Dobrý deň.chcela by som spevniť celý výbeh ,ktory ide do svahu.neviem sa rozhodnúť či plastové rohože alebo betónové zatrávňovačky.zatial všetci využívajú rohože len ja sa bojím, aby sa časom nezačali posúvať keď to nie je rovina.betonove tvárnice mi v tomto prídu lepšie.len zasa je to záťaž na kopytá.na vrch by išiel ešte piesok.mate niekto skúsenosť so spevnenym svahom? Je tam zatiaľ jedna kobyla,časom bude druhý.dakujem 🙂
Uživatel s deaktivovaným účtem

No záleží na sklonu toho svahu. Na velkém sklonu bude zpevňování fuška, a bude to klouzat namrzlé víc, než rozbahněný - profilovaný povrch.
Pokud je to malý výběh, pokusila bych se prostě nechat ten svah odbagrovat do roviny nebo aspoň do menšího sklonu a pak uvažovala o zpevňování. Ve velkém výběhu bych nadělala zpevněné pouze cestičky, aby měli koně vždy na výběr, zda jít po zpevněném nebo po nezpevněném (naši si vybírají - když je bahnivo, jdou po pevném, když je sucho, chodí po měkkém).
No a pak bude celkem jedno, čím zpevníte. Namrzlé bude klouzat všechno. Pokud ty gumové nebo umělohmotné povrchy budou s protiskluzovou úpravou, bude to pochopitelně lepší, než hladké. Jestli se to bude hýbat, to záleží na sklonu svahu, typu půdy, podmáčení, hmotnosti koní, způsobu položení - to už by bylo lepší si nechat na místě poradit od někoho, kdo se v tom trochu vyzná.
Ďakujem pekne za názor🙂dá sa podľa mňa polovica dať ako tak do roviny a zostatok bude stále v sklone.je tam veľký orech a za ním lúka.ked je takéto blatove hnusne počasie,trávi tam kobyla veľa času..na lúku ju nemôžem dať na dlho pretože už mala nábeh na schvatenie...je veľmi pazrava...a vo výbehu sa drží len v stajni a kúsok pred stajňou je betón...nemá pohyb iba keď ide na prechádzku... a stále na tvrdom stojí..no podstielku nerátam...bude to finančne dosť náročné preto sa pýtam na skúsenosti,aby sme nevyhodili peniaze za nič ..🤷a ohrada sa mi nedá ani inak orientovať lebo celý pozemok nám ide do svahu...pasienok je už v rovine len toto...🤷
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dokud tam nebude mít jiného koně nebo jinou motivaci k pohybu (třeba sítě se senem venku), tak se hýbat nebude. To je jisté, zpevnění nezpevnění....
Motivace k pohybu může být taky dát kobyle náhubek a pustit ji dvakrát denně na louku na pár hodin (třeba zatímco místujete a plníte sítě).
Pokud stojí na podestýlce, tak nestojí na tvrdém. Pokud vám vadí, že doma stojí na tvrdém, tak jí na ten beton dejte gumy nebo jiné změkčení. Ale pokud fakt stojí nebo se pohybuje pomalu, tak je to jako by stála prostě v maštali na podestýlce, nevím, jak velký to má negativní vliv, spíš bych řekla, že minimální, však tak stojí podstatnou část života hodně koní.
Pokud pastvina je v rovině, tak udělejte od stáje k pastvině zpevněnou uličku, a kobylu paste jen tak, aby se neschvátila. Buď s náhubkem nebo pomocí treků - tak, aby měla přístup vždy jen k proužku nové trávy, jinak rozvěsit sítě se senem, mixem sena a slámy, třeba. Managementových opatření je spousta. A holt svah pro koně využívat nebudete, nebo jen minimálně. Můžete ho pro zpevnění osázet nějakými keři třeba, a pak kolem nich udělat zahloubené pěšiny, na každou dát síť se senem... to jen co mě tak napadlo.
Tady jsem vyfotila jak mame my. Možná to na těch fotkách neni tak videt,ale fakt to svah je. Ten vršek je z derovanych Tosiplastů,v domečku mají plné desky. Zabržděné to je betonovýma pražcema. Jinak by to urcite ujelo. Pod deskama ve svahu je štěrk a pisek a zasypané pískem. V domečku na hline jen Písek. Cestu k napajecce sypu pískem když je takhle a to jsem stihla odcházet sníh když padal. Nechávám i mista se sněhem neb mi prijde ze v určité fázi to tam klouze min. Pokud je sucho neklouze to. I tak se po tom koně museli naučit chodit…a ne tam vlítnout jak mastnej papír do průjezdu když běželi z pastviny…
Tady je ten svah možná videt víc. Je to v pravo. Ani nechtějte vědět na kolik to vyslo a to se to dělalo na etapy a ještě to pořád neni hotovy.
Mám také zimní výběh v lehkém svahu a mám tam tosiplasty na 50m2. Vyzkoušela jsem děrované i plné a jednoznačně u mě vedou plné. U děrovaných je problém, že když pod ně neuděláte pořádný podklad a pořádně nevyštěrkujete tak po nimi časem začne vylézat blátoštěrk a drží se v tom voda. Myslím, že na Tosiplastu píšou že se musí udělat 40cm - ale když budu mít štěrkový podklad 40 cm, tak už tam nemusím dávat plastovky.
Pod pevné jsme jsme jen udělali okraje ze starých pražců a srovnali podklad do roviny a lehce podsypali aby se nedělai boule a zatím drží bez hnutí. Možná by držely i bez pražců. Nedostane se pod ně voda, takže se z nich bláto které koně nanesou na kopytech dá lehce stáhnout. Občas se ulomí zámek, to je jediná nevýhoda. Ale dají se snadno vyměnit, a ty s ulomeným zámkem dávám na místa kde nejsou tak zátěži. Nekloužou vůbec. Mám je tedy jen 4 roky, jak budou vypadat za 10 si netroufám říci.
Jinak jsem zjistila že výběh v mírném svahu je velká výhoda. Jezdím ke známé na pastevko, kde mají luxusně zpevněnou plochu odhaduji tak na 500m2, ale velká nevýhoda je, že nestelou, a výběh mají na rovině, takže koně chodí celou zimu močit hned za zpevněnou plochu. Je tam opravdu příšerná hnojdo-močko-kejda, asi 5-10m všude kolem zpevněné plochy, kde celou zimu stojí hnujda s vodou, opravdové peklo pro kopyta a kůži. Ty koně, když chtějí odejít ze zpevněné plochy, tak tím musí projít. Valach, kterého tam stouhám má od vánoc permanentně zánět podkoží, vloni i ježčí nohu a permanentně odehnilou střelku a patky.
Já s tím díkybohu problémy nemám, jednak mám stlaný přístřešek, takže koně chodí močit tam, jednak mám výběh v mírném svahu, takže se to nedrží na jednom místě a odtéká to. Nevím jak velký svah máte, ale pokud budete pokládat tosiplasty, myslete i tohle, a jestli si budete rovnat terén, aby vám to neujíždělo, nechte si i na zpevněné ploše nějaký spád a hlavně stelte, nebo aspoň někde v prostoru udělejte koním WC- sice s tím budete mít víc práce, ale vrátí se vám to na zdravých kopytech a nohách bez podlomů.
Wc máme v boxe ,ten je nonstop vystlaný slamou. ale áno chcela by som kus ohraničiť a na spevnené dať piesok.či by to využívala na wc alebo ležanie bude len na nej ..alebo na oboje .
Ohrada je vážne tak. že aj keď by sa dala mierne do roviny bude sklon .má to nejakých 80 m štvorcových.takze určite postupne lebo teda bude to dosť peňazí.ale peniaze boli, sú a budú.dúfam🤣.a tie plné sú najdrahšie, ale hlavne aby to malo účinok.
Nám právě ty plný ven nedoporučovali. A venku mame ty derovany obráceně než říká výrobce. Opět na radu někoho dalšího. Vše je ve svahu. Voda se nedrží nikde. I ty betonový pražce jsou stále ze šikmá. Pod tím drenáže co je svedená voda,dal na pastvine vykopaná obrovská díra s geotextilií a plná štěrku jako trativod…uf no fakt vše postupně…ale každý zásah je znát a ulehčuje nám práci a konim zlepšuje pohodlí😉🙂
vattunka
napsal(a):
Nám právě ty plný ven nedoporučovali. A venku mame ty derovany obráceně než říká výrobce. Opět na radu někoho dalšího. Vše je ve svahu. Voda se nedrží nikde. I ty betonový pražce jsou stále ze šikmá. Pod tím drenáže co je svedená voda,dal na pastvine vykopaná obrovská díra s geotextilií a plná štěrku jako trativod…uf no fakt vše postupně…ale každý zásah je znát a ulehčuje nám práci a konim zlepšuje pohodlí😉🙂
Mě ty plné také nedoporučovali, ale koupila jsem 10ks děrovaných od kamarádky, která je pokládala a vyzkoušela jsem je. Nevyhovuje mi u nich, že se musí poctivě upravit podklad, my je podsypali jen 10cm štěrku a začala mi těmi dírami lézt štěrková kaše a lehce se propadly a v těch vlnách se drží voda. Ale je to šlendrián z mojí strany, neudělali jsme to pořádně...
Ty pevné mi vyhovují víc, první zimu jsme je nestihli položit, a já je naházela bez podkladu před přístřešek, takže přežily zimu a jaro bez úpravy terénu jen na blátě, sice to bylo vlnité, ale držely (jen si myslím, že mi kvůli tomu praskají zámky, jak ležely na křivém a kroutily se). V létě jsme je potom vytahali a položili na strženou srovnanou ploch se štěrkem a drží.
Pro mě je důležité že k jejich položení nemusím do výběhu pouštět těžkou techniku - mám zimák hrozně malý, lehce nad 3000 m2 a každý průjezd bagru vyjede koleje které jsou rok vidět, kdybych měla strnout 60m2 do hloubky 40-50cm, tak to bysme už ručně nezvládli.
Jinak ty chodníčky vám závidím, také je mám v plánu, ráda bych měla pískové chodníčky i kamenité a valounové úseky na obrušování a masírování kopyt, ale zatím je tu tolik práce a investic, že hned tak nebudou.
Přeji hodně štěstí a sil s budováním parádního pastevka
Asi vyskúšam tie plné a keď bude problém premiestnim ich na chodník pre nás a hotovo🙂len to budem musieť cez internet objednávať,nenašla som niečo podobné aj tu na Slovensku.Je jedna stránka, ale tam tiež len kuriér alebo raz za čas dovezú k dialnici.cesta do Čiech by bola moc drahá 🤣