Další připuštění po porodu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

dena19

24.5.2015 09:13
dena19

XXX.XXX.158.174

Dobry den, jsem nezkuseny chovatel a tak se chci zeptat, za jak dlouho od porodu je mozne samici opet pripustit? Dekuji za ozdpoved.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.5.2015 12:20

Samice má mladé pod sebou nebo už jsou mladí odstavení nebo o mladé přišla?

dena19

24.5.2015 12:30
dena19

XXX.XXX.46.226

Mladé má týden pod sebou.

24.5.2015 12:57
hona

XXX.XXX.112.10

dena19 napsal(a):
Dobry den, jsem nezkuseny chovatel a tak se chci zeptat, za jak dlouho od porodu je mozne samici opet pripustit? Dekuji za ozdpoved.

No, záleží jak moc chcete samici ždímat...

velkochovy připouští už týden po porodu a udělají ročně i 11 vrhů. Ale taková samice pak vydrží stěží rok a musí se utratit, neboť je totálně vyčerpaná...

chcete-li ji mít déle, připouštějte méně...

někdo dělá 6 vrhů ročně, někdo třeba jen 2...

dena19

24.5.2015 13:13
dena19

XXX.XXX.163.144

Stala se mi totiz nemila vec. smajlík Mam zakrsle kralicky, jak samici, tak samce, oba jsou oddelene, pusteni jsou taky kazdy zvlast, ale vcera byla samice pustena a samec se nejak dostal z klece ven, samozrejme za moji nepritomnosti. Kdyz jsem prisla, byla samice na samci, ale co se delo pred tim nedokazu rict. Muze se tedy oplodneni povest? A ohrozi to nejak ty tydenni kralicata, co ted ma? Zda je bude kojit? Jsem z toho cela spatna. Dekuji za rady.

dena19

24.5.2015 13:37
dena19

XXX.XXX.163.144

Urcite samici nechci nejak zdimat, mam ji jako domaciho mazlicka. Jinak ma pouze 2 kralicata a maji se cile k svetu.

24.5.2015 14:09
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Oplodnění se povést mohlo. V tom případě to pro samici bude nápor (kojení a navíc výživa dalších plodů) a odrazí se to negativně v kvalitě obojích králíčat.

dena19

24.5.2015 14:16
dena19

XXX.XXX.163.144

Priznaky rije nemela a nema. Budu doufat, ze se to nepovedlo. smajlík a neztrati takto mleko?

24.5.2015 14:26
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Dena19: jsi z toho celá špatná? Ach jak dojemné. Nikdy jsi neslyšela příběhy "hárající fena NÁHODOU utekla", kočka NÁHODOU zabřezla těsně před kastrací", králík se NÁHODOU dostal z klece"?

Ony se tyhle "náhody" dějí s železnou pravidelností, ale pořád si lidi myslí, že jich se to nějak netýká nebo co.
A když to dokáže dvacet zvířat z okolí, tak to MOJE zaručeně ne, že...

A ano, o strachu a obavách se pak taky fňuká s železnou pravidelností.

Majitel = zodpovědnost.
Už si to lidi jednou natlučte do palice...

Doufat teď můžeš, ale jestli samice zabřezla, už jí to nijak nepomůže. Toho, co by se mohlo stát, kdyby se k samici týden po porodu dostal samec, si majitelé musí být vědomí předem, tím spíš když mají dvě zvířata v jedné místnosti... a zajistit, aby se to nestalo...
A ne nad tím, "jestli to neohrozí samici", meditovat až po "činu". To už je fakt zatraceně pozdě.

PS, jinak jo, jsem "zlá" a naprosto cíleně.
Pokud ani při psaní tohohle vlákna někdo nechápe, že tohle je PRŮŠVIH, který se stávat prostě NESMÍ, tak vám to někdo musí říct aspoň pro příště.
Dám krk za to, že za milou dobrou radu poděkujete - a ty klece příště nezabezpečíte zas. Takže tak.

24.5.2015 22:12

Vy máte slovník k pohledání.Jen urážíte a napadáte.Ostatně jako vždycky, ale rozumná rada z Vás opravdu nevypadne.Vy reagujete asi jen proto aby jste si vybila zlost na druhých."Už si to lidi jednou natlučte do palice...".Natlučtě si to do pal...vy. Když nechcete poradit, tak nereagujte.Mohla by jste si to Vaše ponižování druhých nechat pro svoji rodinu.Ztrapňujete se až běda.

24.5.2015 22:35
kachna

XXX.XXX.188.76

dena19 napsal(a):
Stala se mi totiz nemila vec. smajlík Mam zakrsle kralicky, jak samici, tak samce, oba jsou oddelene, pusteni jsou taky kazdy zvlast, ale vcera byla samice pustena a samec se nejak dostal z klece ven, samozrejme za moji nepritomnosti. Kdyz jsem prisla, byla samice na samci, ale co se delo pred tim nedokazu rict. Muze se tedy oplodneni povest? A ohrozi to nejak ty tydenni kralicata, co ted ma? Zda je bude kojit? Jsem z toho cela spatna. Dekuji za rady.

Já bych asi udělala následující:
(předpokládám, že nemáte možnost pohmatem zjistit březost, takže bych ke skoku přistupovala jako k úspěšnému)
- odstavila na 30dnech (známá dělala to, že mláďata potom pouštěla k samičce jen na hodinu večer, aby se napila, ale neobtěžovala micku. Pokud je bude odhánět, tak ani to)
- pořádně krmila, ve vašem případě bych se spolehla na granule - mláďatům něco kvalitního pro mláďata, třeba králíčka od Pohl. Dvořáků, mléčné granule od Boditu, od tamtéž i granule pro samičku - třeba mě poopraví nebo doplní někdo granulově zkušenější
- potom dala samičce pořádnou pauzu
Samička se o mláďata normálně starat bude, mláďata to neohrozí, jen jim nebudete moci dát ten luxus dlouhého kojení a pozdního odstavu třeba ve dvou měsících.

dena19

25.5.2015 11:18
dena19

XXX.XXX.158.174

kachna napsal(a):
Já bych asi udělala následující:
(předpokládám, že nemáte možnost pohmatem zjistit březost, takže bych ke skoku přistupovala jako k úspěšnému)
- odstavila na 30dnech (známá dělala to, že mláďata potom pouštěla k samičce jen na hodinu večer, aby se napila, ale neobtěžovala micku. Pokud je bude odhánět, tak ani to)
- pořádně krmila, ve vašem případě bych se spolehla na granule - mláďatům něco kvalitního pro mláďata, třeba králíčka od Pohl. Dvořáků, mléčné granule od Boditu, od tamtéž i granule pro samičku - třeba mě poopraví nebo doplní někdo granulově zkušenější
- potom dala samičce pořádnou pauzu
Samička se o mláďata normálně starat bude, mláďata to neohrozí, jen jim nebudete moci dát ten luxus dlouhého kojení a pozdního odstavu třeba ve dvou měsících.

Děkuju moc za radu - konečně nějakou pořádnou smajlík budu se tím řídit. Když byla samička březí před měsícem, tak jsem to na ni za pár dní poznala, změna chování šílená, tak si myslím, že to bude obdobné. Samice pauzu určitě dostane a žádné malé už mít nebude, samce dám určitě vykastrovat, ať se vyhnu dalším těmto komplikacím. Jen se chci zeptat ještě, jaký máte názor na kastraci samice? Četla jsem, že je to dobré, že pak umírají často kolem 5.roku na rakovinu dělohy.

25.5.2015 13:35
burgund6

XXX.XXX.33.7

leprechaunek napsal(a):
Dena19: jsi z toho celá špatná? Ach jak dojemné. Nikdy jsi neslyšela příběhy "hárající fena NÁHODOU utekla", kočka NÁHODOU zabřezla těsně před kastrací", králík se NÁHODOU dostal z klece"?

Ony se tyhle "náhody" dějí s železnou pravidelností, ale pořád si lidi myslí, že jich se to nějak netýká nebo co.
A když to dokáže dvacet zvířat z okolí, tak to MOJE zaručeně ne, že...

A ano, o strachu a obavách se pak taky fňuká s železnou pravidelností.

Majitel = zodpovědnost.
Už si to lidi jednou natlučte do palice...

Doufat teď můžeš, ale jestli samice zabřezla, už jí to nijak nepomůže. Toho, co by se mohlo stát, kdyby se k samici týden po porodu dostal samec, si majitelé musí být vědomí předem, tím spíš když mají dvě zvířata v jedné místnosti... a zajistit, aby se to nestalo...
A ne nad tím, "jestli to neohrozí samici", meditovat až po "činu". To už je fakt zatraceně pozdě.

PS, jinak jo, jsem "zlá" a naprosto cíleně.
Pokud ani při psaní tohohle vlákna někdo nechápe, že tohle je PRŮŠVIH, který se stávat prostě NESMÍ, tak vám to někdo musí říct aspoň pro příště.
Dám krk za to, že za milou dobrou radu poděkujete - a ty klece příště nezabezpečíte zas. Takže tak.

Ta vaše reakce je zbytečně agresivní, holt co se stalo se stalo.Osobně si myslím, že samice spíše znovu březí nebude.A kdyby byla, tak už nade mnou někdo psal, co udělat, ale rozhodně bych to jako tragédii neviděl.Každý nějak začínal a ruku na srdce-kdo z nás nikdy neudělal chybu?

dena19

25.5.2015 14:24
dena19

XXX.XXX.158.174

burgund6 napsal(a):
Ta vaše reakce je zbytečně agresivní, holt co se stalo se stalo.Osobně si myslím, že samice spíše znovu březí nebude.A kdyby byla, tak už nade mnou někdo psal, co udělat, ale rozhodně bych to jako tragédii neviděl.Každý nějak začínal a ruku na srdce-kdo z nás nikdy neudělal chybu?

Děkuji za zastání.

25.5.2015 15:48
chovatelpodluzi

XXX.XXX.208.96

V pohodě, občas se to dělá i u výstavních králíků.Když mám víc samic, ale brzy z jara (rozuměj prosinec-březen) jak na potvoru funguje jen jedna (a člověk potřebuje na výstavy ideálně králíky narozené právě touto dobou), no tak se to na ní dvakrát rychle otočí a pak zustane zbytek roku stát. Jinak normálně připouštím 3-4x za rok (myslím úspěšné připuštění končící minimálně porodem mláďat). Mladé na měsíci se na farmách pokud vím, odstavují, a zvládnou to. Samozřejmě, s trochou té zvýšené péče u nás hobby chovatelů. Většina samic stejně kojí plně do 21-30dní, pak mladé nejpozději vylézají začínají baštit sami. Od samice si pak už více méně jen semotamo cucnou. Dal bych granule s kokcidiostatiky. Krmení nechal jen na složení voda, seno, granule. Čím mladší odstav, tím citlivější, proto ta léčiva. Ale zase, výrazné, nárazové změny krmení nejsou vhodné, tedy pokud nekrmíte granule fy kde tyto nejsou v nabídce, tak přechod postupně. Pokud máte dodavatele s větším záběrem, je to fajn, rozdíl granulí může být už jen to léčivo a stres ze změny bude minimální. Kotec bych upravoval průběžně, a ne nárazově. Samice bude mít týden aby si odfoukla od prvních a tak zvládla dobu největšího růstu plodů. U zakrslíků je to víc v pohodě, ti mají spíš tendence přerůstat, než nedorůst, jako některá větší plemena. V klidu, pokud březí bude, tak se to zvládne

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík