Dobrý den, moje samice (prvnička) byla připuštěna se sedmiletým samcem a měla 9 králíčat a 2 za týden umřeli a za týden další 1 a za další týden zase 1 a teď jedno bylo slabé tak taky umřelo a vypadá to, že je tam ještě jedno slabé. Může to být starým samcem, nebo je to nějaká nemoc? Děkuji za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kaldavid
napsal(a):
Děkuji. Takže samcem to není?
Buď to může být oběma rodiči v případě nějakých geneticky podmíněných vad, ale mnohem pravděpodobnější je, že samice nemá mléko.
happy feet

XXX.XXX.147.168
Měla sem samici která měla nemocné vajíčka rodila nevyvinutá a nebo nemocná mládata
možná to je tím ale to že nemá mléko je pravděpodobnější.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kaldavid
napsal(a):
A nemůžou mít kokcidiozu?
Na kokcidiózu fakt necípou týden stará králíčata, to opravdu ne-e.
kaldavid
napsal(a):
Dobrý den, moje samice (prvnička) byla připuštěna se sedmiletým samcem a měla 9 králíčat a 2 za týden umřeli a za týden další 1 a za další týden zase 1 a teď jedno bylo slabé tak taky umřelo a vypadá to, že je tam ještě jedno slabé. Může to být starým samcem, nebo je to nějaká nemoc? Děkuji za odpověď.
Pokud má samice málo mléka, mladí uhynou většinou v průběhu prvního týdne jejich života. Pokud vám hynou, jestli tomu dobře rozumím, ve 14 dnech a pak dokonce ve 3 týdnech, tak tam už na vině nebude špatná mléčnost samice, ale něco jiného. To vám však na dálku těžko kdo řekne.
Vždycky říkám, ať sem lidé hodí fotku. Nejlépe komplet celého kotce se samicí a mláďaty. Často se pak odhalí nějaká pravděpodobná příčina. Totéž doporučuji i vám.
Zdravím.
Pokud samice není dost mléčná, tedy pokud neprodukuje dostatek mléka. Dochází ke špatnému nastartování vývinu mladých, kteří si to sebou nesou po zbytek života. U takových mláďat dochází, již v prvních dnech k problémům a následně může jít i o postupné úhyny mladých. Což je asi váš problém. Navíc, pokud samička neoplývá větším množstvím mléčných žláz třeba 6 – ti, a máte početnější vrhy můžou nastat tyto problémy. Klidně se může stát, že z původních třeba 9 – 10 mladých vám zůstanou 3- 4 mladé ale i tak není vyhráno, protože ti to králíci jsou náchylnější ke kokcidióze. Nemyslím si, že problém je 7 - letý samec. Kamarád skákal celý rok i 9 – letého, a že měl potomků na tetování. Genetikou to myslím na 99,9% nebude. Co s tím? Určitě se snažte věnovat této samičce větší pozornost až bude zase čekat mladé. Já pokud takovou mám tak už 3 dny před porodem se jí snažím dávat krmení (oves, nebo ovesné vločky, mírně granulí a trošku slunečnice) pro posílení mléčnosti. Pravda když se mi to stane, většinou už je to z jara. Řešení? Můžete využít granule pro kojící samice jak vám zde radili. Já s nimi nemám osobní zkušenost, nemohu říci, jestli plní opravdu svůj účel. Z jara chodím kojícím na mlíčí jinak zeleným nekrmím a to také zabírá. Přeji vám, ať se vám podaří tento problém vyřešit a zkuste něco změnit při dalším očekávání mladých.
poty76
napsal(a):
Zdravím.
Pokud samice není dost mléčná, tedy pokud neprodukuje dostatek mléka. Dochází ke špatnému nastartování vývinu mladých, kteří si to sebou nesou po zbytek života. U takových mláďat dochází, již v prvních dnech k problémům a následně může jít i o postupné úhyny mladých. Což je asi váš problém. Navíc, pokud samička neoplývá větším množstvím mléčných žláz třeba 6 – ti, a máte početnější vrhy můžou nastat tyto problémy. Klidně se může stát, že z původních třeba 9 – 10 mladých vám zůstanou 3- 4 mladé ale i tak není vyhráno, protože ti to králíci jsou náchylnější ke kokcidióze. Nemyslím si, že problém je 7 - letý samec. Kamarád skákal celý rok i 9 – letého, a že měl potomků na tetování. Genetikou to myslím na 99,9% nebude. Co s tím? Určitě se snažte věnovat této samičce větší pozornost až bude zase čekat mladé. Já pokud takovou mám tak už 3 dny před porodem se jí snažím dávat krmení (oves, nebo ovesné vločky, mírně granulí a trošku slunečnice) pro posílení mléčnosti. Pravda když se mi to stane, většinou už je to z jara. Řešení? Můžete využít granule pro kojící samice jak vám zde radili. Já s nimi nemám osobní zkušenost, nemohu říci, jestli plní opravdu svůj účel. Z jara chodím kojícím na mlíčí jinak zeleným nekrmím a to také zabírá. Přeji vám, ať se vám podaří tento problém vyřešit a zkuste něco změnit při dalším očekávání mladých.
Zdravím!
Zabíjel jsem již vícekrát samici brzy po odstavu mladých. Rozdíl mezi málo mléčnou a výbornou samicí byl markantní. Výborná samice měla mléčné žlázy téměř až ke krku, ta špatná tak o 1/3 menší. Zvažoval jsem, zda to u té špatné nebylo příliš včasným prvním připuštěním a tím, že jí chyběl čas na dokončení zdravého vývoje (popletl jsem datum narození a připustil již v 5,5 měsíci - malé plemeno).
bronda
napsal(a):
Zdravím!
Zabíjel jsem již vícekrát samici brzy po odstavu mladých. Rozdíl mezi málo mléčnou a výbornou samicí byl markantní. Výborná samice měla mléčné žlázy téměř až ke krku, ta špatná tak o 1/3 menší. Zvažoval jsem, zda to u té špatné nebylo příliš včasným prvním připuštěním a tím, že jí chyběl čas na dokončení zdravého vývoje (popletl jsem datum narození a připustil již v 5,5 měsíci - malé plemeno).
Měla jsem samici ZCa a špatně jsem rozdělila mladé, takže měla mladé již v pěti měsících a byla to jedna z mých nejlepších samic, s pěknými četnými odchovy. Takže já bych se, ze svých zkušeností klonila spíš k té "špatné" samici. A vlastně vzpomněla jsem si ještě na jednu samici, co jsme si brali březí, když zemřela teta a samička, ač malá, podražená, byla také výborná matka.
S těmi mléčnými žlázami je to pro mě zajímavé, myslela jsem, že to s tím vztahem počet mléčných žláz-mléčnost samice, není tak, jak píšou :o).
Nejen pro pana Potůčka:
A Vy jste to někdy osobně zažil, že by samici hynula mláďata, protože byla "špatně nastartovaná", třeba ve třetím týdnu věku? (V tom není ani náznak ironie, opravdu mě zajímá Vaše zkušenost).
Já jsem se doposud setkala vždy s tím, že mláďata, která neměla dost mléka, uhynula cca do prvního týdne života. A ta, která přežila toto období už byla "za vodou". Samozřejmě třeba z výstavního hlediska už takové mládě asi nikdy nebude nic moc.
Souhlasím, že jsou pak tato mláďata náchylnější ke kokcidióze, atd. Ale to na tom už se pak hlavně podepíše chyba v krmení a nejdřív od 4 týdne věku.
Na základě mých dosavadních zkušeností si prostě myslím, že to, že uhyne 3 týdenní mládě, není otázkou toho, že mělo málo mléka, ale spíš dietetickou či jinou chybou ze strany chovatele.
Stejně jako Vy se nedomnívám, že by na vině byla genetická příčina ze strany samce.
Jinak ještě k té mléčnosti - hodně se na ní podílí genetika a negativně ji určitě může ovlivnit i předčasné připuštění samice. Ale pokud má prostě samice z jakéhokoli důvodu špatnou mléčnost, je podle mě dost obtížně zjistitelné, jestli se na jejím zvýšení podílí melta, pampeliška, ovesné vločky, apod. To přeci není možné nijak ověřit. Je třeba celkem běžné, že samice produkuje v prvních dnech jen velmi málo mleziva a mladí se zdají být podvyživení, se pak rozkojí bez jakýchkoli dalších zásahů třeba na konci prvního týdne a mladí jsou pak baculatí. A řada lidí by se pak mohla domnívat že za to můžou jejich "zlepšováky" a ono by to přišlo tak jako tak...
Zdravím vás. Jsem moc rád že jste mě tak to a v té to problematice oslovila, vyzvala. Teď vám neodpovím rozsáhleji, píši z mob., jsem na noční směně. A jelikož kurzor se mi neustále vrací do textu bylo by tohle psaní do očí bijící. Ale ano, mám s tím osobní zkušenost a momentálně dosti čerstvou. Rozdíl je v tom že u mě nejde o úhyny. Musím to zaklepat. Přemýšlím že to to vám napíši spíše na meil. Bylo by to opravdu dlouhé, i když u rozepsání určité problematiky. Co není dlouhé? Vy mi dáváte, to vám řeknu. Mějte se, a ať se daří.
poty76
napsal(a):
Zdravím vás. Jsem moc rád že jste mě tak to a v té to problematice oslovila, vyzvala. Teď vám neodpovím rozsáhleji, píši z mob., jsem na noční směně. A jelikož kurzor se mi neustále vrací do textu bylo by tohle psaní do očí bijící. Ale ano, mám s tím osobní zkušenost a momentálně dosti čerstvou. Rozdíl je v tom že u mě nejde o úhyny. Musím to zaklepat. Přemýšlím že to to vám napíši spíše na meil. Bylo by to opravdu dlouhé, i když u rozepsání určité problematiky. Co není dlouhé? Vy mi dáváte, to vám řeknu. Mějte se, a ať se daří.
Dobře, budu se těšit