Test paternity a dozápis do průkazu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.3.2023 06:08
Naja

XXX.XXX.143.112

Zdravím,
máte někdo podobnou zkušenost?

Mám kobču, rodiče v modrém průkaze nezapsáni, snažím se tedy dohledat. Otcem by údajně měl být licencovaný plemeník, a tak mě napadla cesta skrze test paternity.

Předchozí majitel byl lajdák a bohužel ho nelze nijak kontaktovat ohledně jakýchkoliv informací. Napadá mě tedy ještě otázka. Pokud by se prokázal otec jako licencovaný plemeník, jak se to poté řeší?
Bude vystavený připouštěcí lístek? Kdo je povinen případně tento připouštěcí lístek zaplatit? Aktuální majitel, který zajistil genetické testy, nebo první majitel hříběte?
Děkuji!

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.3.2023 07:15

Matku znáte a zapíší vám ji? Plemeník je schválen pro plemeno, jehož je příslušníkem matka?

Pokud obojí neplatí, nemá smysl dohledávat původ hříběte, protože nic nezískáte.
Bude to "typ teplokrevný" (pony, chladnokrevný, apod.) se zapsanými rodiči (zapsaným rodičem, pokud matka není dohledatelná).

Leda pokud jsou oba rodiče s původem a uchovnění v rámci plemene, můžete se pokusit získat doklad o plemenné příslušnosti hříběte. Jinak ztráta času...

Připouštění se uskutečnilo u jiného majitele, pokud byl tedy připouštěcí lístek vystaven, musel by vám majitel hřebce vystavit duplikát, to by snad měl udělat zadarmo, protože připuštění bylo už přeci zaplaceno při předání originálního přip. dokladu (max. bych očekávala nějaký administrativní poplatek za námahu). Se domnívám. Ale jestli má majitel hřebce připouštěcí lístky někde archivované... U některých plemen vám uznají původ pouze na základě testu paternity (- nebo genotypu?), nepotřebujete doklad o připuštění, kamarádka takhle dopátrala původ u amerického plemene a Američani jí vystavili potvrzení o původu (no ale ten měl známý původ, jenom se to ověřilo testy, protože majitel matky se tím nezatěžoval v době "produkce" hříběte, aby vyběhal papíry).

7.3.2023 07:29
jesie

XXX.XXX.145.142

Já znám případ,kdy ne úplně férově byla provedena černá plemenitba,hříbě utajeno. Matka zřejmě A1/1 a otec plemeník,tuším ČT.... hříběti dodělal modrý průkaz až časem jeden z pozdějších majitelů.

Takže zřejmě to asi existuje,možnost,že se narodí utajené hříbě (neptejte se mě na motivaci).

Také by mě zajímalo,zda lze dodělat testy DNA a pokud se tuší,kdo by mohl být rodiči,lze nějak zlegalizovat?

Možná Horsana by mohla vědět...

7.3.2023 08:39
sisi58

XXX.XXX.191.1

Naja napsal(a):
Zdravím,
máte někdo podobnou zkušenost?

Mám kobču, rodiče v modrém průkaze nezapsáni, snažím se tedy dohledat. Otcem by údajně měl být licencovaný plemeník, a tak mě napadla cesta skrze test paternity.

Předchozí majitel byl lajdák a bohužel ho nelze nijak kontaktovat ohledně jakýchkoliv informací. Napadá mě tedy ještě otázka. Pokud by se prokázal otec jako licencovaný plemeník, jak se to poté řeší?
Bude vystavený připouštěcí lístek? Kdo je povinen případně tento připouštěcí lístek zaplatit? Aktuální majitel, který zajistil genetické testy, nebo první majitel hříběte?
Děkuji!

Kolik ještě příspěvků dáte na tohle téma? Jede vám nestačí?

7.3.2023 10:38
Naja

XXX.XXX.137.83

To je právě ono. S největší pravděpodobností se jedná o černou plemenitbu dle prozatímních informací.

Bylo mi řečeno, poslat hřívu na laborky a pokud je otec plemeník, měli by tam mít jeho genetický profil.

Tam se mi právě nabízí ta otázka, když se na to přijde, jak je to tedy řešeno

7.3.2023 10:39
Naja

XXX.XXX.137.83

sisi58 napsal(a):
Kolik ještě příspěvků dáte na tohle téma? Jede vám nestačí?

Omlouvám se, teprve se učím, jak to tu funguje.

7.3.2023 11:50
Arbora

XXX.XXX.134.90

Naja napsal(a):
To je právě ono. S největší pravděpodobností se jedná o černou plemenitbu dle prozatímních informací.

Bylo mi řečeno, poslat hřívu na laborky a pokud je otec plemeník, měli by tam mít jeho genetický profil.

Tam se mi právě nabízí ta otázka, když se na to přijde, jak je to tedy řešeno

DNA test je jedna vec, platný pripúšťací lístok vec druhá. Na to tie lístky sú, aby bola nejaká záruka, že kôň skočil na kobylu v čase pripúšťacej sezóny, s platnou licenciou.

Teoreticky, ak viete meno matky a budete mať otca, môžete osloviť majiteľa žrebca, možno k tomu pripúšťaniu bude mať dokumenty.

Otázka je, či vám to za to stojí, investovať čas a peniaze, výsledok neistý a možno ani potom dodatočne preukaz pôvodu nezískate.

7.3.2023 13:47

Naja napsal(a):
Omlouvám se, teprve se učím, jak to tu funguje.

Funguje to tak, že ne vždy je odpověď okamžitá. Není to on line poradna. Někdy odpověď ani nepřijde.

7.3.2023 14:07
Jejda

XXX.XXX.91.129

Možná se pletu, ale domnívám se, že kopii připouštěcího lístku můžete získat tam, kde byl chovateli plemeníka vydán připouštěcí rejstřík - po připouštěcí sezóně se totiž rejstřík vrací uznanému chovatelskému sdružení.
Hlavně ale záleží na tom, jestli znáte matku. Pokud ne, zřejmě neuspějete ani s doplněním otce i kdyby byl zapsaný v rejstříku plemeníků a potvrzený DNA.
Černou plemenitbu (ať už se jedná o nedopatření nebo cílené jednání) můžete oznámit na České plemenářské inspekci (ČPI). Viník je ten, u koho byla matka ustájena v době oplodnění. Ono by je tam zajímalo i "jenom" administrativní pochybení - matka může být známa, otec je plemeník s papíry, ale nebyly zaslány předepsané doklady v předepsaném termínu na předepsané místo.
U ČPI se ale v prvé řadě budou zajímat o to, kdy k oplodnění došlo - mají nějaké lhůty na promlčení.

7.3.2023 23:04
Artemisia

XXX.XXX.97.137

Při určování paternity je ideální stav, kdy máte k dispozici DNA potomka, matky a potenciálního otce.
Máte k dispozici DNA matky koně, kterého řešíte? Budete ji schopná získat?
Pokud ji budete mít k dispozici a tušíte, kdo by mohl být otec, tak pak vám laborka může na 99,9 % určit, zda je tomu skutečně tak. Pokud ale netušíte, kdo by mohl být otec, tak si nejsem jistá, že laborka bude ochotná a schopná hledat v databázi DNA všech plemeníků a pak vám poskytnout výsledek.
Pokud ovšem DNA matky nemáte k dispozici, tak v tom případě vám v laborce max. s jistotou potvrdí, že označený konkrétní otec není otec, ale již vám nebudou schopni sdělit bez znalostí DNA matky, zda otcem skutečně je. Tedy řeknou, že otcem může být, ale s mnohem menší pravděpodobností, než kdybyste měla k dispozici i DNA matky.
Jak by to pak bylo se zapsáním do průkazu koně, pokud by se vám rodiče podařilo určit, to ovšem netuším.

8.3.2023 07:17
kallisto

XXX.XXX.217.242

Jejda napsal(a):
Možná se pletu, ale domnívám se, že kopii připouštěcího lístku můžete získat tam, kde byl chovateli plemeníka vydán připouštěcí rejstřík - po připouštěcí sezóně se totiž rejstřík vrací uznanému chovatelskému sdružení.
Hlavně ale záleží na tom, jestli znáte matku. Pokud ne, zřejmě neuspějete ani s doplněním otce i kdyby byl zapsaný v rejstříku plemeníků a potvrzený DNA.
Černou plemenitbu (ať už se jedná o nedopatření nebo cílené jednání) můžete oznámit na České plemenářské inspekci (ČPI). Viník je ten, u koho byla matka ustájena v době oplodnění. Ono by je tam zajímalo i "jenom" administrativní pochybení - matka může být známa, otec je plemeník s papíry, ale nebyly zaslány předepsané doklady v předepsaném termínu na předepsané místo.
U ČPI se ale v prvé řadě budou zajímat o to, kdy k oplodnění došlo - mají nějaké lhůty na promlčení.

Viník je ten, u koho byla matka ustájena v době oplodnění.

To vážně?

8.3.2023 09:02

Jejda napsal(a):

Jsem se ztratila. Tak matku snad znáte vždycky, ne?

8.3.2023 09:09
Jejda

XXX.XXX.91.129

kallisto napsal(a):
Viník je ten, u koho byla matka ustájena v době oplodnění.

To vážně?

A) Jak jinak si vysvětlit § 19 ze zákona č. 154 2000 Sb., kde je uvedeno:
Přirozená plemenitba
(1) K přirozené plemenitbě mohou chovatelé používat pouze plemeníky zapsané v ústředním registru plemeníků.

Chovatelem rozumím toho, kdo má kobylu na hospodářství.

B) Pokud mám jako vlastník ustájenou kobylu u chovatele, který dopustí (nebo umožní) černou plemenitbu, kdo by měl být viník? Připouštím, že v tomto případě být asi velké dohady, pokud si jako vlastník kobyly, zajistím (umožním) její oplodnění.

8.3.2023 09:13

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

No ona tazatelka koně koupila. A už minulý majitel informace nepředal, nezabýval se tím a je nekontaktovatelný.
Takže když nemá kůň vyplněné v průkazu rodiče, v tuhle chvíli může být matka skutečně neznámá :-)

My koupili poníka od překupníka, a ten jezdil nakupovat koně někam na množírnu, tam se prostě jednou do roka sehnali všichni ročci z pastviny, a nazdar, nezkoumalo se nic

8.3.2023 09:17
jesie

XXX.XXX.145.142

Budete se divit,ale opravdu jsem zažila,že matka ani otec neznámý...taky to nechápu. A taky nechápu,jak je možné ,že pak dodatečně lze ve Slatiňanech požádat o modrý průkaz... Proč se nejde po původním majiteli,protože snad se hříbě najednou nevyloupne že

8.3.2023 09:34

jesie napsal(a):
Budete se divit,ale opravdu jsem zažila,že matka ani otec neznámý...taky to nechápu. A taky nechápu,jak je možné ,že pak dodatečně lze ve Slatiňanech požádat o modrý průkaz... Proč se nejde po původním majiteli,protože snad se hříbě najednou nevyloupne že

Požádat o průkaz koně není jen možné, ale dle zákona jste jako majitel nezaevidovaného koně dokonce povinna.

ÚEK nebo spíš ČMSCH by musela podat podnět ČPI. Tyhle společnosti odpovědné za evidenci jsou soukromé, nemohou ukládat žádné sankce, to může ČPI, ta by musela zřejmě vyšetřit, kdo za to teda může (protože majitel, co jde koně zaregistrovat, asi ne- presumpce neviny) no to by ta ČPI nedělala nic jiného, že. (koní mimo registr je strašné kvantum, tady v pohraničí tuplem).

Je samozřejmě možné koupit koně bez průkazu, třeba kamarádka co dovezla toho strakatého huculíka z PL. Ten měl doklady o původu, ano, ale zaregistrovat v CZ se musel. Kdyby koupila z PL (z Egypta...) neoznačeného koně bez původu, prostě by ho převezla s nějakým cancem papíru s vyplněným očkováním a krví do CZ a nechala vystavit průkaz na základě označení a popisu koně akreditovaným komisařem, naprosto identicky jako u hříběte.

Tak jsme to za vstupu legislativy o označování a evidenci v účinnost udělali i my s tou dobou již náctiletým poníkem, žádný problém, vše v pořádku, tato praxe funguje dodnes.

8.3.2023 09:48
evcusik

XXX.XXX.19.101

jesie napsal(a):

A jak chcete jinak zlegalizovat koníka na dvoře, než ho popsat/čip a dát do evidence (modrý průkaz)?

Na UEK jsou vůbec rádi, že to někdo nahlásí, někdo se ke koni přihlásí a mají tak přehled.

Já po cca 4 letech od fyzického přesunu nahlašovala import z PL, protože min.3 češi byli líní řešit import a změnu majitele (aj veterináře)

8.3.2023 10:02

No ona tazatelka koně koupila. A už minulý majitel informace nepředal, nezabýval se tím a je nekontaktovatelný.
Takže když nemá kůň vyplněné v průkazu rodiče, v tuhle chvíli může být matka skutečně neznámá :-)

My koupili poníka od překupníka, a ten jezdil nakupovat koně někam na množírnu, tam se prostě jednou do roka sehnali všichni ročci z pastviny, a nazdar, nezkoumalo se nic

A tak to mi uniklo. Když koupím březí klisnu, nevědouc...

8.3.2023 10:04

evcusik napsal(a):
A jak chcete jinak zlegalizovat koníka na dvoře, než ho popsat/čip a dát do evidence (modrý průkaz)?

Na UEK jsou vůbec rádi, že to někdo nahlásí, někdo se ke koni přihlásí a mají tak přehled.

Já po cca 4 letech od fyzického přesunu nahlašovala import z PL, protože min.3 češi byli líní řešit import a změnu majitele (aj veterináře)

Pravda, my taky hlásili poničku po třech letech. Do té doby to nikdo neřešil.

8.3.2023 10:50
evcusik

XXX.XXX.19.101

Pravda, my taky hlásili poničku po třech letech. Do té doby to nikdo neřešil.

Až si budu někdy kupovat zase koně a zeptám se, jestli má modrý průkaz - tak ho budu chtít vidět a prolustrovat. Tady jsem se zeptala a taky jestli je očkovaný. Oboje odpověď ano.

Přijedu s vozíkem, dostanu do ruky průkaz, čerstvě očkovaný 2 dny před odjezdem a ještě jen na tetan, jinak bez záznamu. Majitel zapsaný poslední polák, prodávající byla češka co koupila od čecha. No ještě jsem s průkazem vletěla do hengru kouknout na popis koně :D Nyní po letech už netrnu, jestli nemám kradeného koně a někdo se o něj nepřihlásí.

Aj tak bych ho vzala, nebyl uplně ve vhodných podmínkách - prostě poník, proč by mu někdo platil veta nebo kováře. Sic byl hazjlík, ale nakonec jsme zjistili že bolavý problém v hubě a dneska je největší kámoš dětí - žádný hajzlík, naopak velmi tolerantní a pro každou ptákovinu.

8.3.2023 11:02
jesie

XXX.XXX.145.142

Je to o úhlu pohledu. Já bych tvrdě trestala černou plemenitbu,výmluvy,že chovatel je nezodpovědný,bla,bla bla....Rozmnožují se takhle nemocní jedinci,jedinci,kteří nemají v chovu co dělat,jedinci bez dohledatelné minulosti.
Není to houska na krámě,je to živý tvor....asi tak.

8.3.2023 11:19

jesie napsal(a):
Je to o úhlu pohledu. Já bych tvrdě trestala černou plemenitbu,výmluvy,že chovatel je nezodpovědný,bla,bla bla....Rozmnožují se takhle nemocní jedinci,jedinci,kteří nemají v chovu co dělat,jedinci bez dohledatelné minulosti.
Není to houska na krámě,je to živý tvor....asi tak.

No, vzhledem k tomu, že není bič ani na množírny psů...

8.3.2023 11:20

No, vzhledem k tomu, že není bič ani na množírny psů...

Kde fena vyprodukuje xy štěňat dvakrát do roka.

8.3.2023 12:07
jesie

XXX.XXX.145.142

Není zákon. Mnohokrát jsem konzultovala s KVS. U nás v kraji by chtěli. A opravdu se snaží. Ale často narazí na bezmoc,že zákon je špatně postavený a pravomoce velmi omezené....Ale to už je na jinou diskuzi.

Za mě prostě neregistrované zvíře = veliká pokuta,zákaz chovu dalších koní. Pokud kupující do toho rizika jde a koupí si takové zvíře,jeho problém - pokuta by šla za ním.Neznalost neomlouvá. Rozdalo by se pár velkých pokut a postupně by se chování těchto lidí změnilo,nestálo by jim to za ten pidi výdělek .

8.3.2023 12:21

KVS pravomoci opět k sankcím nemá. Může pouze spolupracovat s mocí výkonnou, zpravidla s nějakým místně příslušným úřadem. Vymahatelnost je potom věcí druhou, spousta zamců státní správy se do toho nepohrne právě proto, že návratnost vynaložených prostředků je mizivá.

Tuhle si tu postěžovala jakási starostka nebo zastupitelka, kolik že stálo její obec pár zaběhlých psů a nějaká ta byrokracie kolem, a že už od té doby nehodlá podobné případy vůbec řešit, protože by to tu vesnici přivedlo na buben. Jestli je to podobné se spoluprací s KVS, tak se ničemu nedivím.

Musela byste rozlišit neregistrované zvíře dovezené od získaného na území státu, a jak to dokážete. Začala by se všechna zvířata "dovážet". Za hranice naše KVS pravomoc nemá, tam by si nic nezkontrolovali. No a nebo by se ta zvířata prostě za celý život nezaregistrovala, co už. Kupující, který by s tím měl problém, by takové zvíře nekoupil (což neudělá ani dnes), holšiška, co to chce mít u babičky na dvorku s ovečkama, ta nebude ani tušit (stejně jako ani teď netuší). Jak se na to přijde, kůň se rychle prodá, bývalý majitel je nepostihnutelný, protože teď právě nic nepáchá (a dokažte, že páchal), nový majitel je neznámý "jé, já jsem tu smlouvu ztratil, mobil mi ukradli, odvezli si ho někam na Šumavu....".

Tohle mi zrovna nepřijde jako kritický bod k postihu. Spíš než postih bych volila exekuční označení koně za běžnou taxu, poučení majitele. Navíc když ten majitel přijde s tím, že toho koně chce on označit, tj. chce nezákonný stav napravit, tak ještě mu dát přes prsty, to kdyby se rozkřiklo, tak už nikdá nikdo nepřijde.

8.3.2023 12:27
jesie

XXX.XXX.145.142

KVS pravomoci opět k sankcím nemá. Může pouze spolupracovat s mocí výkonnou, zpravidla s nějakým místně příslušným úřadem. Vymahatelnost je potom věcí druhou, spousta zamců státní správy se do toho nepohrne právě proto, že návratnost vynaložených prostředků je mizivá.

Tuhle si tu postěžovala jakási starostka nebo zastupitelka, kolik že stálo její obec pár zaběhlých psů a nějaká ta byrokracie kolem, a že už od té doby nehodlá podobné případy vůbec řešit, protože by to tu vesnici přivedlo na buben. Jestli je to podobné se spoluprací s KVS, tak se ničemu nedivím.

Musela byste rozlišit neregistrované zvíře dovezené od získaného na území státu, a jak to dokážete. Začala by se všechna zvířata "dovážet". Za hranice naše KVS pravomoc nemá, tam by si nic nezkontrolovali. No a nebo by se ta zvířata prostě za celý život nezaregistrovala, co už. Kupující, který by s tím měl problém, by takové zvíře nekoupil (což neudělá ani dnes), holšiška, co to chce mít u babičky na dvorku s ovečkama, ta nebude ani tušit (stejně jako ani teď netuší). Jak se na to přijde, kůň se rychle prodá, bývalý majitel je nepostihnutelný, protože teď právě nic nepáchá (a dokažte, že páchal), nový majitel je neznámý "jé, já jsem tu smlouvu ztratil, mobil mi ukradli, odvezli si ho někam na Šumavu....".

Tohle mi zrovna nepřijde jako kritický bod k postihu. Spíš než postih bych volila exekuční označení koně za běžnou taxu, poučení majitele. Navíc když ten majitel přijde s tím, že toho koně chce on označit, tj. chce nezákonný stav napravit, tak ještě mu dát přes prsty, to kdyby se rozkřiklo, tak už nikdá nikdo nepřijde.

Nejsem zákonodárce,nicméně věřím,že cesta by se našla.... Ale jsem již zvyklá,že spíše se řekne,že to nejde protože......dosaďte cokoliv.

8.3.2023 12:32

Hele kdyby se na tom daly vydělat prachy - šlo by to hned

8.3.2023 12:35

jesie napsal(a):
Nejsem zákonodárce,nicméně věřím,že cesta by se našla.... Ale jsem již zvyklá,že spíše se řekne,že to nejde protože......dosaďte cokoliv.

Možná si pamatujete. Je to tak 2 roky zpátky.

Po obci volně běhaly ovce. Vědělo se, čí jsou. Likvidovaly lidem zahrádky, množily se, hynuly (mrtvoly v potoce). Obyvatelé oslovili starostu, KVS, plemenáře, hygienu, TV a ...prd.

8.3.2023 15:16
nyin

XXX.XXX.52.100

Podobnou záležitost jsem řešila pár let zpátky.

Kupovala jsem si valacha, typ pony, s tím, že jsou známí oba rodiče, akorát nejsou zapsaní v průkazu. Otec plemeník, matka stejné plemeno jako otec.

Dohledala jsem si majitelku matky a požádala jí o pár žíní včetně cibulek. Vytrhala jsem také několik žíní svému valachovi. DNA otce má k dispozici laborka. Označené žíně matky i Emči jsem tam poslala s průvodním dopisem, kde jsem žádala o test paternity na konkrétního plemeníka. Původ se potvrdil a laborka mi poslala protokol. Ten jsem spolu s žádostí a vysvětlením situace zaslala na ÚEK, kde vystavili nový průkaz s plemennou příslušností koně a zapsanými rodiči. Připouštěcí lístek jsem nepotřebovala.

9.3.2023 08:14
Artemisia

XXX.XXX.97.137

Možná nejapný dotaz.
Musí mít každý plemeník stanovený DNA profil? Je to jedna z podmínek uchovnění?

9.3.2023 08:54
Jejda

XXX.XXX.91.129

Artemisia napsal(a):
Možná nejapný dotaz.
Musí mít každý plemeník stanovený DNA profil? Je to jedna z podmínek uchovnění?

Ano musí, je to jedna z podmínek pro zapsání do ústředního registru plemeníků. Blíže viz odkaz dole.

http://www.uek.cz/ch_srp.htm

25.4.2023 09:56
Naja

XXX.XXX.10.51

Bohužel matka je opravdu neznámá. Snažím se pátrat různě po lidech, ale zatím bez úspěchu.
Pravděpodobně ji už nikdy nezjistím, pokud se tedy ten daný člověk, kde se to stalo, sám nepřihlásí, ale to by byl sám proti sobě, pokud tedy opravdu vznikla za účelem černé plemenitby (což je velmi pravděpodobné z prozatímních informací)
Ráda bych rodiče zjistila i co se týče genetických predispozicí zdravotních, ale jak říkám, asi už nezjistím.

25.4.2023 11:15
Naja

XXX.XXX.140.74

Ještě mě tedy napadá otázka. Dle vzhledu by matka pravděpodobně mohla být A1/1. Nevíte, jestli je podobná genetická databáze u Jockey Clubu i v případě kobyl? Jestli by se případně dala projet i tato ohledně matky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík