Zdravím, samice Bu začala dnes 2.3.2015 stavět hnízdo. Přitom má podle kalendáře tedy 31 dní vrhnout až 12.3.2015. Už se mi stalo mnohokrát že mi některá ze samic začala stavět hnízdo o pár dní dopředu dříve ale o více než týden. Chci se zeptat čím to je? A nějaké podrobnosti k tomu? Předem děkuji za odpověď.
mustela.erminea
napsal(a):
Je to naprosto v pořádku. Mně takhle brzy samice staví hnízdo běžně.
Mám tam trochu hnoje, většinou všechem tak dva dny před kocením vyklízím. Myslíte že jí mám vyklidit hnuj už ted a davat hodně sena ted take a dodavat hodne az do doby nez se okoti aby si mohla popripade hnizdo prestavit nebo mela proste na stavbu hnizda. Já nevím co dělat.
Mně se má samice okotit 14.3 a taky má už postavné hnízdo. Nechal jsem ji nakrýt 13.2 a už týden poté začala stavět, nevěděl jsem, jestli to nebyl náznak falešné březosti, tak jsem ji po týdnu zkusil dat k samci, dupala, bránila se. Asi zabřezla, je klidná, nechá se hladit.
Jen nevím, kolik jí mám dávat nažrát, aby netloustla. Má vodu, seno. Poslední týden byla na dietě, páč jsem stále nevěděl, jestli je opravdu březí, stále to nevím, ale má to hnízdo. Má během březosti dostávat co nejvíce žrádla, aby mladí rostli ? Díky
Jsem začátečník.
johanesgal
napsal(a):
Mně se má samice okotit 14.3 a taky má už postavné hnízdo. Nechal jsem ji nakrýt 13.2 a už týden poté začala stavět, nevěděl jsem, jestli to nebyl náznak falešné březosti, tak jsem ji po týdnu zkusil dat k samci, dupala, bránila se. Asi zabřezla, je klidná, nechá se hladit.
Jen nevím, kolik jí mám dávat nažrát, aby netloustla. Má vodu, seno. Poslední týden byla na dietě, páč jsem stále nevěděl, jestli je opravdu březí, stále to nevím, ale má to hnízdo. Má během březosti dostávat co nejvíce žrádla, aby mladí rostli ? Díky
Jsem začátečník.
Že jste začátečník vás neomlouvá. Pokud si pořídíte živého tvora, máte si nastudovat alespoň základní informace, aby zvíře nestrádalo a ne tu dodatečně zjišťovat jak krmit březí samici. Nezlobte se na mě, ale to je fakt tristní...
Jen seno a voda je zatraceně málo. Tak se králík nekrmí snad nikdy. Jen když je třeba, aby zvíře z nějakého důvodu zhublo, což je v praxi opravdu žřídka kdy.
Březí samice se krmí "tak akorát". O tom by se tu dal psát elaborát. Takže stručně: Řekněme, že v dobře březosti se krmí cca o 50 procent víc jádra než v době reprodučního klidu. Vyložené překrmování jádrem v době březosti taky není dobré. Za mě ale raději trochu víc, než málo.
Nevím, co máte za plemeno. Ale březí samici s hmotností kolem 4,5 kila dávám zhruba 100 g obilí denně, tj. asi 2 hrsti.
burgunacek0k7
napsal(a):
Mám tam trochu hnoje, většinou všechem tak dva dny před kocením vyklízím. Myslíte že jí mám vyklidit hnuj už ted a davat hodně sena ted take a dodavat hodne az do doby nez se okoti aby si mohla popripade hnizdo prestavit nebo mela proste na stavbu hnizda. Já nevím co dělat.
Dva dny před kocením už je pozdě na vyklízení "hnoje". Snad nemáte v kotci vyložený "hnůj"...
Kotec se čistí zhruba 14 dní před termínem porodu. Pak se již do kotce nemá moc zasahovat a rušit samici. Takže vykliďte už teď a ať má nadále samozřejmě dost slámy/sena na stavbu hnízda.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
johanesgal
napsal(a):
Jsem začátečník.
Poradím vam jak poznate že je sami březí.Ma cca 10 dni tak je to akorát v této době se už da velice dobře pozna březost samic.Hlavně všechno dělejte v klidu vytahněte si samici ven na něco rovného a uklidněte ji.Potom pravou rukou ji chytˇte za kuži na urovni přednich noch.Lehce ji nadzvedněte tak aby jste levou ruku zasunul pod ni, dlani proti břichu.Dlan by měla byt cca ve středu břicha zvedněte prsty a palec dotkne te se břicha jako z boku a lehce si přejedte po stranách ucítíte jako male kuličky.Pokud jich bude mít v sobě tak 8 tak je lehce najdete.Krmení ji davejte tak co sni nevím čím krmite.Tak dva dny před porodem přestane příiímat potravu.Tak se nelekněte.Dejte vědět jestli jste něco našel.
Ahojte, mockrát všem děkuji za rady, moje samice se dnes okotila, palpaci jsem zkoušel, ale neúspěšně, tak jsem počkal do doby termínu a hele,10 mladých se dnes narodilo
Je to její druhý vrh a když nad tím přemýšlím, je možné, že už věděla, co ji čeká a hnízdo si postavila o 2tydny dříve.
Dnes si začala samice stavět pěkné hnízdo. Je 19.4., u samce byla 14.4. to jest před 5 dni. Je to náznak, že by se chtěla pářit, nebo je to náznak, že už je v tom? Je to prvnička. Palpaci ani nezkouším, stejně bych nic nenašel. Včera ráno byla u samce na přeskok a nechtěla ho. Skončilo to akorát vytrhanými chlupy v tlamce samce.
Milan z Moravy
napsal(a):
Dnes si začala samice stavět pěkné hnízdo. Je 19.4., u samce byla 14.4. to jest před 5 dni. Je to náznak, že by se chtěla pářit, nebo je to náznak, že už je v tom? Je to prvnička. Palpaci ani nezkouším, stejně bych nic nenašel. Včera ráno byla u samce na přeskok a nechtěla ho. Skončilo to akorát vytrhanými chlupy v tlamce samce.
V tomto případě to poznáte celkem spolehlivě, pokud ji dáte k samic. A pakliže ho včera odmítala, s největší pravděpodobností je březí.
Některé samice si staví hnízdo opravdu hodně brzy,13. den je celkem běžné, že samice postaví hnízdo z podestýlky, zatím bez chlupů... Ale takhle brzo 5. den, spíš jen intenzivně přehrabují podestýlku... Opravdu si vaše samice staví hnízdo jako takové?
mustela.erminea
napsal(a):
V tomto případě to poznáte celkem spolehlivě, pokud ji dáte k samic. A pakliže ho včera odmítala, s největší pravděpodobností je březí.
Některé samice si staví hnízdo opravdu hodně brzy,13. den je celkem běžné, že samice postaví hnízdo z podestýlky, zatím bez chlupů... Ale takhle brzo 5. den, spíš jen intenzivně přehrabují podestýlku... Opravdu si vaše samice staví hnízdo jako takové?
Opravdu. Teď jsem to byl zkontrolovat. Vzorné hnízdo vpravo vzadu. Celý prostor kolem pomalu bez stébélka a vzadu postavený "hrad" s pěknou prohlubní uprostřed. A pořád běhá a plnou tlamku stébel a staví a staví. Jen chlupy natrhat a je hotovo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Milan z Moravy
napsal(a):
Opravdu. Teď jsem to byl zkontrolovat. Vzorné hnízdo vpravo vzadu. Celý prostor kolem pomalu bez stébélka a vzadu postavený "hrad" s pěknou prohlubní uprostřed. A pořád běhá a plnou tlamku stébel a staví a staví. Jen chlupy natrhat a je hotovo.
Také nám 2 takové stavitelky, staví hnízdo snad už druhý den po připuštění.Když jim chci vyčistit kotec, musím opatrně abych jim to dílo moc neporušila.
Paya

XXX.XXX.167.72
Mám také otázku.
Samici mám nakrytou 20.3 - zítra to bude měsíc.
Před týdnem začala stavět hnízdo, které ale pak sežrala (seno). Od té doby nic, ono totiž, má ve zvyku stavět 3 dny před porodem a stále nic, zítra to tedy bude 31. den - břicho má, jen mě to zneklidňuje.
Může postavit i těsně před porodem?
Paya

XXX.XXX.167.72
tom.50
napsal(a):
Může.
A je normální, že si postavila hnízdo a pak ho sežrala?
Paya
napsal(a):
Mám také otázku.
Samici mám nakrytou 20.3 - zítra to bude měsíc.
Před týdnem začala stavět hnízdo, které ale pak sežrala (seno). Od té doby nic, ono totiž, má ve zvyku stavět 3 dny před porodem a stále nic, zítra to tedy bude 31. den - břicho má, jen mě to zneklidňuje.
Může postavit i těsně před porodem?
Moje postavila hnízdo večer, ve 21 hod a do rána porodila.
Paya

XXX.XXX.167.72
mustela.erminea
napsal(a):
No tak to běžné rozhodně není. Nikdy jsem se s tím nesetkala. Tipla bych, že měla velký hlad. A nemohla ho prostě jen zase roztahat?
Nene, dostala hodně sena. Stavěla, hrabala.
Přišel jsem z města a hnízdo nikde.
Sena má dostatek, ostatní ji taky nic nechybí.
Ale.. ona je velmi žravý králík, takže je to možná i tím.
A od té doby nestavila hnízdo vůbec. Dneska má termín, už méně žrala. Tak snad něco bude, ale po senu jde furt. Dost si ho nechává, byly doby kdy dostávala seno i 10x a sežrala ho.
Teď mi přijde, že si opravdu nechává stranou. Chytám se každého malého bodu, co by tomu mohlo naznačovat.
Co si o tom myslíte Vy? Hnízdo udělala týden před porodem, kdy ho následně zrušila, od té doby nic.
Paya
napsal(a):
A od té doby nestavila hnízdo vůbec. Dneska má termín, už méně žrala. Tak snad něco bude, ale po senu jde furt. Dost si ho nechává, byly doby kdy dostávala seno i 10x a sežrala ho.
Teď mi přijde, že si opravdu nechává stranou. Chytám se každého malého bodu, co by tomu mohlo naznačovat.
Co si o tom myslíte Vy? Hnízdo udělala týden před porodem, kdy ho následně zrušila, od té doby nic.
Já nevím, opravdu tomu nerozumím. Pokud měla dost sena ke žrádlu, neměla přeci důvod sežrat hnízdo? Nebo co přesně tedy v tom kotci měla na podlaze a v jeslích, když jste se vrátil z města? Měla holou podlahu a prázdné jesle? Nebo měla pod sebou roztahanou vrstvu sena?

Paya
napsal(a):
Pokud je opravdu březí, dejte jí do kotce hodně stavebního materiálu, kotec bych zatemnila a počkala co udělá.Některé samice to dělají, že postaví hnízdo, rozhrabou, překousají a nakonec postaví těsně před porodem.Zkontrolovala bych jí večer a pak ráno a uvidíte.
Paya

XXX.XXX.167.72
napsal(a):
Pokud je opravdu březí, dejte jí do kotce hodně stavebního materiálu, kotec bych zatemnila a počkala co udělá.Některé samice to dělají, že postaví hnízdo, rozhrabou, překousají a nakonec postaví těsně před porodem.Zkontrolovala bych jí večer a pak ráno a uvidíte.
Díky, ještě jsem ji dnes prohmatal (lehce), zda opravdu je březí. Něco šlo cítit a pak i pohyb.
u téhle samice bohužel nemohu dělat kontrolu samcem, je nonstop v říji - i když je březí, tak by nechala na sebe samce skočit.
Paya

XXX.XXX.167.72
Takže vlastně jen čekat, jestli začne stavět nebo ne.
Paya

XXX.XXX.167.72
Dostala tedy plno sena a žere a žere
Paya

XXX.XXX.167.72
Tak rapidná změná. Samice staví hnízdo a začala trhat i chlupy.
Dneska je to 32 den.
Paya

XXX.XXX.167.72
Tak, napočítal jsem asi zatím 6 kousků.