Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

IvuleKo

21.5.2015 13:27
IvuleKo

XXX.XXX.91.247

Ahoj, chtěla jsem se zeptat jestli někdo nevíte co by mohlo být příčinou úhynu králíku stáří 2,5 měsíce, večer v pořádku normálně žerou a ráno mrtvý, když jsme ho vyvrhly tak jsme nic divného nenašly jen měl tvrdý, plný žaludek a dost plné střeva. Jsme začátečníci, toto jsou naší první mladí a nejsou očkovaní. Děkuji za odpovědi.

21.5.2015 14:13
kosta

XXX.XXX.114.1

Jestli krmíte zeleným, stačí něco jedovatého pro králíka a je konec.

IvuleKo

21.5.2015 15:30
IvuleKo

XXX.XXX.91.247

No krmili jsme ale už 3 dny nic neměli a už jsou 4 mrtvý.

21.5.2015 16:06
kosta

XXX.XXX.114.1

Kolik vám jich zůstalo? Nejhorší pro králíka je pryskyřník. Zkuste si najít někde jedovaté
trávy pro králíky a prohlédněte si místo kde sečete.Budete muset trávu prohlížet a přebírat.
My raději krmíme senem. je to jistější.Máme tady hodně jedovatých trav.Usušená jim nevadí.

IvuleKo

21.5.2015 16:17
IvuleKo

XXX.XXX.91.247

Já mam obavu jestli to není třeba mor?

IvuleKo

21.5.2015 19:42
IvuleKo

XXX.XXX.91.247

Já mam obavu jestli to není třeba mor?

IvuleKo

21.5.2015 19:46
IvuleKo

XXX.XXX.91.247

No máme 5 samic z toho 3 mají mladé týden staré, a 2 by měly do týdne vrhnout, jednoho samce a teď už jen 9 mladých 2,5 měsíce.

22.5.2015 10:41
kosta

XXX.XXX.114.1

S morem nemáme zkušenosti zatím ho králíci neměli.U je zase kokcidioza.Jestli králík krvácí
z nosu a v sobě krevní sraženiny tak to mor je.

22.5.2015 12:40
irena 42

XXX.XXX.45.2

Enterokolitida ? Bohužel mi na stejné příznaky uhynula samice od 4-týdenních králíčat. Byl to její 2.vrh a 9 mladých. Škoda jí. smajlík Teď už mají mladí 8 týdnů, tak snad to zvládnou. Příznaky včetně plných střev a žaludku měla stejné jako u vás. Asi špatné krmení, oslabený organismus...

22.5.2015 19:59
gucos

XXX.XXX.37.54

Okotilo se mi pět samic. Každá vrhla osm mladých. Když jsem odstavoval samice ve 2,5 měsících měla každá 6 mladých. Do jednoho týdne po odstavu mi v 5 vrzích zůstali jen po jednom mladém a v 1 vrhu čtyři. Krmím jen seno, granule, vodu. Ještě se mi to nikdy nestalo. Musím podotknout, že králíci neměli žádné zjevné příznaky nemocí. Člověk se s tím takovou dobu piplá a pak tohle.

22.5.2015 21:09
kachna

XXX.XXX.188.76

gucos napsal(a):
Okotilo se mi pět samic. Každá vrhla osm mladých. Když jsem odstavoval samice ve 2,5 měsících měla každá 6 mladých. Do jednoho týdne po odstavu mi v 5 vrzích zůstali jen po jednom mladém a v 1 vrhu čtyři. Krmím jen seno, granule, vodu. Ještě se mi to nikdy nestalo. Musím podotknout, že králíci neměli žádné zjevné příznaky nemocí. Člověk se s tím takovou dobu piplá a pak tohle.

To je strašný.
a co pitva?

IvuleKo

22.5.2015 22:49
IvuleKo

XXX.XXX.91.247

To je strasne, u nas je zmena protoze u jednoho z poslednich dvou kraliku z jednoho kotce se projevila kokcidioza jen doufam ze se nam to povede zastavit. Zatim pocitame 8 mrtvich a jeden je v karantene.

23.5.2015 04:21
horal

XXX.XXX.58.226

Kdyby to byl mor, tak už nemáte žádného králika. To jde strašně rychle, zažil jsem ho asi před patnácti lety. Ráno jsem přišel krmit a polovina králiků byla natažena něco kolem 50 ks. Zbytek do večera, přežili to dvě samice ale i ty jsem pak zlikvidoval. Čtyři roky jsem pak neměl králiky a choval jsem kozy. Kokcidiózu by jste poznala dříve než Vám začnou králici padat. Zapáchající průjem, polepené zadky od výkalů, skřípání zubů, nechuť k žrádlu, hubnutí, nafouklé břicho. U Vašich králiků bych si tipnul na dehydradaci a stres, to jenom podle popisu. S určitostí se to ale říci nedá, kyž nevidím jak se králik chová a jak vypadá a i tak by to byl jenom dohad. Mnoho začínajících, ale i starších chovatelů se domnívá, že když začne krmit trávu tak už nemusí napájet. To je velký omyl, králik potřebuje stálý přístup k vodě i když má zelené. Ale jak uvádím je to pouze dohad.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.5.2015 08:40
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud nejsou očkovaní, klidně to mor může být.Předloni jsem se dostala nečekaně na dva měsíce do nemocnice.Neměla jsem naočkovaných asi 30 králíků.Bylo jim, než jsen šla do nemocnice, okolo 2 měsíců, Doma králíky krmili, ale na očkování si nikdo nevzpomněl.Začalo to, že zašel jeden, za týden druhý z jiného kotce, za několik dní další zase od jinud.Než jsem se vrátila a dala sa se trochu dohromady zašli 4 králíci.Pak mně to došlo, že to jsou ty neočkovaný.Když zašel 5tý, rozřízla jsem ho a bylo jasno.Byl to mor.Ještě ten večer jsme je naočkovali.Jedem králík zašel během 15 minut, jeden do druhého dne a ostatním nic nebylo.Dnes už má dost králíků určitou přirozenou odolnost a vůbec nemusí na mor pokapat během pár dní celý chov.

IvuleKo

23.5.2015 09:11
IvuleKo

XXX.XXX.91.247

No vodu maji porad dolivam i 4* denne zatim to byly vsichni z jednoho kotce ale dnes rano nam posla samice od 3 tydenich mladych z druheho konce kralicarny, uz vazne nevim co delat vsichni mladi nemeli skoro zadne priznaky a ta samice mela svetle plice. Vudec netusim co si pocnu s temi malimi.

23.5.2015 13:59
hona

XXX.XXX.112.10

IvuleKo napsal(a):
No vodu maji porad dolivam i 4* denne zatim to byly vsichni z jednoho kotce ale dnes rano nam posla samice od 3 tydenich mladych z druheho konce kralicarny, uz vazne nevim co delat vsichni mladi nemeli skoro zadne priznaky a ta samice mela svetle plice. Vudec netusim co si pocnu s temi malimi.

No, nebylo už by na čase místo iFauny volat veta?

Promiň, ale fascinují mě lidi, kteří píšou na fóra kapou-li jim králíci místo aby volali veta...

Co asi udělají, když si zlomí nohu?

23.5.2015 14:08
hona

XXX.XXX.112.10

Malé (mimochodem, dospělé máte očkované?) je nejlépe rozházet jiným samicím, máte-li je s podobně starými mláďaty.

Pokud ne, pak buď budete mít čas a trpělivost je vypiplat (u 3. týdenních velmi slušná šance na úspěch), nebo koupit novou samici, tyto mladé utratit a pustit se s vervou do nového chovu...

Jinak chválím, že uhynulá zvířata pitváte a snažíte se zjistit příčinu na podkladě faktů.To dělá málokdo... Jen ten vet u toho schází...

23.5.2015 17:32
gucos

XXX.XXX.37.54

kachna napsal(a):
To je strašný.
a co pitva?

Nic, játra čisté, střeva a plíce taky v pořádku.

23.5.2015 18:34
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

IvuleKo napsal(a):
Ahoj, chtěla jsem se zeptat jestli někdo nevíte co by mohlo být příčinou úhynu králíku stáří 2,5 měsíce, večer v pořádku normálně žerou a ráno mrtvý, když jsme ho vyvrhly tak jsme nic divného nenašly jen měl tvrdý, plný žaludek a dost plné střeva. Jsme začátečníci, toto jsou naší první mladí a nejsou očkovaní. Děkuji za odpovědi.

Všechny "rady" zde, jsou jen nic neříkající výkřiky do tmy, protože jste neposkytla skoro žádné informace. Ano, může to být entero, může to být otrava, stejně tak spousta dalších věcí. Chcete-li se dobrat trochu relevantního závěru, zkuste pro začátek popsat, čím a kolik krmíte?

24.5.2015 21:53
kachna

XXX.XXX.188.76

gucos napsal(a):
Nic, játra čisté, střeva a plíce taky v pořádku.

Napadá mě zkusit poslat jedno zvíře na pitvu do veterinárního ústavu (cenu netuším) http://www.svupraha.cz/patologie-bsevzteklina/patologie/.

IvuleKo

25.5.2015 09:44
IvuleKo

XXX.XXX.91.247

V sobotu rano jsme volali veterinare a ten mi potvrdil kokcidiozu zacali jsme podavat leky ale i tak mi ze dvaceti velkych kraliku zustalo 5 a myslim ze to jeste neni konec. Veterinare jsme volali tak pozde protoze muj manzel nechtel a ja se to snazila zachranit tim ze jsem memocne izolovala od ostatnich. Jen jeste nevim kdy uz by se mohl ten uhyn zastavit.

30.5.2015 19:48
kiki*

XXX.XXX.65.2

Nam se to dneska taky stalo, mame 16 mladych a 1 uhynul.maji 3 mesice a krmime senem, granulemi, jecmenem a vodu davame.

30.5.2015 20:35
velpap

XXX.XXX.219.1

kiki* napsal(a):
Nam se to dneska taky stalo, mame 16 mladych a 1 uhynul.maji 3 mesice a krmime senem, granulemi, jecmenem a vodu davame.

Vysadil bych ječmen.

17.7.2015 20:01
vojta kralik

XXX.XXX.205.156

Mě se také stalo to co vám ale myslím že to je nějaká nemoc prosím řekněte!

Jeruna

24.9.2020 09:33
Jeruna

XXX.XXX.230.203

Mám problém, už třetí samice po porodu správně opatřila kralicata, uložila do hnízda, bylo jich 11, ráno bylo 9 uhynulych a teď chladnou zbylé dvě, bylo vidět,druhá samice na kralicata curala, až je umorila, aspoň 5 jsem dala jiné samici, která je prijmula😩R

24.9.2020 11:30
ančovička1

XXX.XXX.39.102

Jeruna napsal(a):
Mám problém, už třetí samice po porodu správně opatřila kralicata, uložila do hnízda, bylo jich 11, ráno bylo 9 uhynulych a teď chladnou zbylé dvě, bylo vidět,druhá samice na kralicata curala, až je umorila, aspoň 5 jsem dala jiné samici, která je prijmula😩R

Bud samici neco vydesilo,tak je opustila a zlikvidovala nebo je to spatna mama..jestli uz to udelaly 3samice,neco je opravdu rusi..potkani,pes,cokoliv,ceho se boji,radsi mlade zlikviduji..premistila bych kralikarnu jinam,kde je klid a nic na ne nemuze..

25.9.2020 08:15
horal

XXX.XXX.13.28

Samice na králíčata nečurá. To co vypadá jako čurání je vlastně krmení, kdy se posedí do hnízda a mladé sají mléko. To že vypadají jako počurané je následek něčeho jiného. Králíčátka mají průjem a i když se matka o ně stará tak nestačí pozřít všechny výměšky a proto jsou pokálené, mokré a zpařené. Příčin může být více. Špatná strava matky, nemoc matky, ale také třeba infekce v hnízdě po úhynu některého z mláďat a neodstranění kadáveru. Někdy stačí odstranit dolní část hnízda a vystlat ho hoblinkami a nějakými chlupy z okraje hnízda a je po problému. ale mnohdy ani to nepomůže a pokud přežijí je možné, že si v sobě ponesou nějaké špatné bakterie a případně později nakazit další králíky.

25.9.2020 09:30
ančovička1

XXX.XXX.39.102

Horale,mate pravdu..vycistit hnizdo,udelat suche,nove,popř.odstranit mrtve mlade..ale je divne,proc je do rana od porodu, 9 z 11- ti mrtvych?..to vypadá na likvidaci a příčina??..bývá z ohrožení hnizda.zadupani mladých a pod.
Tedy,myslim,ze se to může stát u samic které (teoreticky😀), maji i velice malo častý kontakt s chovatelem a s běžným rušným životem kolem kralikaren..
Na jare jsem koupila samicku Nb a ta byla tak divoká,vyděšena,pri priblizeni a krmeni se choulila v koutě kotce ,bála se.
Trvalo to nejmíň měsíc, než přišla blíž pro nejakou dobrotu..
Jindy koupim kralika a ten mi leze pod ruku,abych ho pohladila..😀🐇🐇

25.9.2020 21:07
horal

XXX.XXX.13.28

Myslím že v tom dotazu se jednalo o dva vrhy. Ten úhyn může být nebo spíš je zaviněn samicí, jenom důvodů může být víc. Pokud je králíče v hnízdě vydrží o hladu i několik dní. Horší je pokud se dostane mimo hnízdo a z chumlu ostatních mláďat, které si předávají teplo navzájem. Jinak i při letních teplotách podchladnou a konec je pak rychlý. Někdy samice při stresu vlítne na hnízdo a dupe. Ty stavy člověk může jenom odhadovat proč se dějí. Udělá to třeba i zkušená samice, která měla spoustu vrhů a najednou se chová divně. Nevím, možná jsou to nějaké deprese jako u lidí. Už jsem o tom psal, že se někdy stanou věci, které si my lidé nedovedeme dát do spojitosti proč se dějí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík