Tonyn

XXX.XXX.50.145
Asi před týdnem se mě okoktila samice burgundská a během tohoto týdne už dva králíčky na půl sežrala. Proč to dělá? a dá se tomu zabránit děkuji.
Tonyn

XXX.XXX.50.145
burgund6
napsal(a):
Tohle samice zpravidla nedělá, koukněte, jestli tam náhodou nechodí potkan.
No potkan asi ne ten by se do toho konce nijak nedostal! Já chovám králíky několik desítek let a potkávám se s tím taky poprvé!
Muf

XXX.XXX.143.32
Zdravím, jestli máte možnost, zkuste jí dát do jádra pár psích granulí. Mě u burguňačky také mizeli narození králíčci. Pak mi známá poradila granule a malí mizet přestali. Dejte ze začátku tak tři, čtyři a zvyšujte. Mělo by to zabrat.
Moje měla 13 a zredukovala na 8 ks. Teď dávám pár granulek i samicím hned po okocení a již se nic takového nestalo.
Možná se to tady chovatelům nebude líbit, ale než se dívat na prázdné hnízdo a likvidovat kvůli tomu samici...
Muf

XXX.XXX.143.32
A hlavně dostatek vody !
Muf
napsal(a):
Zdravím, jestli máte možnost, zkuste jí dát do jádra pár psích granulí. Mě u burguňačky také mizeli narození králíčci. Pak mi známá poradila granule a malí mizet přestali. Dejte ze začátku tak tři, čtyři a zvyšujte. Mělo by to zabrat.
Moje měla 13 a zredukovala na 8 ks. Teď dávám pár granulek i samicím hned po okocení a již se nic takového nestalo.
Možná se to tady chovatelům nebude líbit, ale než se dívat na prázdné hnízdo a likvidovat kvůli tomu samici...
Úplně s Vámi souhlasím. Kdysi dávno jsem také tak postupoval.
Tonyn
napsal(a):
Asi před týdnem se mě okoktila samice burgundská a během tohoto týdne už dva králíčky na půl sežrala. Proč to dělá? a dá se tomu zabránit děkuji.
Nemusí to v celku znamenat nic vážného. Králik má v genech zakódováno uklízet kolem nory, aby to nepřilákalo predátory. Králičata mohly uhynout že se nevrátily do hnízda, a nebo někdy samice sama zredukuje počet když vycítí že je neuživí. Zkontrolujte v první řadě samici, zda je v pořádku, jestli tam neni zánět mléčnych žláz. Pak také zkontrolujte hnízdo jestli se o ně stará jak má. Jestli nejsou mokré nebo pokálené. V těchhle případech už být problém může. Další z příčin může být poporodní šok nebo nedostatek bílkovin a minerálů.
Muf

XXX.XXX.143.32
Muf
napsal(a):
Tohle je ta směs, kterou míchám samicím po porodu, krom toho dostávají ještě mrkev, sušené kopřivy ( brzy budou čerstvé ), větve borovice, kvalitní seno a dostatek čerstvé vody je základ.
Já dávám kojícím samicím kozí mléko, rychle si na něj zvyknou a když malí králíčci vylézají z hnízda, naučí se ho také pít, a hlavně když jich má samice hodně, nepronásledují hladově mamku, napijou se dosytosti a rostou, jak z vody...tedy z mléka! za chvíli jsou jako kuličky, vitální a zdraví, nikdy jsem nezaznamenala průjem a podobně..
Muf

XXX.XXX.143.32
hona
napsal(a):
Nevím, místo psích granulí a podobných prostředků bych napřed zkusil dávat kojícím samicím granule pro kojící samice. Přesto, že jsou o něco dražší než obyčejné výkrmové, vyplatí se...
Míchám do směsi i granule pro kojící samice. Je to rozdíl 10 Kč na 25 kg pytel což tak závratný rozdíl v ceně není, ale ony je nechtějí. Zůstávají v misce spolu s pluchami ovsa Nevím co jim na nich vadí. Když dostanou normální ( bez léčiv ) tak jsou v miskách jen pluchy.
Tonyn

XXX.XXX.50.145
Děkuji všem za rady. Dal jsem jí ty psí granule a zatím v pohodě. Samice má dost vody a ještě jí dávám větvičku vrby a nebo osolený chleba a někdy jí vařím meltu(kafé). Něco doporučil kamarád a třeba to kafé si pamatuji z dětství že to děda dával samicím po okocení. Tak teť zkouším ty granule uvidíme jak se to bude vyvíjet dále. Děkuji všem.
Tonyn
napsal(a):
Děkuji všem za rady. Dal jsem jí ty psí granule a zatím v pohodě. Samice má dost vody a ještě jí dávám větvičku vrby a nebo osolený chleba a někdy jí vařím meltu(kafé). Něco doporučil kamarád a třeba to kafé si pamatuji z dětství že to děda dával samicím po okocení. Tak teť zkouším ty granule uvidíme jak se to bude vyvíjet dále. Děkuji všem.
No s tou vrbou to děláte špatně, po ní přijde o mlíko.
Tonyn

XXX.XXX.50.145
berenika
napsal(a):
Ano, větvičky vrby v žádném případě nedávat - zastavuje tvorbu mléka.
Ano? Tak to jsem nevěděl tak děkuji velmi. To mě poradil známí. Děkuji moc za radu.
Dejte třeba ovocné, nebo borovici. To mají rádi. Vrba působí antibakteriálně, je dobrá při zánětech, ale staví laktaci. Její účinky yužívám hlavně po odstavu jehňat
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!