Průjem u zakrslého králíka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.2.2015 12:44
Lkn

XXX.XXX.231.198

Zdravím.
Mám zákrslého králika a už odmala s ní máme problém.
Jako malá trpěla plísni oušek, vypadávaní srtstí, koktu, krmili jsme ji sušeným senem, dostávala injekce s léky.. No prostě začátky bylo peklo ale ze všeho se dostala.
Poslední rok máme spíše problém s tím že se neumí normálně vykadit a všechno se ji usazuje u zadečku a když ji chceme pustit aby se proběhla musíme ji koupat aby nám to nezadělala v bytě. Nevíte někdo jak to léčit nebo co dělat aby jsme ji nemuseli denně koupat když ji chceme pustit?
Má pravidelně čistou vodu, dostává granule s vločkama, seník má neustále plný, dostává rohlík či chleba (samoz tvrdý) a občas nějakou zeleninu, mrkev s natí, saláty.
Někde jsem četl že by mohla zabrat prebiotika nebo Sulfadimidin.
Nerad bych vše kombinoval tak si raději nechám poradit co s tím dělat. U lékaře jsme nedostali moc odpovědí.

5.2.2015 12:50
ondrys88

XXX.XXX.6.147

Dobrý den potřeboval bych poradit. Nahoněná samice cca 1 týden přestala z ničeho nic žrát a má průjem. Neporadíte co bych ji měl dát, abych ji uzdravil.

5.2.2015 13:14
borax

XXX.XXX.43.65

Lkn napsal(a):
Zdravím.
Jako malá trpěla plísni oušek, vypadávaní srtstí, koktu, krmili jsme ji sušeným senem, dostávala injekce s léky.. No prostě začátky bylo peklo ale ze všeho se dostala.
Poslední rok máme spíše problém s tím že se neumí normálně vykadit a všechno se ji usazuje u zadečku a když ji chceme pustit aby se proběhla musíme ji koupat aby nám to nezadělala v bytě. Nevíte někdo jak to léčit nebo co dělat aby jsme ji nemuseli denně koupat když ji chceme pustit?
Má pravidelně čistou vodu, dostává granule s vločkama, seník má neustále plný, dostává rohlík či chleba (samoz tvrdý) a občas nějakou zeleninu, mrkev s natí, saláty.
Nerad bych vše kombinoval tak si raději nechám poradit co s tím dělat. U lékaře jsme nedostali moc odpovědí.

Pro začátek bych vynechal pečivo, mrkev s natí a salát.
Ale nevím, pokud byl králík od začátku nemocný....
Sehnal bych si jiného. Vypadá to jako další kus z rychlomnožírny!

5.2.2015 16:25
kkki

XXX.XXX.254.200

Lkn napsal(a):
Zdravím.

Nasadit dietu, seno, voda.Po upravení stolice postupně přidávat další Vámi udávané krmivo.Neustále sledovat zda znovu(a po jakém krmivu) se stav nezhoršuje.Ono i záleží, jakými granulemi krmíte a s pečivem a salátem to nepřehánět.Po úpravě trusu bych doporučil, přidávat vitamíny.K.

5.2.2015 18:12
jr.48

XXX.XXX.208.31

Dlouho jsem váhal, zda mám reagovat, ale budiž. Píšete, že máte králíčka, ale jak čtu, krmíte jej jako čuníka. Základem stravy králíka je seno. To musíte v prvé řadě vědět vy. On to bohužel neví. Vše co mu dáváte / věřím, že v dobré víře/ na víc je pouze pamlsek.

5.2.2015 18:43
leprechaunek

XXX.XXX.244.126

Dieta seno, voda absolutní souhlas.
Při akutním průjmu se dá podat smecta - 1/3 sáčku do trošky vody, přimíchat do nějakého krmiva nebo stříkačkou do tlamy.
Jako další bod bych NUTNĚ udělala koprologii. Vyloučit kokcidie či jakékoliv jiné bestie ve střevech.
Sulfamidin a další léky na kokcidie až PO rozboru, jestli je to vůbec potřeba. Dáváním tohohle svinstva zbytečně tím střevům fakt nepomůžete.
Probiotika - eh. Doporučují je chovatelé, veterináři... Pár osamělých duší říká, že je to blbost, že efekt bude nula. Nekloním se k ničemu, protože prostě nevím. Dát se dají.

Po vyloučení onemocnění nasadit zdravou stravu - tj. Přiměřeně tuků, zejména u zakrslíků taky přiměřeně bílkovin (jo, ty rozmlsánci jsou schopní se po..t z nevhodných granulí, kde je moc bílkovin, to je léty prověřené).
Jak už bylo řečeno, základ seno, ideálně dietní granule - pokud to není mlaďoch, jsou perfektní Grainless Complete, v podstatě lisované bylinky. Granulí je spousta, mám osobní tipy jako každý, nevím jestli je vhodné je tu ventilovat. Zeleninu dávat jen "zelenou" a dietní - saláty, řapíkatý celer, fenykl, natě. Nedávat ledový, způsobuje průjmy; nedávat nic nadýmavého.
Co nejmíň sacharidů jako takových. Žádnou mrkev, jablko, nic takového.Fenykl, btw, je i proti nadýmání a pomáhá trávení.
Výborným doplňkem je lněné semínko.

Pečivo vyrazit, speciálně u citlivých králíků to jako fakt nemá místo. Na výkrm budiž, ale u králíka, který se může vy.. T z podoby, to to zvíře nemá ani vidět. Mouka a tři miliony chemických sajrajtů? Post scriptum ne, já je nejím taky.

triša

16.7.2015 10:35
triša

XXX.XXX.40.254

Dobrý den potřeboval bych poradit. Nahoněná samice cca 1 týden přestala z ničeho nic žrát a má průjem. Neporadíte co bych ji měl dát, abych ji uzdravil.
KOPÍRUJI, MÁME TO SAMÉ. UŽ I ÚHYN 4 KRÁLÍKŮ
PROSÍM O RADU. JSOU NA UŽ NA SUCHÉ STRAVĚ A VODĚ ALE JSOU DIVNÍ.
DĚKUJI ZA RADU A PŘEJI HEZKÝ DEN Triša Talma.

Neregistrovaný uživatel

16.7.2015 22:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

triša napsal(a):
KOPÍRUJI, MÁME TO SAMÉ. UŽ I ÚHYN 4 KRÁLÍKŮ
PROSÍM O RADU. JSOU NA UŽ NA SUCHÉ STRAVĚ A VODĚ ALE JSOU DIVNÍ.
DĚKUJI ZA RADU A PŘEJI HEZKÝ DEN Triša Talma.

Dejte jen seno vodu nic víc cca 3dny a uvidíte. Není tam cítit jiny zapach než klasicky kraličí hnuj?

triša

16.7.2015 23:00
triša

XXX.XXX.40.254

Ok, dávám seno a vodu už týden. Nic jiného cítit není. Králíci dost zhubli a snad nebude hůř. Děkuji pěkně za radu.

Neregistrovaný uživatel

17.7.2015 19:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

triša napsal(a):
Ok, dávám seno a vodu už týden. Nic jiného cítit není. Králíci dost zhubli a snad nebude hůř. Děkuji pěkně za radu.

Tyden už je dlouha doba a pořed mají prujem nebo se to zlepšilo? Jestli nemají už prujem tak by mohly hladovět.Na seně a vodě strací dále na vaze a je potřeba už krmit, jestli jsou bez prujmu.

Pájušák

26.9.2015 16:07
Pájušák

XXX.XXX.203.23

Mám dotaz, mám zakrslého beránka. Přistěhovali jsme se do bytu a když jsme si pořídili a pejska, malé štěně jorkšíra, tak začal mít náš králíček průjmy. Štěně je hravé a chce si s králíkem hrát a doráží na něj. Králík se zezačátku trochu bránil, ale teď už se nebrání vůbec, když ho chci pustit, aby běhal po bytu, tak už z klece nechce. Pes ho začne hned olizovat a kousat, takže se mu ani nedivím. Můžou způsobit ty průjmy nervy? Jako, že je králík z toho najednou ve stresu, a tak se mu spustí průjem? Nevíme si s tím rady. Děkuji za rady.

26.9.2015 17:06
awake

XXX.XXX.115.136

Řekla bych, že jste si i sama odpověděla

Pájušák

28.9.2015 18:04
Pájušák

XXX.XXX.203.23

Awake takže to může být i tím tedy?... Jinak děkuji mockrát za odpověď :).

29.9.2015 14:02
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Jste bystrá , odhalila jste to.
Když potřebujete pro jorka živou hračku, tak jich pořiďte
aspoň 5, ať se králíčci o psí pozornost hezky podělí .

12.12.2015 18:17
zbosace

XXX.XXX.17.137

Zdravím. Dostal som kralička na šetrne znesenie zo sveta, na utratenie. Bol strapaty, vychudnuty na kosť, smrdel, všetky labky aj chvost zalepene od hnačky. Kopka nešťastia. Akosi mi ho prišlo luto tak som sa pokúsil mu dať ešte jednu šancu. Podstielka noviny, na to seno, dve polievkové lyžice denne zmesy zrnin a drobných granuli. Jeden krát denne 0,5 ml Sulfacoxu striekackou pomaly do tlamicky, tak aby sa nrstresoval a pomaly to vypil.3 dni scox dva dni pauza 3 dni scox. Na pitie čistá voda. Šťavnaté krmivo nedavat. Liečbu som po 14 dňoch zopakoval. Medzitým dostával po 5 cm veľkej mrkve na deň ale bez vody. Počas liečby dene meniť noviny aj seno. Teraz ho chce bývalí majiteľ naspäť. No malý Kainek už zostane u nás, krotucky, krásne chlpaty, osvaleny. Avšak jeden problém stále zostáva, má neustále nadchu a dosť nepríjemný výtok z nosa, dosť často. kycha. Neviete niekto poradiť z čím sa to lieči? Bol mi doporučený Salicox, v prípadekeby to bola pasteureloza vraj na ňu zaberá.

18.12.2015 12:19
leprechaunek

XXX.XXX.244.126

Upřímně se divím, že ten králík přežil už léčebnou kúru mrkve, zrnin a bez vody... Ale budiž.
Nicméně - pokud jsem správně našla, že Salicox je sulfaclozin na kokcidiózu, tak proč to propána chcete dávat na rýmu a výtok z nosu?

Vemte to zvíře k veterináři, propána, a přestaňte si hrát lidového léčitele...

28.12.2015 13:23
zbosace

XXX.XXX.17.63

Uvedený postup som používal odkedy prišiel na trh sulfakox. Určitú dobu som choval výstavné Ca a mSž. Tak proto. Návšteva vet.: prvý mi povedal že on kraliky nerobí, maximálne očkovanie, druhý mi poradil pána čo má hada, údajne hnisavy výtok u králikov sa nelieci. Tretí mi potvrdil dg ako druhý- paste. Králika mi v ordinácii nechcel pozrieť. Pozrel ho v aute. Po porade z kolegom mi práve on odporúčal Salikox ktorý má záber hlavne na kocku ale je možné že utlmi aj pasteurelku v počiatok. Takže žiadne ľudové liečiteľstvo..i keď by som sa ani tomu nebránil pokiaľ by to bolo z praxe. Tož diky za radu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík