Dobrý den všem
potřeboval bych poradit -máme celkem 5 Shtl pony stáří 4 až 2 roky .Bohužel nejsem jejich původní majitel ,ale starám se nyní o ně .
Mám problém s nasazením ohlávky -což je podle mě základ (pro veterináře pro jakoukoli práci s koněm)
Koně mají poměrně velkou pastvinu jsou zvyklý od původního majitele a nyní od nás,že mají vlastně volnost .
Postavil jsem jim nový přístřešek s napáječkou jsem schopen je zavřít ve stáji .Koně jsou zvyklý na nás berou si pamlsky nechají se hladit mazlit ,ale jakmile začnu s ohlávkou je konec .
Potřeboval bych poradit -venku mi po chvíli uteče - bojím se zkusit jej ve stájí většinou se otočí zády když chci jít z boku k němu prchají -snesou většinou jen čelní kontakt
Můžete někdo dát radu ? Bojím se toho abych hlavně nepoškodil důvěru mezi námi
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pořiďte si prosím k ruce zkušeného člověka. Ideálně takového, který má zkušenosti s poníky - tj. vhodný management pastvy, trpělivý nenátlakový přístup, chytrá řešení situací...
A mezitím můžete poníky naučit chodit na krmení. Nekrmte je z ruky (pamlsky apod.), ale z kyblíků. Určete poníkům místo (nejlépe tam, kde je pak - až budou zvládat ohlávku...- budete uvazovat pro potřebné úkony), kam se budou chodit najíst, a pokuste se zajistit, aby každý chodil ke "svému" kyblíku na "svoje" místo (můžete si práci usnadnit tím, že místa oddělíte nějakou dočasnou přepážkou). Nám se tato praxe nesmírně osvědčila.
Do kyblíků poníkům pořiďte nějaké vojtěškové nebo senné granule nebo třeba řezanku ze slámy, které mají minimum stravitelné energie. Pokud seženete ovesné SLUPKY, tak jsou ještě lepší - voní, lákají, ale nejsou moc stravitelné. Dávejte poníkům jednou nebo dvakrát denně kelímek od jogurtu, je to pouze na nácvik a zavedení určitého režimu. Můžete jim k tomu nakrájet mrkev a rozdělit jim ji do kyblíků pro chuť.
Další kroky konzultujte se zkušeným člověkem na místě. Čím dříve seženete, tím lépe. Můžete poprosit o pomoc místní komunitu koňařů na fejsbůku - zpravidla existují různé místní skupiny jako "koňáci na českobudějovicku" apod.
Potrebuje najskôr vypracovať tú dôveru, aby pred vami nezdrhali. To sa najlepšie spraví jedlom, alebo príjemnými dotykmi na tele. Jedlo môže byť riskantné, ak neviete správne odmeňovať, mohli by ste si vyrobiť stádo drzích poníkov šlapajúcich po ľuďoch. Začala by som tým najodvážnejším, škrabkaním na miestach, ktoré sú super. Keď už bude natoľko odvážny, že nebude zdrhať, začala by som škrabkať s ohlávkou v ruke a postupovať podľa toho, koľko si nechá. Až sa dopracuje k tomu, že povolenú ohlávku koňovi oblečiete. Nebude to za pol hodinu, možno ani za dva dni. Ale keď štyri roky nič na hlave nemali, pár dní ešte vydržia. A skúšala by som v stajni, mladé kone sú zvedavé, ak s nimi chvíľu vnútri budete stáť, posediíte, prídu aj sami.
Pokud jsou poníčci v podstatě netknutí člověkem, budete to mít těžší.
Znají kartáč? Na celém těle? Postojí třeba u kyblíčku ve kterém jsou pamlsky?
Vzala bych kartáč a začala drbkáním tam, kde mě pustí. Od čumáku malinko na krk. Bude to trvat, ale jakmile zjistí, že je to příjemné, tak postojí i bez ohlávky a úvazu. Hlavně opatrně, za odměnu pamlsek.
Také jsem začínala s netknutým hříbětem a kobyla je mazel největší od doby, co zjistila že kartáč příjemně škrabká.
Dřepněte si k nim třeba, abyste je neděsil výškou.
A buďte trpělivý. Chce to vždy chvilku i víckrát za den. Zkuste nastolit nějakou rutinu, třeba vždy ráno a večer u krmení a kontroly. Nesnažte se jim tu ohlávku hned nasadit. To až se nechají pohladit po celém těle třeba.
Ale dejte si pozor na tu pastvinu, ať se vám neschvátí. U poníků je to hned a to by byl u nich průser.
Ostatní poradí jistě víc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jen si nedřepejte na bobek. Můžete se sklonit nebo pokrčit nohy. Ale jestli k vám chodí, tak se výšky asi neděsí. Problém se sedáním na zem a uváděním se do poloh, z kterých nemůžete rychle uskočit, je ten, že nemůžete rychle uskočit Což se může nevyplatit třeba ve chvíli, kdy se začnou poníci pošťuchovat mezi sebou, pro pamlsek nebo podrbání se začne cpát druhý poník, něčeho se poník lekne, ožene se po hovadu nebo drzém druhovi - a najednou ležíte v bobku a máte radost, že na vás poníci ještě nešlápli nebo vám jednu nevypálili kopytem rovnou do hlavy. Pozor na to...
stanleyy
napsal(a):
Dobrý den všem
potřeboval bych poradit -máme celkem 5 Shtl pony stáří 4 až 2 roky .Bohužel nejsem jejich původní majitel ,ale starám se nyní o ně .
Mám problém s nasazením ohlávky -což je podle mě základ (pro veterináře pro jakoukoli práci s koněm)
Koně mají poměrně velkou pastvinu jsou zvyklý od původního majitele a nyní od nás,že mají vlastně volnost .
Postavil jsem jim nový přístřešek s napáječkou jsem schopen je zavřít ve stáji .Koně jsou zvyklý na nás berou si pamlsky nechají se hladit mazlit ,ale jakmile začnu s ohlávkou je konec .
Potřeboval bych poradit -venku mi po chvíli uteče - bojím se zkusit jej ve stájí většinou se otočí zády když chci jít z boku k němu prchají -snesou většinou jen čelní kontakt
Můžete někdo dát radu ? Bojím se toho abych hlavně nepoškodil důvěru mezi námi
O důvěru se nebojte – tu si poškodíte i tím, že koni párkrát tu ohlávku nenandáte, bude vědět že jste „blázen“ tj. někdy ho necháte utéci, někdy to vzdáte apod. a že tedy nejste tedy čitelný a důvěryhodný. Ze začátku ohlávku vždy nasazujte v ohrazeném menším prostoru, kde vám poníček nemůže utéci, ideálně vyberte nejklidnějšího, nejzvědavějšího, neosahanějšího poníčka a oddělte si prostor, tak, aby na něj ostatní poníci viděli a nezačali panikařit že jsou oddělení, ale aby vám nemohl odkráčet schovat se mezi ně. Ale i bez oddělení to dáte, ostatní koně velmi rychle pochopí že vás nezajímají a nechají vás pracovat jen s jedním. Někdy jsou dokonce koně i klidnější, když můžou zaparkovat vedle kamaráda, ale je to trochu komplikovanější protože musíte znát hierarchii stáda a vědět vedle koho poník může stát a vedle koho ne. Koně se učí pozorováním, takže s dalšími poníky budete mít lehčí práci, když budou vědět o co jde a že jste klidný, čitelný a cílevědomý. Do volného prostoru bych šla nasazovat ohlávku až když se v boxe dostanu do stavu, kdy přijdu, nasadím a ani jeden nasazování neřešíme.
Moje fígle na učení na ohlávku jsou dva: první je, že když už s ohlávkou přijdu ke koni, tak jí vždycky nandám. Druhý fígl je, že mám dost času a nasazuji jí pomalu, nikdy s nasazením ohlávky nepospíchám, tj. když vidím že kůň hlásí nepohodu (třeba zvedne hlavu, odchází ode mě, odvrací hlavu, otáčí se zadkem, přežvýkne, ožene se ocasem), přibrzdím a počkám. Nepřestanu a nezačnu od začátku, ale jen přibrzdím a počkám až se kůň uklidní.
Poníka kterému chcete nasadit ohlávku byste už měl mít naučeného na hlazení na hlavě a drbání na uších a lehké přidržení a natáčení hlavy tlakem špiček prstů za nosní kost, neměl by být úplně plachý. Držte se toho, že ohlávku nasazujete pomalu (koňské pomalu je proti lidskému opravdu, opravdu, opravdu hrozně hrozně pomalu) a musíte jí nasadit pokaždé, když už s ní k poníčkovi přijdete. U poníků bych zkusila i odměňovat pamlskem (ale zase si stanovte pravidla jak musí poník stát a kde má mít hlavu, abyste odměnu dával vy, určitě nechcete mít poníčka, který se vám bude sápat po rukách), ale já bych hádala, že největší odměnou pro takového polodivokého šetlendíka bude, že bude mít klid, takže bych asi ohlávku nasadila, pochválila a dál si ho nevšímala. Anebo skvělá odměna pro všechny moje koně, je drbání na prsou a na krku a na vnitřní straně stehen…