Můj děda má v králikárně v jednom kotci 2 mladé samice (cca 7 měsíční) dnes jsem si u něj všimla že jedna z nich je nějaká vypasenější než ta druhá a po kotci je hodně vytrhaných chlupů. Pak mě napadlo jestli náhodou není březí tak jsem se podívala jestli jsou obě vážně samice a zjistila jsem že druhý je samec. Obě samice dostal od známého od kterého vždy bral samice a nenapadlo ho se po několika letech zkušeností podívat zda jsou to vážně slíbené samice. Samice je kříženec středních plemen a druhá ''samice'' je BO, myslíte že mladé zvládne porodit? Samce jsme dali hned pryč, máme nějak samici pomoct s kotištěm? Kdy asi máme očekávat mladé pokud už je vidět břicho? A taky je nám divné že ti dva byli spolu asi 5 měsíců v kotci a až teď čeká mladé. Nijak na ni nenaskakuje, nesnaží se o to.
Samice vůbec nemusí být březí, jelikož samci velkých plemen pohlavně dospívají dost pozdě a navíc mívají slabší pohlavní pud. Pokud březí je, mladé zvládne porodit a odchovat bez problémů. Kotištěm vypomáhat nemusíte.
No a za jak dlouho bude mít eventuálně mladé, vám tedy opravdu nikdo neřekne. Může to být dnes, může to být za měsíc. A že má břicho nic neznamená. Mnohé samice mají břicho, protože jsou tak stavěné nebo jsou prostě macaté.
mustela.erminea
napsal(a):
Samice vůbec nemusí být březí, jelikož samci velkých plemen pohlavně dospívají dost pozdě a navíc mívají slabší pohlavní pud. Pokud březí je, mladé zvládne porodit a odchovat bez problémů. Kotištěm vypomáhat nemusíte.
No a za jak dlouho bude mít eventuálně mladé, vám tedy opravdu nikdo neřekne. Může to být dnes, může to být za měsíc. A že má břicho nic neznamená. Mnohé samice mají břicho, protože jsou tak stavěné nebo jsou prostě macaté.
Samice právě velmi ztloustla během 2 týdnů, začala si velmi trhat chlupy jakoby si chtěla stavět hnízdo ale to bohužel druhý králík vždy roznesl a děda vyhodil. Taky má hodně zvětšené cecíky a podle návodu tady na ifauně jsem jí prohmatala břicho a cítila několik bouliček.
Jen těžko se dá odhadnout doba porodu. Hnízdo si může stavět dva týdny nebo týden předem, ale i den před porodem. Samozřejmě jak jste to zjistili už měly jít od sebe. Ty natrhané chlupy v kotci mohou být i z namlouvání. Někteří samci pri páření trhají ze samice chlupy když jim neni po vůli. Tady se nedá nic jiného poradit, než je dát od sebe a počkat.
mazaj
napsal(a):
Já mám vypozorované, že 3 týden březosti má zvětšené břicho a nalité cecíky a sou cítit v břiše při promatu.Takže pokud to tak má i ta vaše za týden by se mohla kotit.Jinak jedna má samice v únoru udělala hízdo hodinu před kocením a teď mi ho dělala 5 dní před
Tak samice je od včera sama, dnes už má postavené hnízdo a má lehčí průjem a je neklidná furt všechno rovná. Takže už jen čekáme kdy se narodí. Jen se trochu bojíme že nebude mít mléko, vždy když jsme nechávali samice zabřeznout tak se jim jídelníček upravoval ale u této jsme ho změnili až včera.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ten průjem může být i z rychlé změny krmiva. Já krmím vždy stejně jak březí tak chovný. I během odchovu čerstvě odstaveným prckům přidávám akorát do krmiva ovesné vločky.