kerrynekk
napsal(a):
V jakém věku je nejlepší nechat připustit samici středního plemene? A jak poznat kdy je ten pravý čas na připuštění?
Pokud se bavíme o středním plemeni, tak králík by měl dosáhnout dospělosti v 8 měsících věku. Nedoporučuji napouštět dříve, mohlo by dojít k podtržení samice. Ne ní vyspělá a nemuselo by to dopadnout dobře. Mohlo by se to odrazit na více věcech. Dá se napustit samice třeba po 7 měsíci věku, ale musí být ve stanovené váze nebo aspoň jí blízko a v kondici. Jak víte, březost trvá měsíc a v době kocení by taková samička byla již považována za dospělou. Tohle může praktikovat někdo kdo má obtížnější plemena a potřebuje odchovat. Já mám ČS, a přesto to takto nepraktikuji.
Jen pro zajímavost. Velká a střední plemena 8 měsíců, malá a zakrslá 6 měsíců. Dále záleží na tom za jakým účelem je chov provozován. Jestli hobby chov ( pro svou potřebu) nebo chov pro výstavní účely.
Ja som si teraz nechala dve samice - sestry, majú 6 mesiacov, jedna z nich prehrabovala podstielku, dala som ju k samcovi, nechala sa 2x obskočiť, tú druhú som vyskúšala, ale začala samca naháňať a hrýzť /musela som ju oddeliť/
takže, je to, aj individuálne, od samice.
Ináč chovám tiež stredné "plemeno" A pripúšťam v 6-7 mesiacoch, a žiadny nejaký problém, ako sa vyskytuje u pôrodoch a starostlivosti u prvôstkách nemám.
mustela.erminea
napsal(a):
Za mě radím počkat minimálně do těch 7 měsíců u středních plemen. A zároveň by měla mít hmotnost na 10 bodů, tj. aspoň 4 kg, lépe víc. Pro mě je 4 kilová samice na připuštění malá. Viz bobánek. Souhlasím s jeho příspěvkem stoprocentně.
To je pravda, teraz som odvážila samicu, nikdy som to nerobila, má 5,236kg a 6 mesiacov a tri tni
Presne, je to aj o váhe. Ale tá druhá, jej sestra, tiež není o moc lahšia má 5.123kg ale nedala sa nakryť.Takže je to aj od samice.