velké zatížení a i rotační síly.

10.1.2022 09:15

lenacia napsal(a):
klus po asfaltu není nijak nebezpečný, nesmí se cválat. Samozřejmě dlouhé trasy klusat není úplně zdravé, je to namáhavé na šlachy a může to rychle opotřebovávat kopyta, když nejsou okutá. Já už si takhle po asfaltu zaklusala. Do vjezdu do areálu mi zbývalo asi 30 metrů po silnici a za námi jel zrovna autobus. A já si netroufala zjišťovat jak moc klidná kobyla bude.

Právě, že na šlachy to namáhavé není, viz výše.

10.1.2022 09:20
evcusik

XXX.XXX.145.236

Pokud už má kůň nějaký základní výcvik a kondici, není vůbec problém klusat (nebo krátce cválat) z hlediska poškození struktur...spíš pozor na smyknuti a následný úraz, který víc hrozí u toho cvalu.

V čem se liší asfalt a vyschlá trvda hlína?!

Vytrvalci možná tu silnici využívají i často kvůli rozmarům počasí, kdy je všude mimo silnici a jízdárnu kluzko i psovi.

10.1.2022 12:07

Souhlas s evcusik, když jsem se občas prošla po dráze za letních parních dní, s betonem si to fakt nezadalo. Taky tam těch koní v tom dostihu zchromlo... Ale dostihové tempo je samozřejmě něco jiného, než když mi kůň včera pět kroků po asfaltce volně zacválal, než jsem mu vysvětlila, že se po něm chce jen klus.

Přidejte reakci

Přidat smajlík