Dobrý den, mám malý problém a už si nevím rady. Valášek je za tři dny 5 letý ještě minulý rok běhal dostihy. Já ho koupila od bývalé majitelky, kde nevím co vše s ním dělali nebo nedělali. Každopádně teď má valášek každodenní péči, krmnou dávku jemu vyhovující a i práci kdy někdy jsme v hale a někdy na jízdárně venku. Problém je že na jízdárnách cválá hezky pomalu a reaguje na každou jemnou pobídku, pak přejdu na cvalovku, aby se mohl protáhnout a v tu chvíli se z něj stane "magurek" a vystřelí vůbec nevím jak na něj když na jízdárně reaguje na hlasové povely, ale jakmile přejdeme na cvalovku tak vždy vystřelí, a nejde ho klasickými pobídkami zastavit (zmáčknout kolena, stehna, zatáhnout trošku otěže, zkusit zatahat pravá a levá) vůbec. Dneska mi to udělal znovu přitom krok a klus na té cvalovce zvládá levou zadní. Nevíte někdo nějakou práci která by ho naučila, že už nemusí utíkat? Na lonži normálně na přechodech pracujeme to samé pod sedlem. Trápí nás jen ta cvalovka. Lesy tu máme taky, ale tím, že mi takhle zlobí na cvalovce tak majitelka stáje nedoporučuje jít ven, aby me někde nevyklopil a ještě něco nezpůsobil. Ven tedy chodíme jen na ohlavce a já po svých kdy jdeme třeba na louku. Budu ráda za každé nápovědy jak na něj. Mám ho teďka 2 měsíce což je ještě málo, ale chci s ním pracovat co nejlépe a y to byl skvělý parťák na vyjížďky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je naučený, že na cvalovce se cválá. Takže rada jednoduchá. Na cvalovce necválejte, protáhnout ho nechávejte v místech, kde jindy chodíte krokem, aby si nezafixoval neřízený let střemhlav, ale aby dával pozor, co se po něm chce. Ale nebojte, on neumře, když ho protáhnout venku vůbec nenecháte. Nikdy necválejte ve volném prostoru, kde se může "utrhnout". Resp. cválejte tam, až budete mít přeježděno, a bude jistota, že vaše pomůcky kůň vnímá, jak má.
Jaká práce ho naučí, aby neutíkal, když nemá? Přiježdění. Nový způsob ježdění musí v jeho hlavě přebít staré návyky, které nyní pořád ještě převládají. Jestli ho někdo učil na cvalovce cválat tři roky, tak to nezmizí samo. Bude potřeba intenzivní přeprogramování. Pokud nevíte, jak na to, zajistěte si člověka se zkušenostmi s redrezurou dostihových koní, který vám poradí (trenéra).
Já jsem venku necválala s dostihákem jeden rok. Což samozřejmě nemusí být potřeba, pokud se tomu věnuje někdo, kdo tomu rozumí.
napsal(a):
Je naučený, že na cvalovce se cválá. Takže rada jednoduchá. Na cvalovce necválejte, protáhnout ho nechávejte v místech, kde jindy chodíte krokem, aby si nezafixoval neřízený let střemhlav, ale aby dával pozor, co se po něm chce. Ale nebojte, on neumře, když ho protáhnout venku vůbec nenecháte. Nikdy necválejte ve volném prostoru, kde se může "utrhnout". Resp. cválejte tam, až budete mít přeježděno, a bude jistota, že vaše pomůcky kůň vnímá, jak má.
Jaká práce ho naučí, aby neutíkal, když nemá? Přiježdění. Nový způsob ježdění musí v jeho hlavě přebít staré návyky, které nyní pořád ještě převládají. Jestli ho někdo učil na cvalovce cválat tři roky, tak to nezmizí samo. Bude potřeba intenzivní přeprogramování. Pokud nevíte, jak na to, zajistěte si člověka se zkušenostmi s redrezurou dostihových koní, který vám poradí (trenéra).
Já jsem venku necválala s dostihákem jeden rok. Což samozřejmě nemusí být potřeba, pokud se tomu věnuje někdo, kdo tomu rozumí.
Děkuji mockrát, majitelka stáje má své dva A1/1 tak se zeptám jak na to šla ona a ať na nás dohlédne 😊
On v podstate robí presne to, čo od neho chcete na tej cvalovke, cvála. Pomôcky ignoruje, lebo na ne nie je naučený, v tréningu to kone obvykle poznajú, že je koniec práce - kolená na nich pracovný jazdec nestlačí, takže najčastejšie sa zastavuje hlasom a telom - ťažko sa to popisuje, skrátka sa jazdec uvoľní z polohy "bežíme", na polohu "máme odpracované".
Tieto nedorozumenia často vznikajú tým, že dostihák má tempo vyššie, jemu to príde pohoda, ale jazdec je v panike, lebo ide strašne rýchlo. Do toho začne jazdec stresovať, vymýšľať, ako preboha toho koňa zastaviť, začne hrabať koňovi v hube, rôzne na ňom cvičiť spartakiádu, čo koňa akurát naštve, alebo vydesí.
Ja by som teda naopak s koňom chodila von, viac, než na tú jazdiareň. Ale bez cvalu. Momentálne ho učíte iba to, že v hale sa pracuje a keď sa cvála vonku, tak sa cvála poriadne. Potrebuje vedieť, že sa dá ísť do lesa, napríklad iba krokom. Takže čo najviac kráčať (pre dobrý pocit môžete aj po tej jazdiarni), klusať iba na bezpečných miestach, kde to neláka koňa odskočiť a pracovať s telom a hlasom. Hlavne sa nepredkláňať.

Arbora
napsal(a):
On v podstate robí presne to, čo od neho chcete na tej cvalovke, cvála. Pomôcky ignoruje, lebo na ne nie je naučený, v tréningu to kone obvykle poznajú, že je koniec práce - kolená na nich pracovný jazdec nestlačí, takže najčastejšie sa zastavuje hlasom a telom - ťažko sa to popisuje, skrátka sa jazdec uvoľní z polohy "bežíme", na polohu "máme odpracované".
Tieto nedorozumenia často vznikajú tým, že dostihák má tempo vyššie, jemu to príde pohoda, ale jazdec je v panike, lebo ide strašne rýchlo. Do toho začne jazdec stresovať, vymýšľať, ako preboha toho koňa zastaviť, začne hrabať koňovi v hube, rôzne na ňom cvičiť spartakiádu, čo koňa akurát naštve, alebo vydesí.
Ja by som teda naopak s koňom chodila von, viac, než na tú jazdiareň. Ale bez cvalu. Momentálne ho učíte iba to, že v hale sa pracuje a keď sa cvála vonku, tak sa cvála poriadne. Potrebuje vedieť, že sa dá ísť do lesa, napríklad iba krokom. Takže čo najviac kráčať (pre dobrý pocit môžete aj po tej jazdiarni), klusať iba na bezpečných miestach, kde to neláka koňa odskočiť a pracovať s telom a hlasom. Hlavne sa nepredkláňať.
Proto bych si bývalého dostiháka nikdy nepořídila. Neměla bych na to hlavu ani koule.
Ale kamarádky si ho pochvalovaly. Jenom říkaly "zlaté" pravidlo - hlavně nesmíme vzít za obě otěže najednou! Protože pak to běží.
A jiná kamarádka redrezůrovala takového jeden rok. Než se z něj stal kůň na dálkové ovládání (že zastavil spolehlivě na písknutí) a mohla na něm venku vozit i děti.
To je presne to, z teplokrnvíkov sú ľudia zvynutí na to, že hrabnú do oťaží a kôň to pochopí. Kdežto pre dostiháky je to skracovanie oťaže upozornenie, že sa ide niečo robiť. Stačí si pozrieť aj nejaké videá z tréningov, na oťaži chodia kone iba v tempe, ináč sú tie oťaže povolené, až zahodené.