Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.1.2015 10:46
peterdroppa

XXX.XXX.150.110

Prosm ake pomery zrna pouzivate. Zacinam ovos/jacmen/kukurica/slnecnica v pomere 4/3/1/1 pre mlade do odstavu pridavam este 5 dielov ovsa ake pomery a čo pouzivate. Samozrejme seno, granule len obcas bez lieciv ako doplnok.

15.1.2015 10:53
gucos

XXX.XXX.130.48

Granule-oves-ječmen-kukuřice-slunečnice-lis.hrách-suš.mrkev 3-3-1-1-1-0, 5-0, 5. Mladí do odstavu dostávají granule s přídavkem sušeného mléka a po odstavu výkrm. Granule. Seno, sláma a voda.

15.1.2015 23:01
tom.50

XXX.XXX.117.5

Bože lidi, vy z toho děláte vědu že žasnu, kde berete čas a sílu se s tímhle crcat! Závidím vám. Prostě jim dám granule bez medikace ad libitum, seno do jeslí správné konstrukce (aby nevytahovali a neničili ho) kolik je jim libo, sem tam nějakou řepu či krmnou mrkev a trochu ječmene a velmi opatrně malinko sušeného chleba, jednou týdně asi 30 cm "klacku" sušeného černobýlu proti kokci. Svoje brojlery zabíjím v 3 kilech v max 105 dnech. Co jiného chcete řešit?

Jo, krmím jednou denně.

Tom.

p.s. Jesle správné konstrukce jsem tu popsal před koncem roku 2014, hledejte.

16.1.2015 12:37
hogwild

XXX.XXX.96.166

tom.50 napsal(a):
Bože lidi, vy z toho děláte vědu že žasnu, kde berete čas a sílu se s tímhle crcat! Závidím vám. Prostě jim dám granule bez medikace ad libitum, seno do jeslí správné konstrukce (aby nevytahovali a neničili ho) kolik je jim libo, sem tam nějakou řepu či krmnou mrkev a trochu ječmene a velmi opatrně malinko sušeného chleba, jednou týdně asi 30 cm "klacku" sušeného černobýlu proti kokci. Svoje brojlery zabíjím v 3 kilech v max 105 dnech. Co jiného chcete řešit?

Jo, krmím jednou denně.

Tom.

Děkuji za tenhle příspěvek, jsem stoprocentně stejného názoru.

16.1.2015 19:15
gucos

XXX.XXX.37.54

tom.50 napsal(a):

Jo, krmím jednou denně.

Tom.

Pokud budu mít králíky na maso na výkrm tak to pochopitelně taky neřeším. Ale já chovám výstavní králíky a s tím je se třeba trochu ˝crcat˝. A za druhé mě to baví mám to jako koníček.

17.1.2015 23:17
tom.50

XXX.XXX.117.5

Třetí zelená packa je ode mě. Přesně jste to vystihnul, obě roviny. Jestli chováte výstavní je to jasné a když vás baví zkoušet a hrát si s tím, pak je to OK. Mimochodem, moje hlavní hobby jsou včely a od a do z si úly, rámečky a další věci rád dělám sám. Jednak je to dokonalejší než z velkovýroby (tím pádem ale vlastně mnohokrát dražší), ale to truhlání a kutění je ta druhá půlka toho koníčka.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.1.2015 10:23
Uživatel s deaktivovaným účtem

gucos napsal(a):
Pokud budu mít králíky na maso na výkrm tak to pochopitelně taky neřeším. Ale já chovám výstavní králíky a s tím je se třeba trochu ˝crcat˝. A za druhé mě to baví mám to jako koníček.

Jsem na tom stejně, také mám výstavní a také se s nimi crcám.Navíc můj cíl jsou králíci zdraví, odolní, dobře se připouštějící a samozřejmě co nejkvalitnější exteriér, ale na klasickém krmení.

30.1.2015 08:33
hona

XXX.XXX.112.10

Jaká máte krmítka na granule, Tome?

já mám plechová závěsná, ale lezou mi tam myši... Musel jsem proto přejít na krmení 2x až 3x za den, aby v nich krmivo (také krmím granule, ale s léčivem, seno a vodu) nezůstalo příliš dlouho...

Myši krmit nehodlám, na to jsou granule dost drahé... Nehledě na případné nemoci či parazity...

A ještě jednu otázku. Ad libitum... Jaké v tom spatřujete výhody proti odměřeným dávkám?

Jak máte vlastně velký chov... Vím, že sem dost přispíváte a vaše příspěvky mají hlavu i patu, takže budete patrně zkušený chovatel...

Díky za radu...

1.2.2015 19:06
tom.50

XXX.XXX.117.5

hona napsal(a):
Jaká máte krmítka na granule, Tome?

já mám plechová závěsná, ale lezou mi tam myši... Musel jsem proto přejít na krmení 2x až 3x za den, aby v nich krmivo (také krmím granule, ale s léčivem, seno a vodu) nezůstalo příliš dlouho...

Myši krmit nehodlám, na to jsou granule dost drahé... Nehledě na případné nemoci či parazity...

A ještě jednu otázku. Ad libitum... Jaké v tom spatřujete výhody proti odměřeným dávkám?

Jak máte vlastně velký chov... Vím, že sem dost přispíváte a vaše příspěvky mají hlavu i patu, takže budete patrně zkušený chovatel...

Díky za radu...

Nevím zda jsem zkušený, děkuju vám za pochvalu, mnozí vaše nadšení z mých příspěvků nesdílejí.

Používám několik krmítek, nejvíce se mi osvědčilo toto:

http://www.hradsky-sunk.cz/krmitka-1/zavesny-zasobnik-25-cm

Má vadu a to, že délka krmného žlábku je asi 20 cm a králíčata z toho spolehlivě vyhrabují krmení a tak jsem musel dát dvě přehrádky z drátu 2 mm. Špatně, ale jde to vše provrtat a "protknout" drátem. Poohlédnul bych se po takovém, které ty přihrádky má. Taky je nepříjemné, že je napevno připevněno a když se dá něco s prachem (nebo oves, který luští) tak aby se dalo krmítko vysypat, musí se odšroubovat. Nějaká závěsná krmítka do dvířek (a muset prostříhat pletivo v nich) se mi nechtělo.

Ovšem nemyslím si, že vám problém se škůdci vyřeší zasobníkové krmítko, zbavte se prostě myší a už vůbec netrpte, aby mohly vlézat do kotců!

Se zkrmováním granulí ad libitum jsem znejistěl právě po radách mnohých přispěvatelů tady na fauně. Jen hloupý si nedá poradit a tak jsem ubral granulí a do stejného krmítka s granulemi přidávám ječmen (vhodnější by byl oves, je ale problém s odšroubováváním krmítek kvůli čištění) a zdá se, že je po problému. I když na to, to objektivně zhodnotit, se to musí zkoušet déle než pár měsíců. Také jsou granule dvojnásobně drahé.
V jiném vláknu mi radí berenika jiné krmítko, snadno snímatelné, to má dokonce tu přihrádku z drátu už z výroby a králíci nevyhrabují. Shodou náhod jedno mám (nemůžu ho najít na netu bych vám sem dal odkaz), jenže je malinké a musela by se zavěsit aspoň dvě vedle sebe.

Nemáme velký chov, nyní jen 3 samice, v létě 5 samic a už nikdy více! Chováme jen na maso, jiné ambice nemáme.

Jestli chcete, aby vám králíci rostli rychle, nekrmte granule s léčivem. To velmi zpomaluje růst (a nejen v granulích ale sulfáty obecně) a navíc je neúčinné, to byste musel krmit 100% granulí, jinak léčivo v nich jakoby "ředíte" a ono pak nefunguje vůbec a nebo jen špatně.

Plechové závěsné krmítko na seno neznám, myslím, že jste to nenapsal jasně, asi jste se snažil být stručný.

Pokud vás skutečně zajímá jak to děláme my, najděte si moje příspěvky za posledního asi půl roku. Tam se taky dozvíte, že vůbec není potřeba žádné kokcidiostatikum na bázi sulfátů (dokonce mi tvrdil vloni touhle dobou pan Kočár, že to vše bude zakázané, protože ani po 10 dnech není maso "čisté"), my používáme černobýl jednou týdně a neznáme kokci, jen jednou jsme měli asi entero a to padnul celý vrh králíčat před odstavem. Napsal jsem to sem a lidi mi tu vysvětlili, že to bylo nejspíš přemírou granulí, tedy adlibitním zkrmováním a to i když měli sena neomezeně.

Velmi důležité v předcházení kokci je nejen kydání jednou týdně, ale také chov téměř bez podestýlky, ta je nacucaná močkou a já se domnívám, že přispívá k rozvoji kokci a dalších nemocí. Ještě lepší by byly rošty a vůbec žádná podestýlka.

Ať se daří. Tom.

Přidejte reakci

Přidat smajlík