Zdravím, tento rok sa mi to prvý krát stalo. Prikladám fotku.2 mi už uhynuly, oni mali aj jedno oko krvavé, napuchnuté... Neviem čo s tým. Očkované neboli. Chovám vyše 10 rokov a nikdy som neočkoval. Mal by som začať?
Uživatel s deaktivovaným účtem
juraj.toth
napsal(a):
Zdravím, tento rok sa mi to prvý krát stalo. Prikladám fotku.2 mi už uhynuly, oni mali aj jedno oko krvavé, napuchnuté... Neviem čo s tým. Očkované neboli. Chovám vyše 10 rokov a nikdy som neočkoval. Mal by som začať?
Očkovat jste měl, ale teď už nic nedohoníte.
Tady se nedá jednoznačně říci o jakou nemoc jde. V první řadě to chce veterináře který se drobným zvířectvem zabývá.1. Může to být Infekční rýma (nádcha). Příznaky jsou frkání a výtok z nosní dutiny, a léčba moc nezabírá. Většinou po pár dnech hynou a nakazí i další králiky. Přenáší se kapénkou.2.Hlenohnisavý výtok může být i u Pasteurelózy, další příznaky jsou zánět dýchacích cest a pneumonie. Léčit se dá příslušnými antibiotiky. Šíří se nakaženými zvířaty ale roznášet ji mohou i hldavci jako myši a potkani. A za 3. může se jednat o syfilis králiků. Na nose se vytváří mokvavé vředy, ale daleko lépe a dříve se to pozná koem pohlavních orgánů a řitního otvoru jsou uzlíky (něco jako hemeroidy) ti ptaskají a tvoří se strpy. Léčit se dá antibiotiky ale inkubační doba je dost dlouhá a problém zjistíte až za dlouho. A tak na pohled zraví samec vám půl roku bude přenášet nákazu aniž by jste si toto všimli. Přenáší se pohlavním stykem. Veškerou léčbu by měl provádět veterinář a vůbec neotálejte. Očkování (vakcinanc) proti těmto nemocím neni, vznikají vlivem špatných zoohygienických podmínek. Tím neni myšlono kopy hnoje, ale vysoká koncentrace čpavku z nedostatečného větrání nebo naopak průvan, prašnost třeba z jádra či sena nebo podestýlky. Také horší kodice zvířat anebo z každého trošku. Znovu připomínám co nejdříve veterina neházejte to za hlavu.