Ráno v 10 byli králici v pohodě, jedli a pili. Měli 2 litry vody jako vždy. V 7 odpoledne jsem jim šla donést mrkev a všimla jsem si že voda došla, mají vždy litr v napáječce a litr v misce. Jeden ze 3 králíku ležel v boudě a zrychleně dýchal a měl velký průjem. Nechce jíst ale občas se lehce a krátce napije a jde si zase lehnout do boudy. Jak mu mám pomoct? ochlazuji mu uši, a lehce ho rukou polívám vodou. Veterinář mi neuměl odpovědět. Králík nebyl na slunci, ale horko je tam stejné, mám ho dát na vzduch do chládku?
nic81
XXX.XXX.255.211
Při 32C - 37C se ztrojnásobí rychlost dýchání a při 40C umírá. pozor na to.
Uživatel s deaktivovaným účtem
kerrynekk
napsal(a):
Jakože když je venku 40°C tak králíci umřou? V létě na slunci je to častá teplota.
Však nechat králíka na slunci při 40 °C je docela tutovka způsob, jak ho zabít.
kerrynekk
napsal(a):
Neříkám na slunci. Ale v létě jsou dny kdy i ve stínu je 40°C.
No, však taky v těchto dnech, pokud člověk nedělá opatření, jako zmrzlé petky v kotcích či mokrá prostěradla a neustálý dostatek vody, bývají značné ztráty úhynem. Předminulý rok během takové vlny veder soused přišel třetinu králíků, celkem skoro o šedesát kousků.
napsal(a):
No, však taky v těchto dnech, pokud člověk nedělá opatření, jako zmrzlé petky v kotcích či mokrá prostěradla a neustálý dostatek vody, bývají značné ztráty úhynem. Předminulý rok během takové vlny veder soused přišel třetinu králíků, celkem skoro o šedesát kousků.
Aha, tak to jsem neslyšela, králíky mám ve výběhu na trávě s přístupem do velkého kotce kde tráví většinu svého času. Vody mají více než dost ale zmrzlé petky v kotci mě nenapadly, díky za radu.
kerrynekk
napsal(a):
Aha, tak to jsem neslyšela, králíky mám ve výběhu na trávě s přístupem do velkého kotce kde tráví většinu svého času. Vody mají více než dost ale zmrzlé petky v kotci mě nenapadly, díky za radu.
Ve výběhu by to nemusel být až takový problém, protože takový výběh už z principu dobře větrá a králíci mají možnost si v jeho rámci najít nejchladnější místo. V přírodě jsou králíci při vedru zalezlí v norách, kde je od vlhké hlíny chládek. Ale v králíkárně, kor když člověk někdy vidí, jak mají lidé králíky v různých špatně větraných boudách, třeba ještě když to má plechovou střechu či na králíkárnu praží sluníčko, je horko prostě problém. Králíci mnohem lépe snáší chlad než horko.
napsal(a):
Ve výběhu by to nemusel být až takový problém, protože takový výběh už z principu dobře větrá a králíci mají možnost si v jeho rámci najít nejchladnější místo. V přírodě jsou králíci při vedru zalezlí v norách, kde je od vlhké hlíny chládek. Ale v králíkárně, kor když člověk někdy vidí, jak mají lidé králíky v různých špatně větraných boudách, třeba ještě když to má plechovou střechu či na králíkárnu praží sluníčko, je horko prostě problém. Králíci mnohem lépe snáší chlad než horko.
Máme jednoho králíka na zahradě na volno a ten má nory a různě se v těch vedrech schovává, ale králíci ve výběhu mají i zespodu pletivo takže nemají moc velkou možnost si vyhrabat noru, ale zem s trávou je i tak celkem chladná, ale dala jsem jim tam tu láhev s ledy a už se vedle nich válí takže jim přišla vhod.