Zdravím, mám 3 vrhy mladých králíků, jeden z nich má 2 měsíce a tři týdny (celkem 9 králíků) a ty zbylé dva jsou stejně staré a mají 2 měsíce (8 a 7 králíků)
Kvůli rozrůstu naší "farmy" potřebuji uvolnit chlívek, ve kterém jsou ti starší králíci. V králičárně mám 2 kotce ( 2x1,7m) v obou jsou vrhy mladších, ještě s matkami, které odstavím. Rád bych spojil stejně staré do jednoho výběhu a do vedlejšího dal ty starší. Jak spojit dva vrhy stejně starých mláďat? Budou se rvát ? Jak tomu zabránit ? Díky.
Já to řeším zase obráceně. Vrhy rozděluji po co nejméně kusech (max.2-3). Jinak lítají chlupy. Vždy se najde nějaký hajzlík, který terorizuje ostatní. A to nejen mezi samci, ale i samičky dokáží být pěkné potvory - jako každá ženská. Pak je třeba teroristu vysledovat a jako první šup na pekáč.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Já občas spojím vrhy. Někdy se seřežou než si upevní postavení a pak je klid. Za pokus to stojí. Musí se to ohlídat. Když se perou i déle a útočí na sebe tak rozdělit ty co se nesnesou. Ale k šarvátce dojde určitě.
bronda
napsal(a):
Já to řeším zase obráceně. Vrhy rozděluji po co nejméně kusech (max.2-3). Jinak lítají chlupy. Vždy se najde nějaký hajzlík, který terorizuje ostatní. A to nejen mezi samci, ale i samičky dokáží být pěkné potvory - jako každá ženská. Pak je třeba teroristu vysledovat a jako první šup na pekáč.
Máte pravdu, ale vysledoval jsem, že více se perou, když jsou jenom dva.Když jsou v kotci tři, tak se mi zdá, že se perou o hodně míň.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Já občas spojím vrhy. Někdy se seřežou než si upevní postavení a pak je klid. Za pokus to stojí. Musí se to ohlídat. Když se perou i déle a útočí na sebe tak rozdělit ty co se nesnesou. Ale k šarvátce dojde určitě.
Shodou okolností mám okna ložnice orientovaná směrem ke králikárnám (i sousedovým), takže mám jakous takous představu, jak takové "upevňování postavení" probíhá v praxi. A ono teprve když posloucháte celou noc, jak se králící honí, mlátí sebou o zdi králíkárny, jak slabší jedinci piští, atd., tak si takové spojování vrhů dobře rozmyslíte... Protože takhle to vypadá i u králíčat z jednoho vrhu, natož ze dvou! Ti slabší pak nejsou nic než terorizovaní, vystresovaní chudáci...
Jestliže neni zbytí, v tom případě rozdělit podle pohlaví. Neni dobré dávat celé vrhy do hromady. V kotci kolem tři a půl metru čtverečného mají dostatek místa aby se mohli navzájem vyhýbat. Za pár dní si na sebe zvyknou a rvát se už nebudou. Kdysi jsem používal boxy 2x1 metr ve kterých jsem odchovával kolem 15 králiků. Pro výkrm to ale nebylo vhodné. Také bych se přilkáněl k tomu rozděli box a je po problému.
Určitě lze spojit dva vrhy, otázka je za jakou cenu. Oni 2 měsíční králíci se ještě rvát nebudou, takže je klidně spojte, ale až povyrostou měsíc nebo dva, tak se začnou prát. Lepší je mít na každého králíka samotný kotec, pak alespoň přibývají, takhle přibývají jen ti nejsilnější a ostatní jsou chudáci.