Ahojte,
mám takový dotaz, jestli mi někdo neporadíte, jak se vypořádat s tím, co se momentálně děje.
Mám téměř pětiletého koně, obsednutého krátce, jezdíme pouze do terénu, jelikož u nás bohužel není možné jinak (svahovitý výběh, často podmáčené a hojně frekventované louky nebo ohrazené.) Měla jsem s koníkem problém, na který jsem se tu ptala. Většina lidí mi striktně řekla „nechat být, přenechat trenérům.“ Pak se tu ve vláknu objevilo ještě, abych nechala koně přes zimu být a začala znovu na jaře. Tento nápad se mi líbil a původně jsem se pro něj rozhodla. (Jednalo se o fakt, že kůň během šestikilometrové krokové vyjížďky v lese se pokusil 26x lehce vyhodit – koho zajímá více, připojuji odkaz na můj původní příspěvek: „Vyhazující remonta - obsedání https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3993642/vyhazujici-remonta-obsedani?a=3993699#a3993699 )
A tak jsem chtěla tedy se opět vrátit pouze k procházkám na ruce. Nicméně jsem se nechala přesvědčit, zkusit to ještě jednou, cca po jednom týdnu pauzy s tím, že pokud se situace s hysterickým lehkým vyhazováním opakovat, dám mu pauzu a začneme spolu od znovu. Překvapil. Šel jako beránek, jak za koněm, tak i první. Dokonce jsem si dovolila naklusat, když jsem šla s ním první a z vyjížďky dlouhé 4,5 km jsme v klidu klusali 600 metrů (na čtyřikrát, vždy jen kousek). Vyhodil třikrát v jednom místě, když dostal pobídku do klusu. Při dalším naklusání již ne. Pobídky mu dávám jemné, je velmi citlivý a prakticky krok/klus i zastavení reaguje okamžitě na sotva lehké dotknutí se. V tom je úžasný. Kvůli brzké tmě jsem se s ním bohužel dostala ven na vyjížďku jen 4-6x za měsíc. Trénovali jsme na vyjížďkách přechody a zastavení. Ze zastavení vyklusat, z kroku vyklusat. Jít první i za koněm. Postupně jsme začali cválat. Ještě není dostatečně stabilní, takže se tu a tam do vycválání dostal tak, že si jakoby nadskočil, hodil hrbíka, lehce povyhodil a dál v klidu cválal. Kůň je v lese perfektní. Neřeší terén, dokáže odvodit vyjížďku i s koněm, co se zasekne a nechce jít první. Není problém – jde první celou dobu. Začala jsem postupně chodit i kousek vzdálené louky. Z počátku se nám dařilo dobře, na louce je sice trochu nervní, nerad chodí v kroku, ale vždy čeká na pobídku, kterou dostane, až když se zklidní a jde uvolněněji. Asi poslední tři nebo čtyři vyjížďky začal dost vyhazovat, jakmile má zrychlit chod – do cvalu. Vyhodí, udělá pár cvalových a vyhazuje znovu. Samozřejmě intenzita a prudkost vyhození stále stoupá. Z počátku šlo vidět, že si není jistý sám se sebou, ale teď je to vyloženě cílené – opravdu hodně prudké a je jedno, zda je to směrem od domova nebo domů. Takže má otázka zní: Jak se vypořádat s koněm, co cíleně vyhazuje pouze na loukách v otevřeném prostoru a v lese je jak beránek a to ve všech chodech?
Samozřejmě vím, že nejjednodušší by bylo přenechat to na odborníkovi. Ale mě zajímá, co pro to můžu udělat já sama. Díky moc
Hodně potíží bude plynout s nejasné komunikace mezi vámi a koněm. Druhak po něm chcete docela dost po tak málo příležitostech v sedle. (+ nejistota v bahnu, zmrzlu taky nemusí dělat dobrotu)
Jako ucelenou radu bych vam doporučila najít si trenéra, sednout si s ním jak a čím rychle (resp pomaleji) zatěžovat koně a jak seznamovat s novými nároky.
Citlivé koně raději učím, aby člověk mohl mít přiložené klidné nohy* než se "bát" pobídnout holeněmi aby na to kůň až hystericky nereagoval.
*dotyk bez pobízení=tlaku ....až při nějaké změně přidat tlak.
Ano, to mě taky napadlo, že možná bude chyba komunikace mezi námi. Pak mi akorát nejde na rozum, že tato chyba komunikace nevzniká v lese.
Pobídky často ani nedávám, často ke zrychlení chodu používám pouze zamlasknutí. Je opravdu vnímavý, takže obvykle okamžitě reaguje. Pobídky holení prakticky používám v případě, že z nějakého důvodu nezareagoval na zamlaskání. A i tady stupňuji. Zamlaskání -> Lehký dotyk přiložením holeně -> Lehké stlačení a obvykle je hotovo. Málokdy musím pobídnout víc jak třikrát a to i když je něčím silně zaujatý (například po louce vyběhl člověk se volně pobíhajícími psy a jeho to prostě zajímá). Je takový lehce čumivější typ koně, ale zase poměrně nelekavý a důvěřivý. i když se mu něco nezdá a já mu dám pobídku, aby tudy šel, poslechne a udělá to. V tomhle je opravdu zlatý a řekla bych, že sklízím to, co jsem si zasela na ruce na procházkách, že se opravdu není čeho bát
Taky je pravda, že častěji vyhazuje a je protivný, pokud jdeme s jedním koněm, co takový povahově je. Často vyhazuje, hodně se vzteká, jakmile ho jezdkyně všude "nepustí" aby mohl letět. Ale je to prakticky jediná slečna, co má na nás čas a jsem za to vděčná. Zatím s ním ještě pod sedlem jezdit do terénu sama nechci
Uživatel s deaktivovaným účtem

D001K
napsal(a):
Ahojte,
mám takový dotaz, jestli mi někdo neporadíte, jak se vypořádat s tím, co se momentálně děje.
Mám téměř pětiletého koně, obsednutého krátce, jezdíme pouze do terénu, jelikož u nás bohužel není možné jinak (svahovitý výběh, často podmáčené a hojně frekventované louky nebo ohrazené.) Měla jsem s koníkem problém, na který jsem se tu ptala. Většina lidí mi striktně řekla „nechat být, přenechat trenérům.“ Pak se tu ve vláknu objevilo ještě, abych nechala koně přes zimu být a začala znovu na jaře. Tento nápad se mi líbil a původně jsem se pro něj rozhodla. (Jednalo se o fakt, že kůň během šestikilometrové krokové vyjížďky v lese se pokusil 26x lehce vyhodit – koho zajímá více, připojuji odkaz na můj původní příspěvek: „Vyhazující remonta - obsedání https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3993642/vyhazujici-remonta-obsedani?a=3993699#a3993699 )
A tak jsem chtěla tedy se opět vrátit pouze k procházkám na ruce. Nicméně jsem se nechala přesvědčit, zkusit to ještě jednou, cca po jednom týdnu pauzy s tím, že pokud se situace s hysterickým lehkým vyhazováním opakovat, dám mu pauzu a začneme spolu od znovu. Překvapil. Šel jako beránek, jak za koněm, tak i první. Dokonce jsem si dovolila naklusat, když jsem šla s ním první a z vyjížďky dlouhé 4,5 km jsme v klidu klusali 600 metrů (na čtyřikrát, vždy jen kousek). Vyhodil třikrát v jednom místě, když dostal pobídku do klusu. Při dalším naklusání již ne. Pobídky mu dávám jemné, je velmi citlivý a prakticky krok/klus i zastavení reaguje okamžitě na sotva lehké dotknutí se. V tom je úžasný. Kvůli brzké tmě jsem se s ním bohužel dostala ven na vyjížďku jen 4-6x za měsíc. Trénovali jsme na vyjížďkách přechody a zastavení. Ze zastavení vyklusat, z kroku vyklusat. Jít první i za koněm. Postupně jsme začali cválat. Ještě není dostatečně stabilní, takže se tu a tam do vycválání dostal tak, že si jakoby nadskočil, hodil hrbíka, lehce povyhodil a dál v klidu cválal. Kůň je v lese perfektní. Neřeší terén, dokáže odvodit vyjížďku i s koněm, co se zasekne a nechce jít první. Není problém – jde první celou dobu. Začala jsem postupně chodit i kousek vzdálené louky. Z počátku se nám dařilo dobře, na louce je sice trochu nervní, nerad chodí v kroku, ale vždy čeká na pobídku, kterou dostane, až když se zklidní a jde uvolněněji. Asi poslední tři nebo čtyři vyjížďky začal dost vyhazovat, jakmile má zrychlit chod – do cvalu. Vyhodí, udělá pár cvalových a vyhazuje znovu. Samozřejmě intenzita a prudkost vyhození stále stoupá. Z počátku šlo vidět, že si není jistý sám se sebou, ale teď je to vyloženě cílené – opravdu hodně prudké a je jedno, zda je to směrem od domova nebo domů. Takže má otázka zní: Jak se vypořádat s koněm, co cíleně vyhazuje pouze na loukách v otevřeném prostoru a v lese je jak beránek a to ve všech chodech?
Samozřejmě vím, že nejjednodušší by bylo přenechat to na odborníkovi. Ale mě zajímá, co pro to můžu udělat já sama. Díky moc
Za mě nic. Už jsem psala - trenér. Dobrý. Protože podle popisu se situace zhoršuje.
Ono situace se zhoršuje - ano, ale ne vždy. Dnes jsme klusali celkem 13x (dle aplikace, kterou používám) a z toho 11x to bylo v klidu. Dvakrát s popisovaným vyhazováním. Z toho jednou od domova, kdy šel první a kůň za ním si to zprudka vycválal a podruhé směrem k domovu, druhý kůň šel vedle něj, napjatý, ale v klusu a nic nevyváděl. Tyto dvě situace byly dokonce i za sebou. Mezitím bylo ještě cca 10 min kroku s otočením se do směru domů.
Takže si nejsem úplně jistá, jestli bych tak tvrdě říkala, že se situace dramaticky zhoršila. Od otočení se domů a posledního vzteklého vyhazování jsme jely ještě 7x v klusu a to byl bez jakékoliv prudké reakce. A že energie by měl ještě dost. Takže únavou to nebylo, že už to bylo klidnější. Šel v klidu, chvílema i velmi uvolněně. Nemá tendence zrychlovat směrem k domovu.

D001K
napsal(a):
Ono situace se zhoršuje - ano, ale ne vždy. Dnes jsme klusali celkem 13x (dle aplikace, kterou používám) a z toho 11x to bylo v klidu. Dvakrát s popisovaným vyhazováním. Z toho jednou od domova, kdy šel první a kůň za ním si to zprudka vycválal a podruhé směrem k domovu, druhý kůň šel vedle něj, napjatý, ale v klusu a nic nevyváděl. Tyto dvě situace byly dokonce i za sebou. Mezitím bylo ještě cca 10 min kroku s otočením se do směru domů.
Takže si nejsem úplně jistá, jestli bych tak tvrdě říkala, že se situace dramaticky zhoršila. Od otočení se domů a posledního vzteklého vyhazování jsme jely ještě 7x v klusu a to byl bez jakékoliv prudké reakce. A že energie by měl ještě dost. Takže únavou to nebylo, že už to bylo klidnější. Šel v klidu, chvílema i velmi uvolněně. Nemá tendence zrychlovat směrem k domovu.
Aha. Cituji -
Samozřejmě intenzita a prudkost vyhození stále stoupá. Z počátku šlo vidět, že si není jistý sám se sebou, ale teď je to vyloženě cílené – opravdu hodně prudké a je jedno, zda je to směrem od domova nebo domů.
Vaše slova. Takže je vlastně všechno v pořádku.
Tak potom nechápu, proč se tady ptáte.
Možná se špatně vyjadřuji a pak si nerozumíme. Rozhodně netvrdím, že je vše v pořádku. :)
Zhoršuje se úroveň vyhazování. Jak si začíná být jistější sám se sebou, když vyhodí, udělá to přísně a na prudko. Ale nevyhazuje pokaždé, když po něm něco chci nebo vždy, když je na louce. Jak říkám, z těch 13 klusacích úseků to bylo v první polovině, dvakrát za sebou. Před tím klid a potom také.
Samozřejmě o tom, že bych měla na tohle mít trenéra vím, nicméně mě zajímá, jestli to někomu kůň dělal taky a jak se s tím vypořádal. A jak bych si s tím případně mohla poradit sama. Například, méně cvalu na loukách, více klusu. Nebo více trénovat na loukách přechody a tak. Jde mi spíš o to, pochopit, proč takhle nereaguje v lese. V lese je milionový. A drtivou většinu vyjížděk po loukách taky. Nemyslím si, že by se mě chtěl cíleně zbavit. To by asi dělal víc blbin a po delší čas, než by se mě nezbavil.

D001K
napsal(a):
Možná se špatně vyjadřuji a pak si nerozumíme. Rozhodně netvrdím, že je vše v pořádku. :)
Zhoršuje se úroveň vyhazování. Jak si začíná být jistější sám se sebou, když vyhodí, udělá to přísně a na prudko. Ale nevyhazuje pokaždé, když po něm něco chci nebo vždy, když je na louce. Jak říkám, z těch 13 klusacích úseků to bylo v první polovině, dvakrát za sebou. Před tím klid a potom také.
Samozřejmě o tom, že bych měla na tohle mít trenéra vím, nicméně mě zajímá, jestli to někomu kůň dělal taky a jak se s tím vypořádal. A jak bych si s tím případně mohla poradit sama. Například, méně cvalu na loukách, více klusu. Nebo více trénovat na loukách přechody a tak. Jde mi spíš o to, pochopit, proč takhle nereaguje v lese. V lese je milionový. A drtivou většinu vyjížděk po loukách taky. Nemyslím si, že by se mě chtěl cíleně zbavit. To by asi dělal víc blbin a po delší čas, než by se mě nezbavil.
Za mě naposled. Bez dobrého trenéra na místě se toto nevyřeší.
Důležité je pochopit, proč je kůň nervózní nebo se vzteká (vyhazuje, zrychluje apod.). Pokud tu příčinu nevidíte, necítíte proč se asi tak děje a jak to podle příčiny odstraním, tak potřebujete k sobě člověka, co toto umí vidět/cítit/odtušit a dát řešení =trenér. (A taky zároveň má nadhled a klid, jak těžkostmi projít)
Kun něco řeší, vy to zatím neumíte vyřešit, proto se takové chování zhoršuje.
(Zdravotní aspekt doufám neresime, protože to je první co se řeší při nespokojenosti koně a až pak samotné chování.)
A není to třeba tak, že v lese je koník klidný, vy jste klidná, vše v pohodě a při příchodu na louku čekáte problém, tak změníte dýchání, začnete tuhnout, zkracovat si otěže, odlehčovat zadek, koník zareaguje znervozněním, vy všechny tyhle reakce vystupňujete a koník znervozní více, případně začne poklusávat poskakovat, vy více přitvrdíte - koník přitvrdí a už jste v začarovaném kruhu ?
Všechny svoje koně i holky učím že před příchodem na louku nedělám absolutně žádné opatření, maximálně sednu hlouběji do sedla a patami " hodím kotvu" - hluboce prošlápnu. Pokud koník na louku vykluše, po pár krocích ho převedu do kroku, povolím a jde se krokem, pokud na louku vletí, zasáhnu razantněji, zastavím, povolím, nechám chvíli uklidnit, pokračuji na volné otěži. Pokud je chování hodně divoké, slezu, jdu chvíli pěšky aby se nestupňovalo nežádoucí chování, po uklidnění nasednu a pokračuji na volné otěži krokem. Pokud je vše v klidu na volné otěži, mohu naklusat, pokud koní blbne znovu se vrátím do kroku.... atd. stále dokola.

přesně, jak řekla evcusik:
potřebujete vědět, PROČ. Pak budete i vědět, proč v lese ne. A budete moci adekvátně reagovat.
přesně, jak řekla kometa:
potřebujete NA MÍSTĚ zkušeného člověka,
který rozpozná jemné signály od koně. Ať se ten člověk podívá, jak se kůň tváří při čištění, sedlání, jak sedláte, jak sedí sedlo, jak se kůň tváří při nasedání, během celé vyjížďky.
To prostě přes internet vyřešit nejde.
Klidně může být, že jak začal vyhazovat, byl to malý problém, který kůň vlídností sobě vlastní přešel a skousnul, tiše si ho zpracoval, a teď se jeden malý problém vrší na druhý malý problém, a občas to v kombinaci s dalším podnětem (otevřený prostor) probublá na povrch. A tímhle vršením drobných ústupků si zaděláváte na velký průšvih.
Jak řešil jiný člověk koně v terénu vyhazujícího je pro vás irrelevantní. Váš kůň není stejný jako jiný kůň. Mně se to kupříkladu u mladého koně nestalo, pouze u starších, kde jsem řešila naprosto jinak, než bych řešila u mladého.
Arbora
napsal(a):
A zdravotné problémy typu vredy(reakcie na podbrušník), či kissing spines máte vyriešené? Videl koňa nejaký fyzioterapeut? Sedlo sedí?
Zdravotní problém by být žádný neměl. Kůň se jinak neprojevuje nijak bolestivě, ani pod sedlem, ani ve volnosti. Převalí se přes záda bez problémů. Fyzio bylo na začátku podzimu v pořádku. Na jaře máme v plánu preventivně další návštěvu fyzioterapeuta. Veteřinář koně viděl v říjnu, zdál se mu v pořádku.
Sedlo se zdá, že sedí. Potí se pod ním rovnoměrně. Přesto momentálně pohledávám nové, tohle už hodně pamatuje.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Vy tento problém řešíte 3 měsíce s tím, že jezdíte jednou týdně a chtěla jste dát v tomto mezičase i pauzu. A najednou, píšete, že venku cváláte.
Na to, jak málo jezdíte, toho chcete hrozně moc. Je mi jasné, že je možné koně obsednout a do půl roku ho připravit na výkonnostní zkoušky, ale ten dělá pravidelně + a přidává se mu postupně a dělá to profík. Ne že jednu dvě vyjížďky byl v kroku hodný, tak hned další naklušu a za další dvě budu cválat. Kůň se učí hledat rovnováhu pod jezdcem celkem dlouho, a jak rychle si myslíte, že se to naučí, když na něm jezdíte jednou týdně po dobu tří měsíců? Plus další požadavky jako soustředit se na vás, pobírat pobídky atd. atd. ..
Opět a znova, může mít zavařený mozek + nikde není napsáno, jak moc jste dobrý jezdec a jestli mu třeba v tom cvalu nějak nepřekážíte a nematete ho?
Proč si nepořídíte trenéra, když máte dlouhodobě problém, který Vás dokonce ohrožuje na bezpečnosti? Nemáte na něj peníze? Pokud to tak je, proč máte mladého koně? A pokud peníze jsou, proč je prostě někomu nedáte, aby pomohl a a ptáte se na to samé znovu na ifauně? Neříkám, že rtu nejsou erudovaní, ale dokud neuvidí aspoň video, tak je to stejně velmi hrubý odhad situace. Někde prostě děláte chybu a potřebujete někoho, kdo jí uvidí na místě.

JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Vy tento problém řešíte 3 měsíce s tím, že jezdíte jednou týdně a chtěla jste dát v tomto mezičase i pauzu. A najednou, píšete, že venku cváláte.
Na to, jak málo jezdíte, toho chcete hrozně moc. Je mi jasné, že je možné koně obsednout a do půl roku ho připravit na výkonnostní zkoušky, ale ten dělá pravidelně + a přidává se mu postupně a dělá to profík. Ne že jednu dvě vyjížďky byl v kroku hodný, tak hned další naklušu a za další dvě budu cválat. Kůň se učí hledat rovnováhu pod jezdcem celkem dlouho, a jak rychle si myslíte, že se to naučí, když na něm jezdíte jednou týdně po dobu tří měsíců? Plus další požadavky jako soustředit se na vás, pobírat pobídky atd. atd. ..
Opět a znova, může mít zavařený mozek + nikde není napsáno, jak moc jste dobrý jezdec a jestli mu třeba v tom cvalu nějak nepřekážíte a nematete ho?
Proč si nepořídíte trenéra, když máte dlouhodobě problém, který Vás dokonce ohrožuje na bezpečnosti? Nemáte na něj peníze? Pokud to tak je, proč máte mladého koně? A pokud peníze jsou, proč je prostě někomu nedáte, aby pomohl a a ptáte se na to samé znovu na ifauně? Neříkám, že rtu nejsou erudovaní, ale dokud neuvidí aspoň video, tak je to stejně velmi hrubý odhad situace. Někde prostě děláte chybu a potřebujete někoho, kdo jí uvidí na místě.
Lépe bych to nenapsala.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
napsal(a):
Lépe bych to nenapsala.
Jinak abych jen nehartusila, tak dám pár rad, než si pořídíte trenéra:
1) přečtěte si knihu Strašidlo jménem horsemanship", tam je je asi nejpolopatičtěji napsáno, jak přemýšlet o práci s mladým koněm
2) uvědomte si, že když "kůň zlobí" tímto způsobem, většinou řešením není to, že ho někde vylítáte nebo vylonžujete nebo já nevím co ještě, to ho akorát víc rozparádí
3) lepší je postupovat pomalu, než rychle. Není ostuda jezdit nějaký čas jenom v kroku, pak kousek klusat a cválat třeba až za rok. Kam se ženete? Proč tomu koni nedáte čas? Vy na něj hupsnete jednou týdně, on umí sotva číst číslice a vy už po něm chcete velkou násobilku.
4) vykašlat se na hloupé rady z okolí, evidentně nefungují
5) když něco nefunguje, vrátit se o krok zpět a ideálně na zem
6) smysluplná práce s mladým koněm je ze začátku po malých dávkách, ale často, třeba 10 až 15 min každý den nebo alespoň 3x týdně a postupně tuto dobu prodlužuji - 6 km ze sedla prostě může bát ze začátku při tak malé četnosti prostě moc!
7) Na rovnováhu hodně pomáhá pracovat na jízdárně na kruzích.
8) BEZPEČNOST NA PRVNÍM MÍSTĚ

JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Jinak abych jen nehartusila, tak dám pár rad, než si pořídíte trenéra:
1) přečtěte si knihu Strašidlo jménem horsemanship", tam je je asi nejpolopatičtěji napsáno, jak přemýšlet o práci s mladým koněm
2) uvědomte si, že když "kůň zlobí" tímto způsobem, většinou řešením není to, že ho někde vylítáte nebo vylonžujete nebo já nevím co ještě, to ho akorát víc rozparádí
3) lepší je postupovat pomalu, než rychle. Není ostuda jezdit nějaký čas jenom v kroku, pak kousek klusat a cválat třeba až za rok. Kam se ženete? Proč tomu koni nedáte čas? Vy na něj hupsnete jednou týdně, on umí sotva číst číslice a vy už po něm chcete velkou násobilku.
4) vykašlat se na hloupé rady z okolí, evidentně nefungují
5) když něco nefunguje, vrátit se o krok zpět a ideálně na zem
6) smysluplná práce s mladým koněm je ze začátku po malých dávkách, ale často, třeba 10 až 15 min každý den nebo alespoň 3x týdně a postupně tuto dobu prodlužuji - 6 km ze sedla prostě může bát ze začátku při tak malé četnosti prostě moc!
7) Na rovnováhu hodně pomáhá pracovat na jízdárně na kruzích.
8) BEZPEČNOST NA PRVNÍM MÍSTĚ
Jenom podotek ad7) kůň se musí na kruhu unést. A to nevím, jestli zadavatelka pozná.
Tato situace je na trenéra - slečně chybí víc souvislostí v jezdectví a výchově koně než je zdravo.
Jana to hezky vystihla, ale kde není cit (nebo vedení od trenéra), jsem pesimista jak se to může odvíjet dál.
A klidně do mě, ale když mám koně musí dostat náležitý čas (a postupovat logicky ve výcviku) a pokud ten čas nemám, je pro člověka i koně zdravější docházet do oddílu, kde to bude nekolidovat.
Ale tak málo dát prostoru přiježdění a tak moc očekávat, je blbá cesta. (A to moc nevím, jak se dá spolehnout na vyjádření zdraví a vhodnosti cajku)

evcusik
napsal(a):
aby to neskončilo zběsilym lonzovanim...myšlen je od Jany kruh hlavně pod sedlem a vedení vnější otěži a práce celého těla koně, nikoliv jen krk/hlava.
Já rozumím. Otázka, zda stejně rozumí a umí i zadavatelka. Spíš ne, to by se tady neptala.
To se tady všichni shodujeme. Zadavatelka toto SAMA nevyřeší. Bez trenéra. Dobrého.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
napsal(a):
Jenom podotek ad7) kůň se musí na kruhu unést. A to nevím, jestli zadavatelka pozná.
Jasně. Myslela jsem na něco a špatně jsem popsala.
Samozřejmě jsem myslela ohybání koně pod sedlem nejdříve v kroku po troškách, pak přidám klus.
Jasně, chce to jistý cit, v tom máte pravdu a proto to neumím dostatečně popsat. Ale ono je právě dost v tom Bořánkovi. Osobně jsem měla se svým koněm úplně stejnou cestu jako zadavatelka - jakože jezdec neobsedač, ale nestalo se mi, že by se mnou kůň zdrhal nebo vyhazoval - a třeba cválat jsem na něm začala, až když byl aspoň pár koleček schopný cválat v kruhovce na obě ruce, jelikož s jezdcem je to pro něj venku ještě složitější, obzvlášť když člověk třeba nemá dobrou stabilitu.
Jo. Trvalo to rok a půl od obsednutí, než jsme venku poprvé cválali. A komu to vadí? Mám teď po dvou letech koně, který mně proveze i peklem a já vím, že to bude v pohodě.
Ale o práci na ruce a na kruzích je potřeba si také něco přečíst. Je to ale podstatná část přípravy...a rozhodně to neznamená honit koně jenom v kruhovce.
Díky za podnětný point.
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Jasně. Myslela jsem na něco a špatně jsem popsala.
Samozřejmě jsem myslela ohybání koně pod sedlem nejdříve v kroku po troškách, pak přidám klus.
Jasně, chce to jistý cit, v tom máte pravdu a proto to neumím dostatečně popsat. Ale ono je právě dost v tom Bořánkovi. Osobně jsem měla se svým koněm úplně stejnou cestu jako zadavatelka - jakože jezdec neobsedač, ale nestalo se mi, že by se mnou kůň zdrhal nebo vyhazoval - a třeba cválat jsem na něm začala, až když byl aspoň pár koleček schopný cválat v kruhovce na obě ruce, jelikož s jezdcem je to pro něj venku ještě složitější, obzvlášť když člověk třeba nemá dobrou stabilitu.
Jo. Trvalo to rok a půl od obsednutí, než jsme venku poprvé cválali. A komu to vadí? Mám teď po dvou letech koně, který mně proveze i peklem a já vím, že to bude v pohodě.
Ale o práci na ruce a na kruzích je potřeba si také něco přečíst. Je to ale podstatná část přípravy...a rozhodně to neznamená honit koně jenom v kruhovce.
Díky za podnětný point.
Ja vůbec nemám nic proti pomalému obsedani /prijezdovani když to koreluje, že požadavky jdou v ruku v ruce se schopnostmi koně.
Taky jsem šla podobnou cestou jako vy ;) pri ježdění je to vždy o citu. Jen u těch mladých, citlivějších nebo zkažených se mnohem dřív pozna, kde k tomu chybí i rutina a znalosti
A vždy je to o vystihnutí okamžiku proč se kůň chová jak se chová. A taky znalost jestli to co po koní chci není ještě těžší a nad jeho možnosti.
To že kůň secvala kopec s kopytem nozdre, vůbec neznamená že to bude hned umět s jezdcem - i s vyváženým jezdcem to bude v rámci let. S ustrašeným ještě déle.
Hali289

XXX.XXX.197.110
Musím říct, že nesouhlasím s tím, vždycky vše řešit s trenérem. Tohle chápu. Jednak i trenér nemusí mít vždy postupy jaké pro svého koně chci, nemusí být vždy k sehnání a někdy vůbec nejsou podmínky pro to, mít trenéra. Ve vašem případě, bych jednala úplně stejně - našla si nejdřív co nejvíc informací. To je v pořádku.
Za prvé, je váš kůň dostatečně vyspělý? Někteří koně i v pěti letech nemusí mít dostatečné tělesné i duševní vyvinutí. Je v dostatečné kondici? Nejste na něj těžká? Umíte jezdit?
Za druhé, psala jste, že jste dřív chodili na procházky. Proč jste přestali? (podle textu jsem to snad usoudila správně) Ten kůň potřebuje jistotu, že se nic nestalo. Při obsedání u něj musíte udělat dojem, že přece o nic nejde.
Zrovna teď obsedám kobylku, čtyřletou. Je dost ten typ který spěchá domů, všeho se leká. Dost u ní bylo důležité, získat si nejdřív její důvěru ze země. Každý den jsme chodili na procházky. Kůň pozná terén i vás. Obsedám jí už asi rok tím, že nejdřív jsem si přes ní lehla, když stála u balíku, další den si na ní ležela dýl, za týden si na ní sedla, za dva měsíce na ní přejela přes potok a teď po roce jsme začali jezdit. Nevyhazuje, jen na louce někdy spěchá. Taky jsem s ní nejezdila na jízdárně ani uzavřeném prostoru. To ale neznamená, že to nemáme v plánu.
- Naučte koně bezpečnostní zastavování za jednu otěž. Na googlu určitě najdete jak. Potom bude stačit zastavit zklidnit koně a jet dál. Můžete trénovat tak, že pojedete, uděláte pár kroků a zastavíte. Nejdřív v kroku a postupně i v jiných chodech.
- Pokud si nemůžete dovolit sehnat trenéra, ať už z jakéhokoliv důvodu, jeďte třeba na kurz, nebo se poraďte s někým z vaší stáje nebo s někým kdo obsedá mladé koně.
- Pokud ani z výše uvedených nemůžete, domluvte si pronajmutí jízdárny, na týden si tam nechte koně v ustájení a buď tam s ním bydlete, nebo za ním každý den dojíždějte. Můžete si ho na písku přejezdit.
- Mladý koně mají na loukách někdy problém jezdit. Je to pro ně otevřený prostor. Chtějí se rozeběhnout, nebo naopak žrát. Pokud máte takové problémy jaké popisujete, zkuste si pro zatím udělat zásadu, že na loukách se jde krokem. Moc vám doporučuji cvičení se zastavováním na jednu otěž. Může vám to zachránit život. Často se to hodí. Když budete toto cvičit ze zkušenosti vím, že to koně dřív nebo později přejde
- Nepřestávejte s procházkami. Oběma vám pomůže, když mezi sebou nejdříve získáte důvěru. Udělejte si někdy výlet. Vemte koně, sedlo, vodítko... a jděte 20 km. Kus můžete jít někdy si na koně sednout. Pochopí, že ne vždy musí být ježdění otrava.
- Zkuste práci ze země. Můžete jít na louku a tam s koněm být.
Těch několik typů pomáhá mě osobně a to nejenom s čtyřletým koněm. I s patnáctiletým, osmnáctiletým... Udělejte mu z ježdění zábavu. Jinak vás chápu s mojí čtyřletkou to taky není vždy růžový a člověk z toho začne být brzy nešťastný a zklamaný, taky znechucený. A ještě k tomu se tady do vás všichni pouštějí. Určitě je ještě víc typů, ale to by tadyty museli místo chytráctví začít myslet. Držím vám palce, tak to zvládněte!

Hali289
napsal(a):
Musím říct, že nesouhlasím s tím, vždycky vše řešit s trenérem. Tohle chápu. Jednak i trenér nemusí mít vždy postupy jaké pro svého koně chci, nemusí být vždy k sehnání a někdy vůbec nejsou podmínky pro to, mít trenéra. Ve vašem případě, bych jednala úplně stejně - našla si nejdřív co nejvíc informací. To je v pořádku.
Za prvé, je váš kůň dostatečně vyspělý? Někteří koně i v pěti letech nemusí mít dostatečné tělesné i duševní vyvinutí. Je v dostatečné kondici? Nejste na něj těžká? Umíte jezdit?
Za druhé, psala jste, že jste dřív chodili na procházky. Proč jste přestali? (podle textu jsem to snad usoudila správně) Ten kůň potřebuje jistotu, že se nic nestalo. Při obsedání u něj musíte udělat dojem, že přece o nic nejde.
Zrovna teď obsedám kobylku, čtyřletou. Je dost ten typ který spěchá domů, všeho se leká. Dost u ní bylo důležité, získat si nejdřív její důvěru ze země. Každý den jsme chodili na procházky. Kůň pozná terén i vás. Obsedám jí už asi rok tím, že nejdřív jsem si přes ní lehla, když stála u balíku, další den si na ní ležela dýl, za týden si na ní sedla, za dva měsíce na ní přejela přes potok a teď po roce jsme začali jezdit. Nevyhazuje, jen na louce někdy spěchá. Taky jsem s ní nejezdila na jízdárně ani uzavřeném prostoru. To ale neznamená, že to nemáme v plánu.
- Naučte koně bezpečnostní zastavování za jednu otěž. Na googlu určitě najdete jak. Potom bude stačit zastavit zklidnit koně a jet dál. Můžete trénovat tak, že pojedete, uděláte pár kroků a zastavíte. Nejdřív v kroku a postupně i v jiných chodech.
- Pokud si nemůžete dovolit sehnat trenéra, ať už z jakéhokoliv důvodu, jeďte třeba na kurz, nebo se poraďte s někým z vaší stáje nebo s někým kdo obsedá mladé koně.
- Pokud ani z výše uvedených nemůžete, domluvte si pronajmutí jízdárny, na týden si tam nechte koně v ustájení a buď tam s ním bydlete, nebo za ním každý den dojíždějte. Můžete si ho na písku přejezdit.
- Mladý koně mají na loukách někdy problém jezdit. Je to pro ně otevřený prostor. Chtějí se rozeběhnout, nebo naopak žrát. Pokud máte takové problémy jaké popisujete, zkuste si pro zatím udělat zásadu, že na loukách se jde krokem. Moc vám doporučuji cvičení se zastavováním na jednu otěž. Může vám to zachránit život. Často se to hodí. Když budete toto cvičit ze zkušenosti vím, že to koně dřív nebo později přejde
- Nepřestávejte s procházkami. Oběma vám pomůže, když mezi sebou nejdříve získáte důvěru. Udělejte si někdy výlet. Vemte koně, sedlo, vodítko... a jděte 20 km. Kus můžete jít někdy si na koně sednout. Pochopí, že ne vždy musí být ježdění otrava.
- Zkuste práci ze země. Můžete jít na louku a tam s koněm být.
Těch několik typů pomáhá mě osobně a to nejenom s čtyřletým koněm. I s patnáctiletým, osmnáctiletým... Udělejte mu z ježdění zábavu. Jinak vás chápu s mojí čtyřletkou to taky není vždy růžový a člověk z toho začne být brzy nešťastný a zklamaný, taky znechucený. A ještě k tomu se tady do vás všichni pouštějí. Určitě je ještě víc typů, ale to by tadyty museli místo chytráctví začít myslet. Držím vám palce, tak to zvládněte!
No, já zase nesouhlasím s vámi.
Obsedat mladého koně bez trenéra ( a nemusí mít přitom papír. může to být kdokoliv lepší a zkušenější než já, jak píšete). Když teda nejsem talent od přírody. Pokud na něj nemám podmínky - myslíte peníze?, koně si nepořizuji.
Jo a koně se přiježďuji, ne přeježďují. Přejet se nechal Drápalík.
Můj názor.
Hali289

XXX.XXX.197.110
napsal(a):
No, já zase nesouhlasím s vámi.
Obsedat mladého koně bez trenéra ( a nemusí mít přitom papír. může to být kdokoliv lepší a zkušenější než já, jak píšete). Když teda nejsem talent od přírody. Pokud na něj nemám podmínky - myslíte peníze?, koně si nepořizuji.
Jo a koně se přiježďuji, ne přeježďují. Přejet se nechal Drápalík.
Můj názor.
Ano, ale když se tady někdo ptá co pro to může udělat on sám, tak je hloupost opakovat pořád dokola ať si sežene trenéra. A mnoho lidí si koně obsedá bez trenéra. A problémy se někdy vyskytnou všem. Trenérům, i vrcholovým sportovcům. Vám určitě. A já osobně každý problém taky neřeším trenérem.
A ne, nemít trenéra vždycky taky nemusí být o penězích. A je rozdíl mít trenéra a nechat si poradit. Někdy se ptám taky různých přátel - zkušenějších než já - a někdy ne. A psala jsem, že se má paní zeptat.
Tady to vaše, že se pustíte do člověka a rozpucujete ho, považuji za ubohé. Co já vím, třeba paní jezdit neumí. Ale to ostatně nemůžu vědět ani o vás. Kdo ví? Nemusíte se hned do někoho takhle pouštět, jen protože třeba něco umí méně než vy!
Jen abyste všichni pochopili, nejsem proti trenérovi. Ale chápu, že někdo ho mít nemůže. Jak už jsem vypisovala nahoře (někdo asi neumí číst) může to být z různých důvodů.
-trenér na mě nemá čas
-žádného člověka nemůžu sehnat
-nikdo ke mně nebude jezdit aby mě trénoval a já zase nemůžu jezdit každý týden k němu
-peníze
Těch důvodů je moc a nevím jak je na tom paní. A ano řešením je trenér. Ale když paní váš návrh zaregistrovala a ptá se co pro to může udělat ona sama, tak jí snad můžete poradit, ne?
A je spoustu typů jak na to.
Když jsem začínala, taky vše bez trenéra - zpět uznávám, že to nebylo nejbezpečnější a udělali jsme spoustu kopanců, ale člověk začal zkoumat, ptát se různých lidí atd.
Jestli to chcete vědět, zaplatila jsem si aplikaci Clintona Andersona. Teď už se vším nesouhlasím, ale dost mi to pomohlo. A pokud někdo nechce trenéra je to výborný.
A tvrďte si co chcete. Mám pocit, že vám dělá někdy i potěšení do těch lidí prudit.
Ach ty češi...
Ifauna má být aby lidem pomohlo více lidí, ne abyste navždy všechny odradili!!!
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.135.240
D001K
napsal(a):
Ano, to mě taky napadlo, že možná bude chyba komunikace mezi námi. Pak mi akorát nejde na rozum, že tato chyba komunikace nevzniká v lese.
Pobídky často ani nedávám, často ke zrychlení chodu používám pouze zamlasknutí. Je opravdu vnímavý, takže obvykle okamžitě reaguje. Pobídky holení prakticky používám v případě, že z nějakého důvodu nezareagoval na zamlaskání. A i tady stupňuji. Zamlaskání -> Lehký dotyk přiložením holeně -> Lehké stlačení a obvykle je hotovo. Málokdy musím pobídnout víc jak třikrát a to i když je něčím silně zaujatý (například po louce vyběhl člověk se volně pobíhajícími psy a jeho to prostě zajímá). Je takový lehce čumivější typ koně, ale zase poměrně nelekavý a důvěřivý. i když se mu něco nezdá a já mu dám pobídku, aby tudy šel, poslechne a udělá to. V tomhle je opravdu zlatý a řekla bych, že sklízím to, co jsem si zasela na ruce na procházkách, že se opravdu není čeho bát
Taky je pravda, že častěji vyhazuje a je protivný, pokud jdeme s jedním koněm, co takový povahově je. Často vyhazuje, hodně se vzteká, jakmile ho jezdkyně všude "nepustí" aby mohl letět. Ale je to prakticky jediná slečna, co má na nás čas a jsem za to vděčná. Zatím s ním ještě pod sedlem jezdit do terénu sama nechci
Vy jste ale skoro nic nepochopila. To, že možná nedáváte koni jasné signály, je druhotný problém. Tady je zásadní to, že vy toho chcete moc a hned. Jezdíte na něm opravdu velice málo. Mladý kůň pobídky pochopí, jenže se musí v terénu soustředit na následující věci:
1) na druhého koně, pořád tvoří stádo
2) na vaše pobídky
3) NA VAŠE ROZPOLOŽENÍ A CO MÁTE V HLAVĚ - to mu dáva ne/jistotu a podle toho mimo jiné jedná a řeší situace
4) na to, aby vyrovnal sebe a vaši váhu - jakmile si sednete na koně, je to jako kdyby jste vy nesla velký batoh na zádech - změní se vám těžiště a musíte balancovat a tohle je na mladého koně nesmírně náročné, než se v tom zajede, obzvlášť v nerovném terénu. Šla jste někdy s těžkým batohem po horách po horské cestě?
5) reflektovat vše ostatní, co se děje kolem něj v prostředí - psi, doprava, chodci atd. atd.
Ten kůň tohle musí všechno vstřebávat postupně. Jenže Vy si na něj sednete jednou týdně a chcete po něm hned aby fungoval jako starý mazák. Vyjížďka pět až šest kilometrů je v klidnějším tempu klidně na hodinu - a mladý kůň se fakt nedokáže ze začátku soustředit dlouho, ještě jedete všechny tři chody. Tzn. chcete, aby používal vše, co jste ho naučila ve svém rychlokurzu spolehlivě a v úplně cizím prostředí a ještě s nejistým koněm a jezdcem. To je fakt smrtelná kombinace. Je to opravdu stejné, jako kdybyste malé dítě naučila číslice a sotva sčítat a odčítat, a už byste po něm chtěla, aby mrskalo velkou násobilku rychlostí světla.
Co chci říci - příčiny mohou být různé, ale z vlastní zkušenosti a na základě informací, které mám, vyhodnocuji jako nepravděpodobnější problém ten, že tomu koni zavařujete mozek. Ono se to nezdá, ale ono tohle je na koně opravdu strašně moc, asi jako když píšete závěrečky z matiky a matika vůbec není vaše parketa a plavete v tom. A můžete být ráda, že ten kůň zatím jenom vyhazuje. Pravděpodobně už neví z které do které. Jako tam už nemůže být jasnější signál před tím, než udělá nějakou opravdu nebezpečnou věc - postaví se na zadní/lehne si s vámi, vykope vás z boxu atd. atd. - jsou to černé scénáře, ale bohužel se dějí.
Takže vám s dobrým úmyslem radím - zpomalte, obzvlášť pokud hodláte jezdit jednou až 3x týdně. Vykašlete se zatím na klus, o cvalu ani nemluvím, alespoň v terénu. Choďte na krokovky a vyšší chody si nechte na desetiminutovky po vyjížďce na jízdárnu. Tak krátká doba zatím fakt stačí. A tohle klidně dělejte třeba tři měsíce. Pak další tři měsíce v terénu různých úsecích jen naklusejte. A cválejte třeba až za půl roku a třeba jen do kopce, abyste eliminovala možnosti vyhazování. Problémům musíte předcházet, ne je tvořit.
A nechte si poradit od odborníka. Jste totiž na nejlepší cestě jak si koně zkazit tak, že ho za chvíli neujezdí skorem nikdo - buď na to nebude jezdecky mít a nebo to nebude mít zapotřebí, případně mu za to draze zaplatíte.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.135.240
Hali289, jinak nic ve zlém, ale moc nechápu, co tady proti komu máte. Slečna založila již druhou diskuzi na stejné téma, v té první bylo praktických rad dost. Mimo jiné i taková, ať nechá koně pár týdnů stát a začne znova. Co ona udělá - přijde s tím samým problémem o pár měsíců znova, kůň dostal volno týden a zase je vytažen z výběhu jednou týdně a má fungovat jako mazák. Tak co radit člověku, který nic nepochopí, sám si nedočte, nedovzdělá se a ještě se nad radami, které chtěl, ani nezamyslí a jede si to samé dál? Krom toho nikdo tady slečnu nesráží a dostává dost cenných rad praktických rad - dost často takových, ke kterým si zdejší uživatelé třeba museli dojít sami - mě třeba to, co píšu, nikdo neřekl. Předávám svoji zkušenost dál a je to celkem velké OBECNĚ funkční know-how nabyté stovkami hodinami strávených v sedle a vedle koně na špacírech - tak kde jsem tak zlá?
Jinak máte pravdu, že lze koně hobby koně pro lesoježdění připravit bez trenéra a ne úplně to zprasit. Jenže to chce buď hromadu zkušeností s koňmi a vedle toho především cit na odezírání potřeb koně, velkou dávku sebezpytu a taky jisté nadání na to vyhodnocovat, kdo mi radí blbosti a kdo ne. A tohle se velmi málo sejde a v tomto našem případě se to nesešlo. Není to špatně - prostě někdo má někde, druhý má jinde. Ale právě proto zde má své místo někdo zkušenější. Neboť když dělám mladého koně, není ani tak důležité, jak kvalitní jezdec jsem, ale jestli si dokážu rozvrhnout svůj individuální systém výcviku, který nikdy nemusí být konstanta. Ale prostě jít podle potřeb koně a vědět, kdy mám hotový nějaký základ a na něj postavím něco dalšího. A i když se tohle radilo minule, nezměnilo se vůbec nic. To je celé. Takže minimálně za mně - já si tu neřeším žádný komplex. Ale jistou naléhavost v mém psaní používám naprosto záměrně, jelikož to, co píšu já a ostatní, po zakladatelce tématu evidentně zatím asi jenom steklo.
Svojho prvého koňa som si obsadla sama, priamo v teréne, kam sme prišli na ruke.
Odťapkal asi pol kilometra za druhým koňom, zosadli sme, vychválila som ho do nebies, vlastne celý čas som ho chválila, no problem, pochvale rozumel, on to proste celé pochopil a nebol to hucul, ale polovičný trakén.
Toho koňa som poznala od žriebäťa a naučila som ho všetky povely slovne. Všetky, aj cúvať.
Skúsenosti som nemala, cit áno, kôň bol môj piplánek, ale zase bolo jasné, že raz sa obsadať bude, lebo vtedy sa proste kone ako 3 ročné obsadali a hotovo, obsadol sa vlastne teda ľahším deckom, ktoré som na ňom povodila a ok, pauza. Teda, obsadol sa vlastne na štonde, kam na neho to decko preliezlo cez múrik :D Bola som pri tom, bolo to v rámci zábavy, no problem.
Ale ten prvý samostatný pohyb pod jazdcom bol až vtedy, keď som na neho sadla ja. Pamätám si, že začal panikáriť a cúvať, lebo ma hľadal, keď pochopil, že ja som hore, viditeľne sa mu uľavilo :D
Trošku sme sa potom prechádzkovali bez sedla, lebo tuším sedlo som mala požičané iba na nejaký čas, podotýkam, že všetko na ohlávke a na voľnej oťaži, tým, že vedel na 1000 % zastaviť na povel, nebol problém ho to naučiť z hora na jemné zobranie oťaží do ruky.
Potom som natrafila na trénera, tak mi nejaké sedlo požičal, trošku ma na ňom vzal na lonž, to poznal, v tej dobe každý kôň chodil na lonži, môj to vedel a vedel to perfektne, boli sme tam pár krát a šli sme na jazdiareň, kde bolo vidieť, že kôň tam ledva pľantá nohami a vtedy mi povedal, že je zbytočné ho trápiť v piesku, že ak sa nebojím, nech s ním chodím na krokovky a keď pôjde svižne a dobre, tak na miestach, kde je mäkko a rovno nech skúsim trochu klusať, ale podľa chuti koňa, že sa musí vychodiť proste.
Bola to veľmi cenná rada a tak sme krokovali, rôzny terén, občas kopček, často som zliezla, napásla, znovu nasadla a šli sme ešte niekam a teda občas poklusali.
Mali sme tréningový plán a zošit, kam som si všetko zapisovala a po pár týždňoch bolo poznať, že stále ponúka toho klusu viac, že je ten pohyb viac pravidelný a pohodlný.
Nikdy som nechodila za vodičom, lebo nikto nechcel iba krokovať a ja som potrebovala proste riešiť iné veci, než jazdci, čo boli v stajni a mala som aj úplne inú filozofiu, lenže kôň iné kone nepotreboval, bol so mnou úplne samostatný.
Vedela som, že cválať ja nebudem, že na to budem potrebovať niekoho iného na ňom, proste som si na mladom na cval netrúfla, ale nie kvôli vyhadzovaniu, ale že som sa bála, že to nejak pokazím, nie som obratná a proste som vedela, že na to nemám a tak na ňom cválali hádam až o rok.
Ja som s trénerom mala obrovské šťastie, že nás nenútil sa capkať v piesku, pokiaľ by to bol iný človek, myslím, že výsledkom by bol akurát tak kyslý, neochotný kôň, ale to zas by som ja rozpoznala a zarazila to.
Takže ja chápem, o čom Hali píše.
Tiež viem pochopiť, že zadávateľka možno nemá možnosť chodiť s niekým do terénu, čo by sa prispôsobil potrebám jej koňa a jej vlastným.
Hali289
napsal(a):
Ano, ale když se tady někdo ptá co pro to může udělat on sám, tak je hloupost opakovat pořád dokola ať si sežene trenéra. A mnoho lidí si koně obsedá bez trenéra. A problémy se někdy vyskytnou všem. Trenérům, i vrcholovým sportovcům. Vám určitě. A já osobně každý problém taky neřeším trenérem.
A ne, nemít trenéra vždycky taky nemusí být o penězích. A je rozdíl mít trenéra a nechat si poradit. Někdy se ptám taky různých přátel - zkušenějších než já - a někdy ne. A psala jsem, že se má paní zeptat.
Tady to vaše, že se pustíte do člověka a rozpucujete ho, považuji za ubohé. Co já vím, třeba paní jezdit neumí. Ale to ostatně nemůžu vědět ani o vás. Kdo ví? Nemusíte se hned do někoho takhle pouštět, jen protože třeba něco umí méně než vy!
Jen abyste všichni pochopili, nejsem proti trenérovi. Ale chápu, že někdo ho mít nemůže. Jak už jsem vypisovala nahoře (někdo asi neumí číst) může to být z různých důvodů.
-trenér na mě nemá čas
-nikdo ke mně nebude jezdit aby mě trénoval a já zase nemůžu jezdit každý týden k němu
-peníze
Těch důvodů je moc a nevím jak je na tom paní. A ano řešením je trenér. Ale když paní váš návrh zaregistrovala a ptá se co pro to může udělat ona sama, tak jí snad můžete poradit, ne?
Když jsem začínala, taky vše bez trenéra - zpět uznávám, že to nebylo nejbezpečnější a udělali jsme spoustu kopanců, ale člověk začal zkoumat, ptát se různých lidí atd.
Jestli to chcete vědět, zaplatila jsem si aplikaci Clintona Andersona. Teď už se vším nesouhlasím, ale dost mi to pomohlo. A pokud někdo nechce trenéra je to výborný.
A tvrďte si co chcete. Mám pocit, že vám dělá někdy i potěšení do těch lidí prudit.
Ach ty češi...
Hali, je rozdíl, pokud mi kůň nechce pěkně vyjíždět roh na jízdárně, nebo hůř bere udidlo.
To jsou věci, kde jistě každý nejdřív sám něco zkusí, něco si přečte, poradí se s lidmi okolo a může to stačit.
V tomto případě taky proběhly rady, co se dá vyzkoušet atd. Navíc jen na dálku, nikdo nevidíme co se přesně děje.
Ale zadavatelce se problém zhoršuje, očividně buď rady nepomohly, nebo si dál sama neví rady.
Navíc jde o věc bezpečnosti, kterou když se kůň naučí, může být do budoucna problém. Co ještě čeká, že někde vyčte na netu zázračnou radu?
Na to je potřeba opravdu někdo zkušený na místě, kdo celou situaci vidí.
Mám dojem z diskuze jako kdyby byl trenér sprosté slovo :) to co řešíte pokus-omylem a stále se nedaří rozlousknout potíže, tak trenér může vidět hned a říct, jak dosáhnout cíle (jakým způsobem a v jakém čase). (nebo proč mají sportovci trenéra, že by neuměli jezdit asi ne, ale jezdeni je hodně o detailech, které rozhodnou a trenér vidí zase jiné věci ze země, než jezdec)
Za mě by často vyhazující kůň byl už byla dost markantní věc, kterou bych ráda a promptně řešila.
Příjezdovat se dá i bez vodiče, ale prostě pomalu a pokračovat až jsem si jistá že předchozí znalosti a schopnosti má. Tzn umí chodit v kroku v různém terénu/silnice/bubaku. Že já jsem mu parťák a neprenasim na něj strachy (= přeloženo do konstiny, nejsem ztuhlá jako prase) a on neřeší, že na 100% musí hledat bubáka. A když jo, jsem predposrana, proč si nenachodit trasy na ruce, až bude koník chodit spolehlivě.
Toho jizdarensky prijezdeneho koně pro začátečníka, který nebude téměř nic resit fakt nelze získat za měsíc, reálně spíš rok, rok a půl a klidně déle dle četnosti tréninku, charakteru a chyb jezdce.

Tak trenéra nepotřebujete, dokud se s koněm nedostanete do situace, kterou nezvládáte.
Takže když přestanete cválat, třeba kůň přestane vyhazovat
Tady holka dělala s koněm rehabilitaci po šlachách - a půlrok chodila krokem po silnicích. Pro koně přece žádný problém.
A zacválat si můžete na nějakém jiném ze stáje, který s tím nemá problém.

Hali289
napsal(a):
-trenér na mě nemá čas
-peníze
Ach ty češi...
Kdo tady koho cupuje?
Zadavatelka se ptá, my odpovídáme. Slušně. Na základě našich zkušeností.
A vy si přece taky můžete tvrdit, co chcete, nebo ne? To je podstatou diskuze.
Jo, někdy se naše rady nelíbí. Ale to není náš problém. A jsme na to zvyklí.

Hali289
napsal(a):
-trenér na mě nemá čas
-peníze
Ach ty češi...
Edit.
Nemít trenéra je za mě o penězích. Konec konců to zadavatelka sama píše.
Když neumím jezdit, nepořídím si mladého koně.
A jsem stará škola. Neumím si představit, jezdit podle aplikace. Potřebuji člověka na zemi, kerý řekne - teď to děláš blbě, teď je to dobře.
napsal(a):
Edit.
Nemít trenéra je za mě o penězích. Konec konců to zadavatelka sama píše.
Když neumím jezdit, nepořídím si mladého koně.
A jsem stará škola. Neumím si představit, jezdit podle aplikace. Potřebuji člověka na zemi, kerý řekne - teď to děláš blbě, teď je to dobře.
Ámen ;) řekla bych že předsudky vůči trenérům mají lidi, co se s dobrým trenérem nepotkali a tudíž neví, jak to může být efektivní spolupráce. Ať se jedná o mladocha nebo sporťáka.
Což taky neznamená že se furt jezdí jen pod trenérem, furt mají jezdci prostor sami pro sebe ;)
evcusik
napsal(a):
Ámen ;) řekla bych že předsudky vůči trenérům mají lidi, co se s dobrým trenérem nepotkali a tudíž neví, jak to může být efektivní spolupráce. Ať se jedná o mladocha nebo sporťáka.
Což taky neznamená že se furt jezdí jen pod trenérem, furt mají jezdci prostor sami pro sebe ;)
Ono totiž, když přijde dobrý trenér, tak i pokročilý člověk najednou zjistí, že na tom koni sedí úplně blbě a neumí vlastně skoro nic.
A je to velmi osvěžující, když to pak začne fungovat tak, jak má.
Každému bych přála ten pocit z hodiny, kdy trenér vás nejprve porovná v sedle a během hodiny vidí i to, že sedíte víc na jedné sedací kosti, nebo špatně dýcháte.
kallisto
napsal(a):
Ono totiž, když přijde dobrý trenér, tak i pokročilý člověk najednou zjistí, že na tom koni sedí úplně blbě a neumí vlastně skoro nic.
Každému bych přála ten pocit z hodiny, kdy trenér vás nejprve porovná v sedle a během hodiny vidí i to, že sedíte víc na jedné sedací kosti, nebo špatně dýcháte.
Je to přesně tak, minulý rok jsem zakopla o sakra skvělou trenérku (umí to dobře podat, že to chytám teoreticky hned a celkem i brzy "tělesně" = tzv aha efekt). Kobyla se mi přes noc proměňuje před očima a je to fakt úžasný pocit, jak občas malinko stačí něco změnit, aby ten kůň reagoval hned a správně:)
A nejhorší je pocit, že i já už víc co kde jak je tělesně blbě, ale nestačím se opravovat na 5 místech naráz :D

U mě je to rozhodně otázka peněz, zda si zaplatím trenéra nebo ne. Takže jedu pod trenéra v sezoně co by na ruce spočítal... a bohužel nemám doma ani nikoho, kdo by na mě kouknul a seřval mě úplně základně. Takže to pak vypadá různě.
Ano, je to blbý, ale když se mám rozhodnout, zda za 2x300 plus 500,-/cesta (někdy mi cestu zaplatí spolujezdec) pojedu hobíčka, nebo za 500,- budu mít lekci s trenérem a za 300,- mu zaplatím cestu (a tuna nikdo jiný trenéra nechce, takže vše na mě), jedu raději na hobíčka.
No ale když vlezu někde párkrát do roka pod trenéra, úplně mě nevyhodí z jízdárny, tak si říkám, že na tom snad ještě tak špatně nejsem (bohužel většinou jsem na jízdárně se slabšími jezdci, tak se to taky blbě posuzuje - lekce jsou po dvojicích).
Ale byla sezona, kdy jsem jezdila pod dobrými trenéry co 14 dní :-) Říkám si, že snad si z té doby ještě něco pamatuju

kallisto
napsal(a):
Jo jo. Já si to po 20 letech u koní myslela taky.
Nás si trenérka fotila a fotí a natáčí. Takže argumenty - "dyť tam sedím rovně nebo mám přece ruce u sebe" nám dlouho neobstojí.
Hali286

XXX.XXX.197.215
Nemusí to být vždy jen o penězích. Když jsem půl roku jezdila k trenérce, dávala jsem 400 za hodinu a to jsem měla svého koně. A každý týden jsme dali tak 500 za cestu. Neumím si představit, že bych neměla svůj hengr a každou sobotu někoho žebrala ať nás odveze.
A ne každý má JK deset km od domova. Nebo za ním domů nikdo jezdit nechce a nemůže!
Tyjo lidi! Nemusí to být vždy jen o penězích!!!

Tak já při těch penězích mluvím o trenérech, kteří mají trenérské zkoušky nebo jsou jinak odborně vzděláni nebo mají výkonnost nebo jiné kvality, pro které jim chci dávat peníze. Zrovna já jsem v zádi světa, takže můžu zodpovědně říci, že trenér se dá opravdu sehnat kamkoli. Za peníze. Nám sem na hranice s Německem dojížděl trenér od Olomouce.
Ale zkušeného člověka mám samozřejmě radou i dopomocí k dispozici zadarmo, a mám takových několik. A zase za mnou chodí o radu jiní lidé.
Jinak já jsem dojížděla na lekce akademické přípravy koní i pod zahraničními lektory, zadarmo (no, za cestu...), protože jsem skočila po nabídce zúčastnit se za výpomoc. Tož dá se, ne že ne. Jen musí mít člověk příležitost.

Hali286
napsal(a):
Nemusí to být vždy jen o penězích. Když jsem půl roku jezdila k trenérce, dávala jsem 400 za hodinu a to jsem měla svého koně. A každý týden jsme dali tak 500 za cestu. Neumím si představit, že bych neměla svůj hengr a každou sobotu někoho žebrala ať nás odveze.
A ne každý má JK deset km od domova. Nebo za ním domů nikdo jezdit nechce a nemůže!
Tyjo lidi! Nemusí to být vždy jen o penězích!!!
Je to o penězích. Sama to píšete.
Trenér dojede kamkoliv. Jenom ho holt musí někdo zaplatit.

napsal(a):
Tak já při těch penězích mluvím o trenérech, kteří mají trenérské zkoušky nebo jsou jinak odborně vzděláni nebo mají výkonnost nebo jiné kvality, pro které jim chci dávat peníze. Zrovna já jsem v zádi světa, takže můžu zodpovědně říci, že trenér se dá opravdu sehnat kamkoli. Za peníze. Nám sem na hranice s Německem dojížděl trenér od Olomouce.
Ale zkušeného člověka mám samozřejmě radou i dopomocí k dispozici zadarmo, a mám takových několik. A zase za mnou chodí o radu jiní lidé.
Jinak já jsem dojížděla na lekce akademické přípravy koní i pod zahraničními lektory, zadarmo (no, za cestu...), protože jsem skočila po nabídce zúčastnit se za výpomoc. Tož dá se, ne že ne. Jen musí mít člověk příležitost.
Ty jo! Od Olomouce. "Moje" trenérka má akční rádius jenom 80 km.

napsal(a):
Ty jo! Od Olomouce. "Moje" trenérka má akční rádius jenom 80 km.
No, se mu to vyplatilo. Měl nás objednaných na jeden den vždycky víc, takže potrénoval pár holek v jednom dvou JK a pak objel pár jednotlivců, doprava se rozpočítala, nakonec to nebylo tak zlé.
Jinou trenérku jsem si na tréninky vozila sama. Buď jsem si ji přivezla 40 km (tj. najela jsem ten den 160 km bez hengru a strávila na cestě min. 4 hodiny) a nebo jsem ji nabrala do soupravy cestou (zajížďkou) na plac do spřátelené stáje (chválabohu, jinak bych platila ještě nájem placu), a to tedy byly také téměř 4 hodiny na cestě a "jenom" 100 km dohromady Trenérka byla starší, ne v kondici, a řídit nemohla, takže když ji neměl kdo vézt, musela jsem já.
Tuhle zimu jsem se zapřisahala, že konečně začnu jezdit pravidelně pod trenérem, i kdybych měla koňa vozit do haly 15 km od nás (halu si najímat, samozřejmě) a trenér by dojížděl na halu za náma. No ale koupila jsem sedlo, že. Takže letošní přípravu na sezonu mám dotrénováno (tož nééé, vůůůbec to není o penězích )
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
napsal(a):
No, se mu to vyplatilo. Měl nás objednaných na jeden den vždycky víc, takže potrénoval pár holek v jednom dvou JK a pak objel pár jednotlivců, doprava se rozpočítala, nakonec to nebylo tak zlé.
Jinou trenérku jsem si na tréninky vozila sama. Buď jsem si ji přivezla 40 km (tj. najela jsem ten den 160 km bez hengru a strávila na cestě min. 4 hodiny) a nebo jsem ji nabrala do soupravy cestou (zajížďkou) na plac do spřátelené stáje (chválabohu, jinak bych platila ještě nájem placu), a to tedy byly také téměř 4 hodiny na cestě a "jenom" 100 km dohromady Trenérka byla starší, ne v kondici, a řídit nemohla, takže když ji neměl kdo vézt, musela jsem já.
Tuhle zimu jsem se zapřisahala, že konečně začnu jezdit pravidelně pod trenérem, i kdybych měla koňa vozit do haly 15 km od nás (halu si najímat, samozřejmě) a trenér by dojížděl na halu za náma. No ale koupila jsem sedlo, že. Takže letošní přípravu na sezonu mám dotrénováno (tož nééé, vůůůbec to není o penězích )
Vidíte, já plánovala to samé :D Jenže vše podražilo natolik, že při svém platu a plánech do budoucna teď v klidu obstarám kvalitně základní potřeby koně (vet, krmení, kovář, fyzio, ustájení, doprava ke koni, to je pořád něco) a na trenéra mi prostě nezbývá. Ještě bych tedy nemusela jít občasně za zábavou, ale bohužel nejsem ten typ, kterému stačí být jen v práci nebo u koní. A to si opravdu vyjdu max jednou týdně, ale prostě můj volný čas není možné odevzdat jen koním.
Já jezdila pár sezon co 14 dní za trenérem 70km tam a 70 zpět se dvěma koňmi.
Další sezony pak jezdil on za mnou, opět co 14 dní.
Pokročilejšímu jezdci to i stačí, trenér porovná, popracuje, zadá úkoly co a jak.
To je ale na nějaký trvalejší posun.
Potřebuji-li vyřešit něco konkrétního, může stačit jedna, dvě návštěvy a je po problému.

A tak holt když nemám na trenéra, tak počítám s tím, že letos se zatím jezdecky neposunu. Tak to prostě je. Pokud bych narazila na problém, který neumím bez trenéra řešit, tak bych buď ty peníze nějak sehnala a nebo bych to zařídila tak, abych situaci nezhoršovala, než to budu umět vyřešit - ať už tím, že budu mít na trenéra, nebo tím, že absolvuju nějaké kurzy, zkouknu nějaká výuková videa, nechám se vyškolit někým po internetu - hele proč ne, když to bude fungovat... Mně i ty články na Equichannelu pomohly spoustu věcí si tak nějak spojit dohromady.
Myslím si,že zadavetelka neudělala pořádnou práci ze země, ta je hodně důležitá před tím než na koně vůbec sedne. Klidně mohla s nějakým obsedáním ještě počkat. kam zbytečně spěchá
Jak to už bylo zmíněné,tak teď pracovat hodně ze země a udělat hodně pestré (slalom kužele, stromy slanom, plachta, deštník, menší klády přecházet ... ), je toho spousty,co jezdec může ze země dělat aby Vás to oba dva bavilo než si sedne do sedla. A hlavně to chce čas.trpělivost,která asi chybí a jak se říká méně je více. Raději toho udělám méně,ale častěji a hlavě musím dát koni prostor aby "informace" vstřebal. Třeba se někdo najde, když někomu nabídnete pomoc za to, že Vám s koněm poradí/pomůže.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Duckula
napsal(a):
Máte pravdu kometo, všichni už si tu na diskuzi zvykli, že se chováte 😏
Upraveno Adminem 6.3.2023 v 7:19 - urážky
:D kometa tady má jeden z nejkultivovanějších projevů :D

JanaJanaJanaJana
napsal(a):
:D kometa tady má jeden z nejkultivovanějších projevů :D
Děkuji.