Jak koupit a nenaletět?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.4.2015 08:44
Milan z Moravy

XXX.XXX.31.20

Je lepší kupovat na výstavách od oceněných vystavovatelů, nebo jde koupit i na inzerát. A hlavně jak nenaletět? Co když chovný kus bude mít skrytou vadu? Špatně skáče, málo králičat, nechce zabřeznout, chyby v genetické linii? Je to velká sázka do loterie. Lze se proti tomu nějak bránit? Lze tuto koupi reklamovat?

3.4.2015 09:37
horal

XXX.XXX.58.226

Www.amkokr.cz/cmku/noz.pdf
Jak nenaletět? To je těžké a nikdy nevíte jestli jste nenaletěl. Nejlepší je poptat se ( když to jde) někoho kdo již má od dotyčného chovatele konkrétní zvíře. Dobré je kupovat přímo ze dvora kde vidíte jaké zvířata chová a v jakém stavu je zařízení a ostatní zvířata. Dobré je vzít si sebou zkušeného chovatele aby konkrétní zvíře tak trochu posoudi a zhodnotil. Nekupujete kus na maso, ale na pár let tak by měl být v pořádku. Jinak reklamace je samozřejmě možná a když si zadáte " reklamace zvířat" naskočí Vám spousta adres s návodem jak postupovat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.4.2015 09:52
Uživatel s deaktivovaným účtem

Špatně skáče, málo králíčat, nechce zabřeznout - na to bohužel žádná rada není. U mladého králíka se to nepozná. Králíka prověřeného v chovu, který se osvědčil, vám zase těžko někdo prodá. Podle mě takové králíky lze získat jen selekcí na tyto vlastnosti - takže bych se hodně pídila po chovateli, pro kterého je toto důležité a který posílá nemnoživé králíky nemilosrdně na pekáč bez ohledu na hodnocení z výstav či původ. Ale ani od takového člověka není jistota, že vybraný králík bude v tomto ohledu super, protože příroda, dělá si to, co chce, a pohlavní pud a plodnost ovlivňuje také prostředí chovu a výživa.

3.4.2015 09:57
mustela.erminea

XXX.XXX.137.31

Záruku, že kus není nositelem genetické vady, nebudete mít opravdu nikdy. A hlavně ta vada, se může projevit až po té, co jedince zkřížíte s jedním konkrétním kusem a s jiným se projevit nemusí. A do genomu konkrétního jedince nevleze opravdu nikdo.
To, jak samec skáče a kolik má samice králíčat, je častěji dáno péčí nového majitele. A pokud je jedinec z nějakého důvodu defektní např. ve smyslu neprůchodnosi pohlavních cest, hypoplazie vaječníků, narušení hormonálního řízení, atd., (což jsou všechno poruchy, které se vyskytují spíš výjimečně), tak to zase nemáte šanci zjistit ani vy, ani původní chovatel. Takže do jisté míry to samozřejmě sázka do loterie je, ať kupujete kdekoli.
Já osobně raději koupím králíka od chovatele, kde mám možnost vidět podmínky chovu a získat co nejvíc informací o kupovaném jedinci. Pokud kupuji u chovatele, je třeba králíka pořádně si prohlédnout. Zejména se zaměřit na varlata a penis u samců. Ze své zkušenosti však vím, že kupující králíka většinou popadnou a jdou. Ani si ho neprohlédnou, natož aby kontrolovali pohlavní ústrojí samců!
No a jestli lze králíka reklamovat? Teoreticky asi ano, praxe je bohužel často odlišná. A soudit se asi bude ochoten kvůli tomu málokdo. Slušný chovatel vám samozřejmě králíka např. s přerůstajícími zuby vymění.

3.4.2015 17:18
rabbit

XXX.XXX.11.134

Já raďeji nakupuju přímo u chovatele. Pokud je to rozumný člověk, rád poradí, ukáže chov, případně nabídne výběr z prodejných kusů. Chladnou hlavu sebou
Už máte nabídku na samce?

3.4.2015 19:08
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Chladnou hlavu s sebou, tak. Neplést si pojmy s dojmy (= vidím jen co vidět chci, tj. jen králíka před sebou a už ne bordel všude kolem...), ale zároveň dát na celkový dojem a serióznost toho člověka, protože to fakt hodně napovídá. Pokud někdo už píše jak lempl nebo říká každou chvíli něco jiného, setkání domlouvá na desetkrát a zruší ho kvůli třem nemocem a dvěma úmrtím, tak jako fakt není moc důvodů věřit, že ten výstavní kus před vámi je a) zdravý, b) odpovídá papírům.
Prostě i ten prodej a nákup by měl mít nějakou kulturu, a ač se to spoustě lidí nebude líbit, ono to jde ruku v ruce: tupost v jednání mezi lidmi většinou odpovídá tuposti, byť neúmyslné, vůči zvířatům. Ukázek tady na ifauně je dost a dost.
Zdravě inteligentní chovatel je požehnání pro kupujícího, osobní zkušenost.

3.4.2015 21:08
Milan z Moravy

XXX.XXX.31.20

rabbit napsal(a):
Já raďeji nakupuju přímo u chovatele. Pokud je to rozumný člověk, rád poradí, ukáže chov, případně nabídne výběr z prodejných kusů. Chladnou hlavu sebou
Už máte nabídku na samce?

No nabídku mám, ale ta cena, auuuuuuuuuuuu. Zatím vybírám, nechci klofnout prvního, co se objeví. Samice jsou zatím mladé a letošní vrhy teprve dospívají.

4.4.2015 08:00
borax

XXX.XXX.41.229

A kolik je dle Vás vysoká cena? Já myslím, že králík s papíry se prostě za hubičku koupit nedá.

4.4.2015 08:46
Milan z Moravy

XXX.XXX.31.20

borax napsal(a):
A kolik je dle Vás vysoká cena? Já myslím, že králík s papíry se prostě za hubičku koupit nedá.

No pokud uvážím riziko neplodnosti, nemoci, genetiky, či vrozených skrytých vad, je cena přes 200, - za kg živé váhy u chovných výstavních kusů dost na hraně. Beru-li v potaz, že je to sázka do loterie, byl bych nakloněn dát půl a půl až se prokáže, chov je OK. Pokud je záruční lhůta "jen" 6 týdnů, je to velmi krátká doba na to zjistit, že je vše v pořádku. Myslím si, že někteří rádoby chovatelé úmyslně šroubují cenu vysoko. Připočítám-li k tomu cenu za PHM někdy i na stovky km po republice, jsme na ceně i přes 7000, - za chovný pár (takovou nabídku tu mám). A to se mi zdá, jak už jsem psal, vůči riziku tak trochu nepoměr. Přece jen beru většinu rizika na sebe. Ono je celkem podraz, když za půl roku zjistím, že mám v hnízdě narozenou "černou ovci".

Ano, mám domluveného mladého samce z druhé části naší vlasti a jen se modlím, aby byl prodejce solidní a nenavýšil cenu o pár stovek. Ono když už jste tu, tak přece "pustíte" pár šupů navrch, ať nejedete domů s prázdnou zpět přes půl republiky.

Zítra si pro něj jedu. Dám sem info, jak jsem dopadl smajlík

4.4.2015 11:40
bronda

XXX.XXX.98.84

A co to vlastně kupujete za zázrak, že za chovný pár se dostanete na 7.000 Kč?

A k tomu riziku - Přivezl jsem z Německa 4 kusy. I s cestou byl kus v průměru za 1500. Jednoho sežral pes, další dva měli přikříženu skrytou modrou barvu. Takže zůstal samec za cenu 6.000 Kč. Holt, to je riziko, které koupí na sebe berete.
Riziko neplodnosti je obecně malé (pokud samce při převzetí zkontrolujete), to spíše u sebe samici necháte zatloustnout a pak je to chyba Vaše. Zda bude mít samice nízkopočetné vrhy je zase riziko, které berete na sebe. Nemoc může chytit i u Vás, pokud byl při převzetí v pořádku. Takže moc možností k reklamaci nemáte - snad ty přerůstající zuby či chyba v genotypu, ale to je zdlouhavé dokazování. Většinu věcí si musíte odkontrolovat při převzetí.
Jinak si myslím, že většinu plemen si koupíte mnohem blíže než na druhém konci republiky a vzhledem k dotazu a dalším reakcím se mi nezdá, že byste byl špičkový chovatel, který potřebuje enormě drahé kusy k chovu.

4.4.2015 12:01
rabbit

XXX.XXX.11.134

Riziko je vždy na kupujícím, zvlášť v bodech které uvádíte. Kupujícímu který řekne že zaplatí druhou půlku až se mu chovný kus osvědčí bych popřál šťastnou zpáteční cestu.
Možná jsem měl štěstí ale nenarazil jsem při nakupování na chovatele který by po příjezdu zvedl cenu. Kydyby tomu tak bylo, klidně se otočím a jedu pryč, věřte že třeba minulé dva roky těch nakupovacích výletů bylo.

4.4.2015 12:58
Milan z Moravy

XXX.XXX.31.20

bronda napsal(a):
A co to vlastně kupujete za zázrak, že za chovný pár se dostanete na 7.000 Kč?

A k tomu riziku - Přivezl jsem z Německa 4 kusy. I s cestou byl kus v průměru za 1500. Jednoho sežral pes, další dva měli přikříženu skrytou modrou barvu. Takže zůstal samec za cenu 6.000 Kč. Holt, to je riziko, které koupí na sebe berete.
Riziko neplodnosti je obecně malé (pokud samce při převzetí zkontrolujete), to spíše u sebe samici necháte zatloustnout a pak je to chyba Vaše. Zda bude mít samice nízkopočetné vrhy je zase riziko, které berete na sebe. Nemoc může chytit i u Vás, pokud byl při převzetí v pořádku. Takže moc možností k reklamaci nemáte - snad ty přerůstající zuby či chyba v genotypu, ale to je zdlouhavé dokazování. Většinu věcí si musíte odkontrolovat při převzetí.
Jinak si myslím, že většinu plemen si koupíte mnohem blíže než na druhém konci republiky a vzhledem k dotazu a dalším reakcím se mi nezdá, že byste byl špičkový chovatel, který potřebuje enormě drahé kusy k chovu.

V žádném případě se nemohu považovat za špičkového chovatele, tedy aspoň ne mezi králíkáři. Mám to spíše jen tak na přilepšení mého hlavního a to je chov ryb, konkrétně sumců velkých, albínů. Jenže v zimě není do čeho píchnout, vše je pod ledem a tak potřebuji kolem něčeho létat. Jinak zakrním smajlík
Tady je ukázka: https://www.youtube.com/watch?v=eqrddqAnb70
A věřte, minulý rok jsem byl pěkně vytočený, když mi ze 200 malých sumců zbylo 14 kusů. Přivezl jsem si totiž s nimi i parazita, který mi vše zničil.

Nerad bych se dopustil podobných fo-pa.

Ke konci dubna se chystám do Vyškova, trochu okouknout terén.

Píšete, že dva měli skrytou modrou barvu, co když ji vůbec neměli skrytou, jen jste naletěl vykukovi? Co když ten prodejce moc dobře věděl, co prodává.

4.4.2015 13:17
rabbit

XXX.XXX.11.134

Můžete prozradit pro co si to vlastně jedete přes celou republiku?

4.4.2015 13:53
Milan z Moravy

XXX.XXX.31.20

rabbit napsal(a):
Můžete prozradit pro co si to vlastně jedete přes celou republiku?

Jedu si pro dva samce. Bez PP, netetované, pro chov jen tak. Jednoho "bobřího krále" a druhého BOA. Ale mám je tam zamluvené jen z důvodu, že tam mám cestu za dcerou do Kutné Hory. Jinak bych tam pro ně nejel. Pokud navýší cenu, nejel jsem zbytečně, jedu za rodinou. Je blbé, že zrušili přepravu zvířat po republice. Ale zase na druhou stranu, mohu si okouknout chov, králíka prohlédnout, prohmatat...
Udělám si prostě výlet s rodinou za památkami vlasti.
Do budoucna bych ale chtěl jít do výstavních BO, nebo MM.

4.4.2015 14:38
awake

XXX.XXX.115.136

"Je blbé, že zrušili přepravu zvířat po republice" - Je již několik přepravců po ČR kteří Vám zvíře přivezou.

4.4.2015 15:37
burgund6

XXX.XXX.33.7

Milan z Moravy napsal(a):
Jedu si pro dva samce. Bez PP, netetované, pro chov jen tak. Jednoho "bobřího krále" a druhého BOA. Ale mám je tam zamluvené jen z důvodu, že tam mám cestu za dcerou do Kutné Hory. Jinak bych tam pro ně nejel. Pokud navýší cenu, nejel jsem zbytečně, jedu za rodinou. Je blbé, že zrušili přepravu zvířat po republice. Ale zase na druhou stranu, mohu si okouknout chov, králíka prohlédnout, prohmatat...
Udělám si prostě výlet s rodinou za památkami vlasti.
Do budoucna bych ale chtěl jít do výstavních BO, nebo MM.

No, myslím, že samce BOA a kastorexe, navíc bez PP, koupíte naprosto v pohodě i ve Vašem okrese, takže se mi zdá, že ten nákup zbytečně dramatizujete.

4.4.2015 20:27
Milan z Moravy

XXX.XXX.31.20

burgund6 napsal(a):
No, myslím, že samce BOA a kastorexe, navíc bez PP, koupíte naprosto v pohodě i ve Vašem okrese, takže se mi zdá, že ten nákup zbytečně dramatizujete.

Nedramatizuji tyto samce. Celé toto vzniklo kvůli chovnému výstavnímu páru za úplně jiný peníz, který tu mám v nabídce na můj inzerát. Ještě nejsem připravený jít do toho rizika za každou cenu. Jak jsem psal, zkusím to napřed za 3 týdny ve Vyškově. Jen jsem se, jak jsem již psal na začátku, trochu pozastavoval nad cenou výstavních jedinců a hlavně na způsobu jejich pořízení. Požádal jsem jen o váš názor na koupi - výstava kontra návštěva u chovatele. Je mi jasné, že pokud počkám, seženu dobrý materiál i tady u nás za humny.
Ty dva samce jsem si domluvil jen proto, že jsem měl cestu za dcerou a zabiji dvě mouchy jednou ranou a spojím příjemné s užitečným.

4.4.2015 20:30
Milan z Moravy

XXX.XXX.31.20

awake napsal(a):
"Je blbé, že zrušili přepravu zvířat po republice" - Je již několik přepravců po ČR kteří Vám zvíře přivezou.

To je sice možná, sám jsem viděl inzerát 7, - za km, ale kupuji vlastně zajíce v pytli.

4.4.2015 20:33
burgund6

XXX.XXX.33.7

Nedramatizuji tyto samce. Celé toto vzniklo kvůli chovnému výstavnímu páru za úplně jiný peníz, který tu mám v nabídce na můj inzerát. Ještě nejsem připravený jít do toho rizika za každou cenu. Jak jsem psal, zkusím to napřed za 3 týdny ve Vyškově. Jen jsem se, jak jsem již psal na začátku, trochu pozastavoval nad cenou výstavních jedinců a hlavně na způsobu jejich pořízení. Požádal jsem jen o váš názor na koupi - výstava kontra návštěva u chovatele. Je mi jasné, že pokud počkám, seženu dobrý materiál i tady u nás za humny.
Ty dva samce jsem si domluvil jen proto, že jsem měl cestu za dcerou a zabiji dvě mouchy jednou ranou a spojím příjemné s užitečným.

Co to tedy je za králíky, ten výstavní pár za drahý peníz?

4.4.2015 20:40
rabbit

XXX.XXX.11.134

To je sice možná, sám jsem viděl inzerát 7, - za km, ale kupuji vlastně zajíce v pytli.

Nevím za jaký peníz připravovala zvířata Česká pošta ale to co nabízí různé soukromé firmy není podle mě náhrada této služby. Nikdy bych takto králíka nekoupil. Přijedu podívám se a rozhodnu jesli ano nebo ne.

4.4.2015 21:10
Milan z Moravy

XXX.XXX.31.20

burgund6 napsal(a):
Co to tedy je za králíky, ten výstavní pár za drahý peníz?

BO - mám tu nabídky za oceněnou samici za 3200, - a samce od 2000 do 2800, - podle stáří. Což se mi zdá podle mne dost.

4.4.2015 21:19
rabbit

XXX.XXX.11.134

Oceněná samice a samec neznamená že budou výborní potomci. V jaké barvě jsou nabízené kusy?

4.4.2015 21:54
Milan z Moravy

XXX.XXX.31.20

rabbit napsal(a):
Oceněná samice a samec neznamená že budou výborní potomci. V jaké barvě jsou nabízené kusy?

No a jsme zase na začátku celé této diskuse. Kdo mi zaručí, že bla bla bla bla atd. viz začátek. Rád bych v budoucnu zkusil výstavy, dospělé i mladé.
V barvě zaječák - divoký.

4.4.2015 22:06
rabbit

XXX.XXX.11.134

Nikdo, je na Vàs jestli jste ochotný to riziko přijmout. Pokud je to chovatel s letitou zkušeností asi bych to riskl. Pokud ovšem čekáte úspěch bez vlastního přićinění zůstal bych u kříženců.

4.4.2015 22:08
Milan z Moravy

XXX.XXX.31.20

rabbit napsal(a):
Nikdo, je na Vàs jestli jste ochotný to riziko přijmout. Pokud je to chovatel s letitou zkušeností asi bych to riskl. Pokud ovšem čekáte úspěch bez vlastního přićinění zůstal bych u kříženců.

Přičiním se, budu jim u toho držet svíčku

4.4.2015 22:19
rabbit

XXX.XXX.11.134

4.4.2015 23:26
bronda

XXX.XXX.98.84

Myslím, že Bezděkovi vozí králíky velkých plemen za 450 Kč/kus, ale jak říkáte - kupujete zajíce v pytli.

5.4.2015 08:12
Lapin

XXX.XXX.234.7

Je lepší kupovat na výstavách od oceněných vystavovatelů, nebo jde koupit i na inzerát. A hlavně jak nenaletět? Co když chovný kus bude mít skrytou vadu? Špatně skáče, málo králičat, nechce zabřeznout, chyby v genetické linii? Je to velká sázka do loterie. Lze se proti tomu nějak bránit? Lze tuto koupi reklamovat?

A akú záruku ste dostali keď ste sa išli ženiť?

5.4.2015 20:07
Milan z Moravy

XXX.XXX.31.20

Lapin napsal(a):
A akú záruku ste dostali keď ste sa išli ženiť?

Tchán říkal, že ji mohu do 3 let vrátit.

5.4.2015 20:33
rabbit

XXX.XXX.11.134

Jak jste dopadl při koupi?

5.4.2015 20:43
Milan z Moravy

XXX.XXX.31.20

rabbit napsal(a):
Jak jste dopadl při koupi?

Jo, super, spokojen. Dva princové jsou už v králičáku. Zítra nafotím.

Přidejte reakci

Přidat smajlík