Dneska se už asi budu mnohým jevit jako Všeználek - starší to četli. Ale jsem na dovolené, chybí mi králíci, tak se realizuji alespoň tady.
Předně si nemyslím, že je to úraz, to se vyskytne tak maximálně jednou za rok. Spíše to vidím na králíka v posledním tažení a podle věku bych si tipnul střeva. Více v mých dnešních moudrech. Dobrou noc a chovu zdar z Kréty.
Etiologie obrny pánevních končetin je nejasná. Na vině bývají u takto mladých králíků otravy jedovatými rostlinami, traumatická poškozená mozku či míchy, virové příčiny, aj.
(Jinak v životě se mi nestalo, abych králíkovi způsobila úraz, na jehož základě by ochrnul. Pokud se toto někomu děje skoro jednou ročně, tak to teda potěš pánbůh...).
mustela.erminea
napsal(a):
Etiologie obrny pánevních končetin je nejasná. Na vině bývají u takto mladých králíků otravy jedovatými rostlinami, traumatická poškozená mozku či míchy, virové příčiny, aj.
(Jinak v životě se mi nestalo, abych králíkovi způsobila úraz, na jehož základě by ochrnul. Pokud se toto někomu děje skoro jednou ročně, tak to teda potěš pánbůh...).
V dostupnej literatúre som nenašiel žiadnu chorobnú jednotku, ktorá by mala v svojom obraze symptóm ochrnutia zadných končatín. Ale myslím si, že karencia niektorých látok v potrave / minerálne látky, vitamíny/ sa može prejaviť týmto ochrnutím, hlavne u samíc po odstave mláďat,
keď príde k deplécii týchto látok pri neplnohodnotnej potrave v laktačnom období. A traumatické poškodenie chrbtice nemusí byť sposobené iba nešetrnou manipuláciou chovateľa. Z vlastnej skúsenosti nasledovný prípad. Triapolmesačný samček v dobrej kondícii a bez príznakov ochorenia nájdený pri rannom kŕmení s príznakmi ochrnutia zadných končatín. Nepokúšal som sa o žiadnu liečbu, králička som utratil a vykonal pitvu, alebo skor obhliadku..?
Vnútorné orgány bez patologického nálezu/ srďce, pľúca, GIT, pečeň, obličky, mechúr v norme/
Ale v prechode chrbtice do pánvy /sacroilické spojenie/ krvácanie do svalu / m.psoas/. S králikmi som v posledných dňoch nemanipuloval, ale králik bol v koterci s ďaľšími dvomi, takže čo sposobilo úraz je otázne, a či hematóm vznikol spontánne tiež. Králik bol Bu.
Ďakujem Vám za odpovede. Neviem čím to je, ale dnes ráno daľší králik ochrnul, bol z druhej králikárne. Bol som aj u veterinára a nič moc som sa nedozvedel. Dal mu nejakú inekciu, no uvidím. Začal som dávať Nutrimix, ale je to v prášku, tak neviem presne ako to dávkovať. Je mi lúto tých zajkov, ale neviem si rady.
Drzo80: no na nějaké smysluplné závěry postrádám pár informací: prťata byla ještě u matky, nebo už odstavená? Od kolika samic? V jakém období ty úhyny byly - letos, nebo se to opakuje?
Jinak nedostatek látek v mléce, no... ne že by to asi bylo nemožné, ale hodně ojedinělý případ... a každopádně by to byla indikace k vyřazení samice.
Mechanické poranění... leda že by po těch králíčatech samice šlapala... viz opět vyřazení...
Co nějaký postřik na krmivu?
Ad poranění páteře, no zažila jsem jednu takovou "chovatelku", v podstatě ještě dítě. Králíka vzala do náruče, vyskočil, praštil se o dvířka a ochrnul... "bééé, co s tím mám dělat?" - přesně typ, který bude mít potíže se vším a vždycky, protože má "svou hlavu" a "nehody se stávají". No comment.
drzo80
napsal(a):
Ďakujem Vám za odpovede. Neviem čím to je, ale dnes ráno daľší králik ochrnul, bol z druhej králikárne. Bol som aj u veterinára a nič moc som sa nedozvedel. Dal mu nejakú inekciu, no uvidím. Začal som dávať Nutrimix, ale je to v prášku, tak neviem presne ako to dávkovať. Je mi lúto tých zajkov, ale neviem si rady.
Nevím... Pokud se vám to takto děje pravidelně, přikláněla bych se k otravě, nebo k těm virovým příčinám. Virus tohoto onemocnění údajně nebyl dosud izolován. (Samozřemě předpokládám, že s králíky slušně zacházíte a nepůsobíte jim ochrnutí nešetrným zacházením vy sám...)
Čím krmíte? Pokud trávou-jaké je její složení?
Tímto si tu v žádném případě nechci hrát na někoho, kdo podobným věcem rozumí. Jen jsem si o tom něco načetla a teď spekuluji...
Dobrý večer. Ďakujem Vám za pomoc. Králici boli už po odstave. Od akých samíc neviem, mam ich 12 chovných a mladé boli podľa pohlavia rozdelené. Úhyny začali asi tak pred mesiacom. Krmim len seno, vodu+ acidomid, a zmesku obilnín jačmen, žito, kukuricu, slnečnicu, ovos. Podstielka sú pilyny. Králikov mám krížence. Hyla, kaliforňák, VSS, zika. Ďakujem.