Dobrý den, ráda bych zkusila diskutovat případný problém mého koně. Momentálně jsem si všimla, že za poslední měsíc došlo k extrémních separaci kopytní stěny oproti normálu. Po čerstvé úpravě vypadá kopyto asi jako na přiloženém obrázku. Víc už jsme kopyto vzít nemohli, jelikož hrozilo, že už by kůň okulhal. Dost mě to vyděsilo, mám strach z případných návazných problémů.
Jedná se o mladého záživného koně, který pracuje cca 4x týdně hodina, již několik měsíců je na malém pískovém výběhu, takže se vůbec nepase, krmen je senem a dále pak dostává každý den mustang trace, do toho hrstku bezovesného muesli (sklenka 2 dl, možná méně) a lněný olej. Mustang trim provádíme pravidelně co 4 týdny. Můžete mi prosím poradit, kde by mohl být problém? Dá se toto vyřešit a do budoucna takový kůň držet na chudší pastvině 24/7?
Uživatel s deaktivovaným účtem

ancovicka
napsal(a):
Dobrý den, ráda bych zkusila diskutovat případný problém mého koně. Momentálně jsem si všimla, že za poslední měsíc došlo k extrémních separaci kopytní stěny oproti normálu. Po čerstvé úpravě vypadá kopyto asi jako na přiloženém obrázku. Víc už jsme kopyto vzít nemohli, jelikož hrozilo, že už by kůň okulhal. Dost mě to vyděsilo, mám strach z případných návazných problémů.
Jedná se o mladého záživného koně, který pracuje cca 4x týdně hodina, již několik měsíců je na malém pískovém výběhu, takže se vůbec nepase, krmen je senem a dále pak dostává každý den mustang trace, do toho hrstku bezovesného muesli (sklenka 2 dl, možná méně) a lněný olej. Mustang trim provádíme pravidelně co 4 týdny. Můžete mi prosím poradit, kde by mohl být problém? Dá se toto vyřešit a do budoucna takový kůň držet na chudší pastvině 24/7?
Za mě zvláštní fotka. Moc na ní nevidím. Podle kopyta appa?
Ne, to je lustrační foto....svoje jsem zapomněla vyfotit.
Kůň mívá širší bílou čáru v pastevní sezóně, nicméně teď má cukrů minimum. O ro víc je zvláštní, že kůň se narodil v lese a několik prvních let života žil na louce a tyto problémy neměl...a tady je na písku, než trávy, takže nic, co by vadilo a ještě jsem u něj horší stav bílé čáry nezažila.
Jestli jsou kopyta už po několikáté upravené po 4týdnech, separace by neměla být způsobena přerůstáním stěny. Může to být něco, co se stalo před cca půl rokem a teď odrůstá.
Ten kdo dělá mustang trim po 4týdnech, by měl zhodnotit stav kopytní rohoviny, nějaký zlom, kroužek, celkový tvar a zaúhlení kopyta. Krom schvácení ze zřádla existují i ptíčiny mechanické, hormonální, zánět jinde v těle,...
Nechte udělat RTG kopyt, včetně značek baryovou pastou na přední stěně a chodidle. Ten kdo bude snímky hodnotit, by se měl krom toho jestli není kopytní kost rotovaná, vyjádřit ke stavu / šířce bílé čáry, vzdálenosti korunka-proc. extensorius kopytní kosti a tloušťce chodidla.
DanielleFiene

XXX.XXX.90.217
Dobry den,
Udelejte RTG jestli ma liminitis nebo ne, pokud ano bude na cely život citlivý, ja uz nikdy nedám takové koně na vyber jenom paddock s piskem, suché seno, zadní sena. Pokud chcete krmit něco bych mu dala Seniores Priores od značka Subli. A nedávej Metacam pokud mu něco se stane; koně které měli liminitis často to trati z toho lek tak. Pokud někdy v budoucnosti ma bolest, dej equipalazone nebo Danilon.

DanielleFiene
napsal(a):
Dobry den,
Udelejte RTG jestli ma liminitis nebo ne, pokud ano bude na cely život citlivý, ja uz nikdy nedám takové koně na vyber jenom paddock s piskem, suché seno, zadní sena. Pokud chcete krmit něco bych mu dala Seniores Priores od značka Subli. A nedávej Metacam pokud mu něco se stane; koně které měli liminitis často to trati z toho lek tak. Pokud někdy v budoucnosti ma bolest, dej equipalazone nebo Danilon.
Promiňte, ale nerozumím řeči vašeho kmene. Tohle je jak z překladače.
ancovicka
napsal(a):
Proč kovář strouhá co 4 týdny? Obvyklejší je že malé úpravy mezi strouháními si obstará majitel a kovář jezdí co 7-8týdnů. Má váš kůň nějaký akutní problém s kopyty? Měnila jste kováře? Kterou metodou kovář strouhá? Ptám se protože jsem párkrát pomáhala s kopyty totálně dorajtovanými slečnami rychlokvaškami ze strasser seminářů a separace bílé čáry,sukně a otlaky na chodidle jsou pro tyhle úpravy typické. Bohužel některý nadšenci si zajedou na seminář a jednou říznou do mrtvého kopyta a myslí si, že umí. Na semináři jim řeknou že musí strouhat často, a čím horší kopyta, tím častěji. Tyhle rychlokvašky mají stejnou filosofii - strouhat často, a strouhat chodidlo. Výsledky stojí za to - dokáží z kopyt rychle vyrobit kopyta zralá pro "kopytní kliniku".
Pokud už se vám kůň stihl přichvátit, a proto vám jezdí kovář častěji, je potřeba sehnat si kováře, který opravdu umí tyhle koně strouhat, a ukáže vám jak si ty kopyta upravovat v mezidobí. Bylo by dobré sem dát fotky.

ancovicka
napsal(a):
Kůň mívá širší bílou čáru v pastevní sezóně, nicméně teď má cukrů minimum. O ro víc je zvláštní, že kůň se narodil v lese a několik prvních let života žil na louce a tyto problémy neměl...a tady je na písku, než trávy, takže nic, co by vadilo a ještě jsem u něj horší stav bílé čáry nezažila.
Ale bez aktuální fotky, spíše fotek, vám těžko poradíme. A souhlas s dsj. Zdravá kopyta není třeba strouhat každý měsíc. Je to zbytečné a trochu podezřelé.

napsal(a):
Ale bez aktuální fotky, spíše fotek, vám těžko poradíme. A souhlas s dsj. Zdravá kopyta není třeba strouhat každý měsíc. Je to zbytečné a trochu podezřelé.
Moji strouháme každý měsíc. A kobylka by potřebovala častěji. Po čtyřech týdnech má Linda stěny dost přerostlé. Šest týdnů by bez separace nebo odlamování stěn nedala. Rukama to není, ty se už měnily.
Rok mám doma rašpli a odhodlávám se, že začnu stěny "přistrouhávat mezi strouháním".

napsal(a):
Moji strouháme každý měsíc. A kobylka by potřebovala častěji. Po čtyřech týdnech má Linda stěny dost přerostlé. Šest týdnů by bez separace nebo odlamování stěn nedala. Rukama to není, ty se už měnily.
Rok mám doma rašpli a odhodlávám se, že začnu stěny "přistrouhávat mezi strouháním".
A opravdu strouháte nebo jenom zarašplovávate?

napsal(a):
A opravdu strouháte nebo jenom zarašplovávate?
Zrovna dneska tu byla paní veterinářka (a kopytářka v jedné osobě) po měsíci. Musela použít na přerostlé stěny i kleště. Pak stěny strouhala. Upravila rozpěrky, střelku. Chodidlo nestrouhá.
napsal(a):
Zrovna dneska tu byla paní veterinářka (a kopytářka v jedné osobě) po měsíci. Musela použít na přerostlé stěny i kleště. Pak stěny strouhala. Upravila rozpěrky, střelku. Chodidlo nestrouhá.
Myslím šutříku že je důležité dívat se na výsledek: vaše kobyla při strouhání po 4 týdnech prospívá, chodí a kopyta se nehorší. Je to krátký interval, ale jestli v mezičase kopyto neupravujete, tak to může být potřeba. Ančovičky kobyla při strouhání po 4 týdnech má problémy a podle popisu zřejmě větší než před tímto režimem. Po přečtění ančovičky příspěvku mě napadlo co se v managementu změnilo, že její kobyla má horší kopyta? Co se změnilo? První co mě napadlo je strouhání, protože to má na kvalitu kopyt a koňského života zásadní vliv, a proto jsem napsala svou zkušenost se strasser trimem - strouhají v krátkých intervalech a koně se po pár strouháních zhorší.
K tomu mezistrouhání - moji koně mají zdravá kopyta a "velké" strouhání po 7-8 týdnech, a údržbu mezi tím po 3-4 týdnech, podle toho jak jim to roste, mám čas a jak je sucho.
Když jsem měla starou schvácenou kobylu s plochým chodidlem, koukala jsem jí na kopyta skoro každý den a malinko rašplovala každý 1-2 týdny - tam se prostě musely kopyta udržovat pořád a nikdy nepřerůst. Cobince která ke mě přišla se shnilými kopyty jsem odrašplovávala nosnou stěnu v podstatě pokaždé když mi připadalo, že střelka nemá dost kontakt se zemí, anebo když jsem měla podezření že někde kolem střelky se dělá záhyb nebo zavřená dutina, tak jsem do toho také dloubla.
Nejdůležitější na strouhání je sledovat co na to říká kůň a pokud kůň po strouhání chodí hůř než před ním, je něco špatně a majitel musí být ve střehu a nesmí se nechat oblbnout okecáváním.

dsj
napsal(a):
Proč kovář strouhá co 4 týdny? Obvyklejší je že malé úpravy mezi strouháními si obstará majitel a kovář jezdí co 7-8týdnů. Má váš kůň nějaký akutní problém s kopyty? Měnila jste kováře? Kterou metodou kovář strouhá? Ptám se protože jsem párkrát pomáhala s kopyty totálně dorajtovanými slečnami rychlokvaškami ze strasser seminářů a separace bílé čáry,sukně a otlaky na chodidle jsou pro tyhle úpravy typické. Bohužel některý nadšenci si zajedou na seminář a jednou říznou do mrtvého kopyta a myslí si, že umí. Na semináři jim řeknou že musí strouhat často, a čím horší kopyta, tím častěji. Tyhle rychlokvašky mají stejnou filosofii - strouhat často, a strouhat chodidlo. Výsledky stojí za to - dokáží z kopyt rychle vyrobit kopyta zralá pro "kopytní kliniku".
Pokud už se vám kůň stihl přichvátit, a proto vám jezdí kovář častěji, je potřeba sehnat si kováře, který opravdu umí tyhle koně strouhat, a ukáže vám jak si ty kopyta upravovat v mezidobí. Bylo by dobré sem dát fotky.
patřím mezi majitele koně, co by potřeboval orašplit-nebudu psát strouhat, někdo by si to vysvětli špatně-protože to, co do doby než dojede podkovář odroste se vylamuje nebo má kobyla praskliny, já rašpli do ruky vzít neumím, a proto bych ho taky volala i v mezičase, jenže ne každý má na to čas, obzvlášť, když dělá v místě více koní, jeden ho nevytrhne. Já to chápu, nerozpůlí se.
Co jsem se teď poslední dobou o to zajímala, ne všichni dlabou do chodidla, tak bych tu úpravu v mezičase tolik nezatracovala. Jaké máte vy v tomto oboru vzdělání? nebo taky kurz a pak mnoho a mnoho kopyt různých koní? Pokud máte stránky se svou prací nebo své fotky, taky nám je můžete ukázat. Já mám fotku kopyta v diskusi : rašple, ale rašplit se mi opravdu moc nechce. Uvidíme, podle toho, jak to bude náročné.
Dobrý den, přátelé.
Abych to uvedla na pravou míru- kopytář dělá mustang trim, dělá dlouho a má x spokojených zákazníků:) u mne kopyta dělá minimálně půl roku a doposud OK. Především rašpluje, vyřezává střelky:) strouháme co 4 týdny, jelikož kůň měl zanedbané strouhání jako mladý, trochu šmajdá a my takto často ubíráme více zatěžované strany....a celkově kopyto odrůstá celkem rychle. A nyní k fotkám -předky
DanielleFiene

XXX.XXX.90.217
Dobre; ja jsem z Holandska, jsem profesionální jezdec, mluvim nějak češtinu ale je to tezky jazyk. Mam vice zkušenosti s tim, pokud chcete vic informaci a mi rozumí, zavolejte 601387904. Po telefonu je to lepší :-D
ancovicka
napsal(a):
Dobrý den, přátelé.
Abych to uvedla na pravou míru- kopytář dělá mustang trim, dělá dlouho a má x spokojených zákazníků:) u mne kopyta dělá minimálně půl roku a doposud OK. Především rašpluje, vyřezává střelky:) strouháme co 4 týdny, jelikož kůň měl zanedbané strouhání jako mladý, trochu šmajdá a my takto často ubíráme více zatěžované strany....a celkově kopyto odrůstá celkem rychle. A nyní k fotkám -předky
Zkontrolujte si výšku tvrdých patek na předních kopytech. Když zvednete nohu a podíváte se zezadu, patky by měly být v úrovni střelu nebo lehce vyšší. Tak aby kůň nechodil natvrdo po střelu. Rousnatí begoši a koně pro pomalou práci, mívají krátké strmé spěnky a vyšší patky jsou pro ně ok. Do míry, aby střel nehnil.
Přední vypadají placatější, než je zdrávo. U chlaďasů se to často považuje za standard, po měkkém bahnitém terénu chodí dobře, neboří se. Když vytáhnete koně z písčitého výběhu na vyjížďku, chodí dobře i když je sucho?
Fotky ohledně posouzení tvaru a úhlů kopyt nic moc, z toho co vidět - okraj kopyta nevypadá nějak dramaticky, rohovina kde zrovna není bláto, vypadá hladká.
Na tom písku je z důvodu, aby neměl trávu? Písek je fajn pro rehabilitaci, když kůň čeká, až mu něco odroste a musí chodit po měkkém. Z dlouhodobého hlediska nevím, zda to nenahrává tomu placatému chodidlu. Okolní terén máte také písek?
Zadejte si do googlu "flat sole", "negative palmar angle" v kombinaci s chlápkem Pete Ramey. Neříkám, že to váš kůň má, z těch fotech toho moc nevidět. Ale uděláte si trochu přehled a oko, na co se koukat, proč, a na co by měl umět kopytář odpovědět.
Píšete, že měl kůň zanedbaná kopyta. Ale také, že je míval lepší, když byl na trávě. Proč se ocitl na písku?
Jestli máte zmatek v tom, co do vás kdo hučí a radí, nechte udělat ty RTG. Jestli dělá kopytář jednu stranu víc, tak nejen boční snímky ale i předozadní. RTG je bílé na černém a jasná fakta se špatně okecávají. Uvidíte přesně osu prstu zboku i předozadně - jestli je potřeba vyšší patky, co délka špice, na předozadním snímku uvidíte, jestli je kopytní kost rovnoběžně se zemí a kolmo na osu prstu a kolik je potřeba rovnat to šmajdání. Posoudíte kvalitu lamelárního závěsu. Pomůže vám to roztřídit odborníky...

Tyto fotky jsou naprosto nevypovídající, bohužel.
1) kopyto se musí fotit čisté. Jakože odrbané rejžákem, ale ještě lépe umyté (nesmí se pochopitelně na fotce lesknout).
2) kopyto se vždy musí fotit tak, aby vynikla a/symetrie, tj. kolmo na chodidlo, rovnoběžně s chodidlem (od patek), kolmo zboku (foťák položit na zem, ještě lépe nechat koně stát na vyvýšené rovině (třeba na panelu) a fotit přímo v rovině kontaktu kopyta se zemí (v úrovni hrany panelu)), kolmo zepředu (dtto)
3) je dobré přihodit fotky postoje obou předních, obou zadních, příp. postoje celého koně - zepředu, zboku, zezadu, při rovnoměrně zatížených obou/všech končetinách (pochopitelně vždy kolmo na osy končetin nebo střed koně)
Na dobře vyvedené fotky kopyt a končetin se můžete podívat zde v těchto článcích https://equichannel.cz/vyhledavani/poznej%20kopyta%20kon%C3%AD a načíst si o kopytech a pohledových parametrech také spoustu informací.
Z toho mála, co tu máme, nevidím na předních kopytech rozšířenou bílou čáru.
Na prvním snímku zadního kopyta (špicí nahoru), pokud to nezkresluje úhel fotky, se domnívám, že by mohla být asymetrie - nejspíš vnější strana kopyta je širší, plošší, a díky vznikající páce (sukni) tam může vznikat rozšíření bílé čáry z mechanických příčin. Pokud je toto kopyto skutečně takto nesouměrné, mělo by se pracovat buď na jeho narovnání, pokud někdy souměrné bylo, a nebo na vhodné kompenzaci, pokud nesouměrnost je výsledkem tvaru kopytní kosti.
Jinak bohužel z těch fotek nic nevyvěštím, i ten odstaveček výše je dost křišťálová koule

DanielleFiene
napsal(a):
Dobre; ja jsem z Holandska, jsem profesionální jezdec, mluvim nějak češtinu ale je to tezky jazyk. Mam vice zkušenosti s tim, pokud chcete vic informaci a mi rozumí, zavolejte 601387904. Po telefonu je to lepší :-D
Tím se to vysvětluje.
Všem se omlouvám, vážím si Vašich rád, snažila jsem se udělat dnes co nejlepší foto....
Jinak nejde mi o to, jestli byl kůň schvácený, ale proč máme tak hlubokou bílou čáru, považuji to za nedobré znamení.
Zazněl dotaz, proč je kůň na písku...jedna se o zimní výběh.
Foto- kůň 10 dnů po strouhání, levá přední, zbytek kopyt podobný.

ancovicka
napsal(a):
Všem se omlouvám, vážím si Vašich rád, snažila jsem se udělat dnes co nejlepší foto....
Jinak nejde mi o to, jestli byl kůň schvácený, ale proč máme tak hlubokou bílou čáru, považuji to za nedobré znamení.
10 dní po strouhání? Mně osobně připadá jako kopyto, které už dlouho a zoufale na strouhání teprve čeká. Ale určitě odpoví zkušenější.
napsal(a):
10 dní po strouhání? Mně osobně připadá jako kopyto, které už dlouho a zoufale na strouhání teprve čeká. Ale určitě odpoví zkušenější.
To je právě ono. Další strouhání má být po třech týdnech, čili za dalších 10 dní...to bude vypadat udesne a Bůhví, jak bude kůň chodit.

ancovicka
napsal(a):
To je právě ono. Další strouhání má být po třech týdnech, čili za dalších 10 dní...to bude vypadat udesne a Bůhví, jak bude kůň chodit.
Tím jsem chtěla říct (napsat), že mi ten váš kopytář nepřipadá tak skvělý jako vám. Co na tom kopytě vlastně vůbec upravil? To i po mém pižlání by toho bylo vidět víc.
napsal(a):
Tím jsem chtěla říct (napsat), že mi ten váš kopytář nepřipadá tak skvělý jako vám. Co na tom kopytě vlastně vůbec upravil? To i po mém pižlání by toho bylo vidět víc.
Vybral střelku a odštípnul přerostlou stěnu. Ta kopyta v první sadě fotek jsou vlastně hned po trimu. Jenže sama o to vím pramálo, jen se mi to že zkušenosti nezdá, proto se snažím sbírat různé informace, než s ním budu něco diskutovat.
ancovicka
napsal(a):
Že má minimum cukrov nemusí byť pravda, stačí, že je v sene obsah NSC nad 10 % a máte veľký problém a kôň nemusí ani páchnuť na pastvu.
Takže ako dietetické opatrenie radím to seno máčať, aspoň hodinu a pol pred kŕmením, vo vlažnej vode, vodu vyliať, seno nechať odkvapkať, podávať, samozrejme dávkovane, nie nonstop.
To ja len tak, než sa tuná zbytočne zabŕdne do technikálií ohľadom kopyta, že fakt, že váš kôň nie je na pastve neznamená, že u neho nedochádza k prekrmovaniu škrobmi.
Obsah NSC v sene vám urobia bez problémov.
Horsano, moc dekuji. Nevím, jestli jde o pevoseč nebo o otavy, každopádně s tím nikdy až takovýto problém nebyl (v té stáji jsme už druhé jaro). Každopádně pokud by to bylo, jak píšete, znamenalo by to asi změnu ustájení, režim, který popisujete, zde možný není, kůň je 24/7.
Ty testy si zkusím nechat udělat, ale seno je opravdu pěkně.
Jak moc zásadní myslíte že to je?
ancovicka
napsal(a):
tahle vypadá kopyta spíš 10 dní do strouhání - zatím bych spíš laborovala nad jiným kovářem než změnou ustájení. To kopyto je na x místech spíš přerostlé, vyloučila bych že není za separací nedostatečná korektura.
ancovicka
napsal(a):
Horsano, moc dekuji. Nevím, jestli jde o pevoseč nebo o otavy, každopádně s tím nikdy až takovýto problém nebyl (v té stáji jsme už druhé jaro). Každopádně pokud by to bylo, jak píšete, znamenalo by to asi změnu ustájení, režim, který popisujete, zde možný není, kůň je 24/7.
Ty testy si zkusím nechat udělat, ale seno je opravdu pěkně.
Jak moc zásadní myslíte že to je?
To je jedno, čo je to za seno, koľko v ňom bude NSC závisí asi tak od milión a jedného faktoru.
Že je seno pekné s tým nijako nesúvisí, bavíme sa o obsahu škrobov, nie o plesniach, alebo nejakej kontaminácii.
Neviem, ako to ovplyvňuje kopytá vášho koňa, iba som chcela pripomenúť, že "je iba na sene" neznamená z hľadiska nejakej "sugar free" diéty nič.
Pokiaľ sú kopytá divné, aké predtým neboli, môže byť vodítkom aj toto.

ancovicka
napsal(a):
Vybral střelku a odštípnul přerostlou stěnu. Ta kopyta v první sadě fotek jsou vlastně hned po trimu. Jenže sama o to vím pramálo, jen se mi to že zkušenosti nezdá, proto se snažím sbírat různé informace, než s ním budu něco diskutovat.
Ani ta první sada fotek nevypadá jako kopyta hned po trimu. Přesněji řečeno, vidím trochu seřízlý rohový střel (a to ještě nedostatečně, slovo blbě mě asi nepustí), ale to je tak všechno. Za mě je to špatně.

Potvrzuji informaci Horsany ohledně sena - švagrové kůň se nedávno po seně dokonce schvátil
ancovicka
napsal(a):
Takto nevyzerá dobre upravené kopyto za 10 dní, tam by som začala s riešením problému. Ostatné bude skôr dôsledok, než príčina .
Arbora
napsal(a):
Takto nevyzerá dobre upravené kopyto za 10 dní, tam by som začala s riešením problému. Ostatné bude skôr dôsledok, než príčina .
Jasně, už hledám v jiných zdrojích a zatím jsem na základě prvotních informací dospěla k prvnímu závěru, že kopyto má spíš vyřezané obrysy než aby bylo tvarováno, že střelka by měla být hlouběji, špice kratší...dále je možné, že se bílá čára drolí kvůli možné přítomnosti bakterií....
Moc všem děkuji, je to velmi cenné.

Bílá čára se nejspíš drolí, protože je kopyto přerostlé. Nevidím, že by byla rozšířená, to je ok, dokonce i v místě (levý horní roh na obr.), kde bych rozšíření čekala.
Můžete vidět, že přerostlé je i chodidlo, které je na povrchu popraskané a též se jeho rohovina pod háčkem bude drolit. Přerostlé jsou i rozpěrky, které by se určitě upravit měly.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Omlouvám se, nečetla jsem to celý, jen koukla na fotky a utkvěl mi mustang trim. Máte nějaký speciální důvod pro to nechat takto koně strouhat? Pokud je fotka 10 dní po úpravě, tak je mustang trim prováděn špatně, protože ten má 'držet' skoro 2 měsíce, a ne že po 10ti dnech kopyto vypadá jako po 3 měsících na pastvině. Nebudu vypisovat, co tam já vidim špatně, nejsem odborník. Ale místo úprav managementu a rozborů sena bych si zavolala jinýho kováře, který upraví kopyto tak, jak má vypadat, a pak bych řešila případné zdravotní omezení. Mně kopyto přijde zdravé, jen špatně upravené, ale z jedné fotky na netu bez celkového pohledu na koně a končetiny se dost blbě soudí.
ancovicka
napsal(a):
Za mě by stačilo sehnat jiného ,ideálně podkováře.Který ví co dělá a ví proč to dělá.
Vy jako majitel přeci nebude radit placenému odborníku? Můžete se samozřejmě vzdělat v tomto oboru.Ale dobrou práci,která má smysl a koni sedí,by měl udělat podkovář.
Kopyto by nebylo nijak hrozné ,ba naopak. Viděla jsem dost a horších .A za mě by fakt stačilo vyměnit toho,kdo to pidlal .Vystrouhá li dobře ,bílá čára se zatáhne, a víc už řešit nebudete muset
Děkuji děkuji, zvážím také, již ode dneška komunikuji i s odborníky.
Mustang trim to být má. Ale i moje laické oko vidí, že je taktéž velká pravděpodobnost, že MT nevyhovující.
Díky, taktéž si to proberu.
Jinak, koně - máte pravdu, odborník by měl radit mně, ne já jemu, to je jasné...jen mi přijde, že dneska najít machra na kopyta je jako hledat jednorožce. Ale zkusím i "konvenční metody".
Moc Vám děkuji.
ancovicka
napsal(a):
Mustang trim to být má. Ale i moje laické oko vidí, že je taktéž velká pravděpodobnost, že MT nevyhovující.
Jinak, koně - máte pravdu, odborník by měl radit mně, ne já jemu, to je jasné...jen mi přijde, že dneska najít machra na kopyta je jako hledat jednorožce. Ale zkusím i "konvenční metody".
Moc Vám děkuji.
Za mě zkuste někoho ,kdo svou práci nevymezuje a honosně nepojmenovává ,na výhradně trimm takový či makový
A je schopen zacílit a přizpůsobit svou práci .Konkrétně. Od postoje koně,přes kvalitu rohu, až k tomu,na co zvíře hodláte využívat.Aby byl kůň maximálně použitelný a fyziologicky fungující.
ancovicka
napsal(a):
Moc Vám děkuji.
Odkud jste? Myslím, že by Vám tu lidi mohli poradit, na koho se v dané oblasti obrátit, dobří kopytáři tu pořád ještě jsou
To kopyto po 10ti dnech od strouhání vypadá líp. Myšleno na ježdění v terénu. Akorát vypadá absolutně neojetě. Píšete, že kůň pracuje 4x týdně hodinu. Pod tím si každý představuje něco jiného. Já například jsem schopna při provozu 3-4x týdně ojet kopyta tak, že není co rašplovat, a to jezdím po hlíně a trávě, žádný asfalt ani kameny.
Jinak i po 10ti dnech vypadá šířka prostoru bílé čáry stejná, nenapadlo by mě, že bude separace a kůň má asi dobrou rohovinu, ten rantel je hezky tlustý a stejnoměrný. Kdybych měla vyzkoušeno, že na takové délce kopyt kůň chodí dobře, za sucha a tvrda nechám takhle a jezdím co to jde. Pak nemusíte řešit každé stéblo, které sežere. Tu jednu rozpěrku asi trochu zkrátit, rozhodovala bych se podle úhlu stěn kopyta a těch rozpěrek (z 2D fotky to nepoznat), z nějakého důvodu mu tam roste. A patky bych mu nechávala spíš delší, aspoň tak, jak mu narostly teď, protože střel vypadá, že je stimulovaný až až.
A kdyby to bylo mé kopyto a chtěla bych se opravdu přesvědčit, jak ta bílá čára vypadá, očistila bych to až na doraz, ale pak klídek na písku, než to doroste.
Jo a čím častěji se rašpluje, tím víc rohovina roste. Lze to použít, když je potřeba něco rychle odrůst.