Maki25

XXX.XXX.250.254
}Dobrý den, koupila jsem hříbě Irského coba s pasem, dovezeného z Holandska. Klisnička je zapsána v plem.knize (na svodu byla).
Díky nádhernému bodovému ohodnocení ze svodu jsme dostali chuť začít i s výstavami, ale nastala otázka.
Klisna nemá v pasu uvedené rodiče, může to být na výstavě problém? SMÍ se vůbec účastnit?
Děkuji
https://www.irishcob.cz/inpage/prubeh-vystavy-informace/ co se ptát na svazu Coba?
jesie
napsal(a):
Moc nerozumim tomu,že kobyla je po svodu a zapsána v plem.knize a nevíte rodiče….to si protiřečí ne?
zkuste si prolistovat plemennou knihu na českým svazu. Mě se zdá, že je to pro toto plemeno standard.
Z logiky věci se mi to zdá jako dobrý protimluv - příslušnost k PK x neznalost původu :D
Uživatel s deaktivovaným účtem

evcusik
napsal(a):
zkuste si prolistovat plemennou knihu na českým svazu. Mě se zdá, že je to pro toto plemeno standard.
Z logiky věci se mi to zdá jako dobrý protimluv - příslušnost k PK x neznalost původu :D
Takže já to učím děti blbě. Když jim říkám, že jednou z podmínek zápisu do PK je původ. Aspoň jednostranný, do PPK.
napsal(a):
Takže já to učím děti blbě. Když jim říkám, že jednou z podmínek zápisu do PK je původ. Aspoň jednostranný, do PPK.
jsem na tom stejně Sice to nikoho neučím, ale pro mne byl vždy základ původ koně - několikagenerační. No a ted to se mnou málem šlehlo, když si známá koupila prý naprosto super, to nejlepší co se dá vůbec sehnat - klisnu coba- dala za ní 250 tis a ona má úplně prázdný "původ" Nechápu to, nerozumím. Jo - je pěkně strakatá
majkulka
napsal(a):
jsem na tom stejně Sice to nikoho neučím, ale pro mne byl vždy základ původ koně - několikagenerační. No a ted to se mnou málem šlehlo, když si známá koupila prý naprosto super, to nejlepší co se dá vůbec sehnat - klisnu coba- dala za ní 250 tis a ona má úplně prázdný "původ" Nechápu to, nerozumím. Jo - je pěkně strakatá
Mě to zavání zase tou starou ohranou paní Sejpkovou,co zjistila,že je vlastně nepostižitelná a jak jde vidět,lidem nakecáte kde co .
Počítám,že ten super truper úžasný cob,co má mít hotové všechny náležitosti bude nějaký podražený chudák,co ho přitáhli zase s Irska z pastvin a jen zfalšovali papíry - to by mě zajímalo,jak je kůň evidovaný ve Slatiňanech
jesie
napsal(a):
Mě to zavání zase tou starou ohranou paní Sejpkovou,co zjistila,že je vlastně nepostižitelná a jak jde vidět,lidem nakecáte kde co .
Počítám,že ten super truper úžasný cob,co má mít hotové všechny náležitosti bude nějaký podražený chudák,co ho přitáhli zase s Irska z pastvin a jen zfalšovali papíry - to by mě zajímalo,jak je kůň evidovaný ve Slatiňanech
ono to je i evidované v UEK, fakt koukněte na jejich online PK. Pro toto plemeno evidetně stačí, že má svoji typickou barvu, možná trošku i stavbu a je to :D
Ale zaujalo mě, kolik "existuje průkazů" pro IC, která jsou neplatné. Já bych to domů nechtěla, ne za takové prachy, to je časovaná bomba...a to ani nepomýšlím na jejich časté PSSM.
Maki25
napsal(a):
}Dobrý den, koupila jsem hříbě Irského coba s pasem, dovezeného z Holandska. Klisnička je zapsána v plem.knize (na svodu byla).
Díky nádhernému bodovému ohodnocení ze svodu jsme dostali chuť začít i s výstavami, ale nastala otázka.
Klisna nemá v pasu uvedené rodiče, může to být na výstavě problém? SMÍ se vůbec účastnit?
Děkuji
Zajímala by mě reakce zadavatele....
Já jsem chodila na výstavy s pony co má částečný původ. Smysl to mělo protože je vypsaná katagorie bred. Alespoň se vidí co tak asi po kterém hřebci se dá očekávat. A konkurence v kategoriích pod kobylou, roček, dvouletek byla zvladatelna. Dál už to nemá smysl, protože plemeník prostě vždycky bude lepší.
napsal(a):
Pokud se nepletu, existují dva "typy" PK - uzavřené a otevřené. Do uzavřených (třeba A1/1, arabové, islanďáci...) můžou jen koně s původem. Do otevřených se příjmá na základě fenotypu (třeba ti IC).
Nie, to sa pletiete. Otvorená plemenná kniha neznamená, že tam môže byť registrovaný kôň na základe fenotypu. Znamená to, že sa v rámci PK môžu použiť aj iné plemená s preukázateľným pôvodom. Koľko generácií už je individuálne, to si už určujú chovatelia sami, väčšinou sú ale tri generácie minimum.
Írsky cob je špecifické plemeno, v podstate kríženec, má niekoľko úrovní plemenných kníh a zjavne sa tam dá niekde zapísať aj kôň bez pôvodu. Píšu ale, že po 1.1.2020 žriebätá musia doložiť genotyp, takže je to celé zvláštne. http://www.aschk.cz/wp-content/uploads/2019/07/ ŠP-a-ŘPK-ICS-CZ-fináln%C3%AD-verze1.pdf
Maki25

XXX.XXX.250.254
Klisna je bohužel, jak již bylo zmíněno, od paní Sejpkové ......
Naštěstí je naprosto zdravá, což je snad mezi jejími koňmi zázrak.
Brali jsme si ji jako ročku a o tom, jaká paní Sejpková je, jsme se dozvěděli až teprve po koupi.
Jinak děkuji za odpovědi.
Cobové smí být zapsáni v ČR do plem. knihy i bez rodičů (stačí dosáhnout určitého bodového ohodnocení- naše klisna má první prémii a velmi vysoké ohodnocení + vzácné zbarvení).

janajana65
napsal(a):
Pokud se nepletu, existují dva "typy" PK - uzavřené a otevřené. Do uzavřených (třeba A1/1, arabové, islanďáci...) můžou jen koně s původem. Do otevřených se příjmá na základě fenotypu (třeba ti IC).
Pletete. Viz Arbora. Byla rychlejší.
U otevřené PK může být hlavní PK a pomocná PK. Takže například u slovenského teplokrevníka se rozhodnou zušlechťovat na vlastnost kterou prokazatelně přenáší konkrétní hřebec A1/1 - tak si ho zařadí do PK. A zase třeba kobyla co má super původ z obou stran, ale vážnou vadu exteriéru skončí v pomocné PK.
Maki25
napsal(a):
Brali jsme si ji jako ročku a o tom, jaká paní Sejpková je, jsme se dozvěděli až teprve po koupi.
Cobové smí být zapsáni v ČR do plem. knihy i bez rodičů (stačí dosáhnout určitého bodového ohodnocení- naše klisna má první prémii a velmi vysoké ohodnocení + vzácné zbarvení).
Některé vady se projeví až časem,já bych úplně nejasala…minimálně již zmiňované PSSM se musí testovat ,což pochybuji,že mate….
Informace,které tu uvádíte,jsou klasické kecy od paní Sejpkove,nemají s realitou nic společného a bohuzel jste si jen za hodně peněz koupili křížence se zajímavou barvou ,ale s velkým rizikem skrytých vad a nemoci a bez šance dále oficiálně vystavovat nebo množit….
Paní Sejpkova je proflakla na internetu minimálně 6 let,včetně jejich kamarádek,kde v různých koutech republiky prodává- není problém si vygooglit i reportáže z televize
Maki25
napsal(a):
Co přesně znamená "vzácné zbarvení" ?

To vídám na bazoši - tam je v inzerátu, že jedna skvrna na tom strakatém koni vypadá jako hlava slona (nebo čeho). Přirážka dvacet tisíc, nekupto.
Maki25

XXX.XXX.250.254
Blackish bay

Můžu se prosím zeptat jak vypadá zbarvení blackish Bay?

zřejmě tmavý hnědák - černý hnědák
majkulka
napsal(a):
tak je fakt, že ono Blakish bay - byť se přiznám, že tento název určení barvy slyším poprvé - používá se dark bay, black bay .... zní tak "vzácněji"
nebo paní Sejpková neumí úplně dobře anglicky a tak to prostě nějak vysmahla....pokud vím,tak se zase tak moc neobtěžuje,aby papíry vypadaly nějak extra věrohodně,lidi jí na to skočí i tak
Maki25

XXX.XXX.250.254
Celoročně se mění s přelínáváním.
Teď již víme, co je paní Sejpková zač. Moc nás mrzí, že jsme na to nepřišli dříve
Arbora
napsal(a):
Nie, to sa pletiete. Otvorená plemenná kniha neznamená, že tam môže byť registrovaný kôň na základe fenotypu. Znamená to, že sa v rámci PK môžu použiť aj iné plemená s preukázateľným pôvodom. Koľko generácií už je individuálne, to si už určujú chovatelia sami, väčšinou sú ale tri generácie minimum.
Írsky cob je špecifické plemeno, v podstate kríženec, má niekoľko úrovní plemenných kníh a zjavne sa tam dá niekde zapísať aj kôň bez pôvodu. Píšu ale, že po 1.1.2020 žriebätá musia doložiť genotyp, takže je to celé zvláštne. http://www.aschk.cz/wp-content/uploads/2019/07/ŠP-a-ŘPK-ICS-CZ-fináln%C3%AD-verze1.pdf
Mám kobylu IC a už po nej aj žriebä tak som toto zisťovala, pretože moja zas nemala zapísanú 1/3 rodokmeňa pretože otca z matkynej strany nikto nezapísal ako plemenníka.
Som celkom pedant na tieto veci aj pri psoch a predtým som sa pohybovala vždy medzi teplokrvníkmi a tam sa každý pretekal o čo najlepší pôvod, lenže pri coboch je to inak, ja ich nazývam také "hračkárske" kone. Hoci to niektorí chovatelia berú vážne, realita je taká, že do PK vám zapíšu aj zviera bez pôvodu pokiaľ ho zoberiete na zvod a komisia posúdi, že vyzerá ako cob.
Je to tak preto, že tieto kone k nám začali voziť z UK a Írska a tam žiadna registrácia nebola, čiže nemali nič, žiadny rodokmeň. Teraz sa snažia o to, aby sa to časom pozapisovalo a kone ktoré sa už rodia tu tak majú vystavené rodokmene a postupne sa to plní. Takže môžete kúpiť už aj coba s plným pôvodom, ale aj s polovičným a nemusí byť v ich kvalite vôbec žiadny rozdiel, alebo ten s polovičným môže byť kľudne aj lepší.
Moju kobylu keďže nemala plný rodokmeň posudzovali ako "crosbreed" a aj ju tak v PK evidujú, ale žriebä po nej je už zapísané ako čistý írsky cob. Pri registrácii ako kobyly tak aj žriebäťa na zvode brali vzorky na DNA.
Rodokmeň je zalaminovaná kartička A5 s takou vtipnou pečiatkou :)
jesie
napsal(a):
Některé vady se projeví až časem,já bych úplně nejasala…minimálně již zmiňované PSSM se musí testovat ,což pochybuji,že mate….
Informace,které tu uvádíte,jsou klasické kecy od paní Sejpkove,nemají s realitou nic společného a bohuzel jste si jen za hodně peněz koupili křížence se zajímavou barvou ,ale s velkým rizikem skrytých vad a nemoci a bez šance dále oficiálně vystavovat nebo množit….
Paní Sejpkova je proflakla na internetu minimálně 6 let,včetně jejich kamarádek,kde v různých koutech republiky prodává- není problém si vygooglit i reportáže z televize
Pletiete sa vy, kobylku môžu vystavovať a po posúdení na zvode kde ju uchovnia aj množiť a žriebätá budú mať rodokmeň. Aj bez pôvodu matky. PSSM sa vyžaduje ak budú chcieť na kobyle chovať, tiež DNA.
Maki25
napsal(a):
Celoročně se mění s přelínáváním.
Teď již víme, co je paní Sejpková zač. Moc nás mrzí, že jsme na to nepřišli dříve
Je krásna a tá farba je úžasná a snáď ani žiadny zdravotný problém mať nebude, nie je to zas pravidlo..
Ja som vždy chcela čierneho koňa tak teraz pri cobovi som si to splnila. Zapísaná vranka, ale v lete tiež trocha vyhnedne. Na obrázku žriebä - kobylka 4 mesačná po otcovi vraníkovi. Hľadala som dlho lebo som chcela vyššieho coba a táto má 162 cm.
rennie111
napsal(a):
Pletiete sa vy, kobylku môžu vystavovať a po posúdení na zvode kde ju uchovnia aj množiť a žriebätá budú mať rodokmeň. Aj bez pôvodu matky. PSSM sa vyžaduje ak budú chcieť na kobyle chovať, tiež DNA.
v tom případě děkuji za info, s IC nemám zkušenosti a vycházela jsem jednak z pověsti p.Sejpkové a taky ze skušeností s plemenitbou u jiných plemen..
Já mám zpětnou vazbu hlavně od veterinářů ,kteří nemají s tímhle plemenem v ČR dobré zkušenosti z hlediska četnosti genetických vad a nemocí...
Tak teď alespoň vím,že i kůň bez původu se může zapsat pokud alespoň vypadá jako IC :D
Maki25

XXX.XXX.250.254
Děkuji za odpověď. Takže klisnu normálně na výstavu přihlásit můžu akorát pod jinou kategorií?

Pokud mění barvu s ročním obdobím, měla by se ta barva jmenovat podle mých zkušeností anglicky "roan".

K té angličtině, ISH se v US angličtině přidává pro zdrobnění výrazu, nebo připodobnění - softish - měkoučký, brownish, darkish, the colour is more like blackish - barva je spíš taková do černa……….. ale není to myslím spisovná angličtina
Jinak kobylka je pěkná, snad bude zdravá a bude Vám dělat jen radost
napsal(a):
Pokud mění barvu s ročním obdobím, měla by se ta barva jmenovat podle mých zkušeností anglicky "roan".
jenže u této barvy je potíž, že se u většiny plemen nepoužívá. Barva u nich defacto neexistuje. Je to to samé jako tobiano - nejsem si jistá, ale myslím, že takto se barvy zapisují pouze u američanů

aha, tak to jo

jj, nevybělující bělouš a nebo prokvetlý vraník, prokvetlý hnědák...

napsal(a):
jj, nevybělující bělouš a nebo prokvetlý vraník, prokvetlý hnědák...
Já znám roan taky jako prokvetlost. Kdy mají převládat barevné chlupy (hnědé, zrzavé). U nevybělujícího bělouše má být více chlupů bílých. Ale kdo to bude počítat, že jo.
Maki25
napsal(a):
Děkuji za odpověď. Takže klisnu normálně na výstavu přihlásit můžu akorát pod jinou kategorií?
Píšete, že kobylka bola na zvode a je zapísaná v PK. Takže by mala mať rodokmeň kde je uvedené či je zapísaná ako írsky cob, alebo crosbreed. Podľa toho ju budete hlásiť na výstavu.

napsal(a):
Já znám roan taky jako prokvetlost. Kdy mají převládat barevné chlupy (hnědé, zrzavé). U nevybělujícího bělouše má být více chlupů bílých. Ale kdo to bude počítat, že jo.
Já jsem hledala speciálně blue roan, páč to máme doma. A ten kůň prostě mění barvu podle ročního období. Podsadu má bílou, pesíky černé. Takže když po zimě vylínají pesíky jako první, je ten kůň až na extermity vlastně bílý. Ale zbytek roku je šedivý (řekněme 50/50) nebo černý (jak doroste podsada, tak bílé chlupy schované pod černými). A s věkem vyběloval, jestli se to tak dá říct, ta jarní bílá část začínala jako více šedivá a ke stáru je čistě bílá. Tak by tedy záleželo, kdy ty barevné chlupy člověk počítá. Kdyby po létě, tak se moc bílých nedopočítá, kdyby v dubnu, tak je šance, že těch bílých je víc

rennie111
napsal(a):
Píšete, že kobylka bola na zvode a je zapísaná v PK. Takže by mala mať rodokmeň kde je uvedené či je zapísaná ako írsky cob, alebo crosbreed. Podľa toho ju budete hlásiť na výstavu.
Případně si opis z PK lze určitě vyžádat, pokud ho majitelka (býv. majitelka) nemá.