Plemenná kniha králíků

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.8.2015 15:57

Dobrý den. Máte s tím někdo osobní zkušenosti? Potřeboval bych poradit. Vůbec nevím, kde mám začít. Jak postupovat. Dělám to kvůli možnosti získat dotaci na česká plemena králíků a hus. Děkuji.

4.8.2015 16:20
poty76

XXX.XXX.145.250

Zdravím, nevím jestli to funguje na jednotlivce. Mám zato, že česká plemena jsou podporována z nějakého programu ministerstvem zemědělství. A tyto prostředky jsou přerozdělovány na kluby. Nevím, jestli to takhle funguje u všeho. Ani nevím jakou částkou by eventuelně klubům přispívali, pokud tomu tak je? Plemenou knihu by měli vézt v klubu, dělají se do ní typizace TOP zvířat po kterých vznikají linie (nositelé linií) vždy v samčí pozici. Není to tak, že si řekneme. Založím si plemenou knihu a mám plemenou knihu! Tyto, knihy" nejsou totéž. Jinak si myslím, že by asi stát přišel na buben, kdyby každý chovatel českých plemen žádal o dotaci. Já dělám výhradně česká plemena a nic takového jsem ještě neslyšel. Ani bych nežádal! Spíše by se mohlo jednat o podporu celku (klub). Napadá mě snad jen podpora velkochovů, za účelem udržení podpory genofondů. Snad vám někdo odpoví lépe.

4.8.2015 17:27
kachna

XXX.XXX.188.76

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den. Máte s tím někdo osobní zkušenosti? Potřeboval bych poradit. Vůbec nevím, kde mám začít. Jak postupovat. Dělám to kvůli možnosti získat dotaci na česká plemena králíků a hus. Děkuji.

Já bych doporučovala kontaktovat př. Vilhelma.
Samozřejmě, že lze žádat jako jednotlivec bez ohledu na Klub.

5.8.2015 12:30

Díky za vaše reakce. Doposud jsem sehnal z webů pár dokumentů, i oficiálních, ale nejsem vtom tak zběhlý, abych to přesně pochopil.

Pochopil sem ale z toho to, že právě je omyl, že si chovatelé myslí, že musí být členem klubu. A že dotace dostává klub. Jestli to správně chápu, co se tam všude píše, tak jako chovatel český plemen mohu zažádat o dotace na jednotlivé dospělé chovné kusy, které jsou právě zapsány v plemenné knize. Abych se do ní mohl jedinec zapsat, musí být už dospělý a musí mít hodnocení aspoň "velmi dobré".

Takže já mám založen chov, dospělé jedince, které teď nechávám na výstavách hodnotit. Jen nevím, jak postupovat dál. Komu, kam a co poslat? A tady je možná dobrá otázka, jestli vtom právě nepomůžou ty kluby. Aby to hodnocení chovných kusů, které chci zaregistrovat nemuselo být právě třeba ze speciální klubové výstavy.

Nečekám, že dostanu něco zadarmo, ale když už to chovám, chci mít pěkná zvířata a vystavovat je, tak proč bych tuto možnost podpory nevyužil, když to bude rozumné :).

5.8.2015 14:44
kachna

XXX.XXX.188.76

Díky za vaše reakce. Doposud jsem sehnal z webů pár dokumentů, i oficiálních, ale nejsem vtom tak zběhlý, abych to přesně pochopil.

Pochopil sem ale z toho to, že právě je omyl, že si chovatelé myslí, že musí být členem klubu. A že dotace dostává klub. Jestli to správně chápu, co se tam všude píše, tak jako chovatel český plemen mohu zažádat o dotace na jednotlivé dospělé chovné kusy, které jsou právě zapsány v plemenné knize. Abych se do ní mohl jedinec zapsat, musí být už dospělý a musí mít hodnocení aspoň "velmi dobré".

Takže já mám založen chov, dospělé jedince, které teď nechávám na výstavách hodnotit. Jen nevím, jak postupovat dál. Komu, kam a co poslat? A tady je možná dobrá otázka, jestli vtom právě nepomůžou ty kluby. Aby to hodnocení chovných kusů, které chci zaregistrovat nemuselo být právě třeba ze speciální klubové výstavy.

Nečekám, že dostanu něco zadarmo, ale když už to chovám, chci mít pěkná zvířata a vystavovat je, tak proč bych tuto možnost podpory nevyužil, když to bude rozumné :).

No u nás Klub velmi ppomáhá, to je pravda.
Ale já bych opravdu zavolala na Svaz, sekretáři odbornosti králíků, př. Vilhelmovi /telefon najdete na stránkách ČSCH/. Cokoliv jsem s ním v tomhle směru řešila, věděl, o co jde. Navíc myslím, že poradí i ohledně hus :o).

5.8.2015 14:49

A v jakém jste klubu?

5.8.2015 15:59
kachna

XXX.XXX.188.76

A v jakém jste klubu?

Mbh, ale chvilku a vloni jsem ani neregistrovala přes Klub. Jen vím, že jednatel "někdy" v únoru rozesílal výzvu a podmínky, které jsem letmo pročetla.
Vyřizovala jsem něco ohledně registrací přes PK jednomu členovi naší ZO a vím, že se mnou komunikoval př. Vilhelm.
Proto nepíšu konkrétně, myslím, že by to z mé strany nemusely být dostaečně přesné informace :o).

5.8.2015 17:12

Taky pěkný králík. Já začal chovat luštiče a rozhoduju se, jaké si vezmu druhé plemeno. Nechci zůstat jen u jednoho. NO, zkusím kontaktovat klub. Stejně jsem se chtěl stát jejich členem a třeba mi i poradí :).

5.8.2015 17:28
chovatelpodluzi

XXX.XXX.208.47

Postup u králíků je jak tu již uvedli, kontaktovat Pepu Vilhelma, obdržíte "Žádost o zařazení do GZ". Vyplníte, odešlete. Následně registrujete králíky přes CPK (centrální plemennou knihu). Dotace se vydává na chovný kus, po kterém je ten rok registrovaný odchov. Tento kus musí mít český původ, bez importu. Chovatel musí vytsavovat na vrcholných výstavách (CVMK, CV, Klubové speciálky či EV). A to na třech za dva roky (pro klubaře dvě klubovky a jedna národní je dle mne bez problémů splnitelná). No a jednou za nějaký ten rok tu žádost třeba odeslat znovu, neb papíry jsou dočasné. Přeji pěkný den a radost z chovu

5.8.2015 20:21

Čili, musím nějaký ten rok počkat, než objedu všechny ty speciální výstavy? jestli to chápu správně, tak mohu registrovat až třetí rok?

5.8.2015 20:27
chovatelpodluzi

XXX.XXX.208.47

Čili, musím nějaký ten rok počkat, než objedu všechny ty speciální výstavy? jestli to chápu správně, tak mohu registrovat až třetí rok?

Uf. registrujete hned, ale chechtáky přijdou až se splněním podmínek. Alespoň by to tak mělo být, jinak by to šlo obejít prostě tím, že rok nebudu v GZ... Ale to vám nepovím, já podmínky, které jsou nově (dřív opravdu byla povinnost být v Klubu, nově jsou ty výstavy), splňoval i předtím takže nevím...
Jinak registrace. Pokud nebudete v Klubu, posíláte normálně na okres. Odtud s přidělenými čísly do Prahy odkud vám pošlou rodokmeny (odlišné od klasických, jde o krásné A4 rodokmeny kde je barevně odlišeno pohlaví - modré pro samce a červené pro samičky). V Klubu se pošle připoušták mně (Ččp) a já přeposílám Pepovi, který má na starosti tu úředničinu s CPK a zašle Vám rodokmeny. Mmch. Ččp jsou v GZ taky, je to super králíček, kde ve 4. měsíci v pohodě máte přes 2kg u malého plemene! A ta barva

5.8.2015 20:41

Já ty chovné kusy koupil už s těmi barevnými rodokmen. Takže jestli to dobře chápu, tak veškeré vrhy pak řeším přes plemennou knihu, ale dotace žádám jen na chovné samice a samce?! Sem právě myslel, že do té knihy zapisuju jen ty chovné.

Ččp je moc krásný, ale hledám něco rozumného na talíř. Proto jsem šel do Čl. Je pravda, že hledám druhé plemeno, ale i když jsem velký patriot, zatím vede meklenburský strakáč :) Líbilo by se mi v pěti měsících mít 3,2 kila živé váhy :).

5.8.2015 21:07
kachna

XXX.XXX.188.76

Já ty chovné kusy koupil už s těmi barevnými rodokmen. Takže jestli to dobře chápu, tak veškeré vrhy pak řeším přes plemennou knihu, ale dotace žádám jen na chovné samice a samce?! Sem právě myslel, že do té knihy zapisuju jen ty chovné.

Ččp je moc krásný, ale hledám něco rozumného na talíř. Proto jsem šel do Čl. Je pravda, že hledám druhé plemeno, ale i když jsem velký patriot, zatím vede meklenburský strakáč :) Líbilo by se mi v pěti měsících mít 3,2 kila živé váhy :).

Tak co třeba kuní velký nebo siamský velký?

5.8.2015 22:37
bronda

XXX.XXX.98.84

Taky pěkný králík. Já začal chovat luštiče a rozhoduju se, jaké si vezmu druhé plemeno. Nechci zůstat jen u jednoho. NO, zkusím kontaktovat klub. Stejně jsem se chtěl stát jejich členem a třeba mi i poradí :).

Sice bych měl doporučit siamáky, jako jejich chovatel, nicméně Klub ČL zahrnuje i Čč, tedy další národní plemeno. Je to sice plemeno malé, ale zmasilé a kvalita masa je vyhlášená. Vyzkoušel jsem a rozhodně doporučuji. Když se zaměřujete na národní plemena, pak buďte důsledný. Masa na oběd bude i tak vice než spotřebujete.

5.8.2015 22:48
bronda

XXX.XXX.98.84

Sice bych měl doporučit siamáky, jako jejich chovatel, nicméně Klub ČL zahrnuje i Čč, tedy další národní plemeno. Je to sice plemeno malé, ale zmasilé a kvalita masa je vyhlášená. Vyzkoušel jsem a rozhodně doporučuji. Když se zaměřujete na národní plemena, pak buďte důsledný. Masa na oběd bude i tak vice než spotřebujete.

6.8.2015 11:31

A to je další úhel pohledu. To mě nenapadlo a určitě bych jej rád vyzkoušel. Porovnat králíky ne podle vzhledu, váhy a podobně, ale podle chutnosti.

Otec chová české albíny, tak mu hned jednoho seberu :) Ale obávám se, že výrazný rozdíl asi nepoznám,. stačí, když pod něj dám víc mrkve, nebo cibule, nebo ho trošku víc vypeču a už to bude něco jiného.

Ten červený mě taky lákal, jen mi přijde malý. Nevím, jak moc se dá věřit těm tabulkovým vahám :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík