Uživatel s deaktivovaným účtem
Dobrý den. Nejsem žádný velkochovatel - mám jen pár zakrslíků dětem ze školky pro radost. Letos mě nepadlo, aby si na sebe králíčci přivydělali, připustit samici tak, aby měla mladé na konec školního roku - rodiče často dětem za vysvědčení vymýšlejí zvířátko. Jenže se chytla až později a odstav malých vychází na 5 týdnů stáří, přičemž se jich narodilo 7 (jeden, poloviční než ti ostatní, zemřel ve dvou týdnech). Tedy jich matka kojí 6 a rostou daleko pomaleji, než když měla jen 4. Samozřejmě žerou samostatně, ale pijou od matky.
Čas prázdnin se blíží, bojím se, aby mi tu pak nezůstali viset (což asi zůstanou, pokud je neudám - všichni pak odjedou na dovolené...).
Otázka zní - šli byste do odstavu 5týdenních zakrslých králíčků, nebo je raději nechali dorůst s tím, že se ale budou velmi špatně udávat? A prostor na 6 puberťáků tu fakt budu hledat problematicky :( díky za tip.
Prostě si to ta příroda dělá vždycky podle svého, ne podle toho, jak to "člověk potřebuje". To už jsem ale zjistila dávno
Předem se omlouvám, ale soucit s lidmi, kteří chovají čistě pro prachy bez ohledu na nadbytek králíků, který je VŠUDE, mi opravdu chybí.
Taky existuje přísloví, že za chyby se platí... Samice se "chytla později", jasně, ale předpokládám, že někdo ji k tomu samci "později" dal, takže že jste to nedomyslela, za to ty králíčata fakt nemůžou.
Dva důvody, proč neodstavovat předčasně: existuje nejen kolostrální, ale i mléčná imunita, takže předčasný odstav prckům úplně neprospěje. Natož stresy s cestováním do nového domova takhle brzo. Dost pravděpodobně bude potřeba je přeléčit proti kokcidióze, a za tenhle start do života vám ti králíci určitě nepoděkují.
Nemluvě o tom, že vám nepoděkuje ani kupující - lidi nejsou blbí, internet existuje, králičí komunita je dostupná a vyptat se tam, co s příchodem nového mazánka do rodiny, není žádný problém. A až se tam lidi dočtou, jak to má být správně a že jste jim vědomě prodala králíky "urychleně" kvůli prachům, tak nadšení nebudou a dobrého slova neztratí, s tím počítejte. Do téhle komunity patřím, přesně vím, KDO tam chodí, kdy a jak ti lidi pak nadávají. A já se jim fakt jako nedivím... za vás jako "chovatelku" bych taky "poděkovala".
Tohle samo o sobě by stačilo, ale přihodím ještě jednu osobní zkušenost.
Ne moc často, ale poměrně výrazně se objevuje problém agresivity předčasně odstavených králíků. Nevím, jestli je to někde odborně etologicky dohledatelné, ale já zažila, přísahám, už cca patnáct případů nezvladatelné bezdůvodné agresivity u králíků... žádná teritorialita, žádná agrese u misky, žádná děcka, co se neumí chovat... ti králíci prostě tvrdě šli po lidech a kousali. Společný jmenovatel,4-5 týdenní odstav. Nedostatečná "socializace" či co... čert ví.
Vůbec nepochybuju, že tyhle argumenty můžou pro někoho být jen plácnutí do větru, a popravdě, je mi to jedno. Pokud ty mláďata střelíte takhle malé, následky si ponesete na svojí pověsti jen vy sama. Klidně do toho.
Milá zlatá (nebo milý zlatý). Nechovám králíky kvůli "prachům". Jak jsem říkala na začátku, máme je při lesní školce, pro potěšení dětí. Děti je nemají na tahání, ale spíš na to, aby viděli, jak vůbec živé zvíře vypadá a že je třeba ho každý den obstarat. Mám krásného a hodného samce a dvě samice. Jednu, kterou jsem kupovala prostě do páru, aby děcka viděla, jak vypadají mláďata, jenže se ukázala právě jako velice prvoplánovitě agresivní (skáče proti člověku, když otevře dvířka králíkárny - aniž by s ní kdy u nás zacházelo dítě), takže jí potřebuji poslat do světa - je čistokrevná, třeba se bude někomu hodit do chovu. A protože jsem za ní dala spoustu peněz, chtěla jsem, aby měla jeden vrh, který bych mohla prodat a protože díky její agresivitě za ní těžko vůbec něco můžu chtít, tak aby si tím na sebe vydělala. To je celé moje "honění za penězi", které jste tak květnatě popsala.
Samozřejmě o zvířatech něco vím, tedy je mi jasné, že předčasný odstav není to nejlepší, co můžu udělat (to se netýká jen králíků, ale jakéhokoli druhu savce na mateřském mléce, že..), ale vzhledem k tomu, že mi právě hrozí, že se prostě přes prázdniny neprodají, tak jsem se zkusila zeptat i na tuto možnost.
Takže jsem ráda, že jste si ulevil(a) a já se přesto dozvěděla alespoň nějaké konstruktivní informace. Pěkný den.
napsal(a):
Milá zlatá (nebo milý zlatý). Nechovám králíky kvůli "prachům". Jak jsem říkala na začátku, máme je při lesní školce, pro potěšení dětí. Děti je nemají na tahání, ale spíš na to, aby viděli, jak vůbec živé zvíře vypadá a že je třeba ho každý den obstarat. Mám krásného a hodného samce a dvě samice. Jednu, kterou jsem kupovala prostě do páru, aby děcka viděla, jak vypadají mláďata, jenže se ukázala právě jako velice prvoplánovitě agresivní (skáče proti člověku, když otevře dvířka králíkárny - aniž by s ní kdy u nás zacházelo dítě), takže jí potřebuji poslat do světa - je čistokrevná, třeba se bude někomu hodit do chovu. A protože jsem za ní dala spoustu peněz, chtěla jsem, aby měla jeden vrh, který bych mohla prodat a protože díky její agresivitě za ní těžko vůbec něco můžu chtít, tak aby si tím na sebe vydělala. To je celé moje "honění za penězi", které jste tak květnatě popsala.
Samozřejmě o zvířatech něco vím, tedy je mi jasné, že předčasný odstav není to nejlepší, co můžu udělat (to se netýká jen králíků, ale jakéhokoli druhu savce na mateřském mléce, že..), ale vzhledem k tomu, že mi právě hrozí, že se prostě přes prázdniny neprodají, tak jsem se zkusila zeptat i na tuto možnost.
Takže jsem ráda, že jste si ulevil(a) a já se přesto dozvěděla alespoň nějaké konstruktivní informace. Pěkný den.
No, je-li to tak, těžko ji posílat do světa, aby trápila zase další majitele...
ale jde-li v podstatě o zvíře na kterém děti mají vidět zvířecí chování, ušetřil bych za maso a ukázal jim názorně další průběh králičího "osudu" a udělal výborný oběd...
třeba by si některé děti i rády zkusily králíka stáhnout...
V pohodě. Sice nejsem "místní", králíkářskou diskusi jsem navštívila prvně, ale už jsem stihla proběhnout pár vláken a na Vaše příspěvky a jejich (i Vaší osoby) hodnocení jsem několikrát narazila, tak mě Váš nápad nepřekvapuje.
Zakrslí králíci primárně nesou určeni ke konzumaci, protože je na nich prd masa, víme?
Dál by mě zajímal model pedagoga, který by si vzal na triko pozorovat s dětmi ve věku 3 - 6 let přímý přenos "vraždy" jejich zakrslého králíčka, o kterého rok pečují a chodí ho denodenně krmit.
To, že mi bylo naznačeno chabé duševní zdraví, když se zeptám na odstav králíků v dřívějším věku, myslím ani náhodou nemůže soupeřit s tím Vaším...
napsal(a):
V pohodě. Sice nejsem "místní", králíkářskou diskusi jsem navštívila prvně, ale už jsem stihla proběhnout pár vláken a na Vaše příspěvky a jejich (i Vaší osoby) hodnocení jsem několikrát narazila, tak mě Váš nápad nepřekvapuje.
Zakrslí králíci primárně nesou určeni ke konzumaci, protože je na nich prd masa, víme?
Dál by mě zajímal model pedagoga, který by si vzal na triko pozorovat s dětmi ve věku 3 - 6 let přímý přenos "vraždy" jejich zakrslého králíčka, o kterého rok pečují a chodí ho denodenně krmit.
To, že mi bylo naznačeno chabé duševní zdraví, když se zeptám na odstav králíků v dřívějším věku, myslím ani náhodou nemůže soupeřit s tím Vaším...
Tak berte to způli jako vtip... Věděl jsem, že to neprojde...
Na druhou stranu.
Také jsem si myslel, že se k jídlu nehodí z důvodu malého množství masa. Bylo mi však vysvětleno, že je o to chutnější (ostatně, jedli se i veverky či vrabci a stále se třeba jedí morčata...)...
A do třetice. zabití zvířete nikdy nelze nazvat vraždou... Krom toho, že se děti na zvíře dívají a krmí ho snad není důvod, aby ho pak nemohly sníst!... Nebo myslíte, že jako malé dítě jsem králíky či prase viděl až poražené a že jsem zvířectvu nikdy nic nedal?
Právě toto farizejství vede naši civilizaci a morálku tam, kde je... Na jedné straně k falešnému soucitu s kdečím a přecitlivělosti a ochraně kdečeho a na straně druhé ke krutostem, mstám a činům
, za něž by se styděl i středověk...
nebo snad vykrmení a poražení zvířete je mimo život a jde snad o krutost?...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.167.9
napsal(a):
Ja bych doporučil počkat, není to hybrid, .Každy den na víc je znat v kondici kralika. Zaleží na vas. A když odstavovat tak už rovnou dětem aby prošli jen jedním stresovím obdobím. Hlavně proškolit rodiče aby do nich necpaly hned jiné krmení.Jinak děcka budou brečet.
Jardo, díky za normální reakci. Ono to tak dopadne - jsou vážně malinkatí (ve 4 týdnech cca 12 cm) a věřím, že by to nemuselo dopadnout dobře. Poučení pro příště - nenechávat samici delší dobu se samečkem.
Hono, tenhle příspěvek byl o poznání normálnější. Já se vůbec nebráním tomu děti seznamovat s opravdovým osudem užitkových zvířat. Co si budem povídat - děti to zajímá, to spíš dospěláci se hroutěj, když "jen tak mezi řečí" oznámím, že ovečka už ve výběhu není, protože jsme jí porazili a sníme jí... ale nechat děti přihlížet nějakému krveprolití, toto rozhodnutí nechávám na rodičích ;)
S tím dobrým masem můžete mít pravdu, ještě to zvážím. Je fakt, že jediné období, kdy je klidná a dá se na ní sahat (resp. neútočí), je, když má mladé. Jinak skáče proti ruce, když dáváte žrádlo, vrčí, dupe. A takový zakrslý králík je fakt k ničemu :(
Nevíte, jak moc předávají králičí rodiče na svá mláďata charakter...?
Koupila jsem si starší zakrslou samici a prý byla hodná. Na mě párkrát vystartovala (spíš zastrašovala, ale nekousla). Její dcera je jak saň. Potvora asi stejná jak popisujete tu Vaší. Mám od ní 2 samice a ty jsou hodné. Ostatní mláďata také. Navíc je to výborná matka. Odchová všechno co se jí narodí a její mladí vypadají líp, než starší mláďata od jiných samic.
Já odstavuji zakrslé kolem 10tého týdne a déle.
Nyní mám mladé co mají 5 týdnů, mám 2 až 3 ve vrhu a jsou dost malí a teprve si začínají zvykat na "chování a mazlení". Rozhodně bych je neodstavovala. Zrovna přemýšlím že je nechám u matek ještě dýl než jindy.