Stříhání drápů u králíků

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.8.2015 20:21
vylik33

XXX.XXX.218.130

Chci se zeptat zdase střihaji drapy kralikum nachov.

21.8.2015 09:51
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Nikdo...?
Podle mého "mazlitelského" názoru by se stříhat měly. Soudím podle dvou věcí, které jsem zažila...
První samec z králíkárny, slušná drápiska - tak 1,5 cm, obroušená zespodu do brutální špice. Osobně bych nechtěla, aby se takovouhle zbraní moji králíci drbali kolem očí a tlamy.
Druhé, co jsem zažila, byl týraný bobek z klece, který si ty drápy o plast nemohl ani obrousit. Takže přerostlé, deformované, nejsem si jistá, jestli to trochu neodnesly i prsty.
Za mě stříhat, dvakrát do roka to nikoho nezabije.

21.8.2015 10:06
bronda

XXX.XXX.98.84

Já stříhám chovné kusy jednou ročně a vcelku to stačí. Záleží zda sestřihnu na maximum, nebo je tam ještě rezerva. Přerostlé drápy dělají králíkům zbytečné obtíže. Případně si dráp mohou zlomit, což není nic příjemného, nehledě na možný vznik infekce.

21.8.2015 10:23
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Ano, zlomení drápu, přesně. Nebo jeho vytržení. Infekci prstu na zadní jsem zažila a fakt nic příjemného, muselo se to otvírat a čistit na veterině... a to byl prosím králík "bytový", tedy nestojící na podestýlce. Stát v hnoji, nechtěla bych to vidět...

Ad frekvence stříhání, hádat se nebudu ani v nejmenším :) holt mazlíčkáři hůř snášejí, když jim králík klape po podlaze
Já to nijak neměřím, když začnou drápy vyčuhovat z kožichu, stříhám; nejde o odpočítané měsíce, ale komfort zvířete.

24.8.2015 13:07
Zorzo2

XXX.XXX.205.74

Ano stříhají! pokud drápy přerostou, múže dojít k vytržení či deformaci a následnému zánětu. U obřích plemen dochází vinou přerostlých drápů k zhoršení nášlapu a tím k otlakům a žánětům tlapek. Stříhání drápů patří k základní péči o králíka a na výstavách mohou být za neupravené drápy strženy body. Při stříhaní pozor na vnitřní žilku ( u světlých drápů je vidět proti světlu), dráp by neměl po ošetření krvácet. já stříhám chovné kusy cca 2x ročně, výstavní dle potřeby.

24.8.2015 14:55
horal

XXX.XXX.58.226

I chovným králikům je třeba stříhat drápky. U mladých ustříhávám jenom špičky aby nebyly tak ostré u staršch to dělám průběžně jak vidím že jsou přerostlé. Neni třeba vystřihovat až k živému, úplně postačuje srovnat je s tlapkou. Frekvence je u každého králika různá a velkou roli hraje i věk. Některý to potřebuje i několikkrát za rok jinému stačí jednou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík