Neregistrovaný uživatel
Měla bych pár otázek, pro zkušenější chovatele, než jsem já, na které si již delší dobu nedokážu odpovědět.
1. Můžu sahat králici do hnízda, pokud ano, za jak dlouho po porodu?
2. Po jak dlouhé době hynou mláďata, pokud jejich hnízdo matka opustí?
3. Lze odchovat opuštěná mláďata? Jakým způsobem je krmit?
4. Pokud dojde k dvojímu oplození jedné samice (poprvé při prvním přiložení samice k samci, podruhé při zkoušce), jak se vyvíjí plody? Rodí se oboje mláďata najednou? Rodí matka nadvakrát nebo některé hynou?
Pomozte mi prosím najít odpověď na moje dotazy. Poradili byste mi nějakou odbornou kvalitní literaturu o chovu králíků?
Mnohokrát děkuji. Michala.
Neregistrovaný uživatel
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Měla bych pár otázek, pro zkušenější chovatele, než jsem já, na které si již delší dobu nedokážu odpovědět.
4. Pokud dojde k dvojímu oplození jedné samice (poprvé při prvním přiložení samice k samci, podruhé při zkoušce), jak se vyvíjí plody? Rodí se oboje mláďata najednou? Rodí matka nadvakrát nebo některé hynou?
Pomozte mi prosím najít odpověď na moje dotazy. Poradili byste mi nějakou odbornou kvalitní literaturu o chovu králíků?
ad 1) Samici do hnízda se nedoporučuje sahat. Hlavně ne prvničce, protože následkem strachu může se přestat o mladé starat nebo je i sežrat. Když potřebujete hnízdo zkontrolovat, tak nejprve vyndejte z kotce samici, pak hlavně do hnízda nesahejte rukou ale ohrňte ho třeba jen klacíkem aby bylo vidět.
ad 2, 3) To záleží na věku mláďat. Nám se podařilo jednou zachránit králíčata, která byla stará 3 týdny. Ale je to dost úmorná práce. Co si pamatuji, tak jsme je krmili ředěným kozím mlékem z kapátka od léků.
Mnohem lepší zkušenosti máme z přendaváním mláďat do jiného hnízda. Kdysi jsme to dělali, když samice měla např 9 mladých a druhá jen 3. Mláďata ale musí být max. 3 dny stará a samice, ke které se mláďata dávají, musí mít mláďata stejně stará jako ty první (lišit se to může tak o 2 dny). Je fakt, že jsme to zkusili jen asi 2x, v akutních případech a vždycky to vyšlo. Možná to byla ale spíše náhoda.
ad 4) Jednou se nám doma zadařilo, že jsem připustila samici a týden nato připouštěl otec. No a narodilo se asi 12 mláďat. Najednou. Jedna byla evidentně menší. Tohle dopadlo dobře, ale vím od známých, že kvůli dvojité březosti jim uhynula samice.
Osobně zkoušku zapuštění nepoužívám. Mám dost aktivního samce, který samici pokaždé obskočí než se stačí rozkoukat. Asi by to udělalo víc škody než užitku.
Neregistrovaný uživatel
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já naopak samici prohlížím hnízdo hned druhý den po porodu, protože se mě několikrát stalo, že v hnízdě uhynulo mládě, zůstalo tam a následkem toho mě potom uhynuly všechny, protože se tam to mládě rozkládalo a samice si neuměla poradit. Nejpozději každé tři dny proto hnízdo kontroluju. Když je samice nervózní nebo mě tam nechce pustit, tak ji na tu chvilku vyndám. Prohlížím holou rukou a nikdy se mě nestalo, že by je samice opustila nebo sežrala. Zvlášť když po takovém stresu dostane něco dobrého k snědku. Během několika dnů si na prohlídky zvykají.
Pokud samice mladé nekrmí poznáš to podle neklidu v hnízdě během dne. Mláďátka při každém zvuku nebo pohybu vyskakují z hnízda a ozývají se. Mluvím o mláďatech do 14 dnů. Mě osobně se takové malé nikdy nepodařilo uměle zachránit. Jen občas, pokud je přijala jiná králice. Také se mě stává, že jedna králice dělá hnízdo z bobků a znečištěné slámy. Nejpozději do týdne je většinou úplně zazdí do bobků a některé sežere. Příčinu, proč to dělá, jsem neobjevila. Tak jí dávám poslední šanci v tom, že jí mladé hned po porodu vezmu a dám je jiné. Asi už od přírody neví jak stavět hnízdo.
Dvojí oplození u samice jsem nikdy ve svém chovu neměla. Možné to je, ale zřejmě je to vzácnost.
Přeji hodně úspěchů v chovu.
Hana P.
Neregistrovaný uživatel
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
1) Do hnízda samozřejmě sahat můžeš. Já osobně prohlížím hnízdo ještě ten den co se mláďata narodí. Samici z kotce vždy vyndám a do hnízda sahám holou rukou. Po návratu do kotce hodim samici ňákej pamlsek aby si chvíli hnízda nevšímala.
2) Zrovna narozená mláďata vydrží bez kojení ještě 2 až 3 dny.
3) Odchovat opuštěná mláďata lze,ale musí být aspoň 2 týdny stará. Nicméně se to rozhodně nevyplatí a je to velmi náročné. Podařilo se mi odchovat tři mláďata na kozím mlíce a na kaši z ovesných vloček. Už bych to ale nedělal. Nejlepší je připouštět víc samic současně, aby byla možnost podložení jiné.
4) Pokud vzácně dojde k dvojímu oplození rodí samice dvakrát. První vrh bez problémů odchová. Pro druhý vrh si již nedělá tak důkladné hnízdo, mláďata se rodí většinou mrtvá a pokud žijou samice si jich nevšímá nebo je slupne.
Myslim, že nejlepší literaturou je asi časopis Chovatel nebo Chovatel-rádce, který vychází jednou měsíčně a lze si je předplatit.
Dobrý večer,
máme doma samičku morčátka. Je velmi společenská a hodná. Na jiná morčátka zvyklá. Od příbuzné bychom si rádi vzali samičku zakrslého králíčka - maminka má 1020g. Každé by mělo samozřejmě vlastní klec. Má otázka zní, jestli je možné je chovat spolu v jedné domácnosti. Popřípadě jestli by bylo vhodné je dávat do jednoho výběhu například v létě na travičku. Děkuji Vám za odpověď
Uživatel s deaktivovaným účtem
Novak124
napsal(a):
Dobrý večer,
máme doma samičku morčátka. Je velmi společenská a hodná. Na jiná morčátka zvyklá. Od příbuzné bychom si rádi vzali samičku zakrslého králíčka - maminka má 1020g. Každé by mělo samozřejmě vlastní klec. Má otázka zní, jestli je možné je chovat spolu v jedné domácnosti. Popřípadě jestli by bylo vhodné je dávat do jednoho výběhu například v létě na travičku. Děkuji Vám za odpověď
v jedné domácnosti proč ne. ale samička morčete by nejvíc ocenila druhou samičku morčete a pak by nebyl problém ani s společným výběhem, ani se společnou klecí.
Neregistrovany uživatel..: "krmili jsme je ředenym kozim mlekem.".špatně,umrela vam hladem...i samo kozi mleko je slabé pro nakrmeni kralicku..dnes existuji susena mleka pro koťata,da se jimi kralicek odchovat..dřív toto nebylo,odchovala jsem asi 8 třídennich kralicku kondenzovanym mlekem (neslazenym) 3jednotky mleka,1 prevarena voda,krome jednoho,prezili vsichni ,vyrostli jako ostatni kralici..ale dá to hodně práce,krome krmeni musite kralickum masirovat bříška,aby se vyprazdnili,umyvat jim teplou vodou zadecky..nekolikrat denně ,nejlip i v noci😁..ale jde to..byla jsem na mateřské😁
Do hnízda sahám v den porodu. Ale mám ty lékařské rukavice a samici nejdřív "pomuchlám" samici, abych měl její pach na rukou a pak se podívám. Pokud je léto (je méně chlupů), jen tam šťourám slámkou a kontroluji. Samozřejmě opatrně, abych nerýpal do mladých. Samice v tu chvíli má znemožněn přístup do hnízda a potom dostane nějakou odměnu. Kontrola probíhá každé 3 dny.
Zachraňovat králíčata nemá cenu, obzvláště když je to produkční, ne mazlící. Brzy dojdete ke zjištění, že každý den, o který přestane samice kojit, padá pozdější jateční hmotnost i imunita. Nad pořádnou matku není.
korek
napsal(a):
Do hnízda sahám v den porodu. Ale mám ty lékařské rukavice a samici nejdřív "pomuchlám" samici, abych měl její pach na rukou a pak se podívám. Pokud je léto (je méně chlupů), jen tam šťourám slámkou a kontroluji. Samozřejmě opatrně, abych nerýpal do mladých. Samice v tu chvíli má znemožněn přístup do hnízda a potom dostane nějakou odměnu. Kontrola probíhá každé 3 dny.
Zachraňovat králíčata nemá cenu, obzvláště když je to produkční, ne mazlící. Brzy dojdete ke zjištění, že každý den, o který přestane samice kojit, padá pozdější jateční hmotnost i imunita. Nad pořádnou matku není.
Jiste,ze nad matku neni,ale dotaz byl,jestli se kralicci po úmrtí nebo opusteni matky daji zachranit? ..odpověď je ANO, daji ,za podminek,ktere jsem popsala..kralicci netrpěli žádnými priznaky snížené imunity a jednu samicku jsem si nechala na chov,byla z ni dobra,plodna matka..ale vypiplani kralicku je tak narocne,že to opravdu nikomu nedoporučuji..
Bricka
XXX.XXX.186.177
Ahojda,mám dotaz. 23.6.19 jsem nechala pripustit samici. Samec u ni byl 3 dny,majitelé kralika mi ho tam nechali a já ho nechala s mym kralikem cele 3 dny. Včera v noci,tedy 23.7.19, porodila velkého kralicka,ktereho jsem našla ráno mrtvého 😕 . Ale samice si zase postavila hnizdo. Může být šance,že by ještě rodila ? Děkuji za odpovědi
Bricka
napsal(a):
Ahojda,mám dotaz. 23.6.19 jsem nechala pripustit samici. Samec u ni byl 3 dny,majitelé kralika mi ho tam nechali a já ho nechala s mym kralikem cele 3 dny. Včera v noci,tedy 23.7.19, porodila velkého kralicka,ktereho jsem našla ráno mrtvého 😕 . Ale samice si zase postavila hnizdo. Může být šance,že by ještě rodila ? Děkuji za odpovědi
Samici nechte v klidu,pravděpodobně bude porod pokračovat..take se mi to stalo,dva kralicky porodila v jeden den bez hnizda,živé,zdravé a druhy den postavila hnizdo a porodila dalsich 5😀..ale neměla byste nechávat samicku u samce déle,nez je nutné..když vidim,ze je samicka v říji,hrabe,je neklidná,pripustim ji k samci na dva,tři skoky a dam ji zpět..úplně to stačí..samec ji po další dobu jen už stresuje..
herold
XXX.XXX.18.33
Dotaz na zkušené chovatele.
Mám možnost vyrábět granule průměr 5mm z kvalitní zelené trávy.
Takže úplně čisté bez další chemie. Dále bych přidával jenom oves.
Seno a vodu stále.
Děkuji za reakce.