Dobrý den všem,
jsem tady nový a měl bych hned jednu otázku. Z loňského září mám vrh králíků. Nechal jsem si z něj 2 samičky pro další vrhy. Jejich matka má skoro rok, tu si nechám na další odchovy. Pořídil jsem k těm 2 samičkám nového samce - kvůli jiné krvi, aby se mi mezi sebou nemnožili příbuzní. Mám tedy roční matku, 2 mladé 5ti.měsíční samičky a ročního samce. Chtěl bych samice připustit tak, abych měl všechna králíčata stejně stará a to kvůli výběhům. Nejsem zastánce kotcových, bárkových chovů, kde roste 10 králíků v rozměrech sotva 1x1m.
Četl jsem, že lze připustit více samic zároveň ve společném výběhu. Má s tím někdo zkušenosti? Je možné, že na sebe budou samice dorážet, budou agresivní?
Docela mě to zaujalo, ale zároveň mám z toho strach, aby si neublížily.
Děkuji moc za rady.
Ke vzájemným potyčkám při tomto způsobu zapouštění dojít může a pravděpodobně i docházet bude. Zranění jsou více než reálná, navíc samec bude vyčerpaný. V tomto způsobu nespatřuji žádné pozitivum. Připusťe je prostě postupně. Jednu ráno, druhou večer a třetí třeba následující den ráno, tj. Všechny tři zapustíte během 24 hodin.
Jinak 5 měsíční samice jsou absolutně nevhodné k připouštění. Jsou příliš mladé z čehož plyne celá řada rizik pro samice i mláďata. Vyčkejte minimálně dva měsíce.
Rozumím, děkuji a určitě to vyzkouším. Tahle metoda během 24hodin se mi líbí.
Takže připustit raději v min. 7 měsících ? I když se jedná o jateční králíky?
Je pravda, že se mi samičky zdají téměř o polovinu menší než samec, ale skoro pořád po sobě skáčou, honí se apod. Myslel jsem, že už zkrátka samce chtějí. Pokud jsou ale nevyzrálé, máte pravdu, počkám s tím.
johanesgal
napsal(a):
Je pravda, že se mi samičky zdají téměř o polovinu menší než samec, ale skoro pořád po sobě skáčou, honí se apod. Myslel jsem, že už zkrátka samce chtějí. Pokud jsou ale nevyzrálé, máte pravdu, počkám s tím.
Osobně bych je klidně připustil... Jedná-li se o králíky střední velikosti, mnozí chovatelé je připouští již ve měsících, takže u měsíčního králíka bych se nebál...
Maximálně to nedopadne či bude první vrh menší...
johanesgal
napsal(a):
Ono 24 hodín sa pekne číta a aj pekne vyzerá, ale z vlastnej skúsenosti viem, že to vcelku nie je reálne. Nie z dôvodu, že by to samec nezvládol, ale skôr ruja nebude zladená a samice nebudú k páreniu ochotné. Existujú hormonálne injekcie na stimuláciu ruje, aby boli všetky v jednom termíne "ochotné" sa páriť. Už je na Vašom zvážení, ja osobne som nikdy umelo ruju nevyvolával. Králikov som choval aj spoločne, jednalo sa o 3 samice a jedného samca a boli umiestnené zhruba na 20 metroch štvorcových. Samozrejme k šarvátkam dochádzalo zo začiatku, ale časom si vyjasnili hierarchiu a nažívali bez problémov. O samca a jeho únavu sa báť nemusíte, Príroda to má zariadené a pudy mu časom vysvetlia, že je zbytočné sa pokúšať o samicu, ktorá nemá ruju. Tento chov má svoje plusy aj mínusy. S pripúšťaním určite počkajte aspoň do siedmeho mesiaca, jedine ak by sa jednalo o brojlerových králikov, tak sa pripúšťa skôr. To, že po sebe skáču môže byť jednak prejav ruje, ale aj prejav hierarchie, čiže nadradenosti. Samičky ešte odporúčam od seba oddeliť. V prípade spoločného ustajnenia je väčšie percento nepravej kotnosti u prvničiek.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Dobrý den, my držíme chovné samice klasicky v králíkárně a mladé králíky rozdělíme do voliér. I když je mezi nimi věkový rozdíl cca 14dnů problém to není, při spojování skupiny jim vždycky mezi uši stříkneme jakýkoli deodorant a pak se neperou. Zní to legračně, ale funguje to. Ve větším prostoru mi připadá že vždy rostou rychleji. Jen dejte včas samce do mrazáku.
Moje babička chovala králíky v obrovské stodole a chytala je do sklopce, takže někdy králík byl a jindy zas škubánky, zas s nimi bylo minimum práce.
Ano, my také máme samice v králíkárně a mladé ve výbehu.
Moc Vám nerozumím s tím spojováním a stříknutím deodorantu mezi uši. Jaký to má vliv na to, jestli se perou, či ne ?
Určitě je větší prostor pro ně lepší, než malá bárka. Zbožňuji když vidím, jak skáčí a mají radost z pohybu.
Rozumím prarodiče vědí nejlépe co zvířata potřebují
poultry
napsal(a):
Ono 24 hodín sa pekne číta a aj pekne vyzerá, ale z vlastnej skúsenosti viem, že to vcelku nie je reálne. Nie z dôvodu, že by to samec nezvládol, ale skôr ruja nebude zladená a samice nebudú k páreniu ochotné. Existujú hormonálne injekcie na stimuláciu ruje, aby boli všetky v jednom termíne "ochotné" sa páriť. Už je na Vašom zvážení, ja osobne som nikdy umelo ruju nevyvolával. Králikov som choval aj spoločne, jednalo sa o 3 samice a jedného samca a boli umiestnené zhruba na 20 metroch štvorcových. Samozrejme k šarvátkam dochádzalo zo začiatku, ale časom si vyjasnili hierarchiu a nažívali bez problémov. O samca a jeho únavu sa báť nemusíte, Príroda to má zariadené a pudy mu časom vysvetlia, že je zbytočné sa pokúšať o samicu, ktorá nemá ruju. Tento chov má svoje plusy aj mínusy. S pripúšťaním určite počkajte aspoň do siedmeho mesiaca, jedine ak by sa jednalo o brojlerových králikov, tak sa pripúšťa skôr. To, že po sebe skáču môže byť jednak prejav ruje, ale aj prejav hierarchie, čiže nadradenosti. Samičky ešte odporúčam od seba oddeliť. V prípade spoločného ustajnenia je väčšie percento nepravej kotnosti u prvničiek.
Já bych také uměle říjí nevyvolával, nechávám to zkrátka na přírodě.
Takový velký výběh pro 4 králíky nemám možnost mít, takže společné chování všech tím pádem odpadá.
Říji hlídat budu, u králíků je poměrně častá, takže to ohlídám a nějak to vyzkouším.
Samičky připustím později než v 7 měsících a pro každou mám nachystané místo, takže je také oddělím.
Mockrát děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem
johanesgal
napsal(a):
Ano, my také máme samice v králíkárně a mladé ve výbehu.
Moc Vám nerozumím s tím spojováním a stříknutím deodorantu mezi uši. Jaký to má vliv na to, jestli se perou, či ne ?
Určitě je větší prostor pro ně lepší, než malá bárka. Zbožňuji když vidím, jak skáčí a mají radost z pohybu.
Rozumím prarodiče vědí nejlépe co zvířata potřebují
S tou voňavkou to děláme ve chvíli, když dáváme dohromady králíčata z různých hnízd, mívají tendenci se vzájemně honit.