Dnes jse se pustil do výroby (levné králíkárny ) z palet tak tady první foto... budu průběžně přidávat.
Kálíkárna bude umístěna ve zděných prostorách pod střechou...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vypadá to zajímavě, jen mi tam chybí sklon podlahy pro odtok moči. Jsem zvědavá jak se povede.
Můžete mi prosím říct, v čem je to problém? Dokud jsem měl králíky u rodičů, tak jsem v žádné králíkárně neměl odtok. Teď jsem udělal po přestěhování první s odtokem, a spíš je to na fůru bordelu, špinění stěny králičince (šopy) a neukliditelný bordel za králíkárnou, takže s tím po prvním pokusu zase rychle skončím. Deset let jsem neměl problém s králíkárnama BEZ otvoru vzadu, bez sklonu podlahy, a tudíž bez odtoku. Nevšiml jsem si, co mohu srovnávat 10let bez odtoku a rok, dva s odtokovou, nevidím výrazný rozdíl, krom toho, že ta se sklonem dělá kolem bordel.
Děkuji za názory i postřehy ale popravdě s králíky chci začít na maso pro dceru nyní mám prostor na to abych mohl... sám sem nikdy králíky neměl jen s rodiči a hlavně děda když mi bylo osm staral jsem se o králíky s ním nebyl problém v té době jsem uměl králíka stáhnout z kůže líp než dospělí.. ale pak muselo chovatelství z důvodu změny bydlení stranou nyní se věnuji chovu papoušků... a ted dojde i na ty ušáky... ale proč to tedy píšu popravdě jsem nikde nehledal žádný "návod jak vyrobit králíkárnu" a nějak mně ani nenapadlo že by měla mít nějaký odtok vím že děda ani naši žádný odtok neměli na dně bylo vždy lino jako "vana" a podestýlka... Napadá mne jen že možná s odtokem vydrží podestýlka déle ale to mne netrápí... jinou výhodu v tom nevidím, nebuduji žádný velkochov takže pokud jde jen o to častěji vykydat... není problém...
Další postřehy a názory pište... děkuji

chovatelpodluzi
napsal(a):
Můžete mi prosím říct, v čem je to problém? Dokud jsem měl králíky u rodičů, tak jsem v žádné králíkárně neměl odtok. Teď jsem udělal po přestěhování první s odtokem, a spíš je to na fůru bordelu, špinění stěny králičince (šopy) a neukliditelný bordel za králíkárnou, takže s tím po prvním pokusu zase rychle skončím. Deset let jsem neměl problém s králíkárnama BEZ otvoru vzadu, bez sklonu podlahy, a tudíž bez odtoku. Nevšiml jsem si, co mohu srovnávat 10let bez odtoku a rok, dva s odtokovou, nevidím výrazný rozdíl, krom toho, že ta se sklonem dělá kolem bordel.
Asi je to věc názoru a taky osobní zkušenosti, já vlastně nikdy neprohlížela králíkárnu, která by nějakým způsobem, buď sklonem podlahy nebo trusníkem neměla problém s močí vyřešený. Fakt je že ve voliérách, kam dáváme mladé po odstavu, jsou na slámě, není tam mokro a daří se jim dobře. Ale mají k dispozici velký prostor. Tak možná kdyby byly kotce o něco větší.
Jinak králíkárna z palet mi připadá jako naprosto skvělý nápad, jsem moc zvědavá jak se vám povede.
My jsme před lety koupili velkou,10ti kotcovou zánovní králíkárnu s velkými 80x80cm kotci, podlahy nakloněné pro odtok moči a asi 2cm otvor v zadní stěně.tak jsem jásala, perfektně udělaná králíkárna..ale časem se ukázalo, že škvíra pro odtok se neustále ucpává, takže stále pročištovat, zvenčí svinčík.. na podlahách byly vzorně položené plastové desky, prostě luxus..ale ty plastové desky bránily provzdušnování podlahy, hnůj se tam zapařoval a to čistíme každý týden, někdy i častěji podle potřeby! tak ty krásné žluté desky šly pryč! vypadá to líp, dřevo je dřevo..Dneska manžel staví nové králíkárny, protože králíčků nějak přibývá a ani žádný sklon není potřeba, když se jim pravidelně čistí.Jinak už tu tak všechno bylo řečeno, tak jen přeju chovatelské uspěchy!
Chovateleladna:
Problém je to v tom, že pokud chci králíky udržet v relativně čistém a hygienickém prostředí, tak musím bohatě podestýlat, z čehož plyne velká spotřeba slámy, která není úplně levná, dále musím mnohem často kydat, což je zase zbytečné plýtvání časem. Nemluvě o hygienických poměrech. Ono to močomokré ohavno (jak by řekl tom.50 ), které se udržuje na spodku králíkárny, pokud neodtéká moč, je opravdu dost nechutné a mně je prostě proti srsti na mít něco takového v kotcích. Známá má bezodtokovou králíkárnu a je to opravdu humus. Králíci věčně urousaní, mokří, špinaví, prostě chudáci… Samozřejmě budu –li kydat co pár dnů a pořádně stlát, tak to takto vypadat nebude, ale kdo má v dnešní době čas a chuť tak často vybírat hnůj že. Ono je sice pěkné, že když někdo králíky nikdy nechoval, tak si teď maluje, jak bude mít elán do kydání. No ona ta realita bývá často odlišná. Osobně neznám nikoho (krom sebe ), koho by to dělal rád.
No, a chováte-li v králíkárnách bez odtoku moči, tak si nechci představovat, jak to musí vypadat, když má samice říji či jsou samci nadržení a permanentně přehrabují celý kotec. Ona ta vyhrabaná kejda zespod musí být fakt chuťovka.
My máme s manželem vyřešeny kotce tak, že máme sklon asi 5 cm a odtoková škvíra je 1-1,5 cm. Žádný „neukliditelný bordel“ za králíkárnou nemáme, ani náznakem. A že tu škvíru jednou za pár měsíců prošťárnu, tak to je fakt otázka ani ne minuty. Takže pokud máte za králíkárnou ten šílený bordel, tak opravdu nevím, proč tam je. Já to neznám.
Takže sečteno a podtrženo, na základě osobních zkušeností (chováme králíky i v chlívku, kde není odtok) bychom do takové králíkárny nikdy nešli.
No je mi jasné, že vy máte o tom jasno a stejně budete tvrdit svoje, to já ostatně taky. Ale třeba se nad tím aspoň někdo zamyslí a na bezodtokovou králíkárnu se vyprd…
Mimochodem, jste jediný z králíkářů co znám, kdo má takový názor… Ale proti gustu….
Ještě mě napadá, vy chováte malé plemeno, které třeba nevyprodukuje tolik moči, ale s našimi Mm a Bu si to fakt představit neumím.
mustela.erminea
napsal(a):
Chovateleladna:
Problém je to v tom, že pokud chci králíky udržet v relativně čistém a hygienickém prostředí, tak musím bohatě podestýlat, z čehož plyne velká spotřeba slámy, která není úplně levná, dále musím mnohem často kydat, což je zase zbytečné plýtvání časem. Nemluvě o hygienických poměrech. Ono to močomokré ohavno (jak by řekl tom.50 ), které se udržuje na spodku králíkárny, pokud neodtéká moč, je opravdu dost nechutné a mně je prostě proti srsti na mít něco takového v kotcích. Známá má bezodtokovou králíkárnu a je to opravdu humus. Králíci věčně urousaní, mokří, špinaví, prostě chudáci… Samozřejmě budu –li kydat co pár dnů a pořádně stlát, tak to takto vypadat nebude, ale kdo má v dnešní době čas a chuť tak často vybírat hnůj že. Ono je sice pěkné, že když někdo králíky nikdy nechoval, tak si teď maluje, jak bude mít elán do kydání. No ona ta realita bývá často odlišná. Osobně neznám nikoho (krom sebe ), koho by to dělal rád.
No, a chováte-li v králíkárnách bez odtoku moči, tak si nechci představovat, jak to musí vypadat, když má samice říji či jsou samci nadržení a permanentně přehrabují celý kotec. Ona ta vyhrabaná kejda zespod musí být fakt chuťovka.
My máme s manželem vyřešeny kotce tak, že máme sklon asi 5 cm a odtoková škvíra je 1-1,5 cm. Žádný „neukliditelný bordel“ za králíkárnou nemáme, ani náznakem. A že tu škvíru jednou za pár měsíců prošťárnu, tak to je fakt otázka ani ne minuty. Takže pokud máte za králíkárnou ten šílený bordel, tak opravdu nevím, proč tam je. Já to neznám.
Takže sečteno a podtrženo, na základě osobních zkušeností (chováme králíky i v chlívku, kde není odtok) bychom do takové králíkárny nikdy nešli.
No je mi jasné, že vy máte o tom jasno a stejně budete tvrdit svoje, to já ostatně taky. Ale třeba se nad tím aspoň někdo zamyslí a na bezodtokovou králíkárnu se vyprd…
Mimochodem, jste jediný z králíkářů co znám, kdo má takový názor… Ale proti gustu….
Ještě mě napadá, vy chováte malé plemeno, které třeba nevyprodukuje tolik moči, ale s našimi Mm a Bu si to fakt představit neumím.
S hygienou si myslím problém nemám. Ale uznávám, že stelu na vysoko a dost. Nemám rád, když je králík na linu. Asi ste nepochopila jak sem to myslel s tím bordelem - králíkárny mám v šopě. Tedy "králičinci", kde je celá stěna králíkárna. Když mám takto postavenu králíkárnu, nemám přístup za ni. Pokud mi tedy tou škvírou odtéká moč, je na zemi, na kachličkách (ano, přiznám se, zapomněl jsem že by zde měl být okap který to svede na kraj, odtud pod králíkárnou vývod dopředu do kastrolu) a plus propadá i něco slámy (udělal jsem 2cm, což je očividně moc) a jelikož je takto vyplněna celý jedna stěna, nemám přístup za králíkárnu, která je od stropu po zem. Tudíž ten nepořádek za králíkárnou nemám jak vyčistit. Samozřejmě, že pokud bych řešil králičinec na několik řad králíkáren, tak bude kolem každé řady chodba a bude možnost čistit i vzadu, ale teď to nejde a tak mi to v tuto chvíli nevyhovuje...
P.S. pokud jste ti dva mladí manželé co dojeli na čumendu do Znojma na Mm, tak sme se tam u posuzování viděli - Adam (ten vysokej, taky mladej)
chovatelpodluzi
napsal(a):
S hygienou si myslím problém nemám. Ale uznávám, že stelu na vysoko a dost. Nemám rád, když je králík na linu. Asi ste nepochopila jak sem to myslel s tím bordelem - králíkárny mám v šopě. Tedy "králičinci", kde je celá stěna králíkárna. Když mám takto postavenu králíkárnu, nemám přístup za ni. Pokud mi tedy tou škvírou odtéká moč, je na zemi, na kachličkách (ano, přiznám se, zapomněl jsem že by zde měl být okap který to svede na kraj, odtud pod králíkárnou vývod dopředu do kastrolu) a plus propadá i něco slámy (udělal jsem 2cm, což je očividně moc) a jelikož je takto vyplněna celý jedna stěna, nemám přístup za králíkárnu, která je od stropu po zem. Tudíž ten nepořádek za králíkárnou nemám jak vyčistit. Samozřejmě, že pokud bych řešil králičinec na několik řad králíkáren, tak bude kolem každé řady chodba a bude možnost čistit i vzadu, ale teď to nejde a tak mi to v tuto chvíli nevyhovuje...
P.S. pokud jste ti dva mladí manželé co dojeli na čumendu do Znojma na Mm, tak sme se tam u posuzování viděli - Adam (ten vysokej, taky mladej)
Ano, to jsme přesně my Taky si vás pamatujeme a víme, kdo jste
Letos už tam budeme doufám i vystavovat. Hlavně díky vaší výzvě v Chovateli, aby se i další chovatelé přijeli poměřit s klubaři...Móóóc se na to těšíme
Jo a co to je šopa jsem opravdu dosud nevěděla... Dík za info.
Vrátím se k těm paletám. Nevyjde výhodněji prodat ty palety do výkupu a koupit za to prkna a hranolky? Třeba II. jakost, která se často od I. moc neliší. Měl jsem ze stavby i nějaké menší palety nevratné, ale ty měly zase mezi prkny dost velké mezery na to, aby šly na králíkárnu použít. Pokud ve Vašem (zadavatelově) případě jde o následné využití nevratných palet, tak super.
mozaik
napsal(a):
Vrátím se k těm paletám. Nevyjde výhodněji prodat ty palety do výkupu a koupit za to prkna a hranolky? Třeba II. jakost, která se často od I. moc neliší. Měl jsem ze stavby i nějaké menší palety nevratné, ale ty měly zase mezi prkny dost velké mezery na to, aby šly na králíkárnu použít. Pokud ve Vašem (zadavatelově) případě jde o následné využití nevratných palet, tak super.
Tyto palety do výkupu? Na králíkárnu jsou akorát
Dobrý večer, děkuji za další příspěvky -
tyto palety jsou nevratné mám je z práce zadarmo a mezery mezi prkny jsem vyplnil dalšími prkny (z dalších palet)...
nožičky budou... další palety na které se to jen posadí...
Ano do spádu do dát šlo ale jak jsem psal výše vubec jsem nehledal návod na to jak se má dělat králíkárna a spíš jsem začal podle toho co měl děda... rovné kotce s linem na dně...
Teď tedy přemýšlím předělat nebo nechat..
V případě předělání hloubka kotce je 80 cm kolik by měl být spád cca na tuto délku ?
A jak se potom šikmina vyrovná pouze podestýlkou (vzadu více ) ? Nebo roštem ?
Děkuji M

My ji máme vyrovnanou podestýlkou, viděla jsem i rošt, kálíkům je to jedno.
Takto som urobil aj já svoju kralikaren. Jedna paleta aj s nohami na spodok do středu druhá a navrch tretia na týchto som odbil nohy aby nezavadzali na boky a do zády tiež palety ale tiež bez nôh odbyjal som ťažkým kladivom pí jednej ráně a bolí preč potom flexou odpilit vytrcajuce klince a hotovo medzery vyplnit doskami rezanimi podla messier zo širokej laty tak od oka. Sklon je asi 5- cm ale asi je zbytočný dám slamu a čistom každý tyzden rozmer je 120*80*60 tom vyhovuje druhu som spravil podobně ale troj pischodovu tam na boky šli dosky 180cm ostatok. Palety tiež iba dosky na podlahe tretia je podobná so sklonom aj s libom ale nemám z toho dobrý pocit pidstiwlja je viac mokrá aj skorej a právě tam sú králíci spinavsi sused starý chovatel nemá žiadne sklony odtoky keď mi dával mladú samicu od starej a otvoril dvierka mal skoro do třetiny udupanu slamu co stále přikládá ale vrch suchucky kokcu nepozná a proti moru ockuje uhyn mladých bezne po narodení niečo ale inak ddobre je to jeho spôsob a dari sa mu a stačí mu co má mne to line už vytrhavaju tak keď ho zničia nechám to tak pochodil som hodně dedinských chovateľov po okolí ale žiaden nemá spasí odtoky linelea alebo nějaké plastové vanicky a keby sa im nedarilo asi by nechovali toť len moja skúsenosť každý nech si prejde svojim a vyberie co je najlepšie pre něho samozřejmě hygiena je na prvom.mieste čistom ráz za tyzden a myslím.stačí uvidiim v lete při mladých aj častejšie písem z mobilu a s českou klavesnicou tak prepáčte ako to vyzerá ale myslím že prečítate.
Pěkná práce, jen dumám, jak máte zabezpečené hrany proti okusu. Podle mých zkušeností jsou kaliforňáci horší než termiti :o)
A ještě jedna zkušenost, když vám to bez toho odtoku nebude fungovat, zkuste menší zmasilé plemeno, tam je ta produkce odpadu taková, že se to v pohodě dá i bez odtoku (samotnou mě rozdíl kuní velký/holanďan překvapil).
Pak by to sem taky chtělo hodit fotku, třeba za rok, kde budou vidět ty spodní kotce, do kterých protéká po stěnách moč z těch horních. A taky jak vypadají totálně promočené vrstvy podestýlky v bezodtokové králíkárně, aby si potencionální stavitelé podobných králíkáren udělali opravdu kompletní obrázek.
Možná u malého plemene, jako je Ččp nebo holanďák by to snad mohlo být únosné. U králíků typu Kal (jak vidím ve vaší králíkarně), kteří v dospělosti dosahují běžně k 5 kilům + třeba osm 1,5 kg mláďat před odstavem, tedy celková živá hmotnost zvířat cca 17 kg a moč, co vyprodukují, to bude problém.
Tak fotku samozřejmě přidám a nepočítám ani že by králíkárna vydržela 10 let... co se týče odtoku o tom jsme psali již výše dříve se žádný odtok neřešil a šlo to jelikož neplánuju žádný velkochov tak myslím že častější čištění kotců zvládnu... chtěl jsem ukázat že i z minimální investicí to jde a kdybych chtěl šlo to vyrobit i s tím odtokem bez dalších nákladů ale jak jsem psal výše... děkuji za názory s pozdravem Michal.
Dobrý den, mně se to moc líbí, jen mít ty palety .
Dělali jsme loni v rychlosti nouzovou králíkárnu ze skříně, zatím slouží, co se mi velmi osvědčilo - krmítka z CD profilu na zrní (či granule) - králíci to nezasviní a pro mladé, když je krmítko dost dlouhé, je to skvělá věc a taky báječný pohled, když se k tomu nahrnou a v řadě jeden vedle druhého se krmí .
katyltm
napsal(a):
Dobrý den, mně se to moc líbí, jen mít ty palety .
Dělali jsme loni v rychlosti nouzovou králíkárnu ze skříně, zatím slouží, co se mi velmi osvědčilo - krmítka z CD profilu na zrní (či granule) - králíci to nezasviní a pro mladé, když je krmítko dost dlouhé, je to skvělá věc a taky báječný pohled, když se k tomu nahrnou a v řadě jeden vedle druhého se krmí .
Zdravím, nemůžete dát foto krmítka?K.
kkki
napsal(a):
Zdravím, nemůžete dát foto krmítka?K.
Hezký večer, nápad je odtud:
http://chovamekraliky.webnode.cz/stavime-kralikarnu/material/#!
a fotka také, už se mi nechce ven . Do malých kotců pro jednoho králíka jsem udělala jen 25 cm dlouhé, pro samici s mláďaty do velkých kotců přes celou hloubku. Jde to docela dobřře, jen jsme museli koupit kvalitní nůžky na plech, pak stačí ustřihnout, nastřihnout, přimáčknout a ohnout a přišroubovat . K.
katyltm
napsal(a):
Hezký večer, nápad je odtud:
http://chovamekraliky.webnode.cz/stavime-kralikarnu/material/#!
a fotka také, už se mi nechce ven . Do malých kotců pro jednoho králíka jsem udělala jen 25 cm dlouhé, pro samici s mláďaty do velkých kotců přes celou hloubku. Jde to docela dobřře, jen jsme museli koupit kvalitní nůžky na plech, pak stačí ustřihnout, nastřihnout, přimáčknout a ohnout a přišroubovat . K.
Nápad dobrý ale jak to čistíte?
Dobrý den, tam fakt skoro nic není, co by stálo za vyčištění. Možná to ti králíci vylížou ?
Loni jsem měla jednu samici, co vyloupávala oves, ta mne teda fakt štvala, to jsme měli ještě betonové misky. Pokud by se našel nějaký ničema králík, který by vyloupával, tak bych to asi musela vymést.
Granule nekupuju, je to na nás moc drahé, potřebujeme odchovat králíky za vlastní čas a práci, ne za peníze, takže celé léto sečeme místní louku a krmíme zeleným. Dostali jsme pytel za 20 kůží od Kavapa, byl hned pryč, ale taky tam po těch granulích nic moc nezůstalo.
Když to budete mít na zavěšení, tak to bude třeba lepší, pokud se to nebude moc houpat.
I já se musím pochlubit pochlubit novou králikárnou Měla sem tří kotcovou, ale manžel mi nakonec udělal větší pro ty moje dvě samice a jednoho samce
mazaj
napsal(a):
I já se musím pochlubit pochlubit novou králikárnou Měla sem tří kotcovou, ale manžel mi nakonec udělal větší pro ty moje dvě samice a jednoho samce
Manžel se činil. A praktická stříška. To moje žena pro mých 8 samců a 13 samic neudělala nic. Jen si chodí pro maso a brblá, že jí smrdí hnůj.
Muf

XXX.XXX.143.32
bronda
napsal(a):
Manžel se činil. A praktická stříška. To moje žena pro mých 8 samců a 13 samic neudělala nic. Jen si chodí pro maso a brblá, že jí smrdí hnůj.
To já to mám zase naopak. Na rozdíl od vás jsem raději, že se mi pan domácí ke zvířeně neplete. Ať si remcá jak chce. Jemu spíš vadí, že u nich trávím spoustu času, který bych mohla věnovat jemu.
A proto...buďte rád, že vám paní králíka zpracuje v kuchyni, uklidí, vypere a vás občas obšťastní. Zřejmě máte nějakou hospodárku, dům a snad i zaměstnání.
Jako žena myslím, že i ta vaše má práce až dost tak proč ji ještě zatěžovat vašim koníčkem či živností ? Pokud je to vaše práce tak ji čiňte a nestěžujte si. Pokud to máte koníčka a nezvládáte ho, měl by jste se nad sebou zamyslet a chov zredukovat.
Nic ve zlém, neznám vás ani vaši paní, reaguji jen na to jak jste příspěvek napsal.
Jo a hnůj mi smrdí také
Muf
napsal(a):
To já to mám zase naopak. Na rozdíl od vás jsem raději, že se mi pan domácí ke zvířeně neplete. Ať si remcá jak chce. Jemu spíš vadí, že u nich trávím spoustu času, který bych mohla věnovat jemu.
A proto...buďte rád, že vám paní králíka zpracuje v kuchyni, uklidí, vypere a vás občas obšťastní. Zřejmě máte nějakou hospodárku, dům a snad i zaměstnání.
Jako žena myslím, že i ta vaše má práce až dost tak proč ji ještě zatěžovat vašim koníčkem či živností ? Pokud je to vaše práce tak ji čiňte a nestěžujte si. Pokud to máte koníčka a nezvládáte ho, měl by jste se nad sebou zamyslet a chov zredukovat.
Nic ve zlém, neznám vás ani vaši paní, reaguji jen na to jak jste příspěvek napsal.
Jo a hnůj mi smrdí také
Ale paní Mufová!
Berete to nějak vážně. To byla jen taková legrace a důchodcovské remcání. Co taky chcete na manželku slyšet od morousovitého dědka po skoro 40 létech v okovech. Konec konců... ani bych ji k nim nepustil.
Muf

XXX.XXX.143.32
bronda
napsal(a):
Ale paní Mufová!
Berete to nějak vážně. To byla jen taková legrace a důchodcovské remcání. Co taky chcete na manželku slyšet od morousovitého dědka po skoro 40 létech v okovech. Konec konců... ani bych ji k nim nepustil.
Mrkla jsem na váš profil a soudím dle fotek, že to zvládáte i sám Klobouk dolů a omluva k tomu.
Krásné chovné zařízení i králíčci.
Jen z vašeho příspěvku mi přišlo, že chcete, aby vás tady litovali, ale teď se přiznám, že vám i trochu závidím.
Za mě moc dobrý nápad.
Mám ještě levnější králíkárnu. Ze skříně. Nestála vůbec nic. Pletivo zbylo od stavby voliery pro papoušky. Vlastně tedy stála barvu. Ale nekamenujte mne hned, je pro zakrslíky :-). Kydám 2x týdně. Jsou v ní druhý rok, podestýlka, spokojenost. Moje a snad i králíků. Jsou skoro denně střídáni ve výběhu. Tím nechci nijak znevažovat kvalitní a pěknou práci stavitelů králíkáren. Ale jako baba na mateřské jsem se svým dílem zdarma celkem spokojená. A ještě upřesním pro rýpaly, ti v klecích jsou tam jen z bytu vyndaní přes den. Kritiku čekám, ale třeba bude pro někoho další obyčejný nápad i inspirací.
Fery123

XXX.XXX.53.151
Dobrý den chtěl jsem se zeptat jaké rozmezy jsou ty palety děkuji za odpověď
Také se pochlubím. Skoro měsíc mám novou králíkárnu. Ke dva roky staré šestikotcové s prostornými kotci na odchov mladých jsem si ještě udělal tuto devítikotcovou. A jsem zatím spokojen.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!