Okotena samica – nespravila si ani hniezdo

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Džamba

14.4.2015 20:01
Džamba

XXX.XXX.175.137

Zdravim okotila sa mi samica v noci nespravila si ani hniezdo ani netrhala srst zo seba mlade som nasiel rano iba tak rozhadzane po chlievku co mam robit znovu ju pripustit ci zabyt dakujem :.

14.4.2015 20:35
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Nejdřív se zamyslete, jestli měla při porodu a v průběhu břetosi dost vody, kvalitníhol žrádla, klid, dost prostoru, podestýlky, atd. A až vyhodnotíte, že není žádná chyba na vaší straně, začněte přemýšlet, co se samicí.
Jestli jí dáte šanci či nedáte, je čistě jen věc vašich priorit. To tady za vás nikdo nerozsekne. Pokud je to prvnička či z nějakého důvodu kvalitní králík, určitě stojí za to, dát jí další šanci.

14.4.2015 21:30
nezichov1

XXX.XXX.206.200

Mě prvnička rozházela mladé po celé králíkárně. Druhý porod jsem si trošku pohlídal a už tam běhá 11 krásných králíčků.

Džamba

14.4.2015 21:31
Džamba

XXX.XXX.175.137

Ano je to prvnicka mala dost vsetkeho nevim co sa stalo ziadne hniezdo ani srst nic vy by ste jej ddal sancu este niejeto ziden vzacnykus.

Džamba

14.4.2015 21:36
Džamba

XXX.XXX.175.137

Ked jej dam sancu kedy ju znovu pripustit ?

14.4.2015 21:41
rabbit

XXX.XXX.11.59

U prvniček se to stát může. Nevidím důvod jí nedat další pokus.
Když tuto utratíte a pořídíte jinou, může se situace opakovat. Na konci roku pak budete mít zkušenost s prvničkama ale žádné odchované mladé.

14.4.2015 21:42
rabbit

XXX.XXX.11.59

Džamba napsal(a):

Zítra

Džamba

14.4.2015 21:44
Džamba

XXX.XXX.175.137

Dakujem zajtra ju pripustim.

14.4.2015 22:23
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Džamba napsal(a):

A než porodí příště, tak si NASTUDOVAT ! všechno, co máte ohledně porodů a péče o mladé znát.
Mě by hanba fackovala chovat králíky a nevědět, jak se zachovat po prvním nepodařeném porodu. A ještě se s tím "chlubit" na internetu.

15.4.2015 06:33
mesič

XXX.XXX.163.49

nezichov1 napsal(a):
Mě prvnička rozházela mladé po celé králíkárně. Druhý porod jsem si trošku pohlídal a už tam běhá 11 krásných králíčků.

Sice to nepatří k tématu, ale neudržím, se. Jaké králíky prosím křížíte? Ti Vaši jsou totiž nádherní! Děkuji.

15.4.2015 07:02
horal

XXX.XXX.58.226

leprechaunek napsal(a):
A než porodí příště, tak si NASTUDOVAT ! všechno, co máte ohledně porodů a péče o mladé znát.
Mě by hanba fackovala chovat králíky a nevědět, jak se zachovat po prvním nepodařeném porodu. A ještě se s tím "chlubit" na internetu.

Ale, ale dámo, naco ty jedovaté poznámky. Tazatel chce poradit a né odradit.

15.4.2015 08:32
horal

XXX.XXX.58.226

Neni potřeba okamžitá selekce, radši dát ji ještě šanci. Těch příčin proč rozházela králičata může být mnoho. S připouštěním nemusíte dlouho váhat, čím dřive tím lépe. Připuštěním se dostaví říje a říje způsobí že samice ztratí mléko a nedostane zánět. Jak jsem se zmínil příčin může být mnoho a některé jste již vyloučil. Pokud nemáte kotiště, nemělo by se už zasahovat do podestýlky. Vykydat nejpozději těch 14 dní před porodem a pak už jenom lehce přistýlat. V té době si už samice prohrabává podestýlku a hledá místo na hnízdo, někdy ho dokonce začne i stavět. Může se stát že když je to prvnička tak je z toho co se děje zmatená a nenaskočí mateřské pudy. Většinou při druhém vrhu je vše v pořádku. Jakmile to udělá podruhé je chyba v samici a neni potřeba ji dál držet, pokud to neni mazlík, anebo králiky nechováte na maso. To je už jenom na Vás.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.4.2015 09:14
Uživatel s deaktivovaným účtem

horal napsal(a):
Ale, ale dámo, naco ty jedovaté poznámky. Tazatel chce poradit a né odradit.

Leprechaunek a Tom50 zato nemohou.Nesmíte je usměrňovat, jsou to geniální chovatelé bez sebemenší chybičky v chovu králíků.

15.4.2015 11:19
poty76

XXX.XXX.145.250

horal napsal(a):
Neni potřeba okamžitá selekce, radši dát ji ještě šanci. Těch příčin proč rozházela králičata může být mnoho. S připouštěním nemusíte dlouho váhat, čím dřive tím lépe. Připuštěním se dostaví říje a říje způsobí že samice ztratí mléko a nedostane zánět. Jak jsem se zmínil příčin může být mnoho a některé jste již vyloučil. Pokud nemáte kotiště, nemělo by se už zasahovat do podestýlky. Vykydat nejpozději těch 14 dní před porodem a pak už jenom lehce přistýlat. V té době si už samice prohrabává podestýlku a hledá místo na hnízdo, někdy ho dokonce začne i stavět. Může se stát že když je to prvnička tak je z toho co se děje zmatená a nenaskočí mateřské pudy. Většinou při druhém vrhu je vše v pořádku. Jakmile to udělá podruhé je chyba v samici a neni potřeba ji dál držet, pokud to neni mazlík, anebo králiky nechováte na maso. To je už jenom na Vás.

Ano, napsal jste to přesně. Je vidět že máte všech pět po hromadě. Nemá cenu zadavateli opakovat to, co již jednou bylo napsáno. Jen doplním maličkost ze své zkušenosti. Samici ihned připouštím po nepovedeném porodu do 72h. a světe div se, za měsíc mám králíčata. Žřídka se stane že nezabřezne. Popsal jste absolutně vše co se k tomu napsat dá. Tady vám tleskám a palec

15.4.2015 12:11
poty76

XXX.XXX.145.250

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Leprechaunek a Tom50 zato nemohou.Nesmíte je usměrňovat, jsou to geniální chovatelé bez sebemenší chybičky v chovu králíků.

Zdravím, máte pravdu, ale přenesme se nad ně. Neomezujte se! Diskutujte bez omezení, a ostatní také. Nestyďte se zeptat nebo napsat svůj názor, nebo nejlépe svou zkušenost z chovu. Je tu dost šikovných, kteří poradí. Nikde není psáno, že to co se daří mě, se daří vám a obráceně. To samé platí o tom, že u mě dobrá zkušenost, myšlenka není u vás tou špatnou a obráceně. A o tom, ta diskuse je. Není to o povyšování se nad někoho. Proto jsem se zachoval tak, jak jsem se zachoval. Sama jste viděla. Já se držím svého motta. Říkám si, že pouze osobní zkušenost, je ta nejlepší. Načíst si a zkusit přenést to do praxe je také dobré, ale já dávám přednost učení od opravdových chovatelů a čerpám z jejich dlouholeté praxe a zkušeností. Proto jsem se rozhodl dělat chovatelství na úrovni a byť už jsem si něco prošel pořád jsem malý učedníček a chovatelství, beru s pokorou! Nutno podotknout že z každého chovu si vždy odnesete věci pozitivní ale i negativní. Ještě podotýkám, že četbu provozuji a velice mě mrzí, že ti chovatelé, opravdu ve věku, kteří by nám mladým mněli co předat už bohužel komunikaci s PC nezvládají! Věčná škoda, protože právě ti to rození odborníci, které zmiňujete by byli pravděpodobně po právu plísněni opravdovými odborníky svého řemesla. A že jsem jich znal a znám osobně. Nutno podotknout, nebráním se experimentování ať ve výrobě chov. zařízení tak v krmení. Mám ve svém chovu několik králíků, které mají jiné požadavky a jiné návyky. A v tom spočívá ta krása. Užívejte si to a dělejte všichni podle svých možností ať materiálových tak finančních. Ale hlavně tak, jak vám to vyhovuje a co je pro vás nejpřijatelnější. Pro mě jste vy, chovatelé opravdovým darem. Světlem na konci tunelu. Vážím si lidí, kteří se snaží udržet genofond pro další generace a lidí kteří v chovatelství něco dokázali! Posunuli a posouvají jimi chované plemeno v před. Mimochodem o to se snažím i já. Jak mi to jde, nebo nejde, je na posudku těch kteří mě navštěvují.

15.4.2015 22:10
nezichov1

XXX.XXX.206.200

Pro mesiče.
Křížení je jednoduché - samice od mého otce (pravděpodobně vesnická odrůda...) samec od sousedky ( rovněž vesnická odrůda).
Dělám to tak roky. Králíčci jsou odolní, samice mají vždy kolem 8 - 10 mláďat. Konkrétně tady je matka černá a otec bílo hnědý...

Přidejte reakci

Přidat smajlík