Jak na procházkách zpomalovat bývalého dostiháka?

Anglický plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.6.2022 16:05
Bonisek

XXX.XXX.10.117

Chtěla bych se zeptat na radu od zkušenějších jezdců. Jezdím asi 4 roky rekreačně a jezdím na bývalém dostihakovi. Nemáme halu ani opracko jenom takový malý placek velikostně cca jako kruhovka. Takže vyrazíme jenom na procházky rekreačně. Když vyrazíme do terénu třeba na nějakou louku nebo pole kůň vůbec nechce spomalit a klidně si nechá zatáhnout za hubu(je na hubu úplně tupý) nechci ho nijak tahat nebo omezovat ale chci aby jsme si procházky užívali oba proto jsem se do toho nechtěla pouštět na vlastní pěst a radši si nechám poradit od skušenejsich. Jestli například existují nějaké věci co by ho mohly spomalit nebo nějaké cviky které by jsme mohli začít zkoušet. Vyzkoušela bych cokoliv aby se zpomalil a užíval si procházku vždycky je to trápení pro nás oba.
Předem děkuji za jakékoliv návrhy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.6.2022 17:01

Bonisek napsal(a):
Chtěla bych se zeptat na radu od zkušenějších jezdců. Jezdím asi 4 roky rekreačně a jezdím na bývalém dostihakovi. Nemáme halu ani opracko jenom takový malý placek velikostně cca jako kruhovka. Takže vyrazíme jenom na procházky rekreačně. Když vyrazíme do terénu třeba na nějakou louku nebo pole kůň vůbec nechce spomalit a klidně si nechá zatáhnout za hubu(je na hubu úplně tupý) nechci ho nijak tahat nebo omezovat ale chci aby jsme si procházky užívali oba proto jsem se do toho nechtěla pouštět na vlastní pěst a radši si nechám poradit od skušenejsich. Jestli například existují nějaké věci co by ho mohly spomalit nebo nějaké cviky které by jsme mohli začít zkoušet. Vyzkoušela bych cokoliv aby se zpomalil a užíval si procházku vždycky je to trápení pro nás oba.

I na poli nebo louce se dá dělat jízdárna - kruhy, oblouky, vlnovky, přechody..., v lese trénovat slalom mezi stromy, překračovat popadané kmeny, procházet strouhy... Ale nejsem si jistá, jestli to zvládnete bez (aspoň občasného) dozoru trenéra. Když jediné, co umíte, je tahat za hubu.

Neregistrovaný uživatel

2.6.2022 17:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253

ve cvalu jsem jezdila do kopce, rozletel se, netahala sem zpet, nervala ho, nechala ho, po chvilce se sam uklidnil, kdyz zjistil, ze sem na nem uplne laxni a je mi to jedno, kdyz zjistil, ze ho nervu zpet a je mi to jedno, prestal magorit no a to velmi rychle, zhruba do mesice cekal na me, jak moc rychle tedy bezime . Co se tyka caplovani v kroku a klusu, to bylo horsi, kdyz byl necim rozhozen (okoli, auta atd.), opet sem ho nechala být, delala, ze je mi to jedno,mluvila na nej ve stylu, no ty si teda straspytel, no jo no, ze te to bavi, se takhle nervovat, v klidu, prodychane, jako kdyz se vzteka dite proste uvnitr jjsem byla klidna a vyrovnana, po mesici a pul se uz nebal niceho a nedelal to :) ale ja mam hodne citliveho konika, je hodne naladen na to s cim mel zkusenost - a na me, ze se nemusi bat, takze kdyz ja jsem v klidu, on zacal byt také. Nejdele trvalo magoreni v lotu a kdyz zjistil, ze kdyz bude delat bordel, pujde domu sam a klidne si slezu a potahneme se pesky az domu, to jsem udelala asi 3x a byl klidek. Ted dokonce, po 7letech co ho mám, kdyz jdeme lot a nekdo jiny zacne delat bordel, otaci hlavu na me ve stylu "sleduj, to jsou pošuc* viď" a je schopny pomalu klusat za dotyčnými :-) ale dokud se nezklidni jezdec, moc to nejde - je taky otazka, zdali je to vas osobni kun, ci neci a stridaji se jezdci, to pak opravdu nevím no :-) ale ja mam amerického klusaka, ale ono je to mozna horsi, nez ajednicka, jelikoz to umi delat bordel i v superrychlem klusu

2.6.2022 17:15

Nějaké tipy najdete tady:

https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3595818/jak-na-kdysi-dostihaky

https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3829223/kdyz-mlady-kun-zene-domu

https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3827691/prilis-energie

Jízdárnu si můžete "udělat" kdekoli, kde je vhodný terén. Prostě na tom místě začnete po koni chtít jízdárenskou práci, pokud možno pravidelně, aby si na to místo zvykl, a nečuměl na každé šustnutí.

Jinak jak vidíte z předchozích diskusí, je to komplexní téma, má to co dělat s režimem koně, krmením, přístupem...

2.6.2022 17:17
lenacia

XXX.XXX.173.255

já sice bývalého dostiháka nemám...ale moje koby když jí nechám prostě běžet a sem 'laxní' tak prostě běží dokud může, protože ráda běhá.
Proto je potřeba tyhle věci vyřešti ideálně s trenérem, nebo někým kdo daného koně zná a zvládne s ním po té louce jít tím krokem a vysvětlit co je k tomu potřeba.

Neregistrovaný uživatel

2.6.2022 17:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.253

Hlavne bacha na trenery typu, narvi mu pruvlecky a jedte, takhle to nefunguje, akorat to bude horsi a horsi, to je zase zkusenost kamaradky, nakonec malem kone prodala.

2.6.2022 19:14
koně

XXX.XXX.174.63

Bonisek napsal(a):

Vysledujte,kde se těší a utíká.Většinou to bývají otevřené prostory.
Tam nechoďte
Využívejte lesy a členité terény.Jak radí Kometa.
Tam může zabrat v kroku do kopce,podsadit se z kopce,chodit mezi stromy ,aniž by vám omlátil nohy,.Něco překračovat ,zastavovat,rozcházet .
Prostě se ,pro natěšeného volbluta,zcela bezcílně,motat. K běhu ho to motivovat nebude.
Tak si najezdíte koně na pomůcky,hlasem ,vahou,tlakem holeně.
A nebudete muset tahat za hubu,protože u volbluta je to signál,že se má pádit
Pozor,není to hned ,počítejte měsíce .

3.6.2022 08:33
Arbora

XXX.XXX.80.20

A nejaký návod ste k nemu nedostali? Lebo tieto citlivejšie kone majú radi svoje zaužívané zvyky, podobne môže ragovať iba kvôli tomu, že na ňom sedí niekto iný a chce od neho niečo iné, než na čo bol naučený.

Najlepšia rada je ne*rať takéhoto koňa, nerobiť si nič z jeho caplovania, neskracovať si oťaže (pre dostiháky je to obvykle známka toho, že sa niečo ide diať), nepredkláňať sa (opäť, pokyn na odskočenie) a snažiť sa brať ho do prostredia, kde nebude mať tendenciu vystreľovať.

Netreba zabudnúť aj na celkovú starostlivosť o koňa, dostiháci sú často kriví (v tréningu sa to rieši málokedy), otlačený, majú rôzne boliestky a diagnózy, ktoré toto podporujú. Určite by som spravila minimálne základ, zamerala sa na krmivo (vredy), fyzio a zuby.

A pracujte aj zo zeme, nemusíte nič extra, žiadne naháňanie v kruhovke, ale pomôže vám to poznať reakcie koňa, čo ho rozhodí a čo má naopak rád. Zrejme to niekomu príde smiešne, ale sebavedomie koňovi dvihnete aj tým, že s ním budete robiť veci, v ktorých je šikovný a budete ho pravidelne chváliť (odmeňovať). To vám môže pomôcť aj v situáciách v teréne.

3.6.2022 11:14
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Kůň vám v dobré víře nabízí to, co ho v tréninku naučili a za co byl chválen.
Zná aspoň základní jízdárnu? Nebolí ho záda, nohy, kopyta? Jestli zná a nebolí, postupujte podle rad, co padly výše.
Jestli nezná, nejlepší je začít na malém plácku, pomalu, ohýbat krk, tělo, reakce na stranové pobídky. Jestli má zdravotní problém, řešit ten.
Když nemáte ten plácek, jízdárnu, někdo řekl, že ho nic nebolí, kůň není váš, a co já vím…lze jezdit rovně dopředu a stejně je možnost, jak formuli zastavit bez toho, aby se vytočila doběla. Nasimulovat „konec dostihu“= konec práce. Mrkněte na videá z dostihů, na polohu těla a rukou žokeje za cílovou rovinou a co dělá. Tohle mi zabralo na dostihačku, která nezná jízdárnu, nezná vyjížďky v terénu a nebyla schopna zatočit na menší oblouk nebo se přistavit k ruce z fyzických důvodů (katastrofální kopyta). Jak má v hubě udidlo, dostane se do režimu „pracuji a udělám pro to vše“, neleká se, ignoruje okolí, neuskakuje, nešpekuluje, jen nabízí práci, prostě charakterní dostihový kůň. Jakýkoli nadbytečný pohyb (přehmátnutí otěží, pošoupnutí třmenu, změna sedu) vyhodnotí jako pokyn k práci, odstartuje a během několika odrazů je na rychlosti, kdy po ní není fér chtít změnu směru nebo výrazné zpomalení. Chce to udržet balanc a nepotrestat koně reflexně zádrží nebo ohnutím nebo něčím, co nezná. Během prvních pár cvalových skoků, co se snažím nezůstat za pohybem, jí klidným hlasem řeknu, že pooomalu, nemusíš makat a pak začnu přistávat jako s letadlem, ne chtít hned přechod do klusu ale postupně. Moje kobyla je evidentně naučená na nízkou ruku a střídavou zádrž na koutky, stačí velmi jemně a vyžaduje u toho předklon (něco co jsem nepoužila k zastavení koně už asi sto let a chtělo to hodně sebezapření). Na první zádrž vypne motor a pár metrů potřebuje, aby se ta energie ztratila. Na druhou zádrž začne zvedat předek, opět pár metrů dojíždí, na třetí zádrž přejde do klusu. Naprosto bez emocí a rozumí tomu. Propotila jsem u toho vše včetně spodního prádla😊 Ale druhá vyjížďka již byla v pohodě, počet nacválání klesl, kobyle klesl krk a ke spokojenosti jí stačil klus. Hned jak se uklidníte vy i kůň, číhejte na tu chvíli, kdy koni bleskne hlavou „ a co kdybych to odfláknul a tu práci nenabídl“? Je to chvíle, kdy uděláte omylem pohyb, který kůň vyhodnotí jako start, ale na milisekundu zaváhá. V té milisekundě ho pochvalte. I když pak vyrazí, nevadí, zpomalíte, ale zárodek flákače lesostepního je zasetý.
Zbytek redrezury uděláte pak. Pro začátek potřebujete bezpečně zastavit a nevynervit koně ani sebe.
Můžete najít stáj, kde kůň trénoval, zjistit, kdo ho jezdil a normálně se zeptat, jaký přesně byl signál „konec práce“ a podle toho se zařídit. Nejlíp vám poradí ten, kdy na tom koni seděl.

3.6.2022 17:10
napachins

XXX.XXX.201.243

Mě pomohlo vypujčit si drezurní sedlo, dlouhé třmeny, dlouhá otěž. Na otevřeném prostoru jízdárenské cviky, jindy zkusit stát a nechat kousnout trávy. Občas se stalo, že si 2x kousl a odvezl mě jak špinavé prádlo, ale než pochopí, že prostor neznamená zdrháme, bude to trvat. Hlavně to chce klid, netahat za hubu ale spíš si s koníkem v hubě pohrát, aby aspoň na chvilinku nabídl sbalení, při caplování uklidnit hlasem a hlavně to nevzdávat. Chodívali jsme taky hodně ven na ruce, aby pochopil, že už nic není a nebude jako dřív.

6.6.2022 09:02

Samozřejmě i dostiháci jsou ovladatelní v tempu, a pokud nechce jezdec, aby kůň nacválal, tak prostě nenacválá. Nekde se brzdí za hubu, někde mají hlasové pomůcky, někde si jezdec sedne, někde zahodí otěž. Takže na to je dobré se optat skutečně v jeho původním působišti. No a nebo na to přijít, jako Rif :-) Ale to chce zkušenosti.

Mimochodem - koně z provozu často nevědí, co je pochvala. Mají ji třeba za ukončení výkonu nebo ji chápou ještě jinak. Takže dost možná to první, co budete koně učit (třeba ze země nebo při nějaké flákačce za ohradou, a může to vyžadovat mnoho opakování), bude pochopení pochvaly jako něčeho, co mu potvrzuje správnost provedení požadavku.

25.12.2022 17:01
Charauelb

XXX.XXX.74.10

Když jsem si přivezla svoji kobču neuměla nic jiného než lítat na loukách. Ze začátku když jsem po ní chtěla zpomalení atd. Taky si začala stoupat na zadni a dělala různé kravinu. Byla opravdu nesnesitelná. Tak jsem se rozhodla že bude lepší začít od úplných začátků. Nejprve jsme se učili stát na místě a chodit na procházky ze země. První půl rok jsme pracovali spolu skoro jenom ze země a sedadla jsem si na ni opravdu málo. Ze začátku jsme chodili na procházky pouze v kroku potom jsme zkoušeli I klusat a nakonec se naučila vedle mě I cvalat. Když šla rychleji než se mi líbilo tak jsme zastavili a zacouvali ( ze začátku to ale moc nešlo. Chtelo se ji pořád běhat) potom jsme to samé začali dělat pomalu ze sedla. Teď je z ní opravdu spolehlivý kůň na vyjížďky, ale jen když jdeme sami. Když jdeme s dalšími koňmi chvilku trvá než pochopí že to nejsou závody.

28.12.2022 07:38
jazzinka

XXX.XXX.48.249

Na kdysi dostihačce jsem asi na čtvrt roku zahodila otěž a omezila rychlou práci. Na dosavadní louce "cvalovce" jsem asi čtvrt roku chodila v kroku nebo rovnou pásla ze země, dokud nepochopila, že nemá smysl nacválávat, jen co jí vidí v dáli. Přidala jsem spíš na těžších terénech. Cválaly jsme jen v lese do kopce a až na konci vyjížďky. Motaly jsme se mezi stromy, jakmile začala kobča zrychlovat.
V klusu jsme dělaly kroužky nebo osmičky. Postupně jsem se snažila jí dostat na přilnutí - začít na volné otěži, pak zkrátit na lehký kontakt, nechat jí si otěž zase vytáhnout, opět zkrátit na kontakt.. Kobča teda byla docela citlivá na hubu a nebyla už úplný magor, takže v případě nouze šla zastavit na fleku, ale prostě základ byl být v klidu, nebrat jí za hubu a být jí oporou.

Neregistrovaný uživatel

28.12.2022 08:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.82

jazzinka napsal(a):
Na kdysi dostihačce jsem asi na čtvrt roku zahodila otěž a omezila rychlou práci. Na dosavadní louce "cvalovce" jsem asi čtvrt roku chodila v kroku nebo rovnou pásla ze země, dokud nepochopila, že nemá smysl nacválávat, jen co jí vidí v dáli. Přidala jsem spíš na těžších terénech. Cválaly jsme jen v lese do kopce a až na konci vyjížďky. Motaly jsme se mezi stromy, jakmile začala kobča zrychlovat.
V klusu jsme dělaly kroužky nebo osmičky. Postupně jsem se snažila jí dostat na přilnutí - začít na volné otěži, pak zkrátit na lehký kontakt, nechat jí si otěž zase vytáhnout, opět zkrátit na kontakt.. Kobča teda byla docela citlivá na hubu a nebyla už úplný magor, takže v případě nouze šla zastavit na fleku, ale prostě základ byl být v klidu, nebrat jí za hubu a být jí oporou.

Tak nebrat za hubu je u dostihaku snad ten nejprvnejsi zaklad ne?

Přidejte reakci

Přidat smajlík