Anonymní
XXX.XXX.3.210
Ahoj zajímalo by mě do kolika let se můžou připouštět zakrslé samičky? Není 5 let už moc?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Dobrý den, než začnete s chovem, zjistěte si co zvířata potřebují. Pětiletá samice rozhodně není vhodná k chovu. Pokud je to prvnička a náhodou zabřezne pravděpodobně chcípne při porodu. Už máte vymyšleno co budete případně dělat s mladými? Podívejte se na zdejší inzerci kolik je tu nabídek. Jestli nemáte zajištěný odbyt pro mladé do chovu se nepouštějte.
Anonymní
XXX.XXX.3.210
No mladé bych si nechala, to by nebyl problém. Mě totiž nepřipadá ani na 5 ikdyž jí tolik je, podle mě vypadá rozhodně mladší, hraje to taky něskoj roli?
Ps. připojím pár fotek dnes focených.
Je krásná, ale pochopte že na první mladé je prostě stará. Králice mají mít první mladé ve věku 1roku, u zakrslíků dřív(ale já je nechovám, to se zeptejte nejlépe chovatele co se zabývá jejich chovem), pokud je prvnička starší mívá velké problémy s porodem a pětiletá! ta už by mladé rozhodně mít neměla. To není o tom že bych vám nepřála radost z úspěšného odchovu, ale musíte mít mladší zvíře.
Anonymní
XXX.XXX.3.210
Aha, no tak to je škoda , děkuji za radu.
Kříženec Hermelína modrookého? Také mám takové dvě holky doma . Jak bylo psáno. První připuštění maximálně do jednoho roku. Potom hrozí úhyn samičky.
awake
napsal(a):
Kříženec Hermelína modrookého? Také mám takové dvě holky doma . Jak bylo psáno. První připuštění maximálně do jednoho roku. Potom hrozí úhyn samičky.
Pětiletá samice už leckdy nezabřezne, ani když není prvorodička. Ono většina takto starých samic už má změny na děloze.
Králíci.cz
Kdy připouštět samičku?
Samička je pohlavně dospělá okolo 4.-6. měsíce věku, vhodný věk k připouštění je ale až v 8. měsíci. Připouštět by se nemělo po 3. roce věku a ve třech letech pouze v případě, že samička již mladé měla dříve. Pokud ještě mladé neměla, tak maximálně do 2 let.
Březost samičky lze dotykem poznat až od 18. dne březosti. V tuto dobu to pozná zkušený veterinář, který jemným podhmatem bříška zjistí přítomnost mláďat. Nedoporučuje se dělat doma a neodborně - hrozí vnitřní zranění samičky. Březost trvá cca 31 dní.
Mláďata rostou nejvíce až poslední čtvrtý týden březosti, takže s jistotou ji lze stanovit až tehdy - bříško je již poměrně velké a při vyšším počtu mladých i trošku hrbolaté. Poslední dny lze vidět i pohyby mláďat.
Samečci jsou schopní k připuštění od 5.-6. měsíce věku do cca 5ti let.
Více informací najdete zde ve článku Králičí věk nebo zde v menu Rozmnožování a péče.