Hnízdo, mokrá králíčata

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.3.2015 17:35
burgunacek0k7

XXX.XXX.245.49

Dobrý den, byl jsem par dni na služební cestě ( přibližně 4 dni) a o králíky se mi starala žena. Dnes jsem přiletěl a koukám se samici na králíčata které jsou staré přibližně týden do hnízda, byli mokrý, tak mi to nedalo a vybral jsem je do koše na seno, napadlo mě, že bych mohl samici vybrat hnuj, neměla ho tam sice tolik ale domníval jsem se, že by králíčata mohla třeba v noci z hnízda vylejzat a zašpinit se či zamokřit. Vykydal jsem tedy hnůj a ve stěně hnízda jsem našel jednoho mrtvého králíka.. Rozebral jsem samici hnízdo abych se přesvěčil že tam ještě někde není nějaký jiný a bylo celý tak divně mokry tak jsem to všechno vybral a hodil do kompostu. Samici jsem postavil hnízdo sám, dal jsem do něj trochu hoblin, sena a slámy a chci se zeptat, jestli jsem udělal správně?

23.3.2015 19:28
horal

XXX.XXX.58.226

Dobrý den.Už se mi to pár krát také stalo, samice z nějakého důvodu se přestane starat o králičata, Dá jim napít ale neolizuje je při kojení a tak výkaly a moč zůstává v hnízdě a králičata jsou za dva tři dny jako čuňata. Možná je to proto že cítí pach zahnívající mrtvolky a proto je neolizuje, protože při dalším vrhu bylo vše v pořádku. Já to řešil přesně jako Vy, vykydal jsem celý kotec a když to šlo zachránil jsem nějaké suché chlupy z hnízda a použil do nového anebo jsem se snažil samici nějaké vytrhnout. Pak se třeba začla o ně i starat. Hlavně ale že jsou v suchu, jinak by se mohly zapařit a třeba dostat i zápal plic. Proto je dobré prohlížet hnízdo krátce po porodu aby nenastala podobná situace. Už se tady o tom diskutovalo jestli prohlížet hnízdo nebo ne. Ať se Vám a hlavně králičkům daří.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.3.2015 14:56

Mohu se jen optat? Vím že tu nejsem populární ale mám tu 9-10 dní starý vrh Za Div. Mám tam v hnízdě 5 mladých a dva jsou bídnější. No ten jeden ujde ale ten druhý je hodně drobný a menší o polovinu. Jaká je naděje na přežití? Vím že toto mládě nemohu nechat na výstavy a tak mu pak najdu vhodný domov třeba jako mazel či sportovec. Bohužel se mi okotila jen jedna samička ostatní nezůstali tak není kam podložit. Mám se snažit dokrmovat? Přikládám i fotku ke srovnání: Na první fotce je ten slabej asi sameček. Na druhé je moje favoritka kterou si nechám doma pro další chov a pak skupinová. Ten co leží vychýlen mimo řadu je ta drobotinka. Moc děkuji. Normálně to řeším podkladem ale tentokrát není kam. Ovšem v neděli se mi má kotit jedna samička berana bylo by popřípadě možné podložit tam?

Mys

27.3.2015 12:11
Mys

XXX.XXX.114.138

Řekla bych, že by bylo nejlepší mládě zlikvidovat, protože se s největší pravděpodobností jedná o mládě s letálními geny, které stejně nepřežije a jen ubírá mlíčko ostatním.

27.3.2015 17:53
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Mys napsal(a):
Řekla bych, že by bylo nejlepší mládě zlikvidovat, protože se s největší pravděpodobností jedná o mládě s letálními geny, které stejně nepřežije a jen ubírá mlíčko ostatním.

Samice má málo mléka. Všechna ta mláďata jsou hubená. A některá obzvlášť. Z čeho usuzujete, že na vině jsou letální geny?
Mládě šanci určitě má.
Taky už se mi stalo, že málo mléčná samice vrhla větší počt mláďat, a ačkoli byly "kostřičky"- přežily.
S dokrmováním nemám dobré zkušenosti, ale mnozí tu píší, že to jde.

27.3.2015 18:40
Lapin

XXX.XXX.234.1

Mys napsal(a):

Som asi nevzdelanec, ale móžte mi vysvetliť, čo sú to tie letálne gény?Teda u králikov...A ako by sa dali
verifikovať...

27.3.2015 20:45

No Hubené jsou pouze ty dvě. Ale je to zajímavé protože když první vrh nechala a já jí připustila měla mléko celou březost. Myslím že je už i unavená. Přidávám vápník dala jsem větší napáječku aby měla dost vody a přidala podíl granulí. Kopíruji ty Letální geny nechce se mi to rozepisovat.
LETÁLNÍ GENY - geny, které způsobují svému nositeli smrt. Dominantní letální gen z populace vymizí, neboť nositel zemře, i když je heterozygot. Recesivní letální gen zabíjí nositele v homozygotní kombinaci a u heterozygota je v populaci udržován. Zvláštním případem je tzv. recesivní letalita dominantní alely, kdy stejně jako u dominantní letality škodí dominantní alela, ale pouze v homozygotním stavu (tj. heterozygoti přežívají).

28.3.2015 19:06
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Hubení jsou všichni. Ti dva jsou na hranici přežití. Dobře nakrmení králíčci vypadají úplně jinak. Mají velká, bachratá, napitá bříška připomínající ping pongový míček. A to, že je králíček hubený, znamená, že samice má málo mléka, nikoli to, že má králíček letální geny.

28.3.2015 20:30

Já si myslím že samice už je vysílená má mléko od prvního porodu celou březost + ted kojí. Jde mi jen o to zda by šlo staré králíče podložit k mladším. ty tři mají bříška normálně jak popisujete, ale samice kojí kolem h ráno a pak po krmení tohle je foceno před večerním kojením. Až začnou baštit doženou to. Samice už toho má očividně dost nehledě na to že se odvápnuje. Letální gen mě nenapadl v tomto případě. dané králíče je od narození nejslabší. Samice je mladá a dostane zaslouženou pauzu minimálně 6-8 měsíců.

Přidejte reakci

Přidat smajlík