Zdravím,
nedávno jsem chtěl připustit samičku kaliforňáka. Bohužel se jí moc nechtělo, taktéž ani za týden. Nicméně po pár dnech má samička rýmu(mokro u čenichu), frká a má bílo pod čenichem.
Může to být ze stresu? Podotýkám, že samičku jsem u samce dlouho nedržel.
A hlavně, je to lečitélné? Je to nakažlivé? Moc se mi nechce samičku vyřazovat s chovu.
Děkuji za rady.
Frank
PS: Hledal jsem ve starých diskusích, bohužel bez nějáké rady nebo účinného postupu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
kovy-11
napsal(a):
Zdravím,
nedávno jsem chtěl připustit samičku kaliforňáka. Bohužel se jí moc nechtělo, taktéž ani za týden. Nicméně po pár dnech má samička rýmu(mokro u čenichu), frká a má bílo pod čenichem.
A hlavně, je to lečitélné? Je to nakažlivé? Moc se mi nechce samičku vyřazovat s chovu.
Děkuji za rady.
Frank
PS: Hledal jsem ve starých diskusích, bohužel bez nějáké rady nebo účinného postupu.
Pasterila a nebo infekční ryma. nedavat do chovu, likvidace je to nakažlive.
kovy-11
napsal(a):
Zdravím,
Děkuji za rady.
Frank
Nakažlivé to sice je, ale léčit se to antibiotiky dá. Jak u kterého kusu. Dostal to náš chovný samec, museli jsme ho vyřadit, po několikeré léčbě (4x) se to vracelo, pokaždé horší.
Chovnou samici hyla od pana Kočára vyřadit by už bylo podstatně dražší (nedalo by se nic dělat), ale jí léčba stejným lékem zabrala a samice je už rok OK. Nepamatuju si název léku a veterinářku nebudu budit, to dá rozum. Váš vet vám jistě dá vhodný lék. Byl to žlutý prášek rozpouštěný ve vodě, dávalo se to několik dní pít a jedno léčení stálo asi 60 Kč.
Kotec jsem vymyl vodou se Savem (spíš vlastně čistým Savem, nejdřív vypláchnul močku a nečistoty a pak 100% Savo), po oschnutí a vyčichnutí Sava vystříkal lihovou dezinfekcí a nechal měsíc neosazený.
Nátěr vápnem zatím nedělám, možná by nahradil ty kejkle s vodou, Savem a lihovou dezinfekcí.
Laciné je ale králíka vyřadit dřív, než nakazí další.
Nelze to neřešit, samo to nepřejde!
Nemusí to být hned pasteurelóza nebo infekční rýma. Může se jednat jen o podráždění nosní sliznice vdechnutím cizorodé látky, nebo důsledek prašného prostředí, nebo prostě zánět "jen" zánět sliznice. V zimních měsících to není úplně ojedinělé.
Naše samice to taky měla. Normálně při tom odchovala 8 krásných zdravých králíčat. Ani jedno z nich to nemá, a ji to taky přešlo. A to mi frkala a měla výtok cca 2 měsíce.
Takže není třeba z toho hned dělat drama, pokud je zvíře normálně vitální a žere.
mustela.erminea
napsal(a):
Nemusí to být hned pasteurelóza nebo infekční rýma. Může se jednat jen o podráždění nosní sliznice vdechnutím cizorodé látky, nebo důsledek prašného prostředí, nebo prostě zánět "jen" zánět sliznice. V zimních měsících to není úplně ojedinělé.
Naše samice to taky měla. Normálně při tom odchovala 8 krásných zdravých králíčat. Ani jedno z nich to nemá, a ji to taky přešlo. A to mi frkala a měla výtok cca 2 měsíce.
Takže není třeba z toho hned dělat drama, pokud je zvíře normálně vitální a žere.
Velice vám děkuju za tento příspěvek. Tím se vysvětluje, že někdy léčba zabere a někdy taky ne. Je možné, že chovný samec měl skutečný problém a samice hyla to, co říkáte vy. Díky Tom.
ps nedávno nám malinko chrčel "géňa" od pana Kočára a přešlo ho to.
tom.50
napsal(a):
Velice vám děkuju za tento příspěvek. Tím se vysvětluje, že někdy léčba zabere a někdy taky ne. Je možné, že chovný samec měl skutečný problém a samice hyla to, co říkáte vy. Díky Tom.
ps nedávno nám malinko chrčel "géňa" od pana Kočára a přešlo ho to.
Pokud je to Pasteureloza tak zapomeňte na léčbu!
Lze ji stabilizovat atb., ale králík je i nadále infekční.
Stojí to za to riskovat ztrátu celého chovu?
borax
napsal(a):
Pokud je to Pasteureloza tak zapomeňte na léčbu!
Lze ji stabilizovat atb., ale králík je i nadále infekční.
Stojí to za to riskovat ztrátu celého chovu?
Nemám jinou šanci než věřit veterinářovi a jestli řekne, že to je na antibiotika, poslechnu. Ale jistě máte pravdu. To už bychom byli bez králíků, myslím.
Tak dle mých zkušeností to nemusí být hned infekční rýma... Může jít i o rýmu obyčejnou, může jít o nadbytek čpavku (převážně u hůře větratelných králičinců, může jít i o prašnost... třeba sena... Ale může jít také o začátek myxi... asi bych se ptal veta... Ale takového, který má s králíky zkušenost, nikoliv dobytkáře v družstvu či pejskaře z velkoměsta... A že někdy není jednoduché takového do svých služeb získat...