Výcvik a vztah s koněm

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

aja1604

4.4.2023 10:56
aja1604

XXX.XXX.137.227

Dobrý den, prosím o radu. Ale nejdřív Vás uvedu do kontextu. :)
Před nedávnem jsem dostala na starost 10ti letého valacha. Není nijak zákeřný, trochu temperamentní má svoji hlavu - jezdce si vyzkuší. Na jízdárně trochu tlačivější, venku nevím.
Já jsem po delší pauze a on taky delší dobu nic moc nedělal. Zatím mi přijde, že mě vyloženě nesnáší. V boxe se vyčistit dá bez problému, ale narušuje můj prostor (stojí vedle mě, tlačí mě ke zdi) na posunutí, hlasový povel nereaguje. Vždy plácnutí po pleci čí krku (prý je na to takhle zvyklý). Na vodítku taky ok, občas zastaví a nic s ním nehne - až pamlsek. Na jízdárně byl bez problému, trochu línější. Aktivní začal být až když jsem měla v ruce bič (nepoužila jsem ho). Včera jsem ho měla na lonži (kruhovka byla plná tak jsem ho měla na kryté jízdárně). Nechtěl vyjít na kruh, pořád se motal okolo mě, když jsem měla v ruce lonž.bič zůstal na kruhu. Přechody krok-klus a klus-krok bez problému. Když jsem chtěla nacválat vyloženě mě odtáhl přes půl jízdárny. Tak jsem zkusila znovu, teď pracovat i po obvodu jízdárny ne jen na kruhu, ale zase, tentokrát skočil až ven z jízdárny. Jinak při každé práci čumí okolo, řehtá na kámoše vedle ze stáje, no vyloženě mě nebere vážně.
Máte radu jak s ním začít budovat vztah ? Chci ho pochopit a chci aby on chápal mě, ne za cenu, že pokaždé když udělá něco co se mi nelíbí ho plácnu - na což je asi zvyklý. Potřebuji si u něj získat respekt a důvěru. Pokud máte tip na zajímavou literaturu a jiné tipy budu ráda.
Jinak zatím si snažím domluvit tréninky s trenérem. :)

4.4.2023 11:00
evcusik

XXX.XXX.20.227

Máte před sebou koně, který toto buď nezná a nebo rád prověřuje méně zkušené lidi. Takže v prvním případě s k němu chovejte jako k mladému a věci ho naučte, tzn naučte ho na pobídky, aby zareagoval jak potřebujete vy.

V druhém případě maximálně důsledně vyžadujte aby, aby se kůň opravdu posunul, nikoliv, že mu uhnete vy a pod.

Pokud vůbec nevíte o čem mluvím, reste s trenérem nebo někým služebně starším ve stáji a pracujte pod jeho vedením.

To není o vztahu, jako spíš vymezení hranic a případně naučení pro něj nových věcí. Kůň se fakt nerodí s knížečkou, jak fungují lidské pobídky a pomůcky.

aja1604

4.4.2023 11:17
aja1604

XXX.XXX.137.227

evcusik napsal(a):
Máte před sebou koně, který toto buď nezná a nebo rád prověřuje méně zkušené lidi. Takže v prvním případě s k němu chovejte jako k mladému a věci ho naučte, tzn naučte ho na pobídky, aby zareagoval jak potřebujete vy.

V druhém případě maximálně důsledně vyžadujte aby, aby se kůň opravdu posunul, nikoliv, že mu uhnete vy a pod.

Pokud vůbec nevíte o čem mluvím, reste s trenérem nebo někým služebně starším ve stáji a pracujte pod jeho vedením.

To není o vztahu, jako spíš vymezení hranic a případně naučení pro něj nových věcí. Kůň se fakt nerodí s knížečkou, jak fungují lidské pobídky a pomůcky.

Vim o čem mluvite. Ja zkušenosti s konmi mam :) . Jen se mi poprve stalo tohle. Vím, že si mě zkouší, proto trvám na trenincích pod vedením trenéra. Spíš jsem myslela na co a popř. jakou práci se mezitím zaměřit.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.4.2023 11:23

Připravujte situace tak, aby nejjednodušší pro toho koně bylo splnit úkol dle vašeho očekávání.

Místo odtlačování koně v boxe nebo oplácávání ho odvažte, jeho hlavu otočte tak, aby zadkem musel uhnout, kam potřebujete, případně ho odcouvejte a zase přiveďte, případně kolečko po boxe. Nebo ho neuvazujte a ošetřujte ho mimo úvaz - to bude pro něj nová situace, ve které vy budete mít prostor určit svoje pravidla. Reagujte jako na remontu, nezlobte se na něj, pokud vás neohrožuje, trpělivě opravujte. Pokud naznačí správnou reakci na pokyn, dejte mu pocítit úspěch.

Pokud to vypadá, že na lonži neumí, tak ho to nejdřív naučte.
Lonžovací bič není akt terorismu, je to normální pomůcka pro komunikaci na kruhu, takže ho klidně noste vždy a používejte právě pro tu komunikaci. Můžete s ním koně za dobře odvedenou práci i pohladit, podrbat. Zároveň ho můžete používat jako ukazovátko. Na lonži pracujte tehdy, kdy nehrozí rušivé elementy. Až budete mít s koněm vyřešené základy, můžete začít přidávat obtížnost právě tím, že budete lonžovat v rušnější denní době nebo na rušnějším místě. Na lonži koně nepruďte, dělejte spíš krátké úderné sestavy než dvacetiminutové kroužení na každou ruku. Zvažte, zda vůbec lonžovat (dokolečka) potřebujete. Nebude lepší s koněm popracovat z ruky na jízdárně? Zkuste zjistit, co by ho mohlo bavit.

Ví ten kůň, co je pochvala? Je na něm vidět, že pochvala v něm probouzí pocit spokojenosti? Chválíte tak, aby si toho všimnul, a nebo jen tak zběžně plácnete a řeknete mimochodem "hodný". Když něco toho koně učíte, musíte správnou reakci označit něčím, čeho si ten kůň vždy všimne, a co spustí pozitivní odezvu organismu. Takže pokud neumí, naučit pochvaly.

Kromě práce choďte taky za/s koněm jen tak. Podrbat, popovídat, odvést do výběhu (zůstat se podívat, co tam bude dělat, jak si povídá s ostatními...), dát krmení. Na procházku, počumět po okolí, popást na louku, brodit do potoka. Tam ho poznáte nejlíp.

Nastavte pevné hranice chování, které od koně očekáváte, a nastavte si svoji metodiku, jak toho dosáhnout (musí to být pro toho konkrétního koně splnitelné samozřejmě). A hlídejte sebe, abyste dodržovala pravidla. Jakmile kůň pochopí, že mantinely jsou odtud potud (ale nikoli mimo jeho schopnosti), bude spokojený. Je na vás, abyste mu je srozumitelně ukázala. Pokud nevíte, jak na to, nemáte dobrý pocit, nezvládnete reagovat na různé situace standardně tak, abyste koně nemátla - tak potřebujete, jak řečeno, někoho zkušeného na místě, aby vám poradil.

4.4.2023 11:25

aja1604 napsal(a):
Vim o čem mluvite. Ja zkušenosti s konmi mam :) . Jen se mi poprve stalo tohle. Vím, že si mě zkouší, proto trvám na trenincích pod vedením trenéra. Spíš jsem myslela na co a popř. jakou práci se mezitím zaměřit.

Jo, tak to my nevíme. To bude vědět trenér nebo majitel toho koně, co ten kůň umí, co ho baví, čím byste se mohli nekonfliktně zabavit a nebo co je dobré procvičit.

Tihle lidé vám musí poradit. Když ne, holt bych postupovala podle svého textu výše, a hledala, co by mi pomohlo.

4.4.2023 11:45
evcusik

XXX.XXX.39.32

aja1604 napsal(a):

Tomu nerozumím. Zkušený člověk si s tímto poradí raz dva.
Když nejde jeden přístup, zkusím, druhý, třetí..nějak cíle dosáhnu a pak ladit, ať je to jen hezčí a lepší.

4.4.2023 14:25
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak v prvom rade pokiaľ si chcem s koňom budovať vzťah, nezačnem s cvikmi, pri ktorých ho od seba odháňam bičom.

Pokiaľ dlhšiu dobu nepracoval, práca na kruhu pre neho nie je vôbec vhodná, potrebuje dlhé línie a veľké, pohodlné obraty.

Samozrejme po zime je nutné brať do úvahy stratu kondície, stratu osvalenia, zatuhnutosť, výstroj, atď.

Zastavovať, cúvať (KROK dozadu, nie 20 metrov) a ustupovať je možné koňa naučiť pri pasení, alebo nejakých príjemných prechádzkach na ruke, preložených s pasením, tam si aspoň máte šancu ten vzťah nejako vybudovať.

Svaly chrbta sa tiež dajú posilniť pomocou cvikov zo zeme, viď "Pilates pre kone" a podobné odkazy, je ich plný yotube, väčšina je ale v cudzom jazyku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík