calfa
XXX.XXX.80.208
Zdravim nemate nekdo recept jak vyvolat říji u samice děkuji.
Univerzální recept neexistuje. Záleží na tom, proč se samice neříjí. Až potom, co si na toto budete moci odpovědět, můžete dělat závěry.
Takže: O jaké se jedná plemeno a jaká je její hmotnost? (Pokud je to kříženka, hoďte sem fotku). Čím ji krmíte? Jak je stará? Když toto zodpovíte, možná Vám někdo může aspoň trochu smysluplně poradit.
calfa
XXX.XXX.231.94
Moravsky modry maji10 a 11 mesicu jecmen oves seno.
A hmotnost? Nevím, co všechno už jste vyzkoušel. Takže vám teď třeba neřeknu nic nového...
Pokud nejsou samice podvyživené, tzn. měly by mít aspoň 5,3 kg (ale to je plácnutí do vody, také záleží na stavbě konkrétního kusu), zkuste vysadit ječmen a asi týden dávat jen seno a zhruba jen trochu ovsa - cca 40 g/kus a den. (Oves máte předpokládám pluchatý...) Po týdnu dávku ovsa zvyšte asi na dvojnásobek. A asi po 4 dnech po zvýšení krmné dávky zkuste připustit. K tomu od začátku přidávejte denně plátek bulvy celeru. Osobně bych krmnou dávku rozhodně ještě zpestřila. V této roční době třeba čerstvou vojtěškou, pampeliškou, kopřivami...
Velmi se mi také osvědčilo ubytovat samice v blízkosti samce.
Jinak u Mm jsou problémy s připouštěním celkem běžné. A připravte se i na další. Častější výskyt zdravotních komplikací u samice během březosti, po porodu, menší počet mláďat, náchylnější mláďata, atd.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Jaké nemocí u samic máte na mysli v době březosti nebo po porodu?Nevzpomínám si že by na tom samice Mm byly hůř.Je to, ale dávno a dost jsem zapoměla.Vzhledem tomu že nyní Mm mám, tak mě to zajímá.
No zaznamenali jsme již 3x úmrtí samic v době březosti, nebo s králíčaty. Čím přesně to bylo, nevíme. Jednu jsme vzali na pitvu a veterinářka nic nezjistila. Jen konstatovala, že se jí "nelíbí střeva". A že má ztukovatělá játra, což je pokud vím, normální, pakliže samice několik dní nepřijímala potravu. Rovněž i malá králíčata jsou náchylnější na zažívací problémy a kolem třetího - čtvrtého měsíce pak na enterokolitidu.
Stejně tak výskyt různých genetických vad je tu mnohem častější. Ale třeba budete mít štěstí a nic z toho Vás nepotká. Ale já, co můžu srovnat, a myslím, že mám odchováno dost králíků a kříženců jiných plemen na to, abych to srovnání mohla učinit, tak chov Mm je prostě o dost náročnější. Čímž však nechci rozhodně nikoho odrazovat od chovu tohoto krásného českého plemene. Naopak my to s manželem bereme jako výzvu a chceme podpořit naše plemeno. (Jinak už bychom se na to vykašlalli. A takových chovatelů, co to takhle vyřešili, známe poměrně dost...).
Uživatel s deaktivovaným účtem
Když jsem se vrátila k chovu králíků, tak hned první rok mi pošly 2 samice Kal.na entero.Králíčkům bylo 17 a 19 dní.Naštěstí všechny přežili a zdárně dorostli.Od té doby jsem měla štěstí a podobný úhyn už nebyl.Budu doufat že mě to nepotká u Mm.