Nikdo...?
Podle mého "mazlitelského" názoru by se stříhat měly. Soudím podle dvou věcí, které jsem zažila...
První samec z králíkárny, slušná drápiska - tak 1,5 cm, obroušená zespodu do brutální špice. Osobně bych nechtěla, aby se takovouhle zbraní moji králíci drbali kolem očí a tlamy.
Druhé, co jsem zažila, byl týraný bobek z klece, který si ty drápy o plast nemohl ani obrousit. Takže přerostlé, deformované, nejsem si jistá, jestli to trochu neodnesly i prsty.
Za mě stříhat, dvakrát do roka to nikoho nezabije.
Ano, zlomení drápu, přesně. Nebo jeho vytržení. Infekci prstu na zadní jsem zažila a fakt nic příjemného, muselo se to otvírat a čistit na veterině... a to byl prosím králík "bytový", tedy nestojící na podestýlce. Stát v hnoji, nechtěla bych to vidět...
Ad frekvence stříhání, hádat se nebudu ani v nejmenším :) holt mazlíčkáři hůř snášejí, když jim králík klape po podlaze
Já to nijak neměřím, když začnou drápy vyčuhovat z kožichu, stříhám; nejde o odpočítané měsíce, ale komfort zvířete.
Ano stříhají! pokud drápy přerostou, múže dojít k vytržení či deformaci a následnému zánětu. U obřích plemen dochází vinou přerostlých drápů k zhoršení nášlapu a tím k otlakům a žánětům tlapek. Stříhání drápů patří k základní péči o králíka a na výstavách mohou být za neupravené drápy strženy body. Při stříhaní pozor na vnitřní žilku ( u světlých drápů je vidět proti světlu), dráp by neměl po ošetření krvácet. já stříhám chovné kusy cca 2x ročně, výstavní dle potřeby.
I chovným králikům je třeba stříhat drápky. U mladých ustříhávám jenom špičky aby nebyly tak ostré u staršch to dělám průběžně jak vidím že jsou přerostlé. Neni třeba vystřihovat až k živému, úplně postačuje srovnat je s tlapkou. Frekvence je u každého králika různá a velkou roli hraje i věk. Některý to potřebuje i několikkrát za rok jinému stačí jednou.