Uživatel s deaktivovaným účtem

Mě se okotila 10.5.Poprve netrhala chlupy před porodem.Hnízdo měla udělané jen ze slámy a sena.Hnízdo vystlala chlupama asi za 2 po porodu a dokonce malé ani nepřikrývala.Když jsem je přikryla já tak v zápětí byli zase odkryté.Nechala jsem to být.8 malých válečků už začíná běhat po kotci..
Mě rodila samice před 3mi týdny. Postavila hnízdo i s chlupy, a do týdne ho zase "zlikvidovala" a prcek celý den cestuje po kotci a jak ulehne, samice si k němu lehá. Ze začátku jsem ho několikrát denně přikrývala, ale po chvíli bylo zase jinde, tak jsem to nechala na ní. Také jsem to ještě neviděla
Tak ve čtvrtek, kdy se večer ochladilo, do rána byly i ty chlupy.Králíčci jsou kost a kůže, už jsem tři našla studené, dneska ráno další studený, ale ještě se hýbal.Měla je v rohu, kde jsem měla pocit, že jsou počůraní i bobky na nich byly.Kdyby je nekrmila, asi by už byly hyn, co myslíte, po šesti dnech od narození.Jestli nemá mléko.To se mi ještě nestalo.
gajdovka
napsal(a):
Tak ve čtvrtek, kdy se večer ochladilo, do rána byly i ty chlupy.Králíčci jsou kost a kůže, už jsem tři našla studené, dneska ráno další studený, ale ještě se hýbal.Měla je v rohu, kde jsem měla pocit, že jsou počůraní i bobky na nich byly.Kdyby je nekrmila, asi by už byly hyn, co myslíte, po šesti dnech od narození.Jestli nemá mléko.To se mi ještě nestalo.
Patrně je nekrmí. Tady v těch vedrech to není zase tak neobvyklé. Králíčata jsou schopná po porodu bez napití přežívat dost dlouho. Kde máte králíkárnu? Svítí na ni?
Tak ze včera ten prochladlý úplně zmizel, nikde není, do rána další na bobkách, prostuzený, ale dýchal, zahřívala jsem ho a dala k ostatním.Z devíti jich zbylo 5,3 je vidět, že už jsou napapkaní, snad se už rozkojila.Tak to vypadá, když si člověk řekne, nebudu to přehánět s chovem, jednu dobu jsem měla 50 králíků, pak chov zrušila a nechala jen jednu samici s mladými a pokud se zadaří 3 mi zbydou.

Dobry vecer. Nechtela jsem zakladat nove vlakno, tak se zkusim zeptat tady..
Predvcirem porodila druhorodicka do pocinajicich mraziku. Tyden pred kocenim si zacla stavet hnizdo, ale chlupy nikde. Az tesne pred porodem vystlala hnizdo chlupy. Navrch samice vzdycky nanaseji vrstvu sena/slamy a nechavaji vrsek "vzdusnejsi". Tato vsak hnizdo z chlupu zahrabala velmi vysokou vrstvou podestylky - prakticky vse z kotce 1x1m, tedy je to kuzel vysoky cca 25cm, podle me velmi neprodysneho materialu. Cistou slamu k dispozici mela, ale evidentne vyhodnotila, ze je treba vic materialu...
Otazka zni - muzou pod tim kralicata prezit? Jakoze dychat? Nehrabala jsem ji do toho, kdyz jsou teploty na nule, nevim, kolik jsou mimina citliva na vykyvy teploty.
Predem diky za nazor.

Nebojte.Moje samice to dělají také.Mladí budou v teple a v pořádku.
napsal(a):
Dobry vecer. Nechtela jsem zakladat nove vlakno, tak se zkusim zeptat tady..
Predvcirem porodila druhorodicka do pocinajicich mraziku. Tyden pred kocenim si zacla stavet hnizdo, ale chlupy nikde. Az tesne pred porodem vystlala hnizdo chlupy. Navrch samice vzdycky nanaseji vrstvu sena/slamy a nechavaji vrsek "vzdusnejsi". Tato vsak hnizdo z chlupu zahrabala velmi vysokou vrstvou podestylky - prakticky vse z kotce 1x1m, tedy je to kuzel vysoky cca 25cm, podle me velmi neprodysneho materialu. Cistou slamu k dispozici mela, ale evidentne vyhodnotila, ze je treba vic materialu...
Otazka zni - muzou pod tim kralicata prezit? Jakoze dychat? Nehrabala jsem ji do toho, kdyz jsou teploty na nule, nevim, kolik jsou mimina citliva na vykyvy teploty.
Predem diky za nazor.
Jo bud te v klidu mě samice před 14dny také udělala hnízdo bez chlupů a nahrabala do koutu co našla po kotci.Prve jsem si myslel že neostala a je v říji a po dvouch dnech jsem si všiml že se hnízdo hýbe a dneska už 9 medvědů začíná poběhávat po kotci.

No tak prima. Děkuji za uklidnění.
Jen, že jsem to ještě neviděla takhle.
Ale já toho ještě neviděla...
Nemusíte mít o ně strach. Já mám u některých samic to samé. Na prvnim obrázku je samice kříženka (2012 ♂kal x ♀nb) a v pravém rohu hnízdo, které vybudovala druhý den po porodu (3.11-6ks). na druhém obrázku čisté ča (2015 10ks). U obou je to čtvrtý vrh v letošním roce, u kříženky celkově šestnáctý 106 králičat. Je to zasloužilá matka.
Taky mi to někdy samice dělají. Přestože vždy nejpozději týden před očekávaným kocením kotec vykydám (a následně samozřejmě nastelu hobliny + sláma + seno), tak pokud je venku zima, samice i "pěkné" hnízdo zahrnuje vším možným, včetně hnoje. Naopak pokud je pěkně, tak mladé "odkrývá". Kolikrát jsem při ranním krmení hnízdo zakrývala alespoň "volnými" chlupy no a za třeba tři hodiny bylo zase "otevřené". Pokud je samice dobrá matka, nejlíp ví, co má dělat.

Mno, tak přestože se tento jev zřejmě občas vyskytuje, u nás nebyl dobrým znamením.
Samice se o mladá nestarala. Nejdřív jsem vyhodila jedno, co bylo mimo hnízdo, ale do druhého dne (asi 5.den po porodu) už bylo napůl rozhrabáno. Tak jsem z toho rozhrabu vyndala postupně několik mláďat. Zdá se, že jak je porodila, tak je nechala. Mrtvolky mohly být maximálně 2denní...
Byl to její 2 porod. První proběhl standardně a mladé odchovala v pořádku.
Dotaz nezkušeného: kdy se dá samice po tomto připustit? Můžu jí zkusit nakrýt ještě v zimě, nebo nechat odpočinout a připustit až na jaře?
Děkuji velice.
Jinak potvrzuji poslední příspěvek - velmi mile mě překvapilo, když jsem si všímala, jak se matky starají o svá hnízda v pozdním jaru, kdy se velmi mění teplota. Je úžasné, jak si příroda "se vším" poradí a vše je, jak má být

Na zimu a během ní připouštím běžně, samice sice někdy hůř zabřezávají, ale mláďata mi přijdou zdravější. Navíc v posledních letech jsme přestali přes léto připouštět, kvůli horku, a chovná sezona by byla moc krátká, kdyby člověk vynechal i zimu. Osobně bych ji nechala chvíli odpočinout, ale někdo doporučuje i hned připustit, to záleží i na tom proč je nechala, aby tam nebyl zdravotní problém a to vám na dálku nikdo nepoví.
Snad s ní budete mít příště větší štěstí.

Dobře, děkuji.