Křížení percherona s lehčím plemenem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Eresiel

8.1.2023 11:49
Eresiel

XXX.XXX.25.200

Ahoj všichni, zajímá mě, jaký by byl potomek klisny percherona a lehkého hřebce. Žádné podobné spojení jsem nikde nenašla. Pouze percheron x andalusan. A výsledek byl topovy. Co třeba percheron a qh, apha?

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.1.2023 12:19

Eresiel napsal(a):
Ahoj všichni, zajímá mě, jaký by byl potomek klisny percherona a lehkého hřebce. Žádné podobné spojení jsem nikde nenašla. Pouze percheron x andalusan. A výsledek byl topovy. Co třeba percheron a qh, apha?

Proboha, k čemu?

Co když bude výsledkem soudek na tenkých nožkách?

8.1.2023 20:07

A shagya ?

9.1.2023 08:44

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A shagya ?

Tam v rodokmenu percheron není. Nebo ano?

9.1.2023 08:50
Varaxi

XXX.XXX.191.78

Nějaký arab tam je. Ale hodně dávno, to už se stihlo prošlechtit.
Já v tom taky nevidím smysl - kdyby křížit, tak s něčím typově podobným.

10.1.2023 10:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

Eresiel napsal(a):

Různých sprsklin je na světě až moc.
Jen by se s téměř 100% jistotou narodila další.
Každý z vámi jmenovaných koní byl vyšlechtěn pro něco jiného.
Křížit je, je stejná pitomost, jako byste do závodničky dala motor z traktoru. Velká pitomost.

11.1.2023 14:56
Horsana

XXX.XXX.40.140

Bežná prax v UK, treba hľadat na anglických/írskych stránkach, najmä tam, kde sa venujú koňom na "hunts", alebo proste hunter horses.

Najobľúbenejšie kone na hunts ktoré som ja v Cumbrii videla sú väčšinou potomkovia shire horse a A 1/1.
Niekedy sú škaredé ako noc, kamoškin manžel má takú obludu s hlavou ako vedro, kôň je biely, fakt ohavný, ale prevezie ho cez všetko, oni ale na tieto eventy poctivo trénujú a kôň je pekne osvalený, v top kondícii, nevyzerá ako nejaký ťažák, nebyť štetiek na nohách, človek by povedall, že je to ťažší teplokrvník, tie jazdy, to nie je ako Hubertka u nás, to je fakt masaker a účastní sa ho obrovský lot koní, niekedy aj s rôznymi psami atď.

11.1.2023 14:59
Horsana

XXX.XXX.40.140

sisi58 napsal(a):
Různých sprsklin je na světě až moc.
Jen by se s téměř 100% jistotou narodila další.
Každý z vámi jmenovaných koní byl vyšlechtěn pro něco jiného.
Křížit je, je stejná pitomost, jako byste do závodničky dala motor z traktoru. Velká pitomost.

To sa tak môže zdať ľuďom, čo nikdy nevystrčili nos z rodnej dediny.

Inde vo svete sú tieto podľa vás sprsklotiny súčasťou tradície, dokonca kultúrneho dedičstva a životného štýlu.

11.1.2023 15:01

Asi tak,,,irský tažný + nejlpe plňas

11.1.2023 15:35
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):
To sa tak môže zdať ľuďom, čo nikdy nevystrčili nos z rodnej dediny.

Inde vo svete sú tieto podľa vás sprsklotiny súčasťou tradície, dokonca kultúrneho dedičstva a životného štýlu.

Jenže ti chovatelé vědí, které koně se k tomu hodí. Nevezmou nějakého tažáka a nějakého sporťáka a nedají je dohromady.
Vy nejlépe byste měla vědět, jak dopadnou nepovedení kříženci, které nikdo nechce.
A poznámka o rodné vísce, v době internetu, už je úplně mimo mísu.

JanaJanaJanaJana

11.1.2023 15:36
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Pokud mám potřebu takto křížit - a ideálně pro vlastní potřebu, je dobré se také zamyslet, čeho tím chci docílit, a to nejen užitkově, ale i povahově.
Ne jen že chci koně lehčího typu a konec. Zrovna chlaďase - pracovní plemeno šlechtěné i k tomu myslet do jisté míry samostatně, bych s jiným takto šlechtěným koněm (což američtí pracovní koně rozhodně jsou) nemíchala. Spíš bych se zaměřila na koně lehčího typu, který "se obecně pro člověka víc rozkrájí", než chlaďas.

Známá má například dva koně v kombinaci norik x arab. A je to fakt hodně příjemný jezdecký rekre kůň (oba). Zažila jsem to i v kombinaci hucul x arab, to je taky pecka. Věřím, že i ten andalusan není úplně krok vedle.

11.1.2023 16:16
kallisto

XXX.XXX.61.218

Tak já vygooglila akorát nějakou asociaci draft crossbreed jestli je to ono.

https://twitter.com/dcboa_news
http://www.dcboa.com

11.1.2023 16:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

JanaJanaJanaJana napsal(a):
Pokud mám potřebu takto křížit - a ideálně pro vlastní potřebu, je dobré se také zamyslet, čeho tím chci docílit, a to nejen užitkově, ale i povahově.
Ne jen že chci koně lehčího typu a konec. Zrovna chlaďase - pracovní plemeno šlechtěné i k tomu myslet do jisté míry samostatně, bych s jiným takto šlechtěným koněm (což američtí pracovní koně rozhodně jsou) nemíchala. Spíš bych se zaměřila na koně lehčího typu, který "se obecně pro člověka víc rozkrájí", než chlaďas.

Známá má například dva koně v kombinaci norik x arab. A je to fakt hodně příjemný jezdecký rekre kůň (oba). Zažila jsem to i v kombinaci hucul x arab, to je taky pecka. Věřím, že i ten andalusan není úplně krok vedle.

Má kobyla má prarodiče z otcovy strany hannoveráky a z matčiny strany sl.noriky.
a povedl se perfektní jezdecký kůň.
Po noricích je nepřekonatelně jistá při pohybu v terénu a zároveň obratná a svižná po hannoverácích.
Až na velká kopyta by nikdo o tažácích mezi předky, neuvažoval.
Ale, jak píšete, ta samostatnost po noricích, spolu s poněkud problematickou povahou po Servátorovi, mi občas dává zabrat.
Na fotce děda z matčiny strany.

JanaJanaJanaJana

11.1.2023 16:58
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

sisi58 napsal(a):
Má kobyla má prarodiče z otcovy strany hannoveráky a z matčiny strany sl.noriky.
Po noricích je nepřekonatelně jistá při pohybu v terénu a zároveň obratná a svižná po hannoverácích.
Ale, jak píšete, ta samostatnost po noricích, spolu s poněkud problematickou povahou po Servátorovi, mi občas dává zabrat.

To je úplný zlatohřívák, ten dědek :D
Jak říkám, chlaďase je fajn křížit s nějakým koněm lépe cvičitelným, povolnějším :D který se snaží s člověkem najít řeč. Chlaďasové s dobrými předky jsou jedni z nejchytřejších koní, ale jsou do jisté míry specifičtí, stejně jako arabové, jenže je to protipól, minimálně dokud jsou mladí. Jejich výhoda je právě ta, že mají nadhled a že jsou v terénu opravdu nerozbitní a mají jistý krok :D Člověk musí vědět, jak na ně, oni sice dost odpustí, ale zároveň člověka následují opravdu především, když je důsledný, ale spravedlivý. A pokud chce po koni práci, musí být smysluplná. Svůj názor projeví dříve než kdejaký teplokrevník/plňas (myšleno v obecné rovině) a pokud mají pocit, že jezdec/kočí nezvládají situaci, začnou jí řešit podle svého uvážení a většinou ta jejich myšlenka není úplně mimo :D a je to i logický, v lese vymýšlí půl práce kočí, půl práce kůň. A ty ameriky to pak mají ve stádě krav dost podobně.

Toto všechno je nutné vzít v potaz, když křížím chlaďase. Na potomka je dobré přenést ten jistý krok, robustnost a nadhled, ale některé jejich vlastnosti je zároveň dobré zjemnit, když už chci šířit. Třeba ten silný pud spoléhat sám na sebe :D

11.1.2023 17:39
sisi58

XXX.XXX.191.1

To je úplný zlatohřívák, ten dědek :D
Jak říkám, chlaďase je fajn křížit s nějakým koněm lépe cvičitelným, povolnějším :D který se snaží s člověkem najít řeč. Chlaďasové s dobrými předky jsou jedni z nejchytřejších koní, ale jsou do jisté míry specifičtí, stejně jako arabové, jenže je to protipól, minimálně dokud jsou mladí. Jejich výhoda je právě ta, že mají nadhled a že jsou v terénu opravdu nerozbitní a mají jistý krok :D Člověk musí vědět, jak na ně, oni sice dost odpustí, ale zároveň člověka následují opravdu především, když je důsledný, ale spravedlivý. A pokud chce po koni práci, musí být smysluplná. Svůj názor projeví dříve než kdejaký teplokrevník/plňas (myšleno v obecné rovině) a pokud mají pocit, že jezdec/kočí nezvládají situaci, začnou jí řešit podle svého uvážení a většinou ta jejich myšlenka není úplně mimo :D a je to i logický, v lese vymýšlí půl práce kočí, půl práce kůň. A ty ameriky to pak mají ve stádě krav dost podobně.

Toto všechno je nutné vzít v potaz, když křížím chlaďase. Na potomka je dobré přenést ten jistý krok, robustnost a nadhled, ale některé jejich vlastnosti je zároveň dobré zjemnit, když už chci šířit. Třeba ten silný pud spoléhat sám na sebe :D

Dobře napsané!

11.1.2023 19:02

sisi58 napsal(a):

Jo jo, Servátora si pamatuji. Tenkrát se říkalo, co je od písmene S, nebrat. Takhle k nám do ročníku"propadl" Jirka Oulický, který strávil půl roku v sádrovém krunýři. Kvůli tomu S.

Neregistrovaný uživatel

11.1.2023 19:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.55

Jo jo, Servátora si pamatuji. Tenkrát se říkalo, co je od písmene S, nebrat. Takhle k nám do ročníku"propadl" Jirka Oulický, který strávil půl roku v sádrovém krunýři. Kvůli tomu S.

Sevatorsky povahy jsou boží. Ale nesednou možná každému. Já měla takovou cuzu doma. Byl to druhy nej kun co jsem potkala.

11.1.2023 19:29
Pipilota

XXX.XXX.95.119

Já bych jen dodala, že se jedná o užitkové křížení. Tedy se počítá s tím, že už se to zvíře nebude dál množit.
A to je u nás problém, množí se vše co má dvě díry pod ocasem - proto jsem v ČR rozhodně proti takovým "experimentům", kdy si není zadavatel jistý tím co dělá.

11.1.2023 21:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Sevatorsky povahy jsou boží. Ale nesednou možná každému. Já měla takovou cuzu doma. Byl to druhy nej kun co jsem potkala.

Pokud si jezdec a "S" sednou, je to fajn.
My dvě jsme se domluvili. Ty pán, já pán.

12.1.2023 09:55

A víte vůbec, jakými genetickými nemocemi jsou obě tato plemena (resp. tři) zatížena? Já bych od takového spojení utíkala rychlostí světla...

12.1.2023 11:17
Arbora

XXX.XXX.134.38

OT: Moja "guilty pleasure" je sledovanie videí z ostrovných huntov. Neskutočne prijazdené zvieratá, strašné veci skáču a nesú na chrbte koľkokrát úplných babrákov.

12.1.2023 11:18

Arbora napsal(a):
OT: Moja "guilty pleasure" je sledovanie videí z ostrovných huntov. Neskutočne prijazdené zvieratá, strašné veci skáču a nesú na chrbte koľkokrát úplných babrákov.

A často taky v dámských sedlech.

12.1.2023 12:05

Pořiďte si něco hotového, co bude "vypadat" jako kříženec chlaďase a teplokrevníka, a bude vám to vyhovovat povahou a konstitucí.

Nějací teplokrevníci na těžší noze apod.

Beztak jsou to potomci předmnohageneračního křížení "těžkých" plemen s "lehkými" plemeny, tak to máte celkem buřt, akorát víte, co od toho očekávat.

Namátkou https://zvirata.bazos.cz/inzerat/163036221/prodam-klisnu.php
Vypadá to jako lehčí chlaďas, když si najdete nějakého pěkného norika, máte to v kapse.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/161674622/prodam-klisnu.php
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/162690794/pro-milovniky-vysokych-koni.php

Tady máte foto perch x QH
https://www.equinenow.com/horse-ad-1423345
http://www.ranchworldads.com/classified.php?listing=120470
https://www.equinenow.com/horse-ad-1425192
https://www.horseclicks.com/-ripley-16h-2018-black-percheron-quarter-horse-cross-bred-ge/horses/1446208

Prostě obyčejní koně, těžší teplokrevníci nebo lehčí chladnokrevníci, podle toho, jak se to vyvede.
Tady k tomu diskuse: https://www.horseforum.com/threads/percheron-quarterhorse-cross.141711/

12.1.2023 13:40
Horsana

XXX.XXX.40.140

Arbora napsal(a):

Jj, aj moja a tým, že to kamoška jazdí (aktívnejšie začali ona vo veku 50 rokov a jej muž ako 60 ročný), tak proste sa nad tým rozplývam.

Ona celý život jazdila military, on nejazdil do doby, než sa zoznámili, teda začal ako 50 ročný.

Oba ich kone sú strašne škaredé, ale čo dokážu pod jazdcami, tak to je proste paráda.

12.1.2023 13:45
Horsana

XXX.XXX.40.140

Najlepšie kone, čo som poznala a prešla na ich chrbtoch mnoho extrémne náročných trekov boli kríženky norika a Przedswita Miroslavského a Catalina a zemskej kobyly.

Čiže Furioso a chlaďas. Pevný fundament, hrubá holeň, ochota pracovať a vôbec byť s človekom u tej po Predswitovi bola mimoriadna, také kone keby sa dali naklonovať, alebo keby teraz také niekto choval, ibaže v tejto dobe nenormálnej hyperkorektnosti sa predsa už úžitkové krížence vyrábať nesmú, lebo je to fujky fuj.

Čudné, kam sme to dopracovali.

12.1.2023 13:55
Horsana

XXX.XXX.40.140

sisi58 napsal(a):
Jenže ti chovatelé vědí, které koně se k tomu hodí. Nevezmou nějakého tažáka a nějakého sporťáka a nedají je dohromady.
Vy nejlépe byste měla vědět, jak dopadnou nepovedení kříženci, které nikdo nechce.
A poznámka o rodné vísce, v době internetu, už je úplně mimo mísu.

Samozrejme, že áno, čo sa dovezie z Írska a prežije cestu, to sa roztriedi a pripustí, kone sú drahá záležitosť a tak rozhoduje aj cena.

Čo bude na hunts, sa ukáže keď sa to obsadne, čo nie, to sa urobí do jazdeckej školy a keď sa vydarí úplný pako, v zmysle, že má zlú povahu, tak sa proste predá.

Bola som iba u malých chovateľov, pripúšťali max 3 kobyly ročne, okrem show ponies, v oblasti kde som bola kone musí uživiť pastvina, seno tam kvôli neustálym zrážkam nedorobia a suší sa jedine v suškách a na to bežný chovateľ nemá. Senáž sa kŕmi iba koňom v boxoch.

Proste žiadne seno, iba tráva a senáž, poníkom rezky a veľkým aj jadro.
Priemerný český koňák práve omdlel, napriek tomu, že má prístup k internetu.

JanaJanaJanaJana

12.1.2023 14:03
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Horsana napsal(a):
Najlepšie kone, čo som poznala a prešla na ich chrbtoch mnoho extrémne náročných trekov boli kríženky norika a Przedswita Miroslavského a Catalina a zemskej kobyly.

Čiže Furioso a chlaďas. Pevný fundament, hrubá holeň, ochota pracovať a vôbec byť s človekom u tej po Predswitovi bola mimoriadna, také kone keby sa dali naklonovať, alebo keby teraz také niekto choval, ibaže v tejto dobe nenormálnej hyperkorektnosti sa predsa už úžitkové krížence vyrábať nesmú, lebo je to fujky fuj.

Čudné, kam sme to dopracovali.

V tomto ohledu bych ještě ráda upozornila na to, že je celkově tendence posledních let koně zmenšovat a zjemňovat (nechápu).
Příkladem toho je frísák (kam se to dostal :D), hafling. Tyto tendence jsou výrazně vidět už i třeba u slezského norika, je velká snaha kromě koní do zápřahu chovat i jemnější koně pod sedlo. A to je pecka.
Takže pak otázka, jestli vůbec křížit.

12.1.2023 14:12

V tomto ohledu bych ještě ráda upozornila na to, že je celkově tendence posledních let koně zmenšovat a zjemňovat (nechápu).
Příkladem toho je frísák (kam se to dostal :D), hafling. Tyto tendence jsou výrazně vidět už i třeba u slezského norika, je velká snaha kromě koní do zápřahu chovat i jemnější koně pod sedlo. A to je pecka.

A přitom lidstvo roste a to nejen do výšky, že...

JanaJanaJanaJana

12.1.2023 14:19
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

A přitom lidstvo roste a to nejen do výšky, že...

Také tomu právě moc nerozumím. Třeba zrovna u toho haflinga jsem kdesi četla, že dříváve takový dorbný býval. Ale frísák třeba už není frísákem, kdysi jsme zažila jednoho koně v tom starém typu a to byla pecka, jenže tyhle dlouhý bidla se zkosenou zádí mi teda nepřijdou nic moc. To samé kůň Kinský, z mohutného teplokrevníka se stal hubený sporťák, kladrubáci jsou také hnaní do jemnějšího typu.
Akorát u těch chlaďasů to kvituji, pokud mají tahle plemena přežít, vidím jejich budoucnost v agroturistice, ale to pak chce chov zlehčit a trochu zkrátit. Naštěstí už se to děje.

12.1.2023 14:41
Horsana

XXX.XXX.40.140

No ja mám pocit, že hlavne už je ľuďom hanba si pustiť na kobylu Furiosa, alebo nejakého pekného Moravského teplokrvníka, va hocakú špatnú hajtru sa púšťajú žrebce, čo údajne majú vyskákané, alebo majú potenciál skákať baráky, prípadne máchať nohami v obdĺžniku.

Mňa by zaujímalo, či fakt chcú všetci skákať tie baráky, alebo súťažiť vo vysokej drezúre.

U nás s nejak hrubými norikmi problém nie je, muráňske proste hrubé a obludné nie sú, vysoké už vôbec nie, riaditeľ kedysi na nejakých, ale rakúskych žrebcoch, čo tam nakúpili predviedol drezúrnu úlohu, tak to som teda slintala.

Ak som mala možnosť vidieť kone, čo mali cez tonu, tak to boli poliaci, nejaký francúzsky arden a práve percherony, ale samozrejme tiež z Poľska.

12.1.2023 14:43

Jenže většina vámi jmenovaných plemen byla vyšlechtěna jako karoseriéři a teď se "předělávají" pod sedlo. Proto ty změny, podle mě. Protože vozatajství tolik nefrčí, za to je potřeba všemu lézt na záda.

12.1.2023 14:45
Horsana

XXX.XXX.40.140

Jenže většina vámi jmenovaných plemen byla vyšlechtěna jako karoseriéři a teď se "předělávají" pod sedlo. Proto ty změny, podle mě. Protože vozatajství tolik nefrčí, za to je potřeba všemu lézt na záda.

Ale no táák, na všetko sa kedysi sadalo, kone iba do záprahu možno mala nejaká šľachta a aj to sa občas na nejakom sedelo, armáda to isté, hoci áno, tam boli iba kone, čo museli ťahať delá a tak.

Alebo robiť soumarov, to, čo museli vláčiť na chrbtoch som mala možnosť skúsiť zodvihnúť...katastrofa.

12.1.2023 14:45

Nejen vozatajství, zápřež obecně. Těch koní do lesa nebo na pole holt tolik dneska potřeba není.

12.1.2023 14:46
Arbora

XXX.XXX.134.38

Jeden čas mali v ČR tendencie vyrábať or1/1 zo shagye. Nepochopiteľne, keďže pôvodne to boli kone, ktoré slúžili v armáde a potrebovali trochu pevnejšie holene.

Teraz, keď prebehnem katalóg žrebcov, prekvapia ma aj tí jemní furiosovia, či noniusy.

12.1.2023 14:46
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ale no táák, na všetko sa kedysi sadalo, kone iba do záprahu možno mala nejaká šľachta a aj to sa občas na nejakom sedelo, armáda to isté, hoci áno, tam boli iba kone, čo museli ťahať delá a tak.

Alebo robiť soumarov, to, čo museli vláčiť na chrbtoch som mala možnosť skúsiť zodvihnúť...katastrofa.

12.1.2023 14:48
Horsana

XXX.XXX.40.140

Arbora napsal(a):
Jeden čas mali v ČR tendencie vyrábať or1/1 zo shagye. Nepochopiteľne, keďže pôvodne to boli kone, ktoré slúžili v armáde a potrebovali trochu pevnejšie holene.

Teraz, keď prebehnem katalóg žrebcov, prekvapia ma aj tí jemní furiosovia, či noniusy.

To je príšerné, tí furiosovia!

Ak by nemala moja Catalinka 26 rokov, tak by som na ňu dala Zeusa, ten do snáď 27 rokov aktívne robil voltíž a je po Przedswit Miroslavský, povaha a chuť spolupracovať s človekom nadštandardná, úspešný vo voltíži, zdravý, dlhoveký, tvrdý.

12.1.2023 14:49
Horsana

XXX.XXX.40.140

Horsana napsal(a):

Hm, nejako sa mi to podarilo vložiť dva krát :D

12.1.2023 14:54

Horsana napsal(a):
Hm, nejako sa mi to podarilo vložiť dva krát :D

Asi jak jsi se rozohnila

12.1.2023 14:55
Horsana

XXX.XXX.40.140

Asi jak jsi se rozohnila

13.1.2023 10:50

Horsano, podle vás to v té Anglii dělají dobře?
Myšleno, že to přivezou, nechají na trávě, a co přežije, jde do provozu, co nepřežije, se sežere?

13.1.2023 11:28
Horsana

XXX.XXX.40.140

Horsano, podle vás to v té Anglii dělají dobře?
Myšleno, že to přivezou, nechají na trávě, a co přežije, jde do provozu, co nepřežije, se sežere?

Ja som napísala niečo o tom, že sa niečo sežere?? To ako vážne? Môžte mi to prosím skopírovať?

Áno, občas sa stane,že nejaký kôň neprežije cestu, hlavne nejaký poslabší A 1/1 sa vyloží s kolikou, alebo má grass sickness, prvý prípad sa nejak ešte infúzkuje, druhý samozrejme utráca, tam liečba nie je. A neliečia ani nejakú ťažkú shipping fever, pokiaľ to nie je kobyla, ktorú niekto zúfalo chce do chovu, alebo proste kôň s dobrým pôvodom.

Rozhodne som nepísala nič o tom, že niečo neprežije pobyt na tráve, to je rečová bariéra taká neprekonateľná, že niekto z toho, čo som písala, pochopil toto?
Režim pastvina-senáž zvládli všetky kone v poriadku, asi preto, že pastviny tam nevyzerajú ako tuná. Všetky kone sú poctivo dekované, ak je to potrebné, ustajnené sú vo vonkajších boxoch.

Provoz - riding school je v UK biznis, ktorý je striktne kontrolovaný a bežne tam máte na krku inšpektorov, ktorí sliedia, či sa náhodou tréner decka nedotýka, alebo nedaj bože v jeho dohľade nefajčí, či nenadáva.

Prípadne či nestriháte koňom na show hmatové chlpy.

To nie sú Čechy, ani Slovensko, to som sa snažila tak nejak naznačiť.

Áno, niečo sa predá, prečo by sa nepredalo, nechápem, čo je na tom zlé?
Najviac sa cenia kone spoľahlivé pod deti a pod starších ľudí, ktorí tam bežne jazdia do veku 70+.
A keďže v mnohých oblastiach chýbajú chodníčky, kadiaľ môžu jazdci chodiť do terénu cez spoločné cestičky, na ktoré dali povolenia vlastníci pozemkov, tak sa kone pohybujú po cestách, po ktorých chodia autá a na to už človek potrebuje spoľahlivé zviera.
Na druhej strane každý tam má vozík, takže sa kone často vozia tam, kde sa napríklad niekde na slatiny jazdiť ísť môže, alebo sa vozia na pláž, aby pracovali na piesku.

A áno, myslím, že to tam v oblasti, kde som bola robia dobre, asi že nie sú poznačení desiatkami rokov JRD a štátnych statkov.

13.1.2023 12:54

A no jo, se omlouvám, nesežere, prodá. Vkládám vám slova do úst, promiňte.

13.1.2023 13:06

To nie sú Čechy, ani Slovensko, to som sa snažila tak nejak naznačiť.

To jsem z toho fakt nepochopila. Měla jsem za to, že tím chcete říct, že jinde to dělají ještě hůř. A že teda tady u nás množení kříženců je na pohodu, protože přece u nás dostanou lepší péči. Děkuji za vysvětlení.

Přečetla jsem to jedním dechem, jako všechny informačně nabité příspěvky od vás, a moje chyba, že jsem něco přehlédla.
To jako s tím jádrem, to jsem taky nějak pominula, že k té píci dostávají příkrm, což já považuji za naprosto ok přístup, kéž by to tak bylo u nás taky standardní.

Prodávání je ok, nic proti. Tam u nich se to nejspíš nedostane přes čtvery prodeje někam na zahnojený dvorek, kde ten kůň strádá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík