Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

ppee.ttrr

1.5.2015 17:36
ppee.ttrr

XXX.XXX.44.215

Zdravím všechny chovatele.
Mám doma spoustu horšího sena, které není moc vhodně na krmení. Máte někdo zkušenosti s podestýláním králíkům místo slámy senem? Zajímá mě to hlavně pro březí samici, jestli si ze sena postaví hnízdo stejně jako ze slámy, jestli není nějaký problém z vlhkostí apod... Díky všem zkušenějším za radu...

1.5.2015 17:43
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Z jakého důvodu je seno horší? Pokud je plesnivé, tak to problém každopádně JE. Jiný problém by snad zase takovou překážkou být nemusel. Sláma je na stlaní nejlepší, ale senem se to také dá.

1.5.2015 18:09
bronda

XXX.XXX.98.84

Také stelu senem, když není sláma. Seno je horší z důvodu větší nasákavosti - více drží vlhkost. Moji králíci si i ke slámě trvale senem z jeslí přistýlají.

4.5.2015 21:37
Hyla®

XXX.XXX.154.122

bronda napsal(a):
Také stelu senem, když není sláma. Seno je horší z důvodu větší nasákavosti - více drží vlhkost. Moji králíci si i ke slámě trvale senem z jeslí přistýlají.

Zdravím Vás, kedysi v 80 rokoch som mal drevenú králikáreň a ako podstielku som používal piliny, nikdy som nemal problémy s chorobami ani s čistením, piliny nasali do seba močovinu ktorú som aj s trusom denne vybral celé to netrvalo 3 min a aj to vyzeralo dobre. Vždy čistá podstielka. Písal sa ale rok 1985 :) a králiky možno boli trocha odolnejšie ako sú teraz.
Používa niekto ešte piliny ako podstielku ?

Pega

5.5.2015 05:05
Pega

XXX.XXX.132.111

Ja pouzivam piliny nebo hobliny, kdyz mam slamu, davam ji na ne. Bohuzel nikdy nemam dost slamy nebo sena, abych jim mohla podestylat jen jimi.

5.5.2015 10:02
bronda

XXX.XXX.98.84

Hyla® napsal(a):
Zdravím Vás, kedysi v 80 rokoch som mal drevenú králikáreň a ako podstielku som používal piliny, nikdy som nemal problémy s chorobami ani s čistením, piliny nasali do seba močovinu ktorú som aj s trusom denne vybral celé to netrvalo 3 min a aj to vyzeralo dobre. Vždy čistá podstielka. Písal sa ale rok 1985 :) a králiky možno boli trocha odolnejšie ako sú teraz.

Ne každý má možnost čistit kotce denně. Ale bylo by to hezké - ušáci by to ocenili.

8.5.2015 17:54
Vídeňský modrý

XXX.XXX.136.238

Než jsem si sehnal dodavatele slámy také jsem hobliny používal. U čistotných samic to byla radost chodily do jednoho kouta- nabrat na lopatku a bylo vyčištěno.

8.5.2015 18:39
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Hyla® napsal(a):

Já.
Hobliny. Nic jiného nemám, ale dobrý.
Mám to i u slepic, taky denně uklízím. Pohoda, čisto.

8.5.2015 19:20
koco

XXX.XXX.194.148

Ak viem denne cistiti koterce, tak netreba ani velku hrubku podstielky, takmer ziadnu ci?

8.5.2015 21:15
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Já dávám tak, aby dřevo nehnilo.
Je pořád pěkně suché.
Staré, ale absolutně neponičené .

8.5.2015 21:30
Hyla®

XXX.XXX.154.122

bronda napsal(a):
Ne každý má možnost čistit kotce denně. Ale bylo by to hezké - ušáci by to ocenili.

Ja si myslím že chovateľ by mal nájsť 5 min denne na to aby pozbieral trus môže predísť zbytočným nepríjemnostiam, podľa trusu zistíte v akom stave máte zvieratá...

8.5.2015 21:32
Hyla®

XXX.XXX.154.122

rapotacka11 napsal(a):
Já dávám tak, aby dřevo nehnilo.
Je pořád pěkně suché.
Staré, ale absolutně neponičené .

Je to aj na pohľad pekné keď ušiaci nemajú zadné nohy presiaknuté močovinou.

8.5.2015 21:44
tom.50

XXX.XXX.117.5

Hyla® napsal(a):
Je to aj na pohľad pekné keď ušiaci nemajú zadné nohy presiaknuté močovinou.

Když jsem to tu napsal já, že je dobré stlát minimálně a nebo vůbec, vyjma samicím před okocením a do vyběhnutí mladých, tak mi tu "vyprali žrádlo" že by si ode mě pes kůrku nevzal a najednou se tu rozplývají jak nestelou. Zajímavé

8.5.2015 21:49
Hyla®

XXX.XXX.154.122

tom.50 napsal(a):
Když jsem to tu napsal já, že je dobré stlát minimálně a nebo vůbec, vyjma samicím před okocením a do vyběhnutí mladých, tak mi tu "vyprali žrádlo" že by si ode mě pes kůrku nevzal a najednou se tu rozplývají jak nestelou. Zajímavé

Píšeme tu o hoblinách a o pilinách ako podstielke nechápem vašu reakciu :).

8.5.2015 21:55
bronda

XXX.XXX.98.84

Hyla® napsal(a):
Ja si myslím že chovateľ by mal nájsť 5 min denne na to aby pozbieral trus môže predísť zbytočným nepríjemnostiam, podľa trusu zistíte v akom stave máte zvieratá...

Obávám se, že by to u 45 kotců 5 min. nebylo - spíše tak další hodina k hodině krmení. Čistím jednou týdně a zabere to odpoledne pilné práce. Pokud bych to mohl nahradit 7 x 5 min., pak zcela jistě bych si je našel.

8.5.2015 22:08
Hyla®

XXX.XXX.154.122

bronda napsal(a):
Obávám se, že by to u 45 kotců 5 min. nebylo - spíše tak další hodina k hodině krmení. Čistím jednou týdně a zabere to odpoledne pilné práce. Pokud bych to mohl nahradit 7 x 5 min., pak zcela jistě bych si je našel.

Z čoho máte "kotce" a c čoho je podlaha kotcov ?

8.5.2015 23:07
bronda

XXX.XXX.98.84

Hyla® napsal(a):
Z čoho máte "kotce" a c čoho je podlaha kotcov ?

Klasické dřevěné venkovní králíkárny a podlaha je lino.

9.5.2015 11:26
Hyla®

XXX.XXX.154.122

bronda napsal(a):
Klasické dřevěné venkovní králíkárny a podlaha je lino.

Ak máte vhodný prípravok 40 klietok vyčistíte za 10 min ak máte piliny alebo hobliny.

9.5.2015 11:58
bronda

XXX.XXX.98.84

Hyla® napsal(a):
Ak máte vhodný prípravok 40 klietok vyčistíte za 10 min ak máte piliny alebo hobliny.

Zdravím!
Sice nejsem takový optimista, ale někdy, jak budou navíc hobliny, tak si pár kotců stopnu. Zdroj hoblin nemám, stelu slámu.

9.5.2015 12:02
Hyla®

XXX.XXX.154.122

bronda napsal(a):
Zdravím!
Sice nejsem takový optimista, ale někdy, jak budou navíc hobliny, tak si pár kotců stopnu. Zdroj hoblin nemám, stelu slámu.

Slamu by som ja nikdy nedal pod králikov... hobliny alebo piliny pekne suché nemá to chybu.

9.5.2015 14:04
bronda

XXX.XXX.98.84

Hyla® napsal(a):
Slamu by som ja nikdy nedal pod králikov... hobliny alebo piliny pekne suché nemá to chybu.

Jaké piliny používáte? Piliny z tvrdých dřev (dub, buk) jsou dost slušné karcinogeny.

9.5.2015 14:16
burgund6

XXX.XXX.33.7

Hyla® napsal(a):

No tak za 15 vteřin jednu klec, tomu snad nevěříte ani Vy sám.

9.5.2015 14:27
bronda

XXX.XXX.98.84

burgund6 napsal(a):
No tak za 15 vteřin jednu klec, tomu snad nevěříte ani Vy sám.

Je to tak na otevření a zavření dvířek. Jak říkám. Mně trvá čištění 45 kotců celé odpoledne a někdy ani nestihnu vše a dodělávám další den.

9.5.2015 20:28
Hyla®

XXX.XXX.154.122

Chlapi skúste si to ak denne čistíte je to naozaj pár sekúnd je potrebná šikovná škrabka a k tomu lopatka ktorá sa dá zavesiť na podlahu koterca, Alebo ste taký pomalý že vám manželka zašije gate pri pochode :) Burgundi čo ste matematik ? možno nie 10 ale 9 alebo 12 podľa toho aké máte zatváranie dverí a podobne všetko sa dá vylepšiť spraviť, Bronda ak to čistíte raz za čas nedivím sa viem si predstaviť to množstvo zbytočnej presiaknutej slamy. Ale pre mńa za mňa si to čistíte napr raz za mesiac je mi to jedno. Jednoznačne ak sa denne nepozriete na trus nemáte prehľad... Jednoznačne som chcel poukázať na to že podľa môjho názoru je vhodnejšie zbierať trus denne.

9.5.2015 21:43
bronda

XXX.XXX.98.84

Nechci polemizovat o čase na čištění. Co se trusu týče, ten vidím denně i tak. Nicméně, metodu s minimem podestýlky u kotců, kde mám po jednom kuse vyzkouším. Teď, když je teplo to jde. V zimě bych je bez podestýlky nenechal.

9.5.2015 22:00
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Hyla® napsal(a):
Chlapi skúste si to ak denne čistíte je to naozaj pár sekúnd je potrebná šikovná škrabka a k tomu lopatka ktorá sa dá zavesiť na podlahu koterca, Alebo ste taký pomalý že vám manželka zašije gate pri pochode :) Burgundi čo ste matematik ? možno nie 10 ale 9 alebo 12 podľa toho aké máte zatváranie dverí a podobne všetko sa dá vylepšiť spraviť, Bronda ak to čistíte raz za čas nedivím sa viem si predstaviť to množstvo zbytočnej presiaknutej slamy. Ale pre mńa za mňa si to čistíte napr raz za mesiac je mi to jedno. Jednoznačne ak sa denne nepozriete na trus nemáte prehľad... Jednoznačne som chcel poukázať na to že podľa môjho názoru je vhodnejšie zbierať trus denne.

Trus snad vidím, i když mám králíky na slámě a čistím jednou za xy dní, dle potřeby (někdy obden, někdy jednou za 3 týdny).
Na čištění denně bych se tedy mohla z vysoka... To ten čas raději věnuji tomu, že králíkům jdu sehnat něco dobrého a prospěšného k snědku.
Pro mě je důležité, že králík vegetuje v suchu a čistu. A jestli má někde v hloubce, se kterou stejně nepřijde do styku, trochu mokré slámy, to mi žíly absolutně netrhá. A myslím, že ani mým králíků ne.
Piliny jsou prašné, navíc karcinogen, jak píše bronda. (Osobně bych raději žila v kleci na slámě než pilinách, ač se vám možná tento způsob uvažování může zdát ujetý).

9.5.2015 22:24
Hyla®

XXX.XXX.154.122

mustela.erminea napsal(a):
Trus snad vidím, i když mám králíky na slámě a čistím jednou za xy dní, dle potřeby (někdy obden, někdy jednou za 3 týdny).
Na čištění denně bych se tedy mohla z vysoka... To ten čas raději věnuji tomu, že králíkům jdu sehnat něco dobrého a prospěšného k snědku.
Pro mě je důležité, že králík vegetuje v suchu a čistu. A jestli má někde v hloubce, se kterou stejně nepřijde do styku, trochu mokré slámy, to mi žíly absolutně netrhá. A myslím, že ani mým králíků ne.
Piliny jsou prašné, navíc karcinogen, jak píše bronda. (Osobně bych raději žila v kleci na slámě než pilinách, ač se vám možná tento způsob uvažování může zdát ujetý).

Viem si živo predstaviť ako sledujete každý deň trus.,...
prepáčte ale vaše vety sú plné protirečení,3 týždne nekydať... následne napísať králik vegetuje v sucho a čistu...
Keby že uvažujem ako králik radšej suché hobliny ako mokrá slama a kopec trusu

Ale ako som písal mne je totálne fuk čo robíte bol to môj názor, dokonca aj teraz pri
klietkovom chove používam hobliny...
Existujú kvalitné hobliny aj piliny, dokonca existujú aj odprášnené dezinfikované ktoré dávam do hniezda.
Ak ak uznáte za vhodné čistite si králikárne trebárs raz za 2 mesiace mne je to naozaj totálne jedno, ja na mojich zvyklostiach nebudem meniť :)

Používam hobliny Rasco,...z tvrdého dreva niesu dobré hobliny ani piliny...

9.5.2015 22:56
tom.50

XXX.XXX.117.5

Tak to tu čtu a nevím...
Jsem příznivcem minimálního nastýlání a kvůli teplu v zimě, jak píše bronda, je to úsměvné. Nicméně denně čistit je divné, celkem nesmyslné.

Pán s nickem brojlera přehání. Ono to nebude 15 sekund, ona to bude půlminuta a s tím vším, co musí udělat, pak to odvézt na hnůj atd. to bude minuta a jestli ne víc. No a když vezmu co říká bronda tak počítejme. Hyla čistí ne 15, ale nejméně 45 vteřin. Když by měl 45 kotců, jako bronda, pak čistí denně 45x45 = 2.025 sekund za den. Krát 7 dní je 14.175 sekund. Když to vydělím číslem 3.600 pak jsou to 4 hodiny a jestli Hyla čistí ve skutečnosti ne tři čtvrti, ale minutu, pak je to to celé odpoledne jak říká bronda.

A závodit a sledovat málem stopky jak rychle to stihnu udělat a jak investovat do zavírání králíkárny abych ušetřil nějaké sekundy při otevírání kotce, promiňte pane Hyla, asi jste musel zešílet!

Ovšem je tu ještě jeden, řekl bych důležitější aspekt. Položil si někdo otázku (pan hyla) jak je to příjemné králíkům? Oni si nějak "organizují" svoje obydlí, mají systém v pachách a v tom, jak a kam chodí kálet, močit. Prostě třeba v době odstavu se tvrdí, že je to pro králíčata stres a že se odstavuje (kvůli tomu) vlastně samice od mladých a ne jak zní to slovo odstav, kdy ze slova by plynulo, že jsou mladí odstaveni (dáni mimo) od matky. Dospělí králíci tedy prožívají dozajista taky stresy, nechcípnou a tak se má za to, že jim to nevadí.
A tak denně stresovat králíky jen pro nějakou "úchylku" čistoty, což je pojem ryze lidský, je, s prominutím, celkem hloupé.

Jednou jsem tu napsal a nikdo nijak nereagoval. Králík má dvojí trus. Bobky a měkké výkaly a ty musí požírat. Všechny! Všechny měkké bobky musí králík sežrat, je to plné bílkovin a právě díky tomuto rychle roste a krmení je hospodárné. Jestli chovatel vidí tyto mazlavé výkaly v kotci, je něco v nepořádku, něco králíky ustavičně vyrušuje, chcete-li stresuje a králík to už nesežere. A tak jestli je to zašlapané v hnoji, je to totéž, stejná a ne-li větší ztráta, jako šrot či obilí v hnoji.

Pro mě je ukzatelem toho, jak "si žijí" moji králíci to, kolik vidím v kotci rozšlapaných měkkých bobků. Cílem je aby tam nebyly žádné!

10.5.2015 07:39
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Hyla® napsal(a):
prepáčte ale vaše vety sú plné protirečení,3 týždne nekydať... následne napísať králik vegetuje v sucho a čistu...

Ale ako som písal mne je totálne fuk čo robíte bol to môj názor, dokonca aj teraz pri
Existujú kvalitné hobliny aj piliny, dokonca existujú aj odprášnené dezinfikované ktoré dávam do hniezda.
Ak ak uznáte za vhodné čistite si králikárne trebárs raz za 2 mesiace mne je to naozaj totálne jedno, ja na mojich zvyklostiach nebudem meniť :)

Víte, králíci jsou různí. Spousta je velmi čistotná a vyměšuje se striktně do jednoho rohu kotce. A ve spojení s tím, že se jedná o klidné zvíře, které většinu dne leží, nikde nehrabe, není žravé, tudíž se i méně vyměšuje (a že jsou v množství vyprodukovaného trusu mezi jednotlivými králíky značné rozdíly!) a má velký kotec s dobře řešeným odvodem moči, tak skutečně v drtivé většině toho kotce je i po těch 3 týdnech jen čistá podestýlka a pouze v jednom rohu jsou tvrdé bobky. V tom není žádné protiřečení a nepřijde mi na tom nic nepochopitelného. Klidně sem hodím v průběhu dne fotku.

Jinak souhlasím s Tomem.50 a dalšími, že vyhrabovat piliny každý den, zabere se vším okolo násobně víc času než 15 sekund.
A také s ním souhlasím v tom, že pro zvířata je stresující každodenní čištění jimi zabydleného kotce. Dokonce jsem četla kdysi na toto téma nějaký výzkum, kde byla sledována hladina stresu po vyklizení podestýlky. No samozřejmě byla výrazně vyšší.

10.5.2015 08:40
Lapin

XXX.XXX.28.242

Hyla® napsal(a):

Pán Hyla, vy propagujete chov hybridov a predpokladám, že ich aj chováte. Píšete o klietkovom chove. Francúzi už niekoľko desaťročí sa snažia vytvoriť králika s mimoriadnymi vlastnosťami a celý ten výskumný proces prebieha v zváraných klietkach s pletivovou podlahou. Už ich to pravdepodobne naučili, keďže prežívajú, teda aspoň tých niekoľko málo týždňov do zabitia...
A to je odchov bez podstielky. Moja otázka znie. Ako ich vlastne chováte, na podstielke, alebo na drátenej mriežke? A keď na podstielke, tak prečo práve hybridy, pre ktoré takýto sposob chovu už nie je samozrejmý?

10.5.2015 09:26
tom.50

XXX.XXX.117.5

To já jsem pana hylu pochopil jinak. Já spíš dumám, jak v kleci s podlahou z pletiva (neumím si jinou klec představit), nastýlá pilinami a shánět piliny spešl, div ne sterilní, tak to už opravdu hraničí s pacientem známého českého Chocholouška!
Sláma na stlaní je stelivem ověřeným stovkami a spíš tisícovkami generací našich předků. Má svou cenu a nahrazovat jí má smysl jen něčím lacinějším, něčím, co nemá cenu žádnou a je nejen zadarmo, ale rychle po ruce. Ovšem kupovat jakési odprášené, dezinfikované a dokonce značkové piliny, no jak říkám...

Ono to bude tak, že on ten pan hyla je velký žertýř a my mu na jeho svéráz skočili a sežrali mu to i s navijákem.

Zadání je ale zda je vhodné jako stelivo seno. K tomu jen to, že předkové slámu dokázali zkrmit všechnu a stlali listím ze stromů, které bylo na podzim všude zadarmo, nebo drobným chvojím, silnější klacíky spálili, zkrátka stlát se dá ledasčím. Nejlepší je ale sláma. Tedy když už se musí stlát.

10.5.2015 11:26
Hyla®

XXX.XXX.154.122

tom.50 napsal(a):
Tak to tu čtu a nevím...
Jsem příznivcem minimálního nastýlání a kvůli teplu v zimě, jak píše bronda, je to úsměvné. Nicméně denně čistit je divné, celkem nesmyslné.

Pán s nickem brojlera přehání. Ono to nebude 15 sekund, ona to bude půlminuta a s tím vším, co musí udělat, pak to odvézt na hnůj atd. to bude minuta a jestli ne víc. No a když vezmu co říká bronda tak počítejme. Hyla čistí ne 15, ale nejméně 45 vteřin. Když by měl 45 kotců, jako bronda, pak čistí denně 45x45 = 2.025 sekund za den. Krát 7 dní je 14.175 sekund. Když to vydělím číslem 3.600 pak jsou to 4 hodiny a jestli Hyla čistí ve skutečnosti ne tři čtvrti, ale minutu, pak je to to celé odpoledne jak říká bronda.

A závodit a sledovat málem stopky jak rychle to stihnu udělat a jak investovat do zavírání králíkárny abych ušetřil nějaké sekundy při otevírání kotce, promiňte pane Hyla, asi jste musel zešílet!

Ovšem je tu ještě jeden, řekl bych důležitější aspekt. Položil si někdo otázku (pan hyla) jak je to příjemné králíkům? Oni si nějak "organizují" svoje obydlí, mají systém v pachách a v tom, jak a kam chodí kálet, močit. Prostě třeba v době odstavu se tvrdí, že je to pro králíčata stres a že se odstavuje (kvůli tomu) vlastně samice od mladých a ne jak zní to slovo odstav, kdy ze slova by plynulo, že jsou mladí odstaveni (dáni mimo) od matky. Dospělí králíci tedy prožívají dozajista taky stresy, nechcípnou a tak se má za to, že jim to nevadí.
A tak denně stresovat králíky jen pro nějakou "úchylku" čistoty, což je pojem ryze lidský, je, s prominutím, celkem hloupé.

Jednou jsem tu napsal a nikdo nijak nereagoval. Králík má dvojí trus. Bobky a měkké výkaly a ty musí požírat. Všechny! Všechny měkké bobky musí králík sežrat, je to plné bílkovin a právě díky tomuto rychle roste a krmení je hospodárné. Jestli chovatel vidí tyto mazlavé výkaly v kotci, je něco v nepořádku, něco králíky ustavičně vyrušuje, chcete-li stresuje a králík to už nesežere. A tak jestli je to zašlapané v hnoji, je to totéž, stejná a ne-li větší ztráta, jako šrot či obilí v hnoji.

Pro mě je ukzatelem toho, jak "si žijí" moji králíci to, kolik vidím v kotci rozšlapaných měkkých bobků. Cílem je aby tam nebyly žádné!

Naozaj neviem ako reagovať na vaše hlúposti popísane z vecí ktoré ste vytiahli z kontextu. Keby ste si prečítal môj prvý príspevok určite by ste si všimol zásadnej veci. Takže si to zopakujeme citujem môj prvý príspevok :

bronda napsal(a):

Tolko moja citácia
Myslím že reagovať na ostatné veci považujem za zbytočné. Ak predsa potrebujete viac vysvetlenia stačí napísať a rozpíšem sa viac a môžem illustrovať fotkami...

10.5.2015 11:30
Hyla®

XXX.XXX.154.122

Lapin napsal(a):
Pán Hyla, vy propagujete chov hybridov a predpokladám, že ich aj chováte. Píšete o klietkovom chove. Francúzi už niekoľko desaťročí sa snažia vytvoriť králika s mimoriadnymi vlastnosťami a celý ten výskumný proces prebieha v zváraných klietkach s pletivovou podlahou. Už ich to pravdepodobne naučili, keďže prežívajú, teda aspoň tých niekoľko málo týždňov do zabitia...
A to je odchov bez podstielky. Moja otázka znie. Ako ich vlastne chováte, na podstielke, alebo na drátenej mriežke? A keď na podstielke, tak prečo práve hybridy, pre ktoré takýto sposob chovu už nie je samozrejmý?

Prečítajte si môj predošlí príspevok a hneď pochopíte že som písal o 80 rokoch.

samozrejme mám klietkový chov ako inak píšeme rok 2015 aspoň u mňa,
Viete si predstaviť že by som investoval do genetiky a choval by som to na prehnitých premočených drevených búdach pod ktorým sa množia viac potkani a myši ako králiky v búde ?

10.5.2015 11:39
Hyla®

XXX.XXX.154.122

Víte, králíci jsou různí. Spousta je velmi čistotná a vyměšuje se striktně do jednoho rohu kotce. A ve spojení s tím, že se jedná o klidné zvíře, které většinu dne leží, nikde nehrabe, není žravé, tudíž se i méně vyměšuje (a že jsou v množství vyprodukovaného trusu mezi jednotlivými králíky značné rozdíly!) a má velký kotec s dobře řešeným odvodem moči, tak skutečně v drtivé většině toho kotce je i po těch 3 týdnech jen čistá podestýlka a pouze v jednom rohu jsou tvrdé bobky. V tom není žádné protiřečení a nepřijde mi na tom nic nepochopitelného. Klidně sem hodím v průběhu dne fotku.

Jinak souhlasím s Tomem.50 a dalšími, že vyhrabovat piliny každý den, zabere se vším okolo násobně víc času než 15 sekund.
A také s ním souhlasím v tom, že pro zvířata je stresující každodenní čištění jimi zabydleného kotce. Dokonce jsem četla kdysi na toto téma nějaký výzkum, kde byla sledována hladina stresu po vyklizení podestýlky. No samozřejmě byla výrazně vyšší.

Nechcite aby som aj pána Polreicha, musel citovať ale prosím vás ste všetci trapný nečítate príspevky a píšete tu bludy. citace ZďĚnek Polreich: "Vytiahnite si tie hlavy z prdele a začnete premýšlet" konec citace

takže pre slabších znova citujem sebqa

Používam hobliny Rasco, ...z tvrdého dreva niesu dobré hobliny ani piliny...

tolko citácia..

skúste naozaj čítať celý príspevok než sa strapníte.

a Ešte na záver nmikdy nepíšem čo máte robiť alebo ako by ste to mali robit, ja vždy napíšem ako som to robil ja alebo ako to robím ja.,
Každý si robte čo chcete ale než napíšete reakciu na niečí príspevok skúste naozaj prečítať príspevok lebo to potom vyzerá ako teraz tu...

10.5.2015 11:57
Hyla®

XXX.XXX.154.122

Ešte pre mustea.erminea len naozaj stručne.

Podstata využívania hoblín alebo pilín je využitie inteligencie králika ( ale platí to aj pre ošípane, nie však pre všetky) králik si vačšinou vyberie jeden roh podľa skúseností väčšinou najďalej od vody a od jedla. ak som jemne posypal podlahu hoblinami alebo pilinami musel som vyberať trus väčšinou len z jedného rohu. Ja som mal na to šikovné náradie a nádobu ktorú som položil na otvorenú klietku. nebolo potrebné vyberať a vyškrabávať celú klietku len malou lopatkou hodiť trus do nádobia, hodiť hrsť pilín. Samica často ani nevstala ležala na suchej strane klietky, takže v strese nebola.
Doporučujem skúsiť a potom písať skúsenosti.

10.5.2015 13:47
300RUM

XXX.XXX.253.158

Já podestýlám slámou a když dojde, tak senem. Čistím kompletně jednou týdně, mezitím tak dvakrát jim vyberu bobkoviště. Mladí odstavení to mají naděláno většinou všude ve větší vrstvě, tak to pak vezmu najednou. U mladých vyčistím kolem hnízda jak uznám za vhodné, záleží i u jaké samice.Dvě mi to dělaj za hnízdem.

Pokud králíky krmím (2x denně), vždy je pohladím. Zpočátku se to některým nelíbilo ale zvykli si. Také si zvykli na lopatku (i 3x týdně) a nepřipadá mi, že by byli nějak stresovaní. Prostě si většinou zvyknou. Mladší jsou divočejší, tak se proběhnou a spálí adrenalin.

Hnůj také spotřebuji, v jednom malém hnojišti mám kalifornské žížaly, ve druhém české hnojňáky. Z pokálené slámy i sena zbude jen taková hlína. Kalifornské žížaly mám teprve dva měsíce, hnůj převracím a kropím, je vidět, jak se rychle množí.

10.5.2015 13:51
Hyla®

XXX.XXX.154.122

300RUM napsal(a):
Já podestýlám slámou a když dojde, tak senem. Čistím kompletně jednou týdně, mezitím tak dvakrát jim vyberu bobkoviště. Mladí odstavení to mají naděláno většinou všude ve větší vrstvě, tak to pak vezmu najednou. U mladých vyčistím kolem hnízda jak uznám za vhodné, záleží i u jaké samice.Dvě mi to dělaj za hnízdem.

Pokud králíky krmím (2x denně), vždy je pohladím. Zpočátku se to některým nelíbilo ale zvykli si. Také si zvykli na lopatku (i 3x týdně) a nepřipadá mi, že by byli nějak stresovaní. Prostě si většinou zvyknou. Mladší jsou divočejší, tak se proběhnou a spálí adrenalin.

Hnůj také spotřebuji, v jednom malém hnojišti mám kalifornské žížaly, ve druhém české hnojňáky. Z pokálené slámy i sena zbude jen taková hlína. Kalifornské žížaly mám teprve dva měsíce, hnůj převracím a kropím, je vidět, jak se rychle množí.

Tie dažďovky by ma zaujímali, mám kontajner do neho dávam králičí trus samozrejme nesteliem je to len trus a zbytky sena ale oho je naozaj velmi malo čo popadá králikom cez klietku, možete mi do privátnej správy napisať tel ? niekdy by som zavolal a podiskutoval na tie daždovky. A aby som nezabudol sem tam dajaké hobliny z hniezd.

10.5.2015 19:14
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Tak vkládám slibovanou fotku. Tento samec neměl vykydáno 3 týdny. Tím ale rozhodně nechci dávat někomu nějaké návody a tvrdit, že takto je to správně. Jen tímto dokladuji, že králík, kterému za určitých okolností nevykydám delší dobu a jako podestýlku má slámu plus zbytky sena, tak nemusí být nutně nějaký ušpiněný chudák. A možná ten, který žije na troše pilin a je mu kydáno denně je ve výsledku špinavější...
Třeba u takového Toma.50, který tu propaguje chov bez podestýlky, mají králíci packy vyloženě žluté. Viděla jsem to na inzerci.
Já prostě říkám, že neexistuje nějaké univerzální pravidlo, jak často kydat. Vyznávám individuální přístup. Mám-li králíka před výstavou a je to "čuně", klidně vykydám denně. Opačný extrém demonstruji výše.

10.5.2015 19:17
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Omylem jsem vložila dvakrát stejnou fotku. Ta druhá měla být tato.

10.5.2015 19:56
Hyla®

XXX.XXX.154.122

Omylem jsem vložila dvakrát stejnou fotku. Ta druhá měla být tato.

Mala ste dať fotku ktorá je zhotovená z koterca kde ste nekydala 3 týždne.

10.5.2015 20:04
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

To JE fotka z kotce, kde nebylo kydáno 3 týdny.

10.5.2015 20:48
Hyla®

XXX.XXX.154.122

To JE fotka z kotce, kde nebylo kydáno 3 týdny.

Haha dobre som sa zasmial :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.5.2015 21:54

No tak nevím, neumím si představit 14 dní nevyčistit kotec.Ne k vůli tomu, že bude králík ušpiněný, když se přistýlá je v suchu a na čisté slámě.V tom problém nevidím, ale problém je v tom, že když po týdnu vyhazuji hnůj z kotce tak je v rohu tolik promočeného a silně zapáchajícího hnoje, že je mi z toho nanic.Spád na odtok moči je myslím dost velký.
Jak to v kotci pod čistou slámou může vypadat za 3 týdny si dovedu představit.Tady nejde o to, čistit třeba za měsíc, ale pak už tam musí být larvy, zvláště přes léto.Zrovna tak si nedovedu představit nestlát, pokud se nechová na roštu.

11.5.2015 01:16
poty76

XXX.XXX.132.41

Není to k tématu, ale musím. Sleduji kolik se vás tady zapojilo do této problematiky. Nikdo z vás si asi neuvědomil, že pán pod Hyla. Je též chovatel tohoto brojlerového králíka. Je mi jasné, že to víte, ale v zápalu názorových pochodů. Jste tu to skutečnost opoměli. Chci pouze poukázat na to, že chov těchto králíků je pro něj určitě jedním z hlavních zdrojů jeho obživy. Určitě nejsem daleko od pravdy, že? Už jen proto, pro mě není překvapením, že je ochoten zakoupit kvalitní hobliny / piliny pro své hyly. Dále mě v tom utvrzuje to, že má na hnůj vlastní kontejner. Nespochybňuji jeho tvrzení o rychlosti čištění, stejně tak nejsem nakloněn tomu, že to tak opravdu je. Jak píše, nedává nikomu návod na a za jak dlouho kydat, stejně tak jak dloho čistit klec nebo kotec. Ne, každý má možnost čistit každý den, chodíme do práce. Ten kdo to má jako svojí živnost, musí také asi splňovat nějaké hygienické podmínky a pravidla. Možná i to je jeden z důvodů proč ne může, ale musí čistit denně. To si tady nikdo zatím asi neuvědomil. Není to nic, proti ničemu! Jen mě to tak napadlo v tom směru, že pro někoho se to může zdát neekonomické, pokud mám ale pravdu a vy v tom podnikáte, poté je to v pořádku. Také na to nejste určitě sám, nebo se pletu? Je třeba si uvědomit, že starat se stav 8,20 + mladé v sezoně není stejné jako u 100 a více chovných jedincích + mladé. A kord u brojlera hyla. Vždyť se to množí jak myš a je to pro tyto účely vyšlechtěné. Velká produkce + rychlý růst = úspora v krmení proti čistým plemenům. Návratnost? Myslím, že poměrně veliká. Ale každý ať si dělá dle svých možností a dle toho na co má a kolik času je ochoten tomu věnovat. Je dobré, že na to existuje několik pohledů, každý máme své zažité.Tak ať se chovy daří.

11.5.2015 08:38
ing.panda

XXX.XXX.55.16

Ono se stačí podívat do tématu Francúzske králiky Hyla línie HylaMAx a HylaNG 01.05.2015 22:37 na obrázek klecového chovu. Za mě to je králičí koncentrák, kdy se sotva vlezou vedle sebe div nejsou na sobě, proti tomu má mustela.erminea králíky (jednotlivce) v přepychových podmínkách.

11.5.2015 09:24
poty76

XXX.XXX.145.250

ing.panda napsal(a):
Ono se stačí podívat do tématu Francúzske králiky Hyla línie HylaMAx a HylaNG 01.05.2015 22:37 na obrázek klecového chovu. Za mě to je králičí koncentrák, kdy se sotva vlezou vedle sebe div nejsou na sobě, proti tomu má mustela.erminea králíky (jednotlivce) v přepychových podmínkách.

Plně s vámi souhlasím! Nechtěl jsem vyvolávat negativní reakce. Já ty to podmínky odsuzuji, proto jsem hylu přirovnal k myším. Navíc ani tohle plemeno neuznávám, ale ať si každý chová co chce. To je každého věc. Nedokáži si představit, že bych choval v klecích. A už vůbec ne samici + mladé. No, rychle pryč od tohoto tématu. Souhlas a dávám +...

11.5.2015 09:25
Hyla®

XXX.XXX.184.235

poty76 napsal(a):
Není to k tématu, ale musím. Sleduji kolik se vás tady zapojilo do této problematiky. Nikdo z vás si asi neuvědomil, že pán pod Hyla. Je též chovatel tohoto brojlerového králíka. Je mi jasné, že to víte, ale v zápalu názorových pochodů. Jste tu to skutečnost opoměli. Chci pouze poukázat na to, že chov těchto králíků je pro něj určitě jedním z hlavních zdrojů jeho obživy. Určitě nejsem daleko od pravdy, že? Už jen proto, pro mě není překvapením, že je ochoten zakoupit kvalitní hobliny / piliny pro své hyly. Dále mě v tom utvrzuje to, že má na hnůj vlastní kontejner. Nespochybňuji jeho tvrzení o rychlosti čištění, stejně tak nejsem nakloněn tomu, že to tak opravdu je. Jak píše, nedává nikomu návod na a za jak dlouho kydat, stejně tak jak dloho čistit klec nebo kotec. Ne, každý má možnost čistit každý den, chodíme do práce. Ten kdo to má jako svojí živnost, musí také asi splňovat nějaké hygienické podmínky a pravidla. Možná i to je jeden z důvodů proč ne může, ale musí čistit denně. To si tady nikdo zatím asi neuvědomil. Není to nic, proti ničemu! Jen mě to tak napadlo v tom směru, že pro někoho se to může zdát neekonomické, pokud mám ale pravdu a vy v tom podnikáte, poté je to v pořádku. Také na to nejste určitě sám, nebo se pletu? Je třeba si uvědomit, že starat se stav 8,20 + mladé v sezoně není stejné jako u 100 a více chovných jedincích + mladé. A kord u brojlera hyla. Vždyť se to množí jak myš a je to pro tyto účely vyšlechtěné. Velká produkce + rychlý růst = úspora v krmení proti čistým plemenům. Návratnost? Myslím, že poměrně veliká. Ale každý ať si dělá dle svých možností a dle toho na co má a kolik času je ochoten tomu věnovat. Je dobré, že na to existuje několik pohledů, každý máme své zažité.Tak ať se chovy daří.

Asi Vás sklamem, nežijem z chovu králikov a ani neplánujem že by som to mal mať ako obživu.

11.5.2015 09:36
poty76

XXX.XXX.145.250

Nezklamal jste mě. Byla to jen doměnka, je mi jedno jestli milná nebo pravdivá. Jak píši a vy jste to také napsal. Nikomu nic nevnucuji, stejně jako vy. Každý ať si dělá podle svého. Každopádně to co jsem před chvílí napsal na klecový chov platí. Tolik ks v jedné kleci, jsou promě nedůstojné podmínky. Bohužel.

11.5.2015 09:57
300RUM

XXX.XXX.253.158

Náhodou jsem narazil na Jihlavský deník http://jihlavsky.denik.cz/podnikani/20101202_ji_klecim-na-chov-kraliku-odzvonilo-do-bu.html
kde pan Kočár plánuje chov králíků ve výběhu. Těžko říci jestli je to zrovna nějaký trend BIO, aby se to zalíbilo zákazníkům nebo evropské unii, každopádně jsem pro větší pohyb zvířat,

To neznamená, že se králíkům nedaří i v malých prostorech v klecích, pokud je o ně dobře postaráno. Je to jen věc názoru a vkusu. Lidi také všichni nežijí na vesnici se zahrádkou ale i v panelácích a nestěžují si.

11.5.2015 10:29
Hyla®

XXX.XXX.184.235

poty76 napsal(a):
Plně s vámi souhlasím! Nechtěl jsem vyvolávat negativní reakce. Já ty to podmínky odsuzuji, proto jsem hylu přirovnal k myším. Navíc ani tohle plemeno neuznávám, ale ať si každý chová co chce. To je každého věc. Nedokáži si představit, že bych choval v klecích. A už vůbec ne samici + mladé. No, rychle pryč od tohoto tématu. Souhlas a dávám +...

Hybridné králiky sú predurčené na chov v klietkach a darí sa im tam veľmi dobre je potrebné dobehnúť niekedy a presvedčiť sa že majú dostatok miesta, Je lepsie žiť v klietke 75 dní, ako pri izbových chovoch v panelákoch celý život v klietke mne sa zasa to nepáči ale čo už sme každý iný :) Nieje dôležité aby ste uznával tohoto hybrida, podstatné je že ich netreba napchávať liekmy a ostatnými chemikáliami, stále je viac ľudí ktorý menia názor a radšej zjedia zdravého hybrida ako králika nadupaného vakcínou proti moru aj mixomatoze stačí si pozrieť internet čo ľudia ponúkajú na konzumáciu je to občas biedne.

11.5.2015 10:33
Hyla®

XXX.XXX.184.235

300RUM napsal(a):
Náhodou jsem narazil na Jihlavský deník http://jihlavsky.denik.cz/podnikani/20101202_ji_klecim-na-chov-kraliku-odzvonilo-do-bu.html
kde pan Kočár plánuje chov králíků ve výběhu. Těžko říci jestli je to zrovna nějaký trend BIO, aby se to zalíbilo zákazníkům nebo evropské unii, každopádně jsem pro větší pohyb zvířat,

To neznamená, že se králíkům nedaří i v malých prostorech v klecích, pokud je o ně dobře postaráno. Je to jen věc názoru a vkusu. Lidi také všichni nežijí na vesnici se zahrádkou ale i v panelácích a nestěžují si.

Každý chovateľ ktorý má rád zvieratá by najradšej doprial svojim králikov čo najviac miesta, niekde ale musí byť hranica, a treba dať na váhu plôusy aj mínusy je to debata možno na jedno vlákno, tiež neraz som uvažoval o voľnom chove ale má to veľa mínusov.

11.5.2015 14:01
kosta

XXX.XXX.114.1

Naši králíci si nastelou sami senem, které vyškrabou z jesliček a co jim nechutná odhrnou
dozadu do kotce.Podlaha je z prken.V jednom kotci byly větší mezery jak prkna vyschla a seno
propadávalo do kotce pod ním.Dali jsme tam lino a samice ho tak dlouho kousala a
škrabala až se jí podařilo lino úplně srolovat a nacpat ke dvířkům.Tak jsme ho museli dát
pryč a nechat to tak.

11.5.2015 17:47
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Hyla® napsal(a):
Haha dobre som sa zasmial :).

Klidně se smějte, ale jen to dokazuje, že o chovu na podlaze se spádem a slaměné podestýlce nevíte nic.

11.5.2015 19:25
bronda

XXX.XXX.98.84

kosta napsal(a):
Naši králíci si nastelou sami senem, které vyškrabou z jesliček a co jim nechutná odhrnou
dozadu do kotce.Podlaha je z prken.V jednom kotci byly větší mezery jak prkna vyschla a seno
propadávalo do kotce pod ním.Dali jsme tam lino a samice ho tak dlouho kousala a
škrabala až se jí podařilo lino úplně srolovat a nacpat ke dvířkům.Tak jsme ho museli dát
pryč a nechat to tak.

Lino musí být položeno tak, aby se králík nemohl dostat k žádnému okraji (nutno zalištovat) a nesmí pokrývat žádné hrany (tam by to králík rychle načal - např. nemůže jít přes nějaké kranolky tvořící kostru králíkárny). Pak v 90% vydrží. Zbylých 10% tvoří bestie, co hrabou až se prohrabou - nejvíce březí samice. Ale i to často ovlivní stříháníní drápů. Já vzniklé díry lepím Ipou - nutno vyspravit ihned jak je lino načnuté - nikoliv až je srolované ke dveřím. Ing. Panda uváděl pro účel opravy tekutý asfaltový nátěr (název již nevím).

11.5.2015 20:14
bronda

XXX.XXX.98.84

Klidně se smějte, ale jen to dokazuje, že o chovu na podlaze se spádem a slaměné podestýlce nevíte nic.

Nejhorší je to vždy v kotcích, kde je více odstavčat (nebo samice s mladýma) - ti si systém nezavedou nikdy a kydat je nutno častěji. Pak březí samice - to je přeorané a promíchané denně. Jednotlivé kusy - pokud nejsou prasata - dodržují svůj pořádek. V jednom rohu hromádka bobků a všude jinde čistá suchá sláma či nahrabané seno i po 2-3 týdnech. V případě nouze stačí jen lopatkou vyhrábnout bobky - pokud je jich více. Pak mne štvou kusy (přeďáci). Ti zásadně bobkují a močí u dvířek a často to teče po přední stěně králíkárny. I těmto "bordelářům" čistím více než ostatním. Naštěstí jsou to spíše výjimky.
Ještě jedna výhoda chovu na podestýlce oproti holé podlaze mne napadá. Pokud v létě pálí do kotce sluníčko, králíci si ze sena staví jakýsi protisluneční val, za který se schovají.

11.5.2015 22:57
tom.50

XXX.XXX.117.5

Tak vkládám slibovanou fotku. Tento samec neměl vykydáno 3 týdny. Tím ale rozhodně nechci dávat někomu nějaké návody a tvrdit, že takto je to správně. Jen tímto dokladuji, že králík, kterému za určitých okolností nevykydám delší dobu a jako podestýlku má slámu plus zbytky sena, tak nemusí být nutně nějaký ušpiněný chudák. A možná ten, který žije na troše pilin a je mu kydáno denně je ve výsledku špinavější...
Třeba u takového Toma.50, který tu propaguje chov bez podestýlky, mají králíci packy vyloženě žluté. Viděla jsem to na inzerci.
Já prostě říkám, že neexistuje nějaké univerzální pravidlo, jak často kydat. Vyznávám individuální přístup. Mám-li králíka před výstavou a je to "čuně", klidně vykydám denně. Opačný extrém demonstruji výše.

Někde jsem zpochybnil vaše stlaní a nyní, když vidím tlapky toho samce, musím se omluvit. Je nádherný! A má krásně porostlé a čisté tlapky.

Křivdíte nám a našim králíkům. I oni mají čisté tlapky. Nevím o čem píšete, jasně jsem někde řekl, že samici s mladými bez podestýlky neumíme. To mě napadl nějaký hňup podle fotky, že prý lžu, že je vidět podestýlka. Ano, samici s mladými nekydáme dokud králíčata nejméně týden, raději déle neběhají, a tak je to 3 týdny i víc.

Už mám nafocené tlapky našich králíků. Jen nevím, zda to už moje paní (osobní ajťák) stáhla do PC, já to neumím. Snad se k tomu někdy dostanu to sem dát.

12.5.2015 00:36
Hyla®

XXX.XXX.154.122

Mladá pani smejem sa na tej fotke kde ste prekryla čerstvým senom staré alebo chcete povedať že to prekryl králik aby to vyzeralo esteticky ?

12.5.2015 00:45
Hyla®

XXX.XXX.154.122

poty76 napsal(a):
Nezklamal jste mě. Byla to jen doměnka, je mi jedno jestli milná nebo pravdivá. Jak píši a vy jste to také napsal. Nikomu nic nevnucuji, stejně jako vy. Každý ať si dělá podle svého. Každopádně to co jsem před chvílí napsal na klecový chov platí. Tolik ks v jedné kleci, jsou promě nedůstojné podmínky. Bohužel.

Nebudem vás zbytočne presviedčať že keby bola klietka 2x tak veľká aj tak králiky najradšej ležia pri sebe, je to váš názor ja ho plne rešpektujem máte na to právo. Klietkový chov je na slovensku ako aj v česku dovolený je to len na chovateľovi pre aký chov sa rozhodne a čo uzná za vhodné pre králikov, Momentálne je známe že pri voľnom chove je väčšia úmrtnosť králikov ako pri klietkovom chove.

12.5.2015 00:57
Hyla®

XXX.XXX.154.122

poty76 napsal(a):

Ozaj viete aký rozmer má klietka pre samicu ? a aký má samec ? aké rozmery ma klietka pre odstavené králiky ? ďakujem za odpoveď.

12.5.2015 17:04
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Hyla® napsal(a):
Mladá pani smejem sa na tej fotke kde ste prekryla čerstvým senom staré alebo chcete povedať že to prekryl králik aby to vyzeralo esteticky ?

Představte si, že když krmíte senem ve větším než minimálním množství, tak ho králíci běžně vyhrabují z krmítka. A právě ta vyhrabaná vrstva sena, která na povrchu podestýlky neustále nabývá způsobuje to, že má králík neustále pod sebou sucho.
Opravdu nemám potřebu cokoli aranžovat a přikrášlovat. Víte, jak se to říká... "podle sebe soudím tebe". Ten kotec, co jsem nafotila, nebyl podle mého názoru nic moc čistý. Mohla bych nafotit i čistší a větší kotce, kde nebylo delší dobu kydáno, ale co z toho?

Jinak ještě k názoru faltusky:
Já jsem psala, že nekydat tři týdny určitě nedoporučuju a není to ideální. A už vůbec ne v létě. Ale v určitých extrémních případech, třeba u březí a porodivší samice, za předpokladu dostatečně velkého kotce a dobře řešeného odtoku moči to je možné bez toho, aniž by králík musel nutně strádat v nehygienickém prostředí.
Jinak v létě tam larvy vajíčka/larvy hmyzu budou i po několika málo dnech. Stejně jako promočená sláma tam bude za dva dny. A že na to není pěkný pohled, s tím naprosto souhlasím. Podle mě je hlavně důležité, aby s tím králík nepřišel do kontaktu. A když má na tady té promočené vrstvě dalších 10 cm suché podestýlky, tak to podle mě není nějaký fatální problém.

12.5.2015 17:14
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

bronda napsal(a):
Nejhorší je to vždy v kotcích, kde je více odstavčat (nebo samice s mladýma) - ti si systém nezavedou nikdy a kydat je nutno častěji. Pak březí samice - to je přeorané a promíchané denně. Jednotlivé kusy - pokud nejsou prasata - dodržují svůj pořádek. V jednom rohu hromádka bobků a všude jinde čistá suchá sláma či nahrabané seno i po 2-3 týdnech. V případě nouze stačí jen lopatkou vyhrábnout bobky - pokud je jich více. Pak mne štvou kusy (přeďáci). Ti zásadně bobkují a močí u dvířek a často to teče po přední stěně králíkárny. I těmto "bordelářům" čistím více než ostatním. Naštěstí jsou to spíše výjimky.
Ještě jedna výhoda chovu na podestýlce oproti holé podlaze mne napadá. Pokud v létě pálí do kotce sluníčko, králíci si ze sena staví jakýsi protisluneční val, za který se schovají.

Naprosto souhlasím.
Odstávčatům kydám klidně co 4 dny, protože tam, zejména když je jich řekněme více než 5, se hygiena udržuje dost obtížně, i když jsou v relativné velkém kotci.
Opakem jsou třeba některé samice v období reprodukčního klidu. My je třeba v zimním období míváme v kotcích 120 x 80. Tyto samice bobkují striktně do jednoho místa a zbylých 90 procent kotce je opravdu jen sláma a seno. Takže tady si opravdu můžu dovolit nekydat hodně dlouho, případně vyhrábnout jen rožek.

12.5.2015 17:24
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

tom.50 napsal(a):
Někde jsem zpochybnil vaše stlaní a nyní, když vidím tlapky toho samce, musím se omluvit. Je nádherný! A má krásně porostlé a čisté tlapky.

Křivdíte nám a našim králíkům. I oni mají čisté tlapky. Nevím o čem píšete, jasně jsem někde řekl, že samici s mladými bez podestýlky neumíme. To mě napadl nějaký hňup podle fotky, že prý lžu, že je vidět podestýlka. Ano, samici s mladými nekydáme dokud králíčata nejméně týden, raději déle neběhají, a tak je to 3 týdny i víc.

Už mám nafocené tlapky našich králíků. Jen nevím, zda to už moje paní (osobní ajťák) stáhla do PC, já to neumím. Snad se k tomu někdy dostanu to sem dát.

Přiznám se, že vaše omluva mě překvapila. Nečekala, bych to od vás. Samozřejmě ji přijímám.

Tome, píšete, že vaši králíci mají čisté tlapky... Já netvrdím, že je mají nějak extrémě špinavé, ale čisté dle mého názoru také ne. Já, jelikož se tu s vámi celkem často přu, jsem si shodou okolností uložila foto z vašeho inzerátu. Takže pokud byste chtěl, mohu je sem vložit. Samozřejmě jen s vaším souhlasem. A pak zde můžeme polemizovat co je a co není čisté.

12.5.2015 17:40
Hyla®

XXX.XXX.154.122

Představte si, že když krmíte senem ve větším než minimálním množství, tak ho králíci běžně vyhrabují z krmítka. A právě ta vyhrabaná vrstva sena, která na povrchu podestýlky neustále nabývá způsobuje to, že má králík neustále pod sebou sucho.
Opravdu nemám potřebu cokoli aranžovat a přikrášlovat. Víte, jak se to říká... "podle sebe soudím tebe". Ten kotec, co jsem nafotila, nebyl podle mého názoru nic moc čistý. Mohla bych nafotit i čistší a větší kotce, kde nebylo delší dobu kydáno, ale co z toho?

Jinak ještě k názoru faltusky:
Já jsem psala, že nekydat tři týdny určitě nedoporučuju a není to ideální. A už vůbec ne v létě. Ale v určitých extrémních případech, třeba u březí a porodivší samice, za předpokladu dostatečně velkého kotce a dobře řešeného odtoku moči to je možné bez toho, aniž by králík musel nutně strádat v nehygienickém prostředí.
Jinak v létě tam larvy vajíčka/larvy hmyzu budou i po několika málo dnech. Stejně jako promočená sláma tam bude za dva dny. A že na to není pěkný pohled, s tím naprosto souhlasím. Podle mě je hlavně důležité, aby s tím králík nepřišel do kontaktu. A když má na tady té promočené vrstvě dalších 10 cm suché podestýlky, tak to podle mě není nějaký fatální problém.

Prepáčte nebudem sa s vami hádať ale fotka hovorí sama za seba, ...

12.5.2015 21:18
Michal NoS

XXX.XXX.135.71

Podla mna sa tu hádate zbytočne o blbostiach.
Každý nech si dáva podstielku akú chce a aku má skusenost alebo možnost zohnat.
Pokial niekto dáva hobliny-piliny nech dáva pokial stým nemá problem a králici su spokojný a čistý.
Nechcem nikoho kritizovat alebo podporovat, Ja osobne to robím presne ako to tu písala Mustela asi do bodky presne.
A pán čo podestýla s hoblinami tu nikomu nepíše, aby to tak robil.Dal sem svoju skusenost a kto chce nech si to vyskúša.
Jedine čo odcudzujem je klietkový chov, ale to je moj názor a nechcem to nikomu brat alebo sa z niekým hádat.

To je moj názor.Pekný večer...

13.5.2015 03:20
hona

XXX.XXX.112.10

Chov králíků na roštech je celkem běžný a to i v klasických králíkárnách.

Opravdu nevím, co někteří mají proti klecovému chovu, který často neviděli ani z dálky...

Nejrůznější ochránci např. z Pety zahlcují net všelijakými slátaninami, které mnozí často přejímají, aniž by přemýšleli... A pak tu jsou podobné názory z neznalosti (osobně mám zkušenosti z obou typů chovu)...

Jaký si myslíte, že je rozdíl mezi klecí a běžným kotcem? Snad jen ten, že jednotliví králíci na sebe vidí a to jim dle zkušeností a naturelu králíka (jde o silně sociální zvíře) jedině prospívá!...

13.5.2015 07:18
Michal NoS

XXX.XXX.135.71

hona napsal(a):

Opravdu nevím, co někteří mají proti klecovému chovu, který často neviděli ani z dálky...

Nejrůznější ochránci např. z Pety zahlcují net všelijakými slátaninami, které mnozí často přejímají, aniž by přemýšleli... A pak tu jsou podobné názory z neznalosti (osobně mám zkušenosti z obou typů chovu)...

Jaký si myslíte, že je rozdíl mezi klecí a běžným kotcem? Snad jen ten, že jednotliví králíci na sebe vidí a to jim dle zkušeností a naturelu králíka (jde o silně sociální zvíře) jedině prospívá!...

Osobne som to videl a nelubilo sa mi to, ale to je moj názor, pokial vám to vyhovuje a králici su spokojný nemám stým problem.
U mna osobne sa králici vidia bud proti sebe alebo ked ich presuvám do výbehov bývale chlievy sa vidia navzájom.Mám radšej velke kotce a volnost pro králika, ale to može byt aj klietkový chov, ale ešte som to nevidel napr klietku napr 2mx3m alebo alebo 1mx2m ale zasa výhoda je lepšia hygiena...

13.5.2015 14:30
Hyla®

XXX.XXX.184.235

Michal NoS napsal(a):
Podla mna sa tu hádate zbytočne o blbostiach.
Každý nech si dáva podstielku akú chce a aku má skusenost alebo možnost zohnat.
Pokial niekto dáva hobliny-piliny nech dáva pokial stým nemá problem a králici su spokojný a čistý.
Nechcem nikoho kritizovat alebo podporovat, Ja osobne to robím presne ako to tu písala Mustela asi do bodky presne.
A pán čo podestýla s hoblinami tu nikomu nepíše, aby to tak robil.Dal sem svoju skusenost a kto chce nech si to vyskúša.
Jedine čo odcudzujem je klietkový chov, ale to je moj názor a nechcem to nikomu brat alebo sa z niekým hádat.

To je moj názor.Pekný večer...

Pozdravujem všetkých. Vidíte aj vy ste živým príkladom toho že ludia prispievajú bez toho že by sa zorientovali v danej téme. Ale je to naozaj všade a vždy, akonáhle sa začne diskutovať o čomkoľvek máme tendenciu všetcia kosiť širokým záberom. Aj ja rýchle zvyknem odbočiť od témy. Každý pridá niečo a piaty človek už nevie čo písal ten druhy :)
Ale je to aj zároveň humorné ja o voze a vy o koze:) kto je ten pán ktorý podstiela hoblinami ale nepíše nikomu aby to tak robil ? :).

13.5.2015 14:47
Hyla®

XXX.XXX.184.235

hona napsal(a):

Plne súhlasím a zdielam názor. ešte by som doplnil o plusy klitkového chovu
-lepšia udržeteľná čistota prostredia
-možnosť dokonalej dezinfekcie kombinácia plameň +dezinfikačné prostriedky
-lepšie prúdenie vzduchu hlavne v lete ovela príjemnejší pocit pre králika.
-viac svetla
-suché prostredie (nižšie nebezpečenstvo vzniku kokcidiózy)

Samozrejme videl som tiež fotky z klietkových chovov kde to bolo otrasné, ale tam zlyhal ľudský faktor.
A nie každý králik je vhodný na klietkový chov preto fandím hybridom.

13.5.2015 17:28
mustela.erminea

XXX.XXX.137.31

Hyla® napsal(a):
Plne súhlasím a zdielam názor. ešte by som doplnil o plusy klitkového chovu
-lepšia udržeteľná čistota prostredia
-možnosť dokonalej dezinfekcie kombinácia plameň +dezinfikačné prostriedky
-lepšie prúdenie vzduchu hlavne v lete ovela príjemnejší pocit pre králika.
-viac svetla
-suché prostredie (nižšie nebezpečenstvo vzniku kokcidiózy)

Samozrejme videl som tiež fotky z klietkových chovov kde to bolo otrasné, ale tam zlyhal ľudský faktor.
A nie každý králik je vhodný na klietkový chov preto fandím hybridom.

A vy byste raději žil kde, kdybyste si musel vybrat?
1) V celodrátěné kleci?
2) V dřevěné boudě s drátěnýma dvířkama a slámou na podlaze?
Strašně by mě zajímalo, kdo z vás, co tu tak propagujete klece, by zvolil možnost 1).

13.5.2015 18:18
Hyla®

XXX.XXX.154.122

A vy byste raději žil kde, kdybyste si musel vybrat?
1) V celodrátěné kleci?
2) V dřevěné boudě s drátěnýma dvířkama a slámou na podlaze?
Strašně by mě zajímalo, kdo z vás, co tu tak propagujete klece, by zvolil možnost 1).

Nezvyknem odpovedať otázkou ale najprv musím, vy by ste kde žila radšej ? v kaštiely alebo paláci ? Hneď aj odpoviem nakoľko ste nežila ani v jednom ste spokojná tam kde žijete. Moje králiky keby boli preložený do vaších drevených králikarní kde sa čistí raz za 3 týždne alebo v mojich čistučkých kde aj močovina je denne 2x spláchnutá králik tomu môjmu by váš smrdel alebo by v nom ochorel,
Ten váš by sa choval presne tak v mojom akurát že ten váš bude zrejme odolnejší keď má pod sebou trus aj 3 týždne.
Takto položme otázku ten králik keby vedel že bude za 80 dní po narodený zabitý by vôbec nežral. Oni iné nepoznajú a sú naozaj veľmi spokojný veselý. Viete každý kto chová králiky ako spoločníka väčšinou nejedia králičie mäso. Považujú nás za veľmi zlých ľudí, Mne sa nepáči keď králik musí žiť na podlahovom kúrení 90% panelákových chovateľov má králikov v nevhodných podmienkach. často bez veterinárnej starostlivosti, ale nakoľko to nezmením tak sa do toho nešpáram.
a ešte k tým klietkam aby som nezabudol, chováme v klietkach králiky ktoré sú vhodné na klietkový chov sú na to priamo šľachtené aby sa cítili veľmi dobre na drátenej podlahe.
Spravím test nechám zhotoviť králikárňu s dnom ktorý mi vy navrhnete, k tej králikárni pripevním 2 klietky takže z klietkovej strany bude mať králik suseda. budeme sledovať kde sa králik zdržiava viac budete velmi prekvapená... a určite aj ďalší.
Ozaj skoro som zabudol ja by som chcel bývať v thajsku prosím. stačil by malý bytík alebo obytný príves na pláži :) Ale keby som bol králik bývať by som chcel u seba lebo viem že by som nemusel čuchať 3 týždenný trus a prišla by ma každý deň moja manželka pohladiť ako to robí s kralíkmi aj teraz :).

13.5.2015 19:53
burgund6

XXX.XXX.33.7

Hyla® napsal(a):
Nezvyknem odpovedať otázkou ale najprv musím, vy by ste kde žila radšej ? v kaštiely alebo paláci ? Hneď aj odpoviem nakoľko ste nežila ani v jednom ste spokojná tam kde žijete. Moje králiky keby boli preložený do vaších drevených králikarní kde sa čistí raz za 3 týždne alebo v mojich čistučkých kde aj močovina je denne 2x spláchnutá králik tomu môjmu by váš smrdel alebo by v nom ochorel,
Ten váš by sa choval presne tak v mojom akurát že ten váš bude zrejme odolnejší keď má pod sebou trus aj 3 týždne.
Takto položme otázku ten králik keby vedel že bude za 80 dní po narodený zabitý by vôbec nežral. Oni iné nepoznajú a sú naozaj veľmi spokojný veselý. Viete každý kto chová králiky ako spoločníka väčšinou nejedia králičie mäso. Považujú nás za veľmi zlých ľudí, Mne sa nepáči keď králik musí žiť na podlahovom kúrení 90% panelákových chovateľov má králikov v nevhodných podmienkach. často bez veterinárnej starostlivosti, ale nakoľko to nezmením tak sa do toho nešpáram.
a ešte k tým klietkam aby som nezabudol, chováme v klietkach králiky ktoré sú vhodné na klietkový chov sú na to priamo šľachtené aby sa cítili veľmi dobre na drátenej podlahe.
Spravím test nechám zhotoviť králikárňu s dnom ktorý mi vy navrhnete, k tej králikárni pripevním 2 klietky takže z klietkovej strany bude mať králik suseda. budeme sledovať kde sa králik zdržiava viac budete velmi prekvapená... a určite aj ďalší.
Ozaj skoro som zabudol ja by som chcel bývať v thajsku prosím. stačil by malý bytík alebo obytný príves na pláži :) Ale keby som bol králik bývať by som chcel u seba lebo viem že by som nemusel čuchať 3 týždenný trus a prišla by ma každý deň moja manželka pohladiť ako to robí s kralíkmi aj teraz :).

Tahle diskuze je celkem o ničem, nikdo z nás nejspíše neví, který králík je spokojenější.Já budu tvrdit, že je to ten můj v klasické králíkárně a Vy budete tvrdit, že je to ten Váš v kleci.Taky jsem tady viděl tu fotku Vašich králíků v klecích a zdálo se, že je ten prostor opravdu šíleně malý.Takže jen pro zajímavost-jaký máte rozměr klecí třeba pro samici s mláďaty a pro výkrm, případně kolik králíků máte v jedné kleci.Díky za odpověď.

13.5.2015 20:05
Hyla®

XXX.XXX.154.122

burgund6 napsal(a):
Tahle diskuze je celkem o ničem, nikdo z nás nejspíše neví, který králík je spokojenější.Já budu tvrdit, že je to ten můj v klasické králíkárně a Vy budete tvrdit, že je to ten Váš v kleci.Taky jsem tady viděl tu fotku Vašich králíků v klecích a zdálo se, že je ten prostor opravdu šíleně malý.Takže jen pro zajímavost-jaký máte rozměr klecí třeba pro samici s mláďaty a pro výkrm, případně kolik králíků máte v jedné kleci.Díky za odpověď.

Jasne že je o ničom
pre samice mam klietky 88x42
a pre samcov 80 x50
čo sa týka výkrmu mam ich po 2 ks presne neviem rozmer môžem zajtra odmerať, myslim ze su okolo 50x50.

Ked Fotím je to väčšinou tesne pred odstavom keď je okolo 10-11 kusov mladých o priemernej váhe 1000-1200 g, Musíte ale rátať s tým že králik je u matky do 35 dní a zbytok života 40-45 dní je´v ďalšej klietke takže je to málo času.

13.5.2015 21:41
bronda

XXX.XXX.98.84

Hyla® napsal(a):
Jasne že je o ničom
a pre samcov 80 x50
čo sa týka výkrmu mam ich po 2 ks presne neviem rozmer môžem zajtra odmerať, myslim ze su okolo 50x50.

Ked Fotím je to väčšinou tesne pred odstavom keď je okolo 10-11 kusov mladých o priemernej váhe 1000-1200 g, Musíte ale rátať s tým že králik je u matky do 35 dní a zbytok života 40-45 dní je´v ďalšej klietke takže je to málo času.

No, ano! A to je přesně to, proč se já osobně kloním na stranu odpůrců klecového chovu. Mám malé plemeno - tedy výrazně menší než Hyla (zabíjím většinou v 1.9 - 2.2 kg). Ale pro samce mám kotce 68(š) x 80(h) a pro samici s 5-7 mladýma dvojnásobné. Pouze u staré kupované králíkárny jsou menší (100 x 70). I na výkrm mám v kotci 68 x 80 většinou 2 králíky, pouze těsně po odstavu někdy 3 kusy. Ale proti 50 x 50 je to hotel. Pokud bych měl tak malé kotce, jako Vy máte klece i já bych musel čistit častěji než 1 x týdně.

14.5.2015 04:53
Hyla®

XXX.XXX.154.122

bronda napsal(a):
No, ano! A to je přesně to, proč se já osobně kloním na stranu odpůrců klecového chovu. Mám malé plemeno - tedy výrazně menší než Hyla (zabíjím většinou v 1.9 - 2.2 kg). Ale pro samce mám kotce 68(š) x 80(h) a pro samici s 5-7 mladýma dvojnásobné. Pouze u staré kupované králíkárny jsou menší (100 x 70). I na výkrm mám v kotci 68 x 80 většinou 2 králíky, pouze těsně po odstavu někdy 3 kusy. Ale proti 50 x 50 je to hotel. Pokud bych měl tak malé kotce, jako Vy máte klece i já bych musel čistit častěji než 1 x týdně.

Nakoľko mám klietky trus mi padá na pozinkovaný plech, ktorý má vytvorený žľab, takže denne raz sťahujem trus a vynášam ho do kontajnera, Mal by som otázku po koľkých dňoch odstavujete králikov? Ako očkujete králikov ? ako často chovné kusy a ako často mláďatá ?
Akú teplotu máte v králikárni v zime a akú v lete ?
Samozrejme že stúpa náročnosť pri menších rozmeroch.
Teoreticky by aj mne stačilo čistiť raz za týždeň ale mal by som tam smrad napriek tomu že dvere zatváram len keď je pod -5 °C. Ja tam trávim denne hodinu niekedy aj viac.

14.5.2015 07:35
mustela.erminea

XXX.XXX.255.230

Hyla® napsal(a):
Jasne že je o ničom
a pre samcov 80 x50

Tyto rozměry jsou otřesně malé. Ještě k tomu klece! Pro mě je toto týrání! Prostě nic víc a nic míň než králičí koncentrák. A pokud si myslíte, že v tomto může být zvířatům dobře, tak postrádáte jakýkoliv náznak schopnosti vcítit se do zvířat.
A tím kočím tuto diskuzi, protože opravdu nemá smysl. Jen doufám, že se tu někdo neinspiruje a nezačne chovat v klecích!

14.5.2015 08:01
poty76

XXX.XXX.237.179

Hyla® napsal(a):
Jasne že je o ničom
a pre samcov 80 x50

Od večera se snažím o to, vydýchat vámi zadané míry klecí! Raději tomu ani nechci rozumět a i když tady neustále zdůrazňujete jak tito brojleři jsou vyšlechtěni do/pro klecový chov. Jak se říká, zaplať pánbůh, že jsem normální a chovám v tom čem chovám. Mrzí mě, že v tomto vlákně se sklouzlo mimo téma. Byl bych raději, pokud bych se tohle od VÁS nikdy nedozvěděl. Tímto opravdové králíkáře pouze... raději to nebudu psát. Prosím, pište něco, co nebude působit na králíkáře jako červený hadr na býka! Ještě vaše argumebty. Kde chováte. Venku, uvnitř. Jaká teplota atd.. Nejste jediný kdo má ustájeno i uvnitř. Já začínám plemenitbu již v listopadu, naprosto v poho. V létě také naprosto v poho, větratelnost výborná. Výběhy pro odstavčata 2,5 x 2,4 m. Tímto též končím tuto debatu.

14.5.2015 09:05
Hyla®

XXX.XXX.184.235

poty76 napsal(a):
Od večera se snažím o to, vydýchat vámi zadané míry klecí! Raději tomu ani nechci rozumět a i když tady neustále zdůrazňujete jak tito brojleři jsou vyšlechtěni do/pro klecový chov. Jak se říká, zaplať pánbůh, že jsem normální a chovám v tom čem chovám. Mrzí mě, že v tomto vlákně se sklouzlo mimo téma. Byl bych raději, pokud bych se tohle od VÁS nikdy nedozvěděl. Tímto opravdové králíkáře pouze... raději to nebudu psát. Prosím, pište něco, co nebude působit na králíkáře jako červený hadr na býka! Ještě vaše argumebty. Kde chováte. Venku, uvnitř. Jaká teplota atd.. Nejste jediný kdo má ustájeno i uvnitř. Já začínám plemenitbu již v listopadu, naprosto v poho. V létě také naprosto v poho, větratelnost výborná. Výběhy pro odstavčata 2,5 x 2,4 m. Tímto též končím tuto debatu.

Je vidno že ste psychicky narušený človek, ja som vám vôbec nezadával otázku, ak si myslíte že ma viete vyprovokovať narážkami že by som nemal byť normálny, a pasujete sa do role super chovateľa popritom nemáte žiadne fotky vašich chovných zariadení. Určite keby ste okrem vašej dedinskej "hospody" vyšli trocha do sveta zistil by ste že každý významný producent králičieho mäsa chová v poodbných zariadeniach králika.
Dovolte mi nech píšem to čo ja uznám za vhodné a nie to čo by ste vy rád čítal. Pozývam vás na návštevu môjho chovu a môžeme si to vydiskutovať a zargumentovať na mieste, následne sa rád prídem pozrieť k vám.
Čo sa týka toho že brojlerový králik je predurčený na klietkový chov je fakt možno váš králik aj keď možno menší by mal otlaky, chovné hybridy ich nemajú.
Viem si živo predstaviť že by niektorá farma ráno dávala králikov do výbehu a večer ich nosila späť...
takto si predstavujete chovné miesto pre králika ?

prirávam zopár verejných fotiek
zdroj fotiek:
http://www.nasechovatelstvi.estranky.cz/fotoalbum/cesti-strakaci-bohous-a-martin-potuckovi/.

14.5.2015 09:17
Hyla®

XXX.XXX.184.235

Tyto rozměry jsou otřesně malé. Ještě k tomu klece! Pro mě je toto týrání! Prostě nic víc a nic míň než králičí koncentrák. A pokud si myslíte, že v tomto může být zvířatům dobře, tak postrádáte jakýkoliv náznak schopnosti vcítit se do zvířat.
A tím kočím tuto diskuzi, protože opravdu nemá smysl. Jen doufám, že se tu někdo neinspiruje a nezačne chovat v klecích!

Nereagovala ste na moju privátnu poštu asi došli argumenty, Budem oponovať nakoľko vy neviete či by vaši králiky neboli radsej na vzdušnej klietke ako ležať na pichlavej slame presiaknutej močovinou a smradom z 3 týždenných výkalov.
Je naozaj vidieť že ste bigotný chovatelia len to je dobre čo máte doma vy, pritom najviac králikov sa chová na roštoch som zvedavý ako budete mlčať keď uvidíte že králik keď bude mať výber ležať na vašej slame alebo na vzdušnom rošte kde bude tráviť viac času. Ja výsledok poznám už od roku 1996.

14.5.2015 09:49

Přečetla jsem si diskusi a myslím si, že prostě srovnáváte nesrovnatelné.Brojlerový králík, to je jako brojlerová kuřata.Musí mít stálé podmínky a jakákoliv změna je rozhodí.Stačí se podívat na díl o kuřatech v pořadu Jidlo s.r.o., kde brojlerová kuřata vykrmí za 36 dní, ale stačila i změna světla při filmování a kuřata hynula.
Oproti tomu výstavní králíci, také je chovám, podobně jako mustela jen mám rošty, musí být daleko odolnější.Už jenom to, že se musí dožít podstatně delšího věku, ale i třeba účast na výstavách, kdy jsou 5 i více dní ve výstavní kleci, na stejné podestýlce, obklopeni lidmi a hlukem a leckdy i teplem a zápachem, jiným krmením, vodou, cestováním a to vše musí přestát bez újmy na zdraví.Takže srovnávat tyto chovy je, podle mě, prostě nesmysl každá zvířata byla vyšlechtěna k něčemu jinému.Asi jako srovnávat čivavu na gauči s našimi čuvači co pasou kozy.

14.5.2015 09:51
300RUM

XXX.XXX.253.158

Sleduji tuto debatu a vzpomněl jsem si na kamaráda, jak má udělané výběhy. Má oplocení z žebírkového pletiva, to je pleteno z vrubovaného drátu v rámu. Rozměr výběhu je asi šířka 1,2m x 2,5m hloubky a na konci je asi 1/3 zešikma (jakoby nájezd) z tohoto plotového dílce, který má oka 4x4cm. Když jsem to viděl poprvé, nechápal jsem, že si tam zlomí nohy, že to snad není ani možné. Kamarád se zasmál a říkal, že se mu to ještě nestalo a že tam nejraději lehávají. Oni tam i přes to pletivo většinou bobkují. Prej to někde viděl a dělává to co pamatuji asi 30 let. Jinak má obyčejné králíkárny i dvě klece vše v bývalém chlévě.

Druhý chovatel ČA má jednu králíkárnu dřevěnou čtyřkotcovou pro králíky na maso a dvě čtyřkotcové klecové s trusníky pro chovné kusy co má na výstavy. Chová králíky asi 40 let.

14.5.2015 09:55
burgund6

XXX.XXX.33.7

Hyla® napsal(a):
Jasne že je o ničom
a pre samcov 80 x50

Tak to je opravdu králičí tragédie.Jestli jsem Vás správně pochopil, tak v kleci 88x42 máte cca 10 králíků, čili na jeden kus plocha 8,8 x 4,2 cm.To je dle mého názoru neakceptovatelné a opravdu to zavání týráním zvířat.A Vaše poznámky, že hybrid je na takové prostředí plánovitě šlechtěný taky neobstojí.No jo, ale kšeft je kšeft.

14.5.2015 10:16
bronda

XXX.XXX.98.84

Hyla® napsal(a):
Nakoľko mám klietky trus mi padá na pozinkovaný plech, ktorý má vytvorený žľab, takže denne raz sťahujem trus a vynášam ho do kontajnera, Mal by som otázku po koľkých dňoch odstavujete králikov? Ako očkujete králikov ? ako často chovné kusy a ako často mláďatá ?
Akú teplotu máte v králikárni v zime a akú v lete ?
Samozrejme že stúpa náročnosť pri menších rozmeroch.
Teoreticky by aj mne stačilo čistiť raz za týždeň ale mal by som tam smrad napriek tomu že dvere zatváram len keď je pod -5 °C. Ja tam trávim denne hodinu niekedy aj viac.

I já z mé strany končím tuto diskusi, ale na položené otázky odpovím.
- odstavuji v 8 týdnech
- mláďata očkuji jednou po 10. týdnu (potenciální výstavní jedince). Co očekávám, že půjde do 1-1.5 měsíce na porážku vynechám. Vše očkuji, když je kritická nákazová situace.
- chovné kusy očkuji 1 x ročně monovakcinami
- mám venkovní králíkárny, takže teploty se odvíjejí od počasí. V silných mrazech (a větru v zimě) dávám na 2/3 dvířek plexi. V létě je to horší. Horko omezuji stíněním a výpary častějším odstraňováním bobků.
- Vrhy mám bez ohledu na roční dobu ve venkovních králíkárnách v kotištích (do -20 st. bez problémů - úhyny jen to, co vyleze a uchladne)
- a rovněž i já trávím u králíků denně hodinu a více.

14.5.2015 10:56
Hyla®

XXX.XXX.184.235

bronda napsal(a):
I já z mé strany končím tuto diskusi, ale na položené otázky odpovím.
- odstavuji v 8 týdnech
- mláďata očkuji jednou po 10. týdnu (potenciální výstavní jedince). Co očekávám, že půjde do 1-1.5 měsíce na porážku vynechám. Vše očkuji, když je kritická nákazová situace.
- chovné kusy očkuji 1 x ročně monovakcinami
- mám venkovní králíkárny, takže teploty se odvíjejí od počasí. V silných mrazech (a větru v zimě) dávám na 2/3 dvířek plexi. V létě je to horší. Horko omezuji stíněním a výpary častějším odstraňováním bobků.
- Vrhy mám bez ohledu na roční dobu ve venkovních králíkárnách v kotištích (do -20 st. bez problémů - úhyny jen to, co vyleze a uchladne)
- a rovněž i já trávím u králíků denně hodinu a více.

Dakuje za odpovede, ja som testoval Hyly v drevenej králikárni kde som mal vrh presne na silvestra králiky vychovala samica bezproblemov. Mne sa ale ovela viac páči systém ktorý mám teraz.

14.5.2015 11:02
Hyla®

XXX.XXX.184.235

burgund6 napsal(a):
Tak to je opravdu králičí tragédie.Jestli jsem Vás správně pochopil, tak v kleci 88x42 máte cca 10 králíků, čili na jeden kus plocha 8,8 x 4,2 cm.To je dle mého názoru neakceptovatelné a opravdu to zavání týráním zvířat.A Vaše poznámky, že hybrid je na takové prostředí plánovitě šlechtěný taky neobstojí.No jo, ale kšeft je kšeft.

Napísal som dlhý príspevok ale nakoniec som ho zmazal, je pod moju úroveň aby som reagoval spôsobom ako urážate. ak chcete vecnú diskusiu prídte na návštevu pri poháriku dobrého vína môžme prebrať aj matematiku. rozmer ktorý ste napísal je približný rozmeru papierových vreckoviek...Nazaj by som bol zvedavý či máte tiež podobné králikárne ako som vyššie vložil fotky,.

14.5.2015 13:04
poty76

XXX.XXX.237.179

Hyla® napsal(a):
Napísal som dlhý príspevok ale nakoniec som ho zmazal, je pod moju úroveň aby som reagoval spôsobom ako urážate. ak chcete vecnú diskusiu prídte na návštevu pri poháriku dobrého vína môžme prebrať aj matematiku. rozmer ktorý ste napísal je približný rozmeru papierových vreckoviek...Nazaj by som bol zvedavý či máte tiež podobné králikárne ako som vyššie vložil fotky,.

Pěkné, myslíte moje fotky? Pane pod nickem, H".
Nebudu se rozepisovat, dám to v bodech.
1) Nejsem hospodskej tip, byť to máte v uvozovkách. Už jsem to tady psal, nebudu se opakovat, ale mám na to alergii když si mě kdokoli spojuje s knajpou.
2) Nepasoval jsem se do role superchovatele. Jsem velmi rád když se o mě nemluví. Mám rád své soukromí a raději se držím v ústraní. Nemám potřebu se zviditelňovat za každou cenu.
3) Vy si myslíte, že mám malé kotce? Soudíte s fota? Úplně v klidu mám 90cm hloubku,70cm šíře a 55cm výšku. Nezapomeňte se zase smát ju? Jinak venku jsem měl, dvě 6 - kotcovky 100 x 100x 55cm. Píši měl, protože králíkárny jsem nechal bratrovi pro Čv (Činčili velké).. Nechal jsem mu je proto, protože jsem si v loni vyzdil ty dva velké výběhy. Jeden pro 1,0 a druhý pro 0,1.To víte Český strakáč není, H". Na těchto fotkách, jsou totožné je 0,1 + 3 ks mladých strakáčů. To je zázrak u strakáče! Jsem rád když mám u samice aspoň 2ks, věřte, že nemám. U mého odstavu, nejsem ani zdaleka na míle blízko vám. Takže moje 0,1 + max.3ks po dobu max 40 dní. Není vaše 0,1 + 10 -12ks mladých.
4) Já jsem psycho? Promiňte, ale asi to nechápu! Normální králíkáři, se neuráží za objektivní názor. Nebylo to o žádném napadání. Většina z nás pouze napsala svůj pohled na klecový chov. Nikdo po vás nechce aby jste stavěl králíkárny. A to jsem si 100% jistý, že spousta chovatelů se raději nevyjádřila. Třeba i jen ze stracgu.
Takže pokud vás to až tolik rozhodilo, nevím kdo je tady psychicky narušený. Ale to je nepodstatné.
5) Mpje stránky už zde s fauny ask tak 80-90% zná, jedna věs je ale dost drzou pro mě. Kopírujte si odkazy vláken při ale ne stránek. Toto je lehce žalovatelné. Existuje něco, jako autorská práva a je to dané zákonem. Na druhou stranu, já nemám co skrívat.
6) Máte pravdu. Nejezdím po světě. Jezdím jen po celé naší ČR, ale věřte mi. Ještě nikdy a nikde jsem se nepotkal u žádného chovatele s klecovým chovem. Asi proto, že to jsou opravdový chovatelé. Já mám problém dát holuba na 10-14 dní před výstavou do klece, zkrze klecovou drezůru. Raději tm jdou na ostro! Vás v příspěvcích nesoudím, vaše věc. Pouze jsem se vyjádřil k tématu který jste tady za poslední týden rozeběhli. Ještě kČs, u nich se všichni mlyáři odstraňují z hnízda. Už se mi stalo, že jich bylo špatných 11 ze 13! Všem se omlouvám za chyby, nějak to překouskejte. Psát z mob. je opravdu umění a o infarkt!

14.5.2015 15:19
Hyla®

XXX.XXX.154.122

Pro BOBANKA
nepísal som Vám ale reagoval som na pána s nickom BURGUNDI ako je vidiet nedáte si pokoja.
Tak vám odpoviem na vaše body.
1.-6. nepriamo ste urazil nielen mňa ale aj kopec chovateľov ktorý používajú klietkový chov ( v zmysle platných zákonov a predpisov) citujem vás ", zaplať pánbůh, že jsem normální a chovám v tom čem chovám." ako keby sme mi ostatný boli nenormálny že chováme v klietke.
Nekritizoval som vaše búdy neuznávam ich na moje gusto nie sú hygienické.ale si chovajte králiky v čom len chcete.
Ja som vás neoslovoval ak chcete ostať v ústraní venujte sa holubom a vašim králikom tu pôvodná téma bola podstielka senom ale to ste si neprečítal.
čo sa týka dvoch fotiek pridal som aj link odkiaľ pochádzajú a zadal som otázku tá bola určená pre vás ale ste na ňu nereagoval mohol ste. sú to vaše fotky nie moje.
Ak cítite že ma chcete žalovať za to že som sem nakopíroval link aj s fotkami kľudne tak učinte. Skrývať určite nemáte čo ale vylepšovať podmienky ustajnenia zvierat každopádne
Vysvetlujete tu to čo mňa určite nazujíma, vyzerá to vaše vysvetlovanie ako keď niekto tancuje chybne a púšťajú mu umelý dym aby neboli vidno chyby.
. Nikdy by som sa neponížil na tú hospodsku uroveň ktorú som vyššie citoval. Ak chcete dám vám zo 10 adries klietkových chovov v čechách kde sa môžete presvedčiť že klietkový chov nieje týranie zvierat a máte aj pozvanie odo mňa.
Ak si prečítate vaše príspevky na tomto vlákne zistíte že nič nerobíte len urážate.
Ja som sa vyjadril na meno chovateľov čistokrvných zvierat že uznávam ich prácu je náročná, ale vy neprekúsnete úspechy hybridov, totálne vás štvú tie početné vrhy tie prírastky tá konverziakrmiva tá kvalita masa. proste vás to štve preto do toho rýpete. Zahmlievanie typu kolko sa vam narodi kolko je vhodných je obdobný problém aký majú poctivý chovatelia ktorý tvoria rodičovské páry hybridov.
Skúste sa zamyslieť naozaj či nebrnkáte na špatnú strunu, nepriamo nás nazvať nenormálnymi je silné a odvážne.

14.5.2015 16:08
poty76

XXX.XXX.237.179

Vaše početné odchovy vám opravdu nezávidím! Pro vaší informovanost, právě český strakáč v kvalitě králičího masa vyšel v testech s hybridy nejlépe. To kolik máte, nebo nemáte masa mě nezajímá! Já nechovám za účelem na talíř, to je u mě až na x tém místě. Asi je to špatně. Dělejte si jak děláte, chovejte si v čem chováte. To, že je klecový chov povolený mi je dobře známo. Též existují směrnice a normy. To je mi také známo, něco jsem si o tom přečetl. To, že mám raději dřevěnou králíkárnu a pro odstavené velké výběhy. Jenom dobře! Vy budete mít své oponenty i příznivce. To je také asi správně. My, nebo já možná také. Jinak ppslední věc. U králíků kydám kolem 6dne, nejpozději do 9 dne, slámou. Záleží na tom jak mám směny. Dojíždím 40km do zaměstnání a je to pro mě 15h pryč z baráku. Tak že pohoda ne? Moji strakáči nestrádají co se hygieny týče. Jsou stále krásně sněhově bílí. OVaše odpověď nebyla pro mě, ale poukazoval jste na mé fotky. Stejně tak jste reagoval na mě s psychem. Vím, vy jste to tak nemyslel. To bylo obrazně řečeno. Tak mi prosím nepište, že jsem někoho umrazil. U stránek jsem napsal, že mi to jedno, nemám co skrývat. Mimochodem moje stránky lidé znají a tohle je pouze ubohost jedince. Udělej te sy své a obohaťte své příznivce. To je myšleno bez urážky, myslím to vážně! Taktohle je opravdu poslední vstup do diskuse která nemá s kálíkařinou nic společného. Bavte se svými v kleci, já se budu bavit svými v nehygienických podmínkách. Očekávám, že si opět něco k tomu napíšete. Napište ať mně pobavíte. Víte ty vaše obraty v článcích, není to jednoduché. Já si to přečtu ještě jednou, vám doporučuji totéž než budete zase psát, jak to nebylo na mě. Jsem v práci a reagovat mohu pouze když mám čas. Ne když vy sem něco dáte, bohužel. I tak než na tohle téma přestanu psát, přesto vám přeji ať máte pro vás co nejvíc toho králičího masa. To není ironie. Myslím to upřímně. Mě totiž váš počet v mrazáku opravdu nezajímá a bohudík, ta to myšlenka mě ani nenapadla. Počet strakáčů jsem pouze uvedl pro poronání s tím co jate prezentoval a za účelem velikosti kotce. Nic jiného mě ani nenapadlo. A závist? Tu by jste u mě nenašel, jsem totiž co se zvířat týče absolutní pohodář, který dokáže přát pouze úspěch a pomoct jakoliv. Také bych vám mohl napsat jak jste mě urazil. Proč? Každý jsme nějaký. Já se vyjádřil ke klecovému chovu a vy se neustále vyjadřujete ke mě. Něco mi to připomíná. To jsen si tady už prošel. Takže ať máte pro vás hodně kvalitního masa a já si budu v klídku plemenařit a snažit se o pořádné české strakáče. S pozdravem B. P.

14.5.2015 16:31
poty76

XXX.XXX.237.179

Ještě jedna věc. Vy se pozastavujete nad tím, že jsem napsal normální králíkáři se neurážejí za názor. To je právě ten propastný rozdíl mezi vámi a mnou. To, že jsem to takto napsal, neznamená, že jsou všichni nazváni nepřímo nenormálními. Každý by nad tím mávl rukou, stejně jako já. Vy už píšete jak nepřímonás nazvat nenormálními. Co to jako má znamenat? Vy někoho zastupujete, děláte mu / jim mluvčího. Ten spor je momentálně vy - já. Nebo my - vy? Možná budu mít během roku cestu do SR, pokud ano, ozvu se vám a budete mít možnost ukàzat mi vaše pro vàs království. Pokud mi to tedy vyjde. Tak ať se vám to daří k vaší spokojenosti. Ještě jednou, mrzí mě, že jsem se k tomu zase takhle dostal. Tak příště, ppkud bude už pouze k danému tématu.

14.5.2015 17:19
Hyla®

XXX.XXX.154.122

Pre Bobánka
neustále provokujete vkladáte sem vety ktoré sú nechutné a sú pod úrovňou, Vy ste ma napadol vy ste reagoval na príspevky určené ako reakcia ineho diskutujúceho, m fotky som priložil k odpovedi k vášmu príspevku, čo sa týka Českého strakáča v mojich očiach je druhý najcennejší králik prvý je Burgundský snáď preto že je trocha menší sa mi viac páči.
Snažíte sa tu sugerovať myšlienky že mam plnú mrazničku králikov, beriem to opäť ako provokáciu ale už na to kašlem píšte si čo chcete. V žiadnom prípade sa nedozviete koľko králikov vyprodukujem a čo s nimi robím.
A samozrejme opäť aj mimo témy ohľadom vašej práce...aj ja mám napísať ako často cestujem za prácou a ako dlho som často mimo domova ? Inak keby že do mňa nerýpete ja si vás ani nevšimnem,
Ja nemám králičie kráľovstvo ale ako myšlienka je dobrá pouvažujem na nej.
Dajakú tú predstavu mám ale snáď mi napíšete akú máte vy predstavu o takom kráľovstve chcem sa inšpirovať.
Budem naozaj rád keď budete mať cestu kľudne sa ohláste a nielen vy ktokoľvek aj iný hlavne kto máte zlú mienku o klietkovom chove. Bývam v meste kde chodí veľmi veľa českých turistov ktorý ma aj v hojnom počte navštevujú a následne idú doma kúpiť králiky do Ratibořic.
Naozaj budem tiež rád ak sa vnoríme do pôvodného tématu používať ako podstielku seno ?

14.5.2015 20:02
burgund6

XXX.XXX.33.7

Hyla® napsal(a):

S Vámi je zbytečné diskutovat.Matematiku ovládám, vycházel jsem z rozměrů, které jste napsal Vy a při počtu 10 ks, jak píšete, mi vyšla plocha na jednoho králíka, jestli jsem to spočítal špatně, tak mě opravte.Já osobně mám rozměry kotců 100 x 80 cm pro všechny kategorie, při výkrmu mám v kotci max.4 králíky.Tyhle rozměry mi přijdou optimální.Za pozvání Vám poděkuju, ale nevyužiju ho.Ať se Vám hyly daří(to myslím bez ironie).

15.5.2015 07:17
300RUM

XXX.XXX.253.158

burgund6 napsal(a):
S Vámi je zbytečné diskutovat.Matematiku ovládám, vycházel jsem z rozměrů, které jste napsal Vy a při počtu 10 ks, jak píšete, mi vyšla plocha na jednoho králíka, jestli jsem to spočítal špatně, tak mě opravte.Já osobně mám rozměry kotců 100 x 80 cm pro všechny kategorie, při výkrmu mám v kotci max.4 králíky.Tyhle rozměry mi přijdou optimální.Za pozvání Vám poděkuju, ale nevyužiju ho.Ať se Vám hyly daří(to myslím bez ironie).

Podle matematiky musíte dělit desíti králíky plochu a ne rozměry!

15.5.2015 07:39
bronda

XXX.XXX.98.84

300RUM napsal(a):
Podle matematiky musíte dělit desíti králíky plochu a ne rozměry!

370 cm2 není moc pro život.

15.5.2015 12:35
Hyla®

XXX.XXX.184.235

bronda napsal(a):
370 cm2 není moc pro život.

Áno súhlasím nieje to priveľa je to ale rozmer ktorý je schválený pre chov králikov. Budú sa meniť predpisy a budú platné od roku 1.1.2017,
Kto chová v klietkach má vyššie investície ako v drevených králikárňach ale samozrejme
ako som opísal má to aj veľa výhod. Každý chovateľ od tohoto dátumu si bude musieť upraviť podmienky chovu, čo znamená pri klietkovom chove vymeniť klietky. Samozrejme nielen rozmery klietok sa upravujú ale aj iné podmienky chovu, napr medzi inými aj napájanie králikov, vetranie osvetlenie atď. Som presvedčený že práve chovatelia ktorý používajú klietky budú maximálne akceptovať nové EU predpisy. A aby som nezabudol nielen podmienky chovu králikov sa menia ale aj iných zvierat.

15.5.2015 15:48
bronda

XXX.XXX.98.84

Hyla® napsal(a):
Áno súhlasím nieje to priveľa je to ale rozmer ktorý je schválený pre chov králikov. Budú sa meniť predpisy a budú platné od roku 1.1.2017,
Kto chová v klietkach má vyššie investície ako v drevených králikárňach ale samozrejme
ako som opísal má to aj veľa výhod. Každý chovateľ od tohoto dátumu si bude musieť upraviť podmienky chovu, čo znamená pri klietkovom chove vymeniť klietky. Samozrejme nielen rozmery klietok sa upravujú ale aj iné podmienky chovu, napr medzi inými aj napájanie králikov, vetranie osvetlenie atď. Som presvedčený že práve chovatelia ktorý používajú klietky budú maximálne akceptovať nové EU predpisy. A aby som nezabudol nielen podmienky chovu králikov sa menia ale aj iných zvierat.

Nemáte někde odkaz na nové připravované směrnice EU? Rád bych se na to kouknul.

Na webu jsem narazil na prapodivný článek z roku 2007-8, který psal něco ve smyslu:

"...Rakouský parlament 4. prosince 2007 odhlasoval zákon o zákazu klecového chovu králíků. Od 1.1.2012 budou muset být rakouští králíci chováni pouze v otevřených výbězích s podestýlkou, dostatečnými nerovnostmi terénu a bez střechy nebo víka. To je výrazné zlepšení proti přeplněným, holým drátěným klecím, které jsou užívány v současnosti. Zákon se týká králíků chovaných pro maso, chov králíků pro kožešinu je v Rakousku zakázán už od roku 1998.

Mnoho zemědělců chová králíky pro vlastní potřebu v tradičních králíkárnách, někdy jsou králíci přes den vypouštěni z králíkáren ven. I takový chov je však podle nového rakouského zákona klecovým chovem a bude tudíž protizákonný. Králík chovaný pro maso musí mít po dobu celého svého života přístup k otevřenému výběhu..."

Byl to ale článek z roku 2007 a nezaznamenal jsem dále, že by se něco takového realizovalo. Nedovedu si to v reálných podmínkách malochovů dost dobře představit. Takže mi to spíše připadá jako kachna vypuštěná ochránci zvířat.

15.5.2015 16:12
Hyla®

XXX.XXX.154.122

bronda napsal(a):
Nemáte někde odkaz na nové připravované směrnice EU? Rád bych se na to kouknul.

Na webu jsem narazil na prapodivný článek z roku 2007-8, který psal něco ve smyslu:

"...Rakouský parlament 4. prosince 2007 odhlasoval zákon o zákazu klecového chovu králíků. Od 1.1.2012 budou muset být rakouští králíci chováni pouze v otevřených výbězích s podestýlkou, dostatečnými nerovnostmi terénu a bez střechy nebo víka. To je výrazné zlepšení proti přeplněným, holým drátěným klecím, které jsou užívány v současnosti. Zákon se týká králíků chovaných pro maso, chov králíků pro kožešinu je v Rakousku zakázán už od roku 1998.

Mnoho zemědělců chová králíky pro vlastní potřebu v tradičních králíkárnách, někdy jsou králíci přes den vypouštěni z králíkáren ven. I takový chov je však podle nového rakouského zákona klecovým chovem a bude tudíž protizákonný. Králík chovaný pro maso musí mít po dobu celého svého života přístup k otevřenému výběhu..."

Byl to ale článek z roku 2007 a nezaznamenal jsem dále, že by se něco takového realizovalo. Nedovedu si to v reálných podmínkách malochovů dost dobře představit. Takže mi to spíše připadá jako kachna vypuštěná ochránci zvířat.

Ano v rakusku je zakázaný klietkový chov, bolo to zlé rozhodnutie, ale v rakúsku je veľmi malá spotreba králičieho mäsa, takže preto to myslím aj prešlo. Viete že mortalita pri voľnom chove je vyššia o skoro 4%.ako pri klietkovom ?
Sú tam aj ďalšie nevýhody keď začínajú dospievať králiky. (už tu vidím príspevky aké riešenia navrhujú chovatelia :) píšem o klietkovom veľkochove králikov nie o domácom chove)
Radšej to hneď napíšem aby som nemusel 3 dni vysvetľovať tým čo čítajú len každý tretí riadok.

Čo sa týka vyhlášok vám to pošlem do privátnej pošty je to veľmi zaujímavé čítanie je to na celý večer.
Dnes nie najskôr to bude v nedeľu, zajtra tu mám vzácnu návštevu z Vysočiny.
Ja sa osobne teším na nové predpisy a že vymením klietky po 19 rokoch, už mám pár variant nových klietok.

15.5.2015 21:19
bronda

XXX.XXX.98.84

Děkuji.

16.5.2015 07:55
hona

XXX.XXX.112.10

Hyla® napsal(a):
Ano v rakusku je zakázaný klietkový chov, bolo to zlé rozhodnutie, ale v rakúsku je veľmi malá spotreba králičieho mäsa, takže preto to myslím aj prešlo. Viete že mortalita pri voľnom chove je vyššia o skoro 4%.ako pri klietkovom ?
Sú tam aj ďalšie nevýhody keď začínajú dospievať králiky. (už tu vidím príspevky aké riešenia navrhujú chovatelia :) píšem o klietkovom veľkochove králikov nie o domácom chove)
Radšej to hneď napíšem aby som nemusel 3 dni vysvetľovať tým čo čítajú len každý tretí riadok.

Čo sa týka vyhlášok vám to pošlem do privátnej pošty je to veľmi zaujímavé čítanie je to na celý večer.
Dnes nie najskôr to bude v nedeľu, zajtra tu mám vzácnu návštevu z Vysočiny.
Ja sa osobne teším na nové predpisy a že vymením klietky po 19 rokoch, už mám pár variant nových klietok.

Rakousko je zářný příklad stylu, kdy s vaničkou vylijí i dítě a jakéhosi sociálního inženýrství...

chov králíků na kožešinu zakáží zcela, chov na maso udělají zákony nerentabilní a ochranáři tleskají... Takže pak je v Rakousku domácí králík ohrožený druh...

podobné farizejství, jako zákaz elektřiny z jádra... Ale dovážet jim ji nevadí...

Poslední příklad semafory s teplými výjevy ve Vídni...

Rakousko při tomto trendu přestane být pro normálního a rozumného člověka zemí vhodnou pro život...

zlatí Habsburkové...

16.5.2015 18:03
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Hyla® napsal(a):
Nereagovala ste na moju privátnu poštu asi došli argumenty, Budem oponovať nakoľko vy neviete či by vaši králiky neboli radsej na vzdušnej klietke ako ležať na pichlavej slame presiaknutej močovinou a smradom z 3 týždenných výkalov.
Je naozaj vidieť že ste bigotný chovatelia len to je dobre čo máte doma vy, pritom najviac králikov sa chová na roštoch som zvedavý ako budete mlčať keď uvidíte že králik keď bude mať výber ležať na vašej slame alebo na vzdušnom rošte kde bude tráviť viac času. Ja výsledok poznám už od roku 1996.

Takže:
1) Na soukromou zprávu jsem nezareagovala, protože jsem si jí nevšimla. Až dnes. Takže si laskavě nechte od cesty OPĚT urážlivé poznámky, že mi došlY argumenty.
2) Pokud já a další jsme bigotní chovatelé, tak stejně tak i vy jste bigotní. Pouze v opačném duchu.
3) Už jsem tu psala, že v dostatečně velkých kotcích s dobře řešeným odtokem moči, kterými my disponujeme, mají králíci i po delší době trus jen na jednom místě a zbytek kotce mají čistý. Tak tu nevykládejte, že králíci leží na slámě prosáknuté močovinou a smradem z třítýdenních výkalů. To by asi nevypadali tak, jak vypadal ten samec na fotce. Navíc, jestli jste to za tu spoustu let nezaregistroval, králíčí bobek nesmrdí ani po třech týdnech.
4) Je trapné a pod úroveň, neustále mě tu napadat a zobecňovat, že nečistím tři týdny. Já jsem napsala, že za určitých krajních podmínek je to možné, aniž by králík byl ušpiněný chudák. Demonstrovala jsem to fotkou. Vy jste se mi vysmál, že lžu. Cosi jsem aranžovala a podobné nesmysly. Z toho plyne, že jste totálně mimo a nevíte nic o chovu na slaměné podestýlce.
5) A sláma že je pichlavá? To potom chudáci zajíci a divocí králíci, kteří se běžně pohybují po strništích, jehličí atd. A studený kovový drát je jaký? Já bych tedy raději ležela na „pichlavé“ slámě než na kovových tyčích.
6) Neustále tu ostatní urážíte a při tom se vztekáte, že oni uráží vás. Takže by to chtělo si zamést před vlastním prahem.
7) Můžete mi ukázat jeden jediný odborný článek, kde se píše, jak se králíci mají skvěle ve faremních chovech v klecích?
Já níže cituji výtah z odborného článku psaného Doc. Ing. Mgr. I. Majzlíkem, CSc., Doc. Ing. K. Machem, CSc., Ing. B. Hofmanovou, PhD., Ing. L. Vostrým, PhD. z České zemědělské univerzity v Praze.
„U hospodářských-produkčních zvířat, tj. včetně faremních chovů králíků se uvádějí následující
obecné problémy welfare : nedostatek plochy, nuda, nedostatek sociálních kontaktů, hry a
pohybu, nemožnost realizovat základní vzorce chování, hyperstimulace, nekorektní šlechtění a
hyperprodukce, časná mortalita, nemoci, nedostatečné ustájení, poruchy technologie stáje,
nehumánní techniky chovu, …
Základní faktory působící narušení harmonie zvířete a prostředí :
•trvalé ustájení zvířat bez podestýlky nebo na drátěné podlaze
•nedostatek pohybu
•prostředí znemožňující přirozené pohybové aktivity vedoucí ke stereotypii,
•nepřirozené ochuzování zvířat o sociální kontakty, předčasný odstav
•příliš vysoká koncentrace zvířat na ploše.“.

16.5.2015 19:05
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

A také bych od vás strašně ráda KONKRÉTNĚ slyšela, co je špatného na tom, když je králík "nadupaný vakcínou proti moru aj mixomatoze". Nejlépe odkaz na odborný článek, kde je tato problematika probíraná. Mimochodem, píše se mYxomatóza.smajlík

16.5.2015 19:27
Hyla®

XXX.XXX.154.122

Takže:
1) Na soukromou zprávu jsem nezareagovala, protože jsem si jí nevšimla. Až dnes. Takže si laskavě nechte od cesty OPĚT urážlivé poznámky, že mi došlY argumenty.
2) Pokud já a další jsme bigotní chovatelé, tak stejně tak i vy jste bigotní. Pouze v opačném duchu.
3) Už jsem tu psala, že v dostatečně velkých kotcích s dobře řešeným odtokem moči, kterými my disponujeme, mají králíci i po delší době trus jen na jednom místě a zbytek kotce mají čistý. Tak tu nevykládejte, že králíci leží na slámě prosáknuté močovinou a smradem z třítýdenních výkalů. To by asi nevypadali tak, jak vypadal ten samec na fotce. Navíc, jestli jste to za tu spoustu let nezaregistroval, králíčí bobek nesmrdí ani po třech týdnech.
4) Je trapné a pod úroveň, neustále mě tu napadat a zobecňovat, že nečistím tři týdny. Já jsem napsala, že za určitých krajních podmínek je to možné, aniž by králík byl ušpiněný chudák. Demonstrovala jsem to fotkou. Vy jste se mi vysmál, že lžu. Cosi jsem aranžovala a podobné nesmysly. Z toho plyne, že jste totálně mimo a nevíte nic o chovu na slaměné podestýlce.
5) A sláma že je pichlavá? To potom chudáci zajíci a divocí králíci, kteří se běžně pohybují po strništích, jehličí atd. A studený kovový drát je jaký? Já bych tedy raději ležela na „pichlavé“ slámě než na kovových tyčích.
6) Neustále tu ostatní urážíte a při tom se vztekáte, že oni uráží vás. Takže by to chtělo si zamést před vlastním prahem.
7) Můžete mi ukázat jeden jediný odborný článek, kde se píše, jak se králíci mají skvěle ve faremních chovech v klecích?
Já níže cituji výtah z odborného článku psaného Doc. Ing. Mgr. I. Majzlíkem, CSc., Doc. Ing. K. Machem, CSc., Ing. B. Hofmanovou, PhD., Ing. L. Vostrým, PhD. z České zemědělské univerzity v Praze.
„U hospodářských-produkčních zvířat, tj. včetně faremních chovů králíků se uvádějí následující
obecné problémy welfare : nedostatek plochy, nuda, nedostatek sociálních kontaktů, hry a
pohybu, nemožnost realizovat základní vzorce chování, hyperstimulace, nekorektní šlechtění a
hyperprodukce, časná mortalita, nemoci, nedostatečné ustájení, poruchy technologie stáje,
nehumánní techniky chovu, …
Základní faktory působící narušení harmonie zvířete a prostředí :
•trvalé ustájení zvířat bez podestýlky nebo na drátěné podlaze
•nedostatek pohybu
•prostředí znemožňující přirozené pohybové aktivity vedoucí ke stereotypii,
•nepřirozené ochuzování zvířat o sociální kontakty, předčasný odstav
•příliš vysoká koncentrace zvířat na ploše.“.

Budem reagovať stručne, Hybridný králik sa chová na mäso, nie na výstavy jeho vek je do 85 max 90 dní ale väčšinou skončí jeho život aj skôr.
Vy ste zadala otázku kde by sa cítil králik lepšie odpovedal som a zadal otázku. Nakoľko ja nemám komplexy ako vy nikdy sa nerozčuľujem. Ja som ohľadom otázky nemyslel na vašich králikov ale všeobecne ale samozrejme odpovede som sa nedočtal :) Ja som vás neoslovil len som reagoval na vaše občas nezmyselné príspevky.
Prečítajte si knihu od pána Christoph Schumacher s názvom úspešný chov králikov,
len na otázku č.5 krátko králiky v klietkach sú chovaný vo veľkochovoch kde sa im snažia chovatelia zabezpečiť permanentnú teplotu 16-17 °C.
Momentálny klietkový chov sa riadi platnými pravidlami ktoré sa menia od 1.1.2017, Nemám k tomu viac čo dodať.

16.5.2015 19:38
Hyla®

XXX.XXX.154.122

A také bych od vás strašně ráda KONKRÉTNĚ slyšela, co je špatného na tom, když je králík "nadupaný vakcínou proti moru aj mixomatoze". Nejlépe odkaz na odborný článek, kde je tato problematika probíraná. Mimochodem, píše se mYxomatóza.smajlík

Netreba k tomu odborný článok žiadny.
Niektorý chovatelia predávajú králikov na chovné účely a zároveň na účely jatočné a tam vidím to zlo že je králik nadupaný vakcínami a aj inými liekmi...
Napísal som náhodou miesto "Y" " I" uznávam a verím že ste si zgustla na mojej pravopisnej chybe.
Pri hybridoch ktoré propagujeme je snahou vyhýbať sa počas celej fázy výkrmu mláďať medikovaným krmivám a vakcínam. A to sa oveľa ľahšie dosahuje pri klietkovom chove.

17.5.2015 22:49
qixi

XXX.XXX.147.147

Hyla® napsal(a):
Budem reagovať stručne, Hybridný králik sa chová na mäso, nie na výstavy jeho vek je do 85 max 90 dní ale väčšinou skončí jeho život aj skôr.
Vy ste zadala otázku kde by sa cítil králik lepšie odpovedal som a zadal otázku. Nakoľko ja nemám komplexy ako vy nikdy sa nerozčuľujem. Ja som ohľadom otázky nemyslel na vašich králikov ale všeobecne ale samozrejme odpovede som sa nedočtal :) Ja som vás neoslovil len som reagoval na vaše občas nezmyselné príspevky.
Prečítajte si knihu od pána Christoph Schumacher s názvom úspešný chov králikov,
len na otázku č.5 krátko králiky v klietkach sú chovaný vo veľkochovoch kde sa im snažia chovatelia zabezpečiť permanentnú teplotu 16-17 °C.
Momentálny klietkový chov sa riadi platnými pravidlami ktoré sa menia od 1.1.2017, Nemám k tomu viac čo dodať.

Stále sa oháňate platnými pravidlami a smernicami, ale Vám, sa takýto chov páči? môžte sa na tie králiky denne pozerať?
Bodaj by v tom roku 2017 úúúplne zakázali klietkový chov králikov, ako to spravili pri sliepkach!

17.5.2015 23:13
verowww

XXX.XXX.46.197

Povím vám to jednoduše. Já bych pána té klece zavřela ať si tak žije sám, když je to podle něj taková pecka.

18.5.2015 20:03
Hyla®

XXX.XXX.154.122

verowww napsal(a):
Povím vám to jednoduše. Já bych pána té klece zavřela ať si tak žije sám, když je to podle něj taková pecka.

Naozaj nemám k tomu čo veľmi napísať, naozaj nechcem uraziť ale tie fotky hovoria za seba..
snáď toľko, že pred mesiacom ešte pani nevedela základné info o králikoch a teraz je expertkou na ustajnenie hybridných králikov. Gratulujem.
pôvod fotiek: https://www.ifauna.cz/profil/verowww/diskusniprispevky/.

18.5.2015 20:26
borax

XXX.XXX.52.123

Hyla® napsal(a):
Naozaj nemám k tomu čo veľmi napísať, naozaj nechcem uraziť ale tie fotky hovoria za seba..
snáď toľko, že pred mesiacom ešte pani nevedela základné info o králikoch a teraz je expertkou na ustajnenie hybridných králikov. Gratulujem.
pôvod fotiek: https://www.ifauna.cz/profil/verowww/diskusniprispevky/.

Pro Hylu.
Nemá cenu se tady s některými chytrolíny přít.
Mají svoji pravdu a jinak to nebude.
Ono je rozdíl mít jednoho 'hopa' v obyváku, nebo mít tisíc jatečních...
Kritizují, pláčou když je vet.osolí při vakcinaci.
Toš tak. Hezký večer :-D.

18.5.2015 20:40
Hyla®

XXX.XXX.154.122

borax napsal(a):
Pro Hylu.
Nemá cenu se tady s některými chytrolíny přít.
Mají svoji pravdu a jinak to nebude.
Ono je rozdíl mít jednoho 'hopa' v obyváku, nebo mít tisíc jatečních...
Kritizují, pláčou když je vet.osolí při vakcinaci.
Toš tak. Hezký večer :-D.

Prepáčte naozaj nie som zástancom tohoto štýlu ale ak nebudem reagovať za chvíľu ma budú chcieť popraviť.

21.5.2015 11:46
Serža

XXX.XXX.26.250

verowww napsal(a):

A za chvíli budeme konzumovat pouze zeleninu .Nepropaguji klecoví chov ale když se zamyslíte, tak bohužel v dnešní době by se bez takového systému chovu těžko dostálo poptávce lidstva po mase.Ať už je to prase, králík, kuře nebo cokoliv jiného.

21.5.2015 14:15
verowww

XXX.XXX.46.197

No Seržo, to máte pravdu, je fakt že když vidím brojlerová kuřata, či chovaná prasata, tak mi to netrhá žíly tak jako když vidím ty ušáky chované v klecích, ale o to nejde, ať si každý chová jak umí. Nechtěla jsem ze sebe dělat expertku a vůbec se nestydím za to, že jsem si pořídila králíky teprve před měsícem... mě jen už nebavilo čist jak se pan Hyla pořád naváží do mustely.erminy, která chová králíky ve velikých králíkárnách, s čistou podestýlkou, s krásně čistýma tlapkama, a taky s láskou, což doložila i fotkou nádherného ušáka a pán jí zase napíše že ha ha ha jestli na té fotce nečistila tři týdny, pane bože tak to je podle mě ignorace a prostě to ze mě vypadlo, nesnáším totiž jednu lidskou vlastnost: NESCHOPNOST MYŠLENKU OPUSTIT... A už mě pán Hyla tak králíkům zdar

21.5.2015 15:11
Zorzo2

XXX.XXX.205.74

Zdravím všechny kdo si ještě zachovali zdravý rozum. Je až neuvěřitelné kam se toto vlákno dostalo a jak se vzájemně jinak jistě slušní lidé dokáží osočovat a urážet. Nicméně vrátím li se na začátek nevidím na podestlání senem nic špatného. Já osobně používám hobliny (piliny nikdy, jsou příliš prašné a dráždí oči) a slámu. Senem si přistýlají králíci sami z jeslí průběžně při krmení. čištění jednou za 3 týdny není asi ideální, ale to není ani každodenní čištění. Jak se říká včeho moc škodí a je to z extrému do extrému. zásada je aby byl králík v suchu a čistotě a bez průvanu. Jak jistě víte, tak králík požírá část svých extrementu a je to nutné pro jeho trávení a střevní biofloru. pokud mu toto každodenním čistěním kotců zamezíte a ještě ho stresujete přehrabování se v kotci, bude následkem přinejmenším menší přírustek hmotnosti a strádání.
P.S. Velkochovatel provozující genetickou stanici brojlerových králíků asi nikdy nenajde společnou řeč s chovatelem králíků výstavních a ten zase s chovatelem 1-2mazlíčků chovaných například pro králičí HOP. Každý má jiné nároky, jiné možnosti a jiné představy, tak to bohužel je a tato diskuze na tom nic nezmění.
králíkům zdar.

gruntovník

21.5.2015 20:05
gruntovník

XXX.XXX.253.38

Zpět k původnímu dotazu. Není nic jednoduššího než s tím "horším senem" (pod tím si představuji zmoklé, předloňské apod.) zkusit postlat. Názor za mě - samozřejmě ano. Každopádně lepší než piliny už s ohledem na to, jaký je z pilin hnůj.

21.5.2015 21:36
borax

XXX.XXX.35.157

Zorzo2 napsal(a):
Zdravím všechny kdo si ještě zachovali zdravý rozum. Je až neuvěřitelné kam se toto vlákno dostalo a jak se vzájemně jinak jistě slušní lidé dokáží osočovat a urážet. Nicméně vrátím li se na začátek nevidím na podestlání senem nic špatného. Já osobně používám hobliny (piliny nikdy, jsou příliš prašné a dráždí oči) a slámu. Senem si přistýlají králíci sami z jeslí průběžně při krmení. čištění jednou za 3 týdny není asi ideální, ale to není ani každodenní čištění. Jak se říká včeho moc škodí a je to z extrému do extrému. zásada je aby byl králík v suchu a čistotě a bez průvanu. Jak jistě víte, tak králík požírá část svých extrementu a je to nutné pro jeho trávení a střevní biofloru. pokud mu toto každodenním čistěním kotců zamezíte a ještě ho stresujete přehrabování se v kotci, bude následkem přinejmenším menší přírustek hmotnosti a strádání.
P.S. Velkochovatel provozující genetickou stanici brojlerových králíků asi nikdy nenajde společnou řeč s chovatelem králíků výstavních a ten zase s chovatelem 1-2mazlíčků chovaných například pro králičí HOP. Každý má jiné nároky, jiné možnosti a jiné představy, tak to bohužel je a tato diskuze na tom nic nezmění.
králíkům zdar.

Zorzo.Tu čàst exrementu, , kterou králík pojidá na podlahu ani nedá!
Papá jí takříkajíc on-line

ertigol

22.8.2017 23:47
ertigol

XXX.XXX.33.254

To by nebylo 10, ale 100 králíků!

KamSsa1

24.11.2019 02:19
KamSsa1

XXX.XXX.135.251

Jak řešíte pro králíčky podestýlku? Přítelkyně si jednoho koupila, takže musím něco koupit. Koukal jsem se na https://www.pelety-premium.cz/podestylkove-pelety/ kde mají podestýlkové pelety, které jsou bezprašné a přírodní, takže si říkám, že do bytu by se asi hodily nejvíce.

26.11.2019 02:15
horal

XXX.XXX.13.30

Nejlepší je sláma z obilí bez osin, nejčastěji to bývá pšenice (pěstuje se už také s osinami). Seno se používá také, ale nesaje tolik jako sláma. Předpokládám, že králíček bude doma v kleci, která má plastové dno a chodit bude na záchod. V tom případě je lepší použít starší lněný ručním nebo kus lněného prostěradla. Při pouštění po bytě nebude nic vynášet na nožičkách. Pelety jsou dobrá věc, ale králíček by byl jako princezna na hrášku.

28.11.2019 12:02
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Tak pro mazlíčka do bytu jsou pelety určitě "nejpohodlnější" - myšleno pro majitele, protože to nedělá takový svinčík jako hobliny a sláma.. Pokud králíčkovi pořídíte do klece plastový "záchod" (nejčastěji rohový), který budete pravidelně čistit (a králík se do něj naučí chodit), pak je vcelku jedno, jestli do něj nasypete pelety nebo hobliny.. To už je pak spíš otázka financí a dostupnosti (pytlík hoblin koupíte v každém větším marketu - samozřejmě dráž než třeba po domluvě s truhlářem - zatímco pelety třeba budete muset objednávat a tím pádem se cena zvýší o dopravu...)

https://www.granofyt.cz/absorfyt-slamena-podestylka-14-kg_z2365/

Přidejte reakci

Přidat smajlík