Chovám zakrslé králíky s PP. Podařilo se mi sehnat velmi pěkné kusy, které připouštím. Jsou docela plodní, a tak jsem ráda, když se objeví dostatek zájemců. Dokonce jsem ráda, když si je kupují lidé na mazlíčky - říkám si, že se budou mít ta moje miminka báječně!Prodávám je už po odstavení(2-3 měsíční). Jen ty kusy, které neprodám, jdou na prodejní chovatelskou výstavu.
Ale mrzí mě, že jejich genofond je jaksi promarněn. Jen málo králíčků si koupí chovatelé "na chov".
Jak to řešíte Vy?
Podle mě to nejde skloubit. Kvalitu zakrslíka poznáte až v nějakých pěti měsících (teda já se až v tuhle dobu předběžně rozhoduju, jestli králíka zařadit do chovu) a to už je pro mazlíčkáře pozdě.
Možná nechat si kolekci z ledňáčků (nebo obecně prvních vrhů) na chov a zbytek původním způsobem? Takhle byste obsáhla prestižní výstavy (CV, CVMK + speciálka).
"Ale mrzí mě, že jejich genofond je jaksi promarněn. Jen málo králíčků si koupí chovatelé "na chov"."
Tak neprodávejte. Nebo selektujte kupce i prodávaná zvířata.
Kupující povinnost chovat dál opravdu nemá, a ne, ani já si s oceněným samcem s PP si nepřipadám, jako že promarňuju genofond. Vlastním zvíře a mám právo si s ním dělat absolutně co uznám za vhodné. A nebo taky nedělat.
A při vší úctě, v okamžiku, kdy to zvíře prodáte, tak vám už je do toho velké kulové.
Takže pokud vám to jakkoliv vadí, řešte si to u sebe, ne u koncových majitelů. ;-).
usaci
napsal(a):
Chovám zakrslé králíky s PP. Podařilo se mi sehnat velmi pěkné kusy, které připouštím. Jsou docela plodní, a tak jsem ráda, když se objeví dostatek zájemců. Dokonce jsem ráda, když si je kupují lidé na mazlíčky - říkám si, že se budou mít ta moje miminka báječně!Prodávám je už po odstavení(2-3 měsíční). Jen ty kusy, které neprodám, jdou na prodejní chovatelskou výstavu.
Ale mrzí mě, že jejich genofond je jaksi promarněn. Jen málo králíčků si koupí chovatelé "na chov".
Jak to řešíte Vy?
To bude asi úroveň králíků, když ty co zbudou dáváte na výstavu. Potom se nemůžete divit, že o ně na výstavách není zájem.
Řeším to jednoduše. Je mi to zcela u zádele, jestli na těch zakrslíkách co prodám bude nový majitel chovat či ne. Co trochu smrdí kvalitou, z baráku nevyleze, dokud není po výstavách. Rozuměj, neříkám, že nebude pěkný kus i z toho ostatního (chválí si je, jdou i do chovů a body vím že maj), ale nejlepší kus z vrhu pozná snad každej v jakýmkoliv věku mláděte. Ten zustane doma. V mém případě na 99% jen v případě samice. K čemu by mi byli samci, aby skákali na matku a sestry? Takže vlastně prodám skoro všechno po odstavu. Zustane mi pár pěkných jednotlivců na tady ty pouťovky, kde stejně už v září mají body a nebo udělám kolekci a body mají taky. Samo, pokud mi chybí do kolekce kus, tak nechám z vrhu i dva. Vždy ale počítám tak, aby když neprodám na výstavách, tak mi to nevadilo doma krevně a mohly holky jít v pohodě do chovu. Ono se to p. ak zase vyselektuje, občas některá v chovu stojí za prd tak si čichne k česneku vnitřně a někdo se ozve v březnu že shání samici, no tak mu přibalím i druhou a než odstavuji letošní, jsem zase na stavu samic co být chci.
Když máte králíky pěkné, koupí si odstávčata i chovatelé s PP a na výstavy. Nejsu padlý na hlavu, abych zakrslíka krmil o půl roku dýl kvuli papíru, se kterým jej "chovatel koupí nejlépe za polovinu" co to odstávče a budu happy že je v chovu Proto nemám od šesti samic kolekcí šest, ale jednu.