Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.8.2015 10:46
Ibas..

XXX.XXX.201.42

Dobrý den,
doma máme roční samičku zakrslého králíka, koupili jsme jí minulý rok v dubnu. Už od začátku nebyla tak důvěřivá jako náš předchozí králíček. Zvyklá je jenom na mě, hladit se nechá jen ode mě. U veterinářky jsme s ní byli, když jsme ji koupili a to strachy až ječela, byla hrozně vyděšená.
Teď už by potřebovala ostřihat drápky. Já se jí je snažila ostřihat, když ležela - vždy jsme jí ustřihla kousek jednoho drápku, ona se zvedla a odběhla, takže místo toho, abychom strávili 5 minut u veterinářky, tak jsme u jednu tlapku stříhali půl hodiny. Chytit do náruče se nenechá ani ode mně a to jsem se jí to snažila od mala učit..
Chci se zeptat, jestli někdo nemá zkušenosti s takovým králíkem? Co s ní udělat, aby nebyla tak nervózní a vyděšená z jiného prostředí a z jiných lidí?

4.8.2015 11:44
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Těžko radit na dálku. Nikdo neví, co se jí stalo, jakou má povahu... většinou platí, že jestli má někdo šanci poznat, v čem je problém, tak především majitel, protože on jediný to zvíře vidí a může pozorovat reakce.
Druhá věc je, že nezřídka "jaký pán, takový pes"... platí i pro králíky.

Páníček prostě musí poznat, co králík snese, co králík nesnese a tomu se přizpůsobit. Můj boban nesnáší chytání oběma dlaněmi, reaguje úplně hystericky; tak to prostě nedělám. Na druhou stranu má nemá rád, o úkonech jako veterina a drápy se s ním prostě nebavím; to zvíře MUSÍ zvládat a tečka. Má z toho šok? Smůla, z myxy by měl "šok" zaručeně větší, takže tím končí diskuze.

V těchto případech, i s těmi drápky, platí jednoduchá zásada: s králíkem se prostě nediskutuje! Nikdy.
Drápy jsou potřeba stříhat, páníček je vyšší moc a má převahu několika desítek kilo. O čem je tu sakra řeč?
"Nedá se chytit" neexistuje. Vám to u kilové koule chlupů nezní trošku hloupě? Mně jo.
Králík se popadne, pevně sevře do náruče a druhá osoba stříhá. Za dvě minuty hotovo a bez traumat.
Pamatujte, že čím rychleji a jistěji to zvládnete, tím líp to bude snášet i to zvíře.
Čím větší našlapování po špičkách z vaší strany, tím víc si to zvíře v té hysterii bude lebedit a dělat bordel.

Ono je fakt možné, že plachý je a bude, a že nebude mít rád doteky; ale jak říkám, ani to není omluva pro to, aby dělal bordel při každém ošetření. Howgh.

4.8.2015 16:47
awake

XXX.XXX.115.136

Já stříhám drápy tak, že vezmu králíka, sednu si na bobek a králíka si položím na nohy tak, že má nohy nahoru a leží na zádech. On se u toho nehne a za pár minut mám ostříháno. Stříhám všechny králíky sama a to jak zakrslíky tak střeďáky a to i plašany .

Přidejte reakci

Přidat smajlík