Dobrý večer.
Předem se omlouvám, pokud obdobný dotaz byl již vložen, ale bohužel jsem nenašla a potřebovala bych rychlou radu.
K mé velké lítosti mi zničehonic začali umírat králíci.Výživu, podmínky mají vše jak mají mít, ráno běhají, žerou a odpo najednou králík sedí a "hloupě" hledí, je vidět zrychlený dech a večer ho najdu mrtvého.Už je to tento týden třetí.Na těle nějaké příznaky krvácení, průjmu, vůbec nic.Zkoušeli jsme zabít jednoho živého, játra měl v pořádku, vnitřnosti taktéž.
Mě hlavně zajímá, zda ty živé mohu bez problémů zabít a zkonzumovat - mají cca 15 týdnů.
Dle toho, co jsem kde vyčetla mě napadl králíčí mor, jinak si fakt nevím rady.
Děkuji moc za odpovědi.
Blanka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

myška76
napsal(a):
Dobrý večer.
Předem se omlouvám, pokud obdobný dotaz byl již vložen, ale bohužel jsem nenašla a potřebovala bych rychlou radu.
K mé velké lítosti mi zničehonic začali umírat králíci.Výživu, podmínky mají vše jak mají mít, ráno běhají, žerou a odpo najednou králík sedí a "hloupě" hledí, je vidět zrychlený dech a večer ho najdu mrtvého.Už je to tento týden třetí.Na těle nějaké příznaky krvácení, průjmu, vůbec nic.Zkoušeli jsme zabít jednoho živého, játra měl v pořádku, vnitřnosti taktéž.
Mě hlavně zajímá, zda ty živé mohu bez problémů zabít a zkonzumovat - mají cca 15 týdnů.
Děkuji moc za odpovědi.
Blanka.
Spíš zkuste otevřít nějakého uhynulého. Mor má velmi rychlý průběh, neexistuje, aby měl králík mor "bez příznaků", prostě ty patologické změny, podle kterých si pak při pitvě můžete myslet, že to je nejspíš mor, je to, co králíka zabije.
Živé králíky bez příznaků nemoci sníst můžete.
myška76
napsal(a):
Dobrý večer.
Děkuji moc za odpovědi.
Blanka.
Mor by pravděpodobně proběhl rychleji a uhynulo by Vám cca 90 a více % králíků, nepíšete, jestli byli očkovaní nebo ne.Mohla by to být možná i nějaká otrava nebo x dalších příčin.V každé případě to asi chtělo rychle reagovat a povolat veterináře, ten jediný Vám poradí a řekne jestli je můžete zkonzumovat nebo ne.Těžko takhle na dálku jinak poradit.
Zabíjet živé nemá smysl, pokud byl vybraný namátkou a úplně zdravý, pochopitelně jste nic najít nemohli.
Chce to pitvu uhynulého kusu, a pokud sami nevíte jak na to, hoďte to veterináři. Ti nejenže vědí, jak udělat pitvu lege artis a v jakém pořadí, ale taky jak orgány mají a nemají vypadat, a troufám si říct rozeznají víc změn než lidi, co znají jen králíky. Taky vědí, jakými mechanismy to poškození orgánů vzniká a jaké souvislosti který nález může mít.
Jako kdyby veterinární diagnostika byla tak snadná, jako vyčtení ze symptomů po internetu, tak by ti veterináři na to nestudovali šest let.
Držím palce, ať zjistíte, co to je.
burgund6
napsal(a):
Mor by pravděpodobně proběhl rychleji a uhynulo by Vám cca 90 a více % králíků, nepíšete, jestli byli očkovaní nebo ne.Mohla by to být možná i nějaká otrava nebo x dalších příčin.V každé případě to asi chtělo rychle reagovat a povolat veterináře, ten jediný Vám poradí a řekne jestli je můžete zkonzumovat nebo ne.Těžko takhle na dálku jinak poradit.
U nás se zrovna takhle pomalu mor projevoval (bohužel, přitom při otevření uhynulého jedince to bylo celkem jasné.
Já bych všechno pekáčové neočkované poslala směr mražák.
A mohu se zeptat, jak jste myslela, že při otevření uhynulého jedince to bylo jasné?Jaký příznak?
No my jsme nakonec ty živé zabili, jistota byla jistota, jsme samozřejmě laici co chovají králíky pro radost a pro trochu toho "domácího" masa.¨
Jen se nám zdály být plíce nějaké takové menší, jakoby vyfouklé balónky, nevím, možná je to třeba příznak moru...

myška76
napsal(a):
A mohu se zeptat, jak jste myslela, že při otevření uhynulého jedince to bylo jasné?Jaký příznak?
No my jsme nakonec ty živé zabili, jistota byla jistota, jsme samozřejmě laici co chovají králíky pro radost a pro trochu toho "domácího" masa.¨
Jen se nám zdály být plíce nějaké takové menší, jakoby vyfouklé balónky, nevím, možná je to třeba příznak moru...
Příznak moru jsou krevní výlevy, především, hlavně v plicích, ale i jinde, hodně často jsou viditelně poškozená i játra, zvětšená, rozpadávající se.
U mrtvých zvířat, kterým otevřete hrudník, jsou plíce vždy menší a vyfouklé. Roztažené je drží podtlak v hrudníku a když to hrudníku uděláte díru, abyste se podívala, tak se vyfouknou.
Játra byly naprosté krásné, zdravě vypadající, bez bílých skvrn...jen ty plíce ...
Ale i možná naše nějaká vize špatná.
Mrtvého králíka jsme neměli odvahu "pitvat".Ale pokud se tak zase stane, zkusíme, moc děkuji za Vaši radu.
Nyní nám zůstaly jen dvě samice, které budeme v březnu připouštět, takže uvidíme a pouvažujeme o očkování...

Nad očkováním neuvažujte, ale konejte.Pokud Vám ovšem králíci přežijí.Jo jo, všechno je jednou poprvé.I to platí pro všechny co si myslí že jim se to stát nemůže,.