Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.129.135
Zdravím,
založil som tuna túto tému z dôvodu, že je to zákerné onemocnenie ktoré má veľa príznakov. Niekedy sa nedá presne určiť, či sa jedná o ňu alebo nie. Tiež som zisťoval info. že môže vzniknúť aj v zdravom chove ak sú zvieratá v strese, špatné krmenie a život. podmienky. Čo je na tom pravdy a čo nie?
Už som sa stretol na výstavách, že králici kýchali a tiekli im sople. Ale tiež som bol šokovaný, keď králik ktorý mal príznaky pasteurolozy po vyšetrení a odberoch bol v poriadku. Pasteuroloza sa nepotvrdila. Má niekto skúsenosťi ohľadom tohto?
Je mi jasné, že najlepšie je očkovať Pasorin OL. ale rád by som troška porýpal v tejto problematike.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.102
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím,
založil som tuna túto tému z dôvodu, že je to zákerné onemocnenie ktoré má veľa príznakov. Niekedy sa nedá presne určiť, či sa jedná o ňu alebo nie. Tiež som zisťoval info. že môže vzniknúť aj v zdravom chove ak sú zvieratá v strese, špatné krmenie a život. podmienky. Čo je na tom pravdy a čo nie?
Už som sa stretol na výstavách, že králici kýchali a tiekli im sople. Ale tiež som bol šokovaný, keď králik ktorý mal príznaky pasteurolozy po vyšetrení a odberoch bol v poriadku. Pasteuroloza sa nepotvrdila. Má niekto skúsenosťi ohľadom tohto?
Je mi jasné, že najlepšie je očkovať Pasorin OL. ale rád by som troška porýpal v tejto problematike.
Ohledně pasterelózy se to má jednoduše. Ke vzniku každého onemocnění je potřeba dvou: patogena a hostitele. Zrovna pasteurella multocida může být přítomná v chovu, může osídlit sliznice králíka, ale protože tento králík žije ve vhodných podmínkách, je dobře krmený a je o něj prostě dobře postaráno, jeho imunitní systém pasteurelly udrží na uzdě. Takový králík je klinicky zdravý.
Pasteurellóza zároveň nemá žádný tzv. patognomický příznak, který by byl vlastní pouze téhle nemoci a žádné jiné, takže bez kultivace si člověk sice může myslet, že by to mohlo být ono, ale to je tak všechno. Králík může mít rýmu i kvůli jiným mikroorganismům, jako je bordetetella, velmi často králíci kýchají kvůli přílišné prašnosti, amoniaku ve vzduchu nebo kvůli sporám plísní. Tyhle věci zároveň zvyšují pravděpodobnost onemocnění pasterelózou kvůli oslabení hostitele, ale králík se soplem u nosu =/= automaticky pasteurelóza. Stejně tak abscesy mohou mít spoustu různých příčin.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hmm, to je na vás, ak je chorý, čili nemocný !!! asi čo s ním , zamyslenie , hlboký nádych výdych a ??? Najednoduchšie riešnie čo má sopel u nosu a kýcha = vyradiť§!!

Vyliečena pasteuroloza ? Ťažko diagnostikovať a nie ešte vyliečiť, no skuste ?B oh žehnaj Amerike.

Presne , zmena, odstav ,stresový faktor´= je spúšťač ochorenia... tak po očkovaní sa môže prejaviť zas nejaký problem, jednoducho je to tak čo je slabé v prírode neprežíva ...Len ľudia si myslia, že je všetko v našich rukách, omyl... Jednoducho prísna selekcia chovného materialu a výber velkých , silných , zdravých a žravých jedincov je dobrá cesta do budúcnosti... Ideálne uzavretý chov ...

hokrví
napsal(a):
Nebát se vyřadit jednoho, nebo vám jeden zruší chov.
Hokví, bolo to mladé po odstave , nejako by som to nehrotil... Aj ak boli pozitívne testy, nema to žiadnu vypovednu hodnotu... Ako vieme teoreticky a aj prakticky v každom králikovi su tieto bakterie a aj iné prítomné. No je na konretnom jedincovi aku ma imunitu a fyzicku kondíciu... Nie každe pšiknutie je hned =Fatálny problém. Na pohľad zdravé a v dobrej kondícii zviera aj tak vyzerá a ak má problem skrytý pri záťaži sa to naplno prejaví. Napr. samička je po pripustení nejak divná menej žere , pije sem tam prskne , to už je na karanténu. Aj také kusy som odchoval , je to pakárna ,lebo mam karantenu dosť od ruky a človek tam musí chodiť až nakonec krmenia a j v rukaviciach .. No do odstavu som aj toto skušal, samica šla do psieho Barfu a jeden z mladých je dnes úspešný a uplne pohodový 2,ročný chovný sammec... Je to len o konkretnom jedicovi a a chovaťeľovi... Kto chce a ma čas aj toto zvladne...